Rekry: Digital Marketing Specialist

Vuokrasopimus kimppakämppään – yhteinen, erilliset vai alivuokramalli?

vuokrasopimus kimppakämppään

Vuokrasopimus kimppakämppään – yhteinen, erilliset vai alivuokramalli?

Vuokranantajan kannattaa olla tarkkana vuokrasopimusta laatiessaan. Virheet, epämääräisyydet tai huolimattomuudet vuokrasopimuksessa voivat johtaa hankaluuksiin ja aiheuttaa rahallista tappiota. Perusteellinen ja huolellisesti laadittu vuokrasopimus on sekä vuokranantajan että vuokralaisen etu. Mitä sopimusvaihtoehtoja ylipäätään on, ja mitä muuta sopimusta laatiessa kannattaa ottaa huomioon etenkin, jos vuokralaisia on useampia? 

Yhteinen vuokrasopimus vai erilliset vuokrasopimukset 

Jos samassa asunnossa on useampi kuin yksi vuokralainen, vuokranantajan kannalta on yksinkertaisinta ja turvallisinta laatia yhteinen vuokrasopimus. Tällöin kaikki vuokralaiset ovat yhteisvastuussa vuokrasta ja vuokrasuhteen velvollisuuksista. Vuokrasopimuksen voi irtisanoa vain yhdessä, joten vuokranantajan ei tarvitse olla huolissaan siitä, että joku vuokralaisista irtisanoisi sopimuksen aikaisemmin ja osa vuokrista jäisi saamatta. 

Toisaalta yksi yhteinen vuokrasopimus on vuokralaisen kannalta järkevää ainoastaan, jos kyseessä on pariskunta tai jos vuokralaiset eivät saa asumistukea. Kela tulkitsee samassa asunnossa yhteisellä vuokrasopimuksella asuvat henkilöt yhdeksi ruokakunnaksi, ja asumistuki maksetaan yhteisesti koko ruokakunnalle. Jos vuokralaiset ovat esimerkiksi kimppakämpässä asuvia opiskelijoita, vuokralaisen kannalta onkin järkevämpää laatia erilliset vuokrasopimukset – tällöin Kela katsoo vuokralaisten kuuluvan eri ruokakuntiin. Vuokralaisen on tosin hakemuksessa selvitettävä asumisolosuhteensa eli se, onko kyseessä kimppakämppä vai avoliitto.

Erillisten vuokrasopimusten haittapuoli on vuokranantajan näkökulmasta se, että että vuokralaiset ovat vastuussa vain omasta vuokrastaan ja sopimukset ovat irtisanottavissa itsenäisesti. Jos vuokralaisia on esimerkiksi kaksi ja vain toinen irtisanoo sopimuksen, vuokranantaja saattaa jäädä vain toisen vuokranmaksun varaan. 

Alivuokramalli toimii kimppakämppää vuokratessa

Moni vuokranantaja ratkaisee edellä kuvatun ongelman alivuokramallilla, jolloin Kela tulkitsee asumisolosuhteet vastaavasti kuin erillisten vuokrasopimusten tapauksessa. Tällöin yksi vuokralaisista on päävuokralainen, joka tekee sopimuksen asunnon omistajan eli vuokranantajan kanssa ja on tälle vastuussa vuokrasta. Toinen vuokralainen on alivuokralainen, joka on vastuussa vuokrasta päävuokralaiselle. Päävuokralaisen sopimuksen päättyessä myös alivuokrasopimus päättyy.

Alivuokramallissa päävuokralaisen kannattaa huomioida oma vastuunsa: hän vastaa vuokrasta ja asunnon kunnosta asunnon omistajalle kokonaisuudessaan. Päävuokralaisen ja alivuokralaisen välillä sovelletaan alivuokrausta koskevaa lainsäädäntöä, joten alivuokrasuhdetta koskevat muun muassa lyhyemmät irtisanomisajat. Vuokranmaksun turvaamista ja asunnon huolellista hoitoa ajatellen päävuokralainen voikin pyytää alivuokralaisilta vakuudet.

Mikäli vuokralaiselle alivuokramalli ei ole tuttu entuudestaan, voi olla järkevää käydä yksityiskohtia yhdessä läpi. Hyvä vuokranantaja tarjoaa tietoaan ja apuaan vuokralaiselle. Lisää tietoa eri vuokrasopimusmalleista sekä niiden eduista ja haitoista löytyy kattavasti muun muassa Vuokraturvan sivuilta. Suomen Vuokranantajien sivuilta puolestaan löytyy vinkkejä kimppakämpän vuokraamiseen. 

Mitä muuta vuokrasopimusta laatiessa kannattaa ottaa huomioon? 

Netistä löytyy paljon valmiita vuokrasopimuksia. Mitä tahansa vuokrasopimuspohjaa ei kannata sellaisenaan käyttää, koska vaikka pohjassa ei varsinaisia virheitä tai puutteita olisikaan, se ei välttämättä vastaa juuri kyseisiin tarpeisiin. Sopimusta laatiessa kannattaa siis olla tarkkana ja ymmärtää siinä laaditut seikat täysin. Listasimme aikaisemmin vuokrasopimuksen sudenkuoppia, joita kannattaa välttää.

Vuokrasopimus kannattaa ehdottomasti laatia aina kirjallisena, ja tätä edellyttää myös Hyvä vuokratapa. Sähköinen sopimus on kirjallinen sopimus, jos se säilyy kaikkien osapuolien saatavilla ja jos sitä ei yksipuolisesti voi muuttaa. Sähköistä sopimusta tehtäessä on hyvä huomioida, että jokaisen osapuolen on osoitettava henkilöllisyytensä luotettavalla tavalla. Sähköisestä vuokrasopimuksesta voit lukea lisää täällä.

Vuokrasopimus ja sen ehdot kannattaa aina käydä vuokralaisen kanssa huolellisesti läpi ennen allekirjoitusta. Tietyissä tapauksissa vuokrasopimuksen ehtoja voidaan muuttaa kesken sopimuskauden. Muutosta voi ehdottaa sekä vuokranantaja että vuokralainen, ja muutos vaatii aina jokaisen osapuolen hyväksynnän. 

Sijoitusovi tarjoaa jäsenilleen vuokrasopimuspohjan suomeksi ja englanniksi. Jäseneksi liittyminen on maksutonta eikä sido mihinkään.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi