Sijoitusasunnon vuokraus on yksi yleisimmistä asuntosijoittamisen strategioista. Asuntoa vuokratessa on kuitenkin syytä olla huolellinen, jotta saat vuokrattua asunnon nopeasti hyvälle vuokralaiselle ja vältyt ongelmilta. Tässä artikkelissa nostamme avuskesi muutamia huomioita sijoitusasunnon vuokraukseen liittyen.
1. Vuokrauksen aloittaminen
Jo sijoitusasuntoa ostaessa on hyvä miettiä, kenelle asunnon haluaisit vuokrata. Mikäli vuokraat itselläsi jo omistuksessa olevaa asuntoa, on tuolloin myös tärkeää miettiä, kenelle asunto on tarkoitettu ja millaista vuokralaista etsit.
Kun kohderyhmäsi on selvillä, on seuraava askel määrittää asunnollesi sopiva vuokra. Vuokraa ei luonnollisesti kannata asettaa liian alas, mutta ei myöskään liian ylös. Selvitä siis tarkkaan alueen vuokrataso sekä määritä asunnollesi realistinen ja sopiva vuokra.
2. Vuokralaisen löytäminen
Kun alat vuokraamaan asuntoa, ota ensimmäisenä asunnostasi hyvät kuvat ja kirjoita asunnosta sekä lähialueesta hyvä kuvaus. Mitä perusteellisemmin kerrot asunnon kunnosta, varustelusta, liikenneyhteyksistä ja alueen palveluista, sitä paremmin vuokralaiset osaavat päätellä jo ilmoituksesta, onko asunto heille sopiva. Muista kuitenkin olla rehellinen.
Laadi ilmoitus useammalle eri verkkosivulle ja jaa ilmoitus sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Facebookista löytyy monessa kaupungissa vuokralaisten ja vuokranantajien yhteinen ryhmä (esim. “Vuokra-asunnot Jyväskylä”), jossa kannattaa jakaa ilmoitus vuokrattavasta asunnosta. Voit myös selailla vuokralaisten ”etsitään”- ilmoituksia verkosta sekä sosiaalisesta mediasta, ja löytää vuokralaisehdokkaita sitä kautta.
Kun löydät sopivia vuokralaisehdokkaita, sovi ehdokkaiden kanssa asuntonäytöt. Varaa näytöille riittävästi aikaa ja siivoa sijoitusasuntosi näyttöjä varten. Mikäli vain suinkin ehdit, on hyvä järjestää jokaiselle ehdokkaalle erillinen näyttö, jotta voit samalla haastatella jokaista ja helpommin valita asuntoosi sopivan vuokralaisen. Kun olet valinnut vuokralaisen, tarkista hänen henkilö- sekä luottotiedot.
3. Vuokrasopimuksen tekeminen
Vuokralaisen valinnan jälkeen laadi lain ja hyvän vuokratavan mukainen vuokrasopimus. Tarkista myös huolellisesti, että vuokrasopimuksessa on kaikki tärkeimmät kohdat ja laadi sopimuksesta aina kaksi kappaletta – yksi molemmille osapuolille. Sopimuksen laatimisen jälkeen sovi vuokralaisen kanssa aika sopimuksen allekirjoittamiselle. Käy vuokralaisen kanssa kaikki kohdat huolella läpi ja varmista, että vuokralainen ymmärtää sopimuksen sisällön.
Sopimusta allekirjoittaessa sovi vuokralaisen kanssa vakuuden maksamisesta, avainten luovutuksesta ja asuntoon muutosta. Vaadi sopimuksessa vuokralaista ottamaan oma kotivakuutus ja selvennä hänelle, että kyseinen vakuutus on ennen kaikkea hänen turvaksi.
Tee samalla asunnon kuntotarkastus yhdessä vuokralaisen kanssa. Kuvaa asunto huolellisesti ja listaa kuntotarkastuslomakkeelle kaikki mahdolliset viat sekä puutteet. Allekirjoittakaa paitsi vuokrasopimus myös kuntotarkastuslomake, ja lisää lomake vuokrasopimuksen liitteeksi.
Lisäksi muistuta vuokralaista muuttoilmoituksen tekemisestä isännöitsijälle ja sähkösopimuksen tekemisestä sähköyhtiön kanssa.
4. Asunnon luovutus
Kun olette tehneet vuokrasopimuksen, on aika luovuttaa asunto vuokralaiselle. Muista luovuttaa asunto aina siistinä, sillä se motivoi vuokralaista luovuttamaan asunnon siistinä aikanaan takaisin sinulle. Luovuta asunto vasta sitten, kun vuokralainen on maksanut vakuuden. Pyydä vuokralaiselta myös tosite maksetusta kotivakuudesta.
5. Vuokran seuranta
Kun vuokralainen on asettunut asuntoosi ja vuokraus on lähtenyt rullaamaan, muista seurata vuokranmaksua säännöllisesti. Mikäli havaitset ongelmia, kannattaa niihin puuttua heti. Ole myös hyvä vuokranantaja vastaamalla vuokralaisen kyselyihin nopeasti ja korjaamalla mahdollisia vikoja sekä puutteita mahdollisimman vikkelästi.
Lataa tulostettava sijoitusasunnon vuokraajan muistilista täältä.