Rekry: Digital Marketing Specialist

Vuokrasopimuspohja – 10 tärkeintä kohtaa

Vuokrasopimuspohja

Vuokrasopimuspohja – 10 tärkeintä kohtaa

Vuokrasopimuksen teko ei ole rakettitiedettä, mutta voi aiheuttaa monelle etenkin aloittelevalle asuntosijoittajalle päänvaivaa. Verkosta löytyy useita vuokrasopimuspohjia sopimuksen tekemiseen, mutta moni näistä on tietyiltä osin vajaa, eikä ota huomioon kaikkia tärkeitä seikkoja. Keräsimme avuksesi 10 tärkeintä kohtaa, jotka jokaisessa sopimuksessa tulee olla. Lataa myös ilmainen vuokrasopimuspohja käyttöösi. 

Sijoitusoven vuokrasopimuspohja on ladattavissa täältä.

1. Osapuolten yhteystiedot

Ensinnäkin sopimukseen on selkeästi kirjattava sekä omat että vuokralaisen tiedot yhteystietoja myöten. Henkilötunnus on myös kirjattava tunnistettavuutta varten.

2. Vuokrattava kohde

Luonnollisesti on myös olennaista kirjata sopimukseen, mistä asunnosta tai vuokrattavasta kohteesta ylipäätään on kyse. Kirjaa ylös paitsi tarkka osoite, myös pinta-ala, huoneiden lukumäärä, muut vuokralaisen käytössä olevat tilat sekä huoneiston kunto.

3. Vuokra

Sopimukseen on kirjattava kohteen vuokran suuruus, sen maksun eräpäivä ja tili, jolle vuokra maksetaan. Lisäksi kannattaa lisätä, että viivästyskorko peritään voimassaolevan korkolain mukaan. Sisällytä tähän kohtaan vielä mahdolliset muut maksut, kuten vesimaksu ja autopaikka. Mikäli vuokralainen tekee itse sähkösopimuksen, se on myös hyvä kirjata sopimukseen.

4. Vuokra-aika

Ehdottoman tärkeää on kirjata vuokra-aika eli millainen sopimus on kyseessä; toistaiseksi voimassa oleva vai määräaikainen? Näissä on iso ero etenkin sopimuksen irtisanomisen suhteen. Kirjaa tämän lisäksi myös muuttopäivä. Muuttopäiväksi voit sopia sopimuksen päättymispäivän, jolloin asunnon vuokraus seuraavalle sujuu joutuisammin.

5. Vakuus

Vakuudesta sopiminen on myös olennaista. Kirjaa siis ylös sekä summa (1-3 kuukauden vuokra) että päivämäärä, jolloin vakuus täytyy maksaa. On myös hyvä vaatia kirjallisesti, että asunto luovutetaan vasta, kun vakuus on maksettu.

6. Vuokran korottaminen

Vuokran korottamisen ehdot on kirjattava sopimukseen. Merkitse ylös vuokrankorotusehto (esim. enintään neljällä prosentilla) sekä ajankohta jolloin vuokraa mahdollisesti korotetaan (esim. vuosittain 1. heinäkuuta). Kannattaa kirjata, että taloyhtiön maksut veloitetaan taloyhtiön yhtiökokouksen tekemien päätösten mukaisesti.

7. Kotivakuutus

Sopimuksesi on hyvä aina edellyttää, että vuokralainen ottaa ja pitää oman kotivakuutuksen. Tämän voi myös sisällyttää “Muut kohdat” osioon. Hänelle on hyvä selventää, että hänen kotivakuutus on ainut vakuutus, joka korvaa hänen oman irtaimistonsa, joten se on ensisijaisesti hänen edukseen.

8.Tupakointi ja lemmikit

Näistä asioista voi usein aiheutua riitaa vuokranantajan ja vuokralaisen välillä, minkä vuoksi niistä kannattaa sopia jo sopimusta tehdessä. Kirjaa siis sopimukseen esimerkiksi kohta ”Muut ehdot”, jossa vaadit, ettei asunnossasi saa tupakoida tai pitää lemmikkejä, mikäli näin toivot.

9. Remontit

On tärkeää laatia kohta sopimukseen remonteista. Kirjaa kohtaan, että vuokralaisella ei ole oikeutta tehdä asunnossa remontteja ilman lupaasi. Kyseinen pykälä on hyvä myös käydä läpi vuokralaisen kanssa sopimuksentekohetkellä.

10. Liitteet

Voit tehdä avainten luovutuksesta erillisen dokumentin, johon kirjataan luovutettujen avainten määrä kuittauksineen. Toki avainten lukumäärä on hyvä kirjata myös itse sopimukseen. Lisäksi kannattaa mainita sopimussakko, jonka vuokralainen joutuu maksamaan, mikäli ei lähtiessään palauta kaikkia saamiaan avaimia.

Vuokrauksen yhteydessä on aina tehtävä kuntotarkastus, josta on syytä tehdä myös erillinen paperi. Dokumentoi huoneiston kunto mahdollisimman tarkkaan mielellään kuvien kera, jotta vuokralaisen pois muuttaessa on selvää, missä kunnossa asunto vuokratessa oli. Molemmat paperit liitetään vuokrasopimukseen kuittauksineen.

Bonusvinkki

Ota käyttöösi ammattilaisten laatima valmis vuokrasopimuspohja!

Vuokrasopimuksen voi siis laatia myös itse, mutta varmempaa on käyttää valmiiksi laadittua pohjaa, jotta kaikki olennaiset seikat tulee varmasti kirjattua ylös. Esimerkiksi Suomen Vuokranantajat tarjoavat jäsenilleen lakimiesten laatiman vuokrasopimuspohjan, jossa kaikki tärkeät kohdat on otettu huomioon ja kirjattu oikein. Käyttämällä ammattilaisten tekemää pohjaa vältyt turhilta väärinkäsityksiltä ja riitatilanteilta.


Sijoitusoven vuokrasopimuspohjan voit ladata täältä.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi