Uutta: Asuntosijoittajan kaupunkioppaat 2023

Vuokrasuhteen yleisimmät ongelmatilanteet

vuokrasuhteen ongelmatilanteet

Vuokrasuhteen yleisimmät ongelmatilanteet

Tässä artikkelissa kerromme yleisimmistä tilanteista, kun asiat eivät vuokralaisen kanssa suju niin kuin on sovittu. Tällaisia ovat vuokranmaksuun liittyvät ongelmat, vuokralaisen häiritsevään elämiseen liittyvät valitukset sekä erilaiset vahingot vuokra-asunnossa. Suomen Vuokranantajien lakimies Saara Penttilä purkaa nämä tyypilliset ongelmatilanteet ja antaa hyviä käytännön vinkkejä niiden hoitamiseen. Artikkelin lopusta löydät videon aiheesta.

Mitä jos vuokralainen ei maksa vuokraa?

Jos vuokraa ei näy eräpäivänä tilillä, kannattaa ensin odotella muutaman pankkipäivän ajan. Melko nopeasti kuitenkin kannattaa ottaa yhteyttä vuokralaiseen ja kysyä, minkälaisesta tilanteesta on kyse. Usein taustalla on vain inhimillinen erehdys ja asia korjaantuu yhdellä puhelinsoitolla.

Mikäli vuokra myöhästyy kahdella viikolla, voi vuokranantaja lähettää maksumuistutuksen, joka sisältää huomautusmaksun. Jos vuokranmaksuongelmat jatkuvat toistuvasti, voidaan miettiä erilaisia keinoja vuokrasuhteen päättämiselle.

Vuokrasopimuksen purkamiselle on perusteet, kun vuokraa on rästissä kahden kuukauden vuokraa vastaava summa. Tai mikäli osa vuokrasta tulee esimerkiksi Kelalta, tulee rästejä olla kolmen kuukauden omavastuun verran. (Lue lisää vuokrasuhteen purkamisesta alta.)

Vuokralaisen elämä häiritsee muita talon asukkaita

Usein ilmoitus vuokralaisen häiritsevästä elämästä tulee vuokranantajan tietoon isännöitsijältä, jos muut asukkaat ovat tehneet vuokralaisen toiminnasta valituksen. Tällaisen häiriökäyttäytymisen tullessa tietoon, kannattaa jälleen olla yhteydessä vuokralaiseen ja tiedustella, tunnistaako hän ongelman. Myös isännöitsijältä kannattaa kysyä lisätietoja, minkälaisesta ja kuinka usein toistuvasta asiasta on kyse.

Vuokranantaja voi antaa vuokralaiselle kirjallisen varoituksen, mikäli häiriö on sen asteinen, että sille on aihetta. Mikäli varoitus ei auta, vaan ongelmat jatkuvat, voidaan miettiä mahdollisuuksia vuokrasopimuksen purkamiseen. (Lue lisää alta.)

Jos vuokra-asunnossa sattuu vahinko, kuka korvaa?

Suomen Vuokranantajien neuvontaan yleisimmin tulevat vahinkokyselyt liittyvät asunnossa sattuneisiin vesivahinkoihin, esimerkiksi kodinkoneen rikkoutumisen seurauksena. Myös vakuuden käyttöön liittyen tulee kyselyitä, jos esimerkiksi lemmikkieläin on aiheuttanut normaalista poikkeavaa kulumista asunnossa.

Lähtökohta vahinkotapauksissa on se, että vahingon aiheuttaja korvaa vahingon.

Yksi hämmentävän yleinen esimerkkitapaus liittyy vuokralaisen nukahtamiseen suihkuun. Korvausvastuussa tästä aiheutuneista vahingoista on lähtökohtaisesti vuokralainen, mikäli nukahtamisen syy on ollut huolimattomuudesta johtuvaa, ei esimerkiksi sairaskohtaus. Tällainen vesivahinko aiheuttaa todennäköisesti vaurioita sekä vuokranantajan omistuksessa oleviin materiaaleihin, että taloyhtiön vastuulle kuuluviin rakenteisiin. Noin ollen molemmat hakevat erikseen korvausta vuokralaiselta.

Vakuutukset apuna

Taloyhtiöllä on oma kiinteistövakuutus, vuokralaisella kotivakuutus ja vuokranantajalla mahdollisesti oma vuokranantajan vakuutus, joiden kautta korvauksia on mahdollista hakea. Vuokralaisen kotivakuutus on edellytyksenä suurimmassa osassa vuokrasopimuksia.

Vuokrasuhteen purkaminen ja häätö

Vuokrasuhteen purkamiseen on kaksi vaihtoehtoa. Vuokranantaja voi antaa oman purkamisilmoituksen, jossa kerrotaan purkamiseen johtanut syy. Todisteellinen tiedoksianto on tässä avainsana, eli tieto on annettava vuokralaiselle siten, että siitä jää vuokranantajalle kirjallinen todiste. Esimerkiksi vastaanotetuksi kuitattu sähköposti, allekirjoitettu kirjallinen tiedoksianto tai haastemiehen toimittama tiedoksianto. Toinen vaihtoehto vuokrasuhteen purkamiselle on käräjäoikeuden haastehakemus.

Lue lisää vuokrasuhteen purkamisesta.

Kun vuokrasopimus on päätetty, mutta vuokralainen ei lähde asunnosta, tulee käräjäoikeudelta hakea häätöä ja lopulta häädön suorittaa ulosottoviranomainen. Itse ei saa mennä esimerkiksi vaihtamaan lukkoja tai tyhjentämään asuntoa.

Mikäli sinulla on kysyttävää vuokrasuhteen purkamiseen tai häätöön liittyen, suosittelemme olemaan yhteydessä Suomen Vuokranantajien jäsenten maksuttomaan lakineuvontaan, josta saat apua juuri sinun tilanteeseen.

Avoimella kommunikaatiolla pääsee yleensä pitkälle

Vuorovaikutus kannattaa pitää avoimena ja hyvänä jo vuokrasuhteen alusta alkaen. Kun kommunikaatio toimii hyvissä hetkissä, on todennäköisempää, että se toimii myös ongelmien sattuessa kohdalle. Lisäksi niin vuokranantajan kuin vuokralaisenkin on syytä olla perillä yleisistä pelisäännöistä, vuokrasopimuksen ehdoista sekä vuokranantajan ja vuokralaisen oikeuksista ja velvollisuuksista.

Lisäksi on hyvä muistaa, että vaikka nämä ongelmatilanteet ovat yleisiä suomen Vuokranantajien lakineuvonnassa, ei se tarkoita, että tilanteet olisivat kaikkiaan yleisiä. Suurin osa vuokrasuhteista hoituu täysin ongelmitta.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi