Näin aloitat asuntosijoittamisen

1. Miksi kannattaa ryhtyä asuntosijoittajaksi?

Sijoittaminen trendaa, ja some täyttyy vinkeistä niin lapselle sijoittamiseen, asuntosijoittamiseen kuin osakepoimintaan ja uusiin listautumisiin. Järkevä sijoittaja hajauttaakin sijoituksensa eri omaisuusluokkiin.

Asuntosijoittaminen on monestakin syystä oiva sijoittamisen muoto. Huolellisesti suunniteltu ja hyvin toteutettu asuntosijoittaminen on suhteellisen turvallista sijoitustoimintaa, jolla voi kerryttää varallisuutta ja taloudellista turvaa sekä hajauttaa sijoituksia. Listasimme kymmenen hyvää syytä aloittaa asuntosijoittaminen.

1. Vakaat markkinat

Asunnot ovat pääsääntöisesti matalan riskin omaisuusluokka: esimerkiksi keväällä 2020 alkanut koronapandemia aiheutti massiivisen kriisin maailmanlaajuisesti, mutta asuntomarkkinat kävivät vilkkaina pian alkushokin jälkeen. Asuntomarkkinoilla ei nähdä samanlaista heilahtelua kuin osakemarkkinoilla. Vuokraaminen tosin vaikeutui paikoin. Asuntojen arvokehitys on yleisesti ottaen ollut positiivista viimeisten vuosikymmenien aikana, joskin markkinat ovat maantieteellisesti eriytyneet.

2. Vaikuttamismahdollisuudet

Asuntosijoittaja voi usealla eri tavalla vaikuttaa sijoituksensa tuottoon asunnon ostamisesta lähtien. Asuntosijoittaja voi vaikuttaa taloyhtiön hallituksessa tai vähintään osallistua yhtiökokouksiin. Tehdyillä päätöksillä voi olla ratkaiseva vaikutus sijoituskohteen arvoon ja tuottavuuteen. Lisäksi vuokratuottoihin on mahdollista vaikuttaa sillä, miten vuokranantajana toimii ja esimerkiksi minkälaisessa kunnossa asuntoa pitää.

3. Velkavivun hyödyntäminen

Velkavivun hyödyntäminen asuntosijoittamisessa on poikkeuksellinen mahdollisuus verrattuna moniin muihin sijoitusmuotoihin. Tämän mahdollistavat vakaat asuntomarkkinat ja säännöllinen kassavirta. Tästä syystä asuntosijoittamisessa oman pääoman tuotto on usein korkea. Velkavipuun liittyy toki riskinsä, mutta matalien korkojen aikana asuntosijoittamiseen käytetty lainaraha tuottaa pääosin enemmän kuin mikä sen hinta on. Tämäkin asian suhteen kannattaa toki tehdä huolelliset laskelmat, nyt kun korkonäkymät ovat noususuuntaiset.

4. Säännöllinen tulo ja arvonnousu

Paitsi että asunnosta saa vuokratuloja, tuottoa tuo myös mahdollinen arvonnousu. Jälkimmäisen merkitys riippuu sijoitusstrategiasta. Parhaimmillaan arvonnousua saa välittömästi ostohetkellä, jos onnistuu löytämään asunnon alle markkinahinnan tai esimerkiksi saamaan alennusta nippuostamisen kautta. Asuntosijoittaminen voi olla kannattavaa myös siellä, missä asuntojen arvo laskee – silloin kannattavuus perustuu vuokratuottoon.

5. Varallisuuden karttuminen

Asuntosijoittajan varallisuus karttuu joka kuukausi lainanlyhennysten muodossa. Optimaalisessa tilanteessa vuokralaisen maksama vuokra kattaa lainanlyhennykset kokonaan, eikä asuntosijoittajan tarvitse lyhentää lainaa omista tuloistaan.

6. Verotukselliset hyödyt

Verosuunnitteluun liittyy hyötynsä, joskin on muistettava, että verotukseen liittyvät seikat voivat aina muuttua päätöksenteon myötä. Luvusta 9 voit lukea vinkkimme asuntosijoittajan ja vuokranantajan verotukseen.

7. Asumiselle on aina kysyntää

Asuntoja tarvitaan aina, ja niistä on ollut paikoin jopa merkittävää pulaa. Asuntosijoittajana ja vuokranantajana on mahdollisuus tarjota jollekin koti ja aidosti hyvää palvelua.

8. Varallisuus irti omista seinistä

Moni asuntosijoittaja asuu itse vuokralla ja on sijoittanut varallisuutensa sijoitusasuntoihin, jotka tuottavat kassavirtaa (toisin kuin oma omistusasunto). Tätäkin vaihtoehtoa kannattaa harkita laskimen kanssa.

9. Asuntomarkkinoiden seuraaminen kannattaa

Asuntomarkkinat ovat keskeinen teema yhteiskunnallisessa keskustelussa. Seuraamalla asuntomarkkinoita tulee samalla seurattua ajankohtaisia asioita.

10. Asuntosijoittamista voi oppia

Asuntosijoittaminen ei ole rakettitiedettä. Siihen liittyvät olennaiset asiat on mahdollista oppia huolellisella perehtymisellä, vaikka ei olisi rahoitusalan ammattilainen.

Näin aloitat asuntosijoittamisen

2. Mitä asuntosijoittaminen vaatii?

Vaikka asuntosijoittaminen ei tosiaan rakettitiedettä olekaan, korostettakoon kuitenkin, että onnistuminen edellyttää työtä. Riskien kartoittaminen, ajan seuraaminen ja esimerkiksi huolelliset laskelmat ovat ensiarvoisen tärkeitä – joskaan nekään eivät poista riskiä kokonaan. Listasimme siis myös, mitä asuntosijoittaminen vaatii:

Näin aloitat asuntosijoittamisen

3. Valitse sopiva strategia

Asuntosijoittaja voi itse valita, millaiseen asuntoon ja millaiselle sijainnille sijoittaa, miten pitkään asunnon aikoo pitää ja millaista tuottoa tavoittelee. Sijoitusstrategian valintaan vaikuttavat siis oman pääoman ja lainarahan määrä sekä omat tavoitteet sijoittamisen suhteen. Ennen sijoittamisen aloittamista on siis hyvä miettiä omia intressejä käytettävissä olevien resurssien kautta.

Laatimamme lista esittelee lyhyesti 12 yleisesti käytettyä asuntosijoittamisen strategiaa.

1. Osta ja pidä - vuokratuottoon keskittyminen

Yksi yleisimmistä strategioista asuntosijoittamisessa on ostaa ja vuokrata asunto eli pitää asunto pidemmän aikaa. Tarkoituksena on yksinkertaisesti kerryttää kuukausittaista kassavirtaa vuokratulon kautta. Tässä strategiassa asunnon arvonnousu ei siis ole avainasemassa, vaan se on enemmänkin tervetullut bonus.

Useimmiten vuokratuottoon keskittyvät asuntosijoittajat ostavat pieniä huoneistoja, joiden vuokrattavuus on hyvä. Yksiöiden ja kaksioiden vuokrat ovat myös suhteessa korkeampia ja kulut pienempiä. Vuokrattavia asuntoja voi keskittyä ostamaan esimerkiksi kasvavien kaupunkien keskustoista, arvoalueilta, laitakaupungilta tai pieniltä paikkakunnilta.

2. Arvonnousuun keskittyminen

Toinen yleinen asuntosijoittajien strategia on keskittyä asunnon hintakehitykseen eli sijoittaa huoneistoihin, joiden arvo oletettavasti nousee tulevaisuudessa. Hintakehitykseen vaikuttavat sekä alueelliset tekijät että talouskehitys.

Luonnollisesti arvonnousu on voimakkainta kasvavilla kaupunkiseuduilla ja heikointa tai jopa negatiivista muuttotappioalueilla. Yleisen kehityksen lisäksi hintaan vaikuttavat asuntokohtaiset tekijät, kuten taloyhtiön ja asunnon kunto. Sijoittaja, joka keskittyy arvonnousuun, ostaa kohteita usein alle markkinahinnan ja myy ne kalliimmalla eteenpäin.

3. Flippaaminen

Asuntojen flippaaminen on kasvattanut suosiotaan valtavasti viimeisten muutaman vuoden aikana. Ideana on, että asuntosijoittaja ostaa huonokuntoisen tai peruskuntoisen asunnon, remontoi sen ja myy voitolla. Flippaamalla on mahdollista tehdä kovaakin tuottoa suhteellisen lyhyessä ajassa. Tämä strategia vaatii kuitenkin melko aktiivista ja intensiivistä osallistumista, ainakin jos remontin toteuttaa itse. Flippaamisesta voit lukea lisää täältä.

4. BRRRR

Englannin kielen sanoista Buy, Rehab, Rent, Refinance ja Repeat tuleva BRRRR -strategia viittaa myös asuntojen remontointiin. Tässä strategiassa myymisen sijaan remontoitu asunto laitetaan vuokralle ja asunnon arvonnousu hyödynnetään kasvaneena vakuusarvona uutta lainaa vastaan. Voit lukea tarkemmin BRRRR -strategiasta täältä.

5. Uudiskohteet

Osa sijoittajista haluaa sijoittaa uusiin kohteisiin, sillä silloin asunnon ja taloyhtiön remonteista ei oletettavasti tarvitse huolehtia pitkään aikaan. Uudiskohteet ovat kuitenkin usein huomattavasti kalliimpia, eikä niiden vuokratuotto ole välttämättä yhtä hyvä kuin vanhoissa asunnoissa. Toisaalta uusissa asunnoissa on tyypillisesti toimivampi pohjaratkaisu, parempi äänieristys, korkeampi energiatehokkuus ja alhaisempi yhtiövastike kuin vanhemmissa asunnoissa. Lisäksi osa uudiskohteista on edullisia vanhaan asuntokantaan verrattuna, kun asuntojen koko elinkaari huomioidaan. Markkinoilla on siis myös uusia huoneistoja, joihin sijoittamalla voi päästä käsiksi samoihin tai jopa korkeampiin vuokratuottoihin kuin vanhoissa asunnoissa.

6. Soluttaminen

Jotkut sijoittajat ostavat suurempia asuntoja, jotka ovat pohjaratkaisultaan sopivia soluasunnoiksi. Nämä asunnot voi muuttaa kimppakämpiksi esimerkiksi asentamalla lukot jokaisen makuuhuoneen oveen. Soluasunnoille on perinteisesti ollut kysyntää opiskelijakaupungeissa ja oppilaitosten läheisyydessä. Vaikka vuokratuotto voi nousta soluasunnoissa jopa korkeammaksi kuin yksiöissä, vaatii hallinnointi ajoittain enemmän aikaa ja vaivaa, sillä vuokralaisia on enemmän.

7. Keskeneräiset huoneistot

Osa sijoittajista keskittyy piirustus- tai rakennusvaiheessa olevien asuntojen ostamiseen ja eteenpäin myymiseen. Erityisesti hintojen kasvaessa tämä strategia toimii, sillä asunnon arvo voi nousta merkittävästi rakentamisen aikana, jolloin tuotto tulee nimenomaan arvonnoususta. Lisäksi joidenkin rakennusliikkeiden tarjoamiin asuntoihin aivan rakentamisen alkuvaiheessa omaa pääomaa ei juuri tarvita, vaan sijoittaja saa pienellä pääomalla asunnon ja ohessa suuren taloyhtiön lainan. Kyseinen strategia voi toimia, sillä moni omaa kotia etsivä haluaa nähdä asuntonsa valmiina ja uskaltaa tehdä ostopäätöksen vasta huoneiston nähtyään.

8. Kalustetut asunnot

Jotkut asuntosijoittajat ansaitsevat tuottonsa vuokraamalla kalustettuja huoneistoja. Kalustettujen asuntojen vuokrauksen tuotto perustuu yksinkertaisesti siihen, että kalustetusta asunnosta voi pyytää korkeampaa vuokraa kuin kalustamattomasta asunnosta. Kalustettuja huoneistoa voi tarjota hieman eri hinnoilla riippuen vuokra-ajan pituudesta. Kalustettuja asuntoja vuokraavat paitsi lomailijat ja turistit myös esimerkiksi yritykset.

Kalustetun asunnon vuokraaminen voi kuitenkin viedä paljon aikaa, sillä vuokralaiset saattavat vaihtua useammin. Ongelmana tässä strategiassa voivat olla paitsi lyhyet vuokrasuhteet myös heikko tai vaihteleva kysyntä. Toisaalta verkossa on tarjolla Airbnb:n kaltaisia sivustoja, jotka tekevät kalustetun asunnon vuokrauksesta vaivattomampaa.

9. Loma-asunnot

Osa asuntosijoittajista keskittyy loma-asuntojen ostamiseen ja vuokraukseen. Suomessa esimerkiksi kesämökit ja talviurheilukeskusten yhteydessä olevat mökit ja asunnot voivat olla oivia sijoituskohteita. Haasteena loma-asuntojen vuokrauksessa on sesonkipainotteisuus, jolloin kokonaistuotto voi jäädä matalaksi. Loma-asuntoihin sijoittavatkin usein sellaiset, jotka käyttävät asuntoa itse muutamia viikkoja vuodessa ja haluavat lisätuloa tyhjille viikoille.

10. Asunnot ulkomailla

Sijoittaja voi myös ostaa asuntoja ulkomailta ja näin hajauttaa sijoitussalkkuaan. Ulkomaille sijoittaminen voi parhaimmillaan tuoda jopa kotimaata korkeampaa tuottoa ja vähintäänkin antaa uutta perspektiiviä kotimaan sijoitustoimintaan. On kuitenkin syytä muistaa, että ulkomaille sijoittaminen vaatii myös enemmän perehtymistä kuin kotimaahan sijoittaminen. Kohdemaan markkinat, lainsäädäntö, tavat ja kulttuuri täytyy tuntea perusteellisesti ennen aloittamista. Moni ulkomaille sijoittava ostaakin asuntoja maista, joissa on itse asunut tai useasti lomaillut, jolloin tietotaitoa tai ainakin perustietämystä on kertynyt jo valmiiksi.

11. Toimitilat / liikehuoneistot

Jotkut sijoittajat ostavat asuntojen sijaan liike- ja toimitiloja. Toimitilat ovat monelle houkuttelevia sijoituskohteita, sillä niissä on usein asuntoja parempi vuokratuotto ja vähemmän sijoittajien välistä kilpailua.

Toimitiloihin sijoittaminen on luonteeltaan hyvin erilaista kuin asuntoihin sijoittaminen. Toimitiloja ostetaan usein suuremmissa kokonaisuuksissa, joskin yksittäisiin toimitiloihin voi myös sijoittaa. Lisäksi toimitilan käyttöluonne voi vaihdella huomattavasti, ja vuokrasuhteet ovat usein pidempiä kuin asuntoja vuokratessa. Toimitiloihin sijoittavalta vaaditaankin osittain erilaista asiantuntemusta ja osaamista kuin asuntosijoittajalta.

12. Rahastot

Asuntosijoittajan ei ole välttämättä pakko itse ostaa asuntoja sijoittaakseen niihin, vaan sijoituksia on mahdollista tehdä myös asuntorahastojen kautta. Eri rahastojen palkkiomalleissa, vähimmäissijoituksissa ja verotuskäytännöissä on kuitenkin huomattavia eroja.

Eroja on esimerkiksi siinä, kuinka usein tuottoja maksetaan. Joistain rahastosijoituksista pääsee eroon jokaisena pörssipäivänä, kun toisissa täytyy odottaa kuukausia. Rahastojen kautta asuntosijoittaminen voi olla vaivattomampaa, mutta kulut syövät tuottoja, eikä tuottoihin ole myöskään mahdollista vaikuttaa samalla tavoin kuin suoraan asuntoihin sijoittamalla. Voit lukea asuntorahastoihin sijoittamisesta lisää täällä.

Näin aloitat asuntosijoittamisen

4. Hyödynnä velkavipua fiksusti

Sijoitusasuntoja varten on helpompaa saada lainaa kuin esimerkiksi osakesijoituksia varten, sillä asuntomarkkinaa pidetään yleisesti vakaampana sijoituskohteena kuin herkemmin muuttuvaa osakemarkkinaa. Lisäksi asuntoja varten otettu laina on tyypillisesti halvempaa. Asuntojen vakuusarvo on suurempi kuin osakkeilla, joten asuntoja vastaan saa myös tavallisesti enemmän lainarahaa.

Pankit antavat asunnoille yleensä noin 70 % vakuusarvon. Käytännössä tämä siis tarkoittaa sitä, että jos aiot ostaa uuden sijoitusasunnon, joka maksaa 100 000 euroa, saat pankilta lainaa 70 000 euroa. Tällöin tarvitset 100 000 euron sijoitukseen omaa rahaa 30 000 euroa. Mikäli omistat muita asuntoja tai sijoituksia, voit käyttää niitä vakuutena loppuosan rahoitukseen ja saada jopa 100 % lainan. (Lue myös uudelleenrahoittamisen keinoista ja hyödyistä.) Riski on tietysti aina suurempi, mitä enemmän velkavipua käytät, joten lainarahan hyödyntämisessä on syytä olla myös varovainen.

Asunnon sijainnilla voi olla suuri merkitys jo lainaa hakiessa. Kaikki pankit eivät myönnä edes 70 % vakuusarvoa asunnoille, jos ne sijaitsevat väestönkasvullisesti heikkenevällä alueella tai jos talo on vanha ja huonokuntoinen. Pankin ei ole pakko antaa asunnolla vakuusarvoa ollenkaan. Pankin näkemys sijoitusasunnon vakuusarvosta kannattaakin selvittää hyvissä ajoin.

Siitä, minkä verran salkusta sitten kannattaisi olla velkaa ja minkä verran omaa rahaa, ei kokeneidenkaan sijoittajien keskuudessa ole yksimielisyyttä. Useimmat kuitenkin allekirjoittavat sen, että velkavivun määrä salkussa on hyvä laskea kaikki omat velat sekä varat huomioiden. Riskien huomioon ottaminen ja hallinta on ensiarvoisen tärkeää.

Velkavipu on oiva keino saada parempaa tuottoa omalle pääomalle

Kiistämättä velkavipu on oiva keino saada parempaa tuottoa omalle pääomalle, mutta samalla riskit luonnollisesti kasvavat. Etenkin vuokratuotto, korkotaso ja velan määrä vaikuttavat merkittävästi oman pääoman tuottoon. Yksinkertaistettuna: mitä parempi vuokratuotto ja suurempi velkavipu, sitä parempi oman pääoman tuotto sekä mitä matalampi korkotaso ja suurempi velkavipu, sitä parempi oman pääoman tuotto. Mikäli taas vuokratuotto laskee ja/tai korkotaso nousee, korkean velkavivun asuntosijoittajalle voi koitua ongelmia.

Jo ostovaiheessa on tärkeää laskea vuokratuotto ja oman pääoman tuotto eri skenaarioilla sekä kiinnittää huomioita velan osuuteen omassa salkussa. Laskelmia on hyvä tehdä esimerkiksi eri lukuarvoilla vuokratulon suhteen (huomioiden mahdolliset tyhjät kuukaudet) ja eri korkotasoilla. Laskelmilla on varmistuttava siitä, että kuukausittainen ja vuosittainen kassavirta toimii. Tilanteen seuraaminen ja tarkan suunnitelman tekeminen ei tietenkään riitä, vaan lainarahaa hyödyntävän sijoittajan on myös varauduttava tulevaan tarpeeksi suurella puskurilla.

Näin aloitat asuntosijoittamisen

5. Millainen on hyvä sijoitusasunto?

Hyvän sijoitusasunnon kriteerit vaihtelevat sen suhteen, mikä on sijoitusstrategia. Riippumatta strategiasta kohteen kannattavuus tulee kuitenkin arvioida aina numeroiden kautta todelliset kustannukset ja realistinen vuokrausaste huomioiden.

Asuntosijoittamista aloittaessa moni suosii kuitenkin mahdollisimman helppoja ja varmoja kohteita, eli pieniä asuntoja kasvukeskusten keskustoissa.

Minkä kokoinen sijoitusasunnon kannattaa olla?

Sijoitusasuntomarkkinoilla on eniten kysyntää yksiöille, koska niiden vuokrattavuus on keskimäärin helppoa. Toisaalta yksiöiden suosio asuntosijoittajien keskuudessa liittyy myös remonttien kustannuksiin, koska yleensä kustannukset jyvitetään neliöiden mukaan.

Suuren kysynnän vuoksi pienten asuntojen hinnat ovat yleisesti suhteessa korkeampia isompiin asuntoihin verrattuna. Tästäkin huolimatta vuokratuotto on usein helpoin saada kohdilleen pienissä asunnoissa, sillä asunnon koon kasvaessa kustannukset (asunnon hinta, varainsiirtovero, vastikkeet ja remonttikustannukset) kasvavat nopeasti, mutta vuokran suuruus ei yleensä nouse samassa suhteessa.

Suurempien asuntojen potentiaalia ei kuitenkaan kannata unohtaa, ja perheasunnoille on myös kysyntää. Tämäkin asia kannattaa selvittää mikrosijaintiin tutustuttaessa. Iso asunto on mahdollista laittaa myös solukäyttöön, jolloin vuokran voi pitää yksittäiselle vuokralaiselle edullisena.

Mikä on hyvä sijainti?

Kaupungin paikallistuntemus on suuri etu asuntoa hankkiessa. Kuitenkin myös omaan kotikaupunkiin kannattaa tutustua asuntosijoittajan silmin. Taustatutkimusta kannattaa siis tehdä, oli kaupunki ennestään tuttu tai ei. Sijoitusovi julkaisee kerran vuodessa Asuntosijoittajan kaupunkikatsauksen, jossa analysoidaan yli 20 kuntaa eri muuttujien kautta. Muuttujat kuvaavat alueen asuntomarkkinaa, elinvoimaa ja vetovoimaa asuntosijoittajan näkökulmasta.

Kun sopiva paikkakunta on valikoitunut, kannattaa kiinnittää huomiota asunnon mikrosijaintiin. Keskustakohteet ovat usein hintavampia kuin kauempana sijaitsevat asunnot, mutta toisaalta vuokrattavuus on todennäköisesti helpompaa ja varmempaa keskustassa. Mikäli päätyy ostamaan asunnon kauempaa keskustasta, kannattaa varautua tyhjiin kuukausiin ja laskea, miten ne vaikuttavat sijoituksen tuottoon. Kauempana olevan asunnon suhteen liikenneyhteyksien, päivittäisten palvelujen etäisyyden, autopaikan ja asunnon kunnon merkitys korostuu.

Uudiskohde vai vanha asunto-osake?

Uudiskohteen etu on se, ettei luvassa todennäköisesti ole pitkään aikaan remontteja. Lisäksi uudiskohteen kassavirtaa saattaa parantaa mahdollinen yhtiölaina, jonka tuloutettuna ainakin toistaiseksi voi vähentää verotettavasta vuokratulosta. Toisaalta uudiskohde on usein ostohetkellä hintava, sen saanti alle markkinahinnan voi olla vaikeaa ja sen arvoa ei voi nostaa itse remontoimalla.

Vanhempaa kohdetta ostettaessa on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota kiinteistön kuntoon ja taloyhtiön toimintaan. Mikäli suurempia remontteja ei ole vielä tehty, remonttivaraa tulee budjetoida reilusti. Mikäli suuret remontit on tehty, mutta asunto kaipaa muuta remonttia, arvoa on mahdollista nostaa merkittävästikin.

Näin onnistut asuntosijoittajana

6. Asuntosijoittamisen riskit ja keinoja niiden hallintaan

Asuntosijoittaminen ei ole vaikeaa, mutta riskejä toimintaan luonnollisesti liittyy. Kaikille asuntosijoittajille riskit eivät kuitenkaan suinkaan ole samat, vaan ne vaihtelevat sijoittajan valitsemasta strategiasta ja sijainnista riippuen.

Rahoitusteoriassa puhutaan systemaattisesta ja epäsystemaattisesta riskistä. Näistä ensimmäinen tarkoittaa sellaista riskiä, jolle jokainen asuntosijoittaja altistuu enemmän tai vähemmän. Tällaisia ovat tyypillisesti koko markkinaan vaikuttavat tapahtumat, kuten työllisyystilanne tai korkotasojen muutos. Epäsystemaattinen riski puolestaan kohdistuu asuntosijoittamisessa vain yksittäiseen sijoitukseen, ja se voidaan minimoida hajauttamalla. Tällaisia ovat muun muassa alla käsitellyt tyhjien kuukausien riski ja vuokralaisvalintaan liittyvä riski.

Tärkein yleinen riskinhallintakeino on ehdottomasti asioiden tutkiminen ja perinpohjainen selvittäminen jo etukäteen. Sijoitusprosessissa pääsee pitkälle tiedostamalla etukäteen, mitä asuntosijoittamisen riskejä ylipäätään on ja kartoittamalla, kuinka ne voi välttää. Kun on yleisimpiin riskeihin liittyvää sietokykyä, on jo suuren harppauksen verran lähempänä tavoiteltua tuottoa.

Asunnon arvon lasku

Asuntojen hinnoista ja eriytyneestä hintakehityksestä puhutaan jatkuvasti. Asunnon sijainti vaikuttaa asunnon arvoon merkittävästi, joten muuttotappiollisille paikkakunnille sijoittavien on syytä olla tarkkana ja seurata markkinaa. Toisaalta muuttotappiollisillakin paikkakunnilla on mikrosijainteja, joiden suhteen arvon laskun riski on pienempi.

Jokaisen sijoittajan kannattaa miettiä, vaikuttaako hintojen lasku omiin sijoituksiin vai ei, sillä kaikille asuntosijoittajille kyseinen riski ei ole yhtä olennainen. Asuntosijoittajan näkökulmasta hintojen muutos on merkittävää etenkin, jos asunnon myyminen tai ostaminen tai lainan hakeminen vakuuksia hyödyntäen on ajankohtaista.

Vuokratuottoon keskittyvän sijoittajan arkeen asunnon arvon heilahtelu ei juurikaan vaikuta, sillä vuokralaiset maksavat vuokraa hinnan laskusta huolimatta. Asuntoja flippaavalle sen sijaan pienikin hintojen lasku voi käydä kalliiksi, vaikka toisaalta hintojen muutos on mahdollista juuri flippauksella kääntää myös merkittäväksi voitoksi.

Hallitse riskiä näin:

Likviditeettiriski

Likviditeettiriski tarkoittaa sitä, että asunto ei mene kaupaksi halutulla hinnalla ja haluttuna ajankohtana. Asunnot ovat tyypillisesti epälikvidimpiä kuin osakkeet.

Usein tämä riski konkretisoituu, mikäli asunnon myynnillä on kiire. Silloin myyntihinta voi jäädä toivottua matalammaksi.

Hallitse riskiä näin:

Vuokratason liiallinen lasku tai nousu

Asuntojen vuokrat ovat pääsääntöisesti nousseet jo pitkään, joskin nousu on korona-pandemian seurauksena monin paikoin hidastunut tai jopa pysähtynyt. Kasvu-keskuksissa ja houkuttelevilla alueilla sijaitsevien asuntojen vuokrataso ei todennäköisesti kuitenkaan laske niin, että se merkittävästi laskisi tuottoa.

Liian korkeaksi nouseva vuokrataso voi myös olla riski, sillä tällöin vuokralaisen löytäminen voi olla haastavaa. Liian korkeaa vuokratasoa ei siis kannata asettaa, etteivät tyhjät kuukaudet syö tuottoa.

Hallitse riskiä näin:

Korkotason nousu

Etenkin korkojen ollessa matalalla velkavipua hyödynnetään rohkeasti. Korkotason nousu voi vaikuttaa merkittävästi lainarahaa hyödyntävien asuntosijoittajien kassavirtaan. Lainanottohetkellä laskelmissa tulee ottaa huomioon mahdollinen korkojen nousu.

Korkotaso on ollut jo pitkään ennätyksellisen matalalla, mutta näkymät korkojen noususta ovat jo nähtävillä. Korkotason nousu voi olla riski etenkin niille asuntosijoittajille, jotka eivät ole varautuneet korkotason nousuun ja joiden velkavipu on merkittävä.

Hallitse riskiä näin:

Hoitokustannusten nousu

Suomalaisissa asunto-osake-yhtiöissä maksetaan useimmiten hoitovastiketta kattamaan muun muassa kiinteistön ylläpidosta koituvia kuluja.

Vastikkeiden merkittävä nousu voi olla asuntosijoittajalle riski, koska se vaikuttaa kassavirtaan ja sijoituksen tuottoon.

Hallitse riskiä näin:

Suuret remonttikustannukset

Etenkin vanhoissa asunnoissa remonttien kustannukset syövät väistämättä osan tuotosta. Asuntosijoittajan täytyykin jo ostovaiheessa ottaa kunnolla selvää tulevista remonteista ja niiden kustannuksista, jotta odotettu tuotto on realistinen.

Huolellisista laskelmista huolimatta remontit voivat kuitenkin yllättää. Taloyhtiön laskelmat tulevista remonteista voivat ylittyä, remonttiaika pidentyä tai rakennuksesta voi selvitä esimerkiksi yllättäviä korjaustarpeita.

Hallitse riskiä näin:

Vuokralaiseen liittyvät riskit

Asunnon vuokraamiseen ja vuokralaiseen liittyy erilaisia riskejä, jotka voivat vaikuttaa merkittävästikin tuottoon tai jopa asunnon arvoon. Esimerkiksi vuokralaisten suuri vaihtuvuus, liian korkea vuokra tai asunnon puutteet voivat aiheuttaa hankaluuksia vuokralaisen hankkimiseen, jolloin asunto saattaa olla välillä tyhjillään.

Tyhjiä kuukausia saattaa tulla myös remonttien vuoksi. Vastikkeet ja lainanlyhennykset on maksettava vuokralaisesta huolimatta, joten tyhjät kuukaudet heikentävät väistämättä asuntosijoittajan tuottoa.

Vuokralaisvalintaan liittyvällä riskillä tarkoitetaan vuokralaisen aiheuttamia vahinkoja tai sopimuksen muuta laiminlyöntiä. Ehdottomasti suurin osa vuokralaisista ei aiheuta vuokrasuhteen aikana minkäänlaista harmia ja maksaa vuokransa tunnollisesti, mutta joskus kohdalle voi sattua poikkeus.

Vuokralaisvalinta kannattaa tehdä huolella. Huolelliseen valintaan kuuluu muun muassa luottotietojen tarkastus sekä vuokralaisehdokkaaseen tutustuminen. Vuokranantajan kannattaa kysellä hieman hakijoiden elämäntilanteesta ja tarvittaessa olla yhteydessä entiseen vuokranantajaan, toki hakijan luvalla. Lisäksi vuokrasopimuksen huolellinen laatiminen sekä vakuuden käyttö pienentävät riskiä.

Hallitse riskiä näin:

Lainansaanti vaikeutuu

Asuntosijoittaja tarvitsee tyypillisesti lainarahaa sijoittamiseen, minkä vuoksi pankkien toiminta vaikuttaa suoraan asuntosijoittajan toimintaan. Mikäli lainansaanti merkittävästi vaikeutuu, asuntosijoittajan voi olla vaikeaa päästä eteenpäin tai edes alkuun sijoitustoiminnassaan.

Lainansaantia voi jonkin verran edesauttaa omalla toiminnalla, mutta yleinen markkinatilanne voi myös heikentää pankkien halukkuutta lainan myöntämiseen.

Hallitse riskiä näin:

Poliittiset päätökset

Useat poliittiset päätökset voivat vaikuttaa asuntosijoittajan sijoituksiin. Esimerkiksi asuntosijoittamiseen ja asuntokauppaan liittyvien verojen korottaminen, lainakaton asettaminen, verovähennysoikeuksien rajoittaminen tai opiskelijoihin liittyvät päätökset voivat kaikki aiheuttaa päänvaivaa asuntosijoittajalle.

Valitettavaa on, että näitä poliittisia asuntosijoittamisen riskejä on lähes mahdoton välttää tai edes ennakoida.

Hallitse riskiä näin:

Markkinoihin kohdistuva riski

Markkinoihin kohdistuvalla riskillä tarkoitetaan sitä, että makrotaloudellisten muutosten myötä asuntojen tai vuokrien hinnoissa tapahtuu muutoksia.

Esimerkiksi keväällä 2020 alkanut koronapandemia oli omiaan luomaan olosuhteet tällaisille riskeille.

Hallitse riskiä näin:

näin onnistut asuntosijoittajana

7. Taloyhtiön remontit ja niiden kustannukset

Taloyhtiön remonttien ajankohdan tai tarpeen voi usein arvioida jo rakennuksen rakennusvuoden perusteella, mutta tarkempia ajankohtia voi selvittää esimerkiksi taloyhtiön kunnossapitotarvesuunnitelmasta. Asunto-osakeyhtiölaki velvoittaa jokaista taloyhtiötä suunnittelemaan remonttejaan ja sisällyttämään ne kunnossapitotarvesuunnitelmaan. Hyvin hoidetussa taloyhtiössä tehdään myös pitkän tähtäimen suunnitelma eli PTS.

Remonttien suhteen kannattaa huomioida paitsi kustannusten vaikutus tuottoihin myös se, vaikuttavatko remontit vuokrattavuuteen. Remontit voivat aiheuttaa tyhjiä kuukausia tai oikeuttaa vuokralaisen vuokranalennukseen. Toisaalta remontti voi nostaa myös asunnon arvoa ja olla peruste korottaa vuokraa. Lue täältä, miten remontteihin voi itse osakkaana vaikuttaa.

Remonttien kustannukset vaihtelevat merkittävästikin ja riippuvat muun muassa sijainnista, taloyhtiöstä ja remontin laajuudesta. Yleisimpiä remontteja ja niiden kustannuksia on listattu seuraavaksi.

Putkiremontti

Putkiremontti eli virallisemmalta nimeltään linjasaneeraus tai LVIS-saneeraus on ehkä tunnetuin ja pelätyin taloyhtiön remontti. Linjasaneeraus on kallis, ja se haittaa asumista tai estää asumisen kokonaan. Putkiremontin yhteydessä uusitaan tyypillisesti käyttövesi- ja viemäriputket ja mahdollisesti sähköt sekä päivitetään kylpyhuoneiden ulkoasu. Lisäksi vedeneristeet päivitetään nykyvaatimusten mukaisiksi.

Putkiremonttien hinnat vaihtelevat huomattavasti toimenpiteistä, remontin laajuudesta ja sen toteutustavasta riippuen. Toisinaan uusitaan sekä viemäri- että käyttövesiputket, mutta joskus vain toiset niistä. Putket voi uusia perinteisellä menetelmällä, joka on kallein ja työläin mutta mahdollisesti kestävin tapa. Putket voi myös sukittaa (vanhan putken sisään asennetaan uusi) tai pinnoittaa (vanhan putken pintaan tehdään uusi pinta), jolloin kustannukset ovat huomattavasti pienemmät. Jälkimmäisten seurauksena putkiston käyttöikä voi olla lyhyempi kuin perinteisellä menetelmällä remontoidun putkiston. Kustannuksiin vaikuttavat myös taloyhtiön huoneistojen pinta-ala sekä talon rakenneratkaisut.

Lue lisää huomioita putkiremonttia käsittelevästä artikkelistamme.

Julkisivuremontti

Julkisivuremontti on laajasti toteutettuna yksi kalleimmista korjaushankkeista. Julkisivuremontti voi haitata asumista, mutta asuminen ei kuitenkaan kokonaan esty. Silti vuokranalennus voi olla aiheellinen etenkin, jos parvekkeiden käyttö tai ikkunoiden avaaminen estyy.

Julkisivuremontin kustannushaarukka on laaja, sillä hinta riippuu paljon julkisivun tyypistä ja materiaalista sekä remontin laajuudesta. Julkisivun tyyppejä ovat betonielementti- ja pesubetoniseinät (käyttöikä noin 20–30 vuotta), tiili- ja kiviseinät (noin 50 vuotta), rapatut ulkoseinät (noin 50 vuotta, huoltoväli noin 20 vuotta) sekä laatoitetut ja levytetyt ulkoseinät (noin 30 vuotta). Vaikka ulkoseinän materiaalilla on suuri merkitys käyttöikään ja kestävyyteen, niihin vaikuttavat myös rakenteelliset ratkaisut sekä taloyhtiön sääsuoja.

Kuten mainittu, julkisivuremontin kustannukset riippuvat etenkin remontin sisältämistä toimenpiteistä. Esimerkiksi pelkkä maalaus on luonnollisesti huomattavasti edullisempaa kuin julkisivun hiekkapuhallus, pinnoitus, saumaus ja maalaus. Toisaalta julkisivuremonttiin voi myös kuulua ikkunoiden tai parvekkeiden korjaaminen tai uusiminen, jolloin kustannukset voivat nousta useampaan sataan euroon neliötä kohti.

Tutustu julkisivuremonttiin lisää täällä.

Kattoremontti

Katto on kovan rasituksen kohteena suojatessaan taloa ja sen rakenteita esimerkiksi sääolosuhteilta. Huonokuntoinen katto voi päästää vettä rakenteisiin ja altistaa koko rakennuksen kosteusvaurioille.

Kattoremontin ajankohta ja korjauksen kustannukset riippuvat paljon katon tyypistä ja mallista. Katto voi olla tiili-, pelti- tai huopa- eli bitumikatto. Kestävimpiä kattotyyppejä ovat tiili ja pelti, joiden käyttöikä on noin 50 vuotta, kun taas huopakaton käyttöikä on vain 20–30 vuotta. Malliltaan katto voi olla esimerkiksi tasa-, pulpetti- tai harjakatto. Joskus tasakattoja muutetaan remontin yhteydessä harja- tai pulpettikatoksi.

Kattoremontti ei tyypillisesti haittaa asumista. Ainoat mahdolliset haitat ovat rakennustelineet, jotka voivat haitata näkyvyyttä ikkunoista ja estää parkkipaikkojen käytön.

Lisätietoa kattoremontista asuntosijoittajan näkökulmasta löydät täältä.

Parvekeremontti

Parvekeremontti voidaan toteuttaa joko erillisenä urakkana tai julkisivuremontin yhteydessä. Kustannukset riippuvat paljon siitä, huolletaanko parvekkeet esimerkiksi kunnostamalla ja maalamalla vai uusitaanko ne kokonaan. Mikäli lasittamattomiin parvekkeisiin asennetaan remontin yhteydessä lasit, remontin hinta luonnollisesti nousee.

Parvekkeen käyttöikään ja kustannuksiin vaikuttaa myös se, miten parveke on rakennettu. Sisäänvetoparvekkeiden käyttöikä on tyypillisesti pidempi kuin ulokeparvekkeiden.

Ikkunaremontti

Ikkunat vaikuttavat muun muassa asumisviihtyvyyteen ja asunnon energiatehokkuuteen, minkä vuoksi niiden kunnostus ja uusiminen tarvittaessa on tärkeää. Ikkunoiden kunnostus tai uusiminen voidaan toteuttaa joko erillisenä urakkana tai julkisivuremontin yhteydessä. Ikkunaremontti haittaa hieman asumista, mutta se kestää yleensä vain muutaman päivän.

Käyttöikä ja remontin kustannukset riippuvat paljon remontin kattavuudesta ja siitä, millaiset alkuperäiset ikkunat ovat. Vanhempien puukarmi-ikkunoiden käyttöikä on noin 30 vuotta, kun taas uudemmissa alumiinisissa ikkunoissa käyttöikä yltää tyypillisesti jopa 50 vuoteen. Uusien ikkunoiden asennuksen kustannukset riippuvat paljon uusien ikkunoiden tyypistä, merkistä ja mahdollisista lisävarusteista.

Ikkunaremontista on lisää tietoa täällä.

Hissiremontti

Hissien keskimääräinen käyttöikä on yli 30 vuotta. Toisaalta useissa taloyhtiöissä ei ole hissiä lainkaan. Hissiremontin kustannukset riippuvatkin paljon siitä, modernisoidaanko jo olemassa olevaa hissiä vai rakennetaanko hissi hissittömään taloon.

Jos hissiä on huollettu säännöllisesti, remontti tulee huomattavasti edullisemmaksi kuin silloin, jos hissi on hyvin huonokuntoinen. Myös talon ikä, talotekniikka ja rakenteet vaikuttavat hintaan, sillä ne vaikuttavat siihen millainen hissi modernisoidaan tai millaisiin rakenteisiin uusi hissi rakennetaan.

Valtion asuntorahasto (ARA) avustaa rahallisesti hissin rakentamista hissittömään taloon. Avustusta täytyy erikseen hakea, ja haettaessa tiedossa on oltava kunnollinen hankesuunnitelma sekä päätös hissin rakentamisesta. Lisäksi jotkut kunnat myöntävät paikallisia avustuksia hissien rakentamiseen.

Lue lisää hissiremontista asuntosijoittajan näkökulmasta täältä.

yleisimmät remontit ja niiden kustannukset

näin aloitat asuntosijoittamisen

8. Näin valmistaudut lainaneuvotteluun

Kun oma sijoitusstrategia on selvinnyt ja riittävä opiskelu on tehty, lainan hakeminen voi tulla ajankohtaiseksi. Moni kokenut sijoittaja suosittelee, että lainaneuvottelut kannattaa käydä ennen kun sopiva asunto on kiikarissa: kaupanteko on sujuvampaa, kun lainalupaus on olemassa.

Asuntolainan saaminen sijoitusasuntoa varten ei kuitenkaan aina ole ihan läpihuutojuttu. Seuraavaksi siis lista vinkkejä, joiden avulla voit valmistautua rahoitusneuvotteluihin.

1. Varmista, että oma taloutesi on kunnossa

Pankit vaativat poikkeuksetta, että lainanhakijan oma talous ja lainanhoitokyky ovat kunnossa. Jokainen pankki tarkastaa lainanhakijalta paitsi tulot ja menot myös varallisuuden ja velat. Usein pankit vaativat myös omarahoitusosuutta, joten varaudu siihen, että omaa rahaa ja/tai vakuuksia on oltava.

2. Laadi selkeä sijoitussuunnitelma

Lainaneuvotteluissa sijoitusstrategian kannattaa olla jo selvä. Suunnitelmassa tulee selvittää tarkkaan, mistä kaupungeista ja miltä alueilta asuntoa etsii ja minkälainen asunto on kiikarissa. On myös hyvä selventää, miksi haluaa sijoittaa juuri asuntoihin ja mitkä ovat tavoitteet asuntosalkun ja sijoittamisen suhteen. Mitä tarkemman ja yksityiskohtaisemman suunnitelman esittelee, sitä uskottavampi ja luotettavampi asiakas on pankin silmissä.

3. Tee tarkat laskelmat

Sijoitussuunnitelman lisäksi kannattaa tehdä mahdollisimman tarkat laskelmat sijoituksen tuottavuudesta. Kannattaa perehtyä esimerkein hinta- ja vuokratasoon ja arvioida niiden perusteella sijoituksen tuottoa ja lainan määrän tarvetta.

Jos sijoitussalkussa on ennestään asuntoja, on hyvä kirjata niiden tiedot mahdollisimman tarkasti yhteen tiedostoon. Kun jokaisen asunnon arvo, velan määrä, lyhennyssuunnitelma, vuokran suuruus, vastikkeet ja muut kulut on kirjattu järjestelmällisesti, pankille on helppo osoittaa, kuinka muut sijoitukset toimivat ja tuottavat. Tämä on toki tärkeää myös sijoittajan itsensä kannalta ja olennaista seurattaessa sijoitusten kehittymistä.

4. Ole ajoissa liikkeelle

Jotkut pankit antavat tarjouksensa heti neuvottelussa tai välittömästi sen jälkeen, mutta joskus voi kulua päiviä tai jopa viikkoja tarjouksen antamiseen. Kannattaa siis olla yhteyksissä pankkeihin jo hyvissä ajoin ennen sopivan asunnon löytämistä. Monet asuntosijoittajat pyytävät pankista lainalupauksen ennen ostoprosessin aloittamista, jotta virallisen lainapäätöksen saa saman tien sopivan asunnon löydyttyä.

5. Kilpailuta pankkeja

Kannattaa hakea lainaa useammalta eri pankilta ja vertailla niiden palveluita. Kannattaa myös muistaa, että asuntosijoittajan lainatarjoukset voivat olla hyvinkin tilannekohtaisia. Luonnollisesti tärkeimpiä seikkoja neuvotteluissa ovat rahan hinta eli lainan korko sekä laina-aika, mutta on hyvä vertailla myös esimerkiksi pankkien veloittamia kuukausikuluja ja järjestelypalkkioita. Älä myöskään tyydy ensimmäiseen saamaasi tarjoukseen, vaan neuvottele ehdoista ja käytä muilta pankeilta saamiasi tarjouksia apuna neuvotteluissa.

Suuret, kansainväliset pankit voivat olla pienempiä pankkeja jäykempiä neuvottelemaan lainaehdoista. Paikallisten pienten pankkien johtajilla on tyypillisesti valtuuksia tehdä päätöksiä itsenäisesti, joten heiltä voi saada lainaa joustavammin paremmilla ehdoilla. Vaikka asuntoa olisikin ostamassa suuremmasta kasvukeskuksesta, lainaa voi hakea pienemmältä paikkakunnalta. Toisaalta on hyvä muistaa, että isommilla kansainvälisillä pankeilla voi olla parempi riskinsietokyky ja sen vuoksi mahdollisuus myöntää suurempia lainoja. Pankin koko ja sen vaikutus lainansaantiin voi siis myös olla hyvinkin tilannekohtaista.

6. Valitse asiantunteva kumppani

Tärkeintä rahoituksen suhteen on, että etsii itselleen sopivan kumppanin, joka tukee ja ymmärtää sijoitussuunnitelmaa ja -strategiaa. Kannattaa siis valita asiantunteva ja asuntosijoittamisesta ymmärtävä pankki (ja pankkivirkailija), jonka kanssa on helppo asioida. Moni asuntosijoittaja on sanonut, että asiantunteva ja yhteistyöhaluinen rahoituskumppani on asuntosijoittajalle niin arvokas, että sellaisen löytyessä lainaehdoista kannattaa itse joustaa. Onkin hyvä miettiä, onko toisesta pankista saatu 0,2% alhaisempi marginaali sellainen seikka, jonka takia kannattaa vaihtaa hyvin toimiva pankkikumppani.

Siirry navigaation kautta suoraan haluaamaasi kohtaan!

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi