Rekry: Digital Marketing Specialist

Hissiremontti asuntosijoittajan näkökulmasta

Hissiremontti asuntosijoittajan näkökulmasta

Hissiremontti asuntosijoittajan näkökulmasta

Taloyhtiön yleisimmistä remonteista olemme aiemmin käsitelleet taloyhtiön suurimpia ja samalla pelätyimpiä remontteja, kuten putkiremonttia ja julkisivuremonttia. Hissiremontti – siihen paneudumme tällä kertaa tarkemmin, erityisesti asuntosijoittajan ja sijoitusasunnon näkökulmasta.

Mitä hissiremontti tarkoittaa ja miten se toteutetaan?

Hissin käyttöikä on noin 25-30 vuotta, ja karkeasti voidaan sanoa, että hissiremonttia alkaa olla syytä suunnitella, ja toteuttaakin, siinä vaiheessa, kun talon hissi on yli 20 vuotta vanha.

Hissin uusimista tai korjaaminen tulisi aloittaa myös siinä tapauksessa, jos hississä havaitaan turvallisuuspuutteita (kuten suuria ovirakoja tai epätarkkaa pysähtymistä), öljyvuotoja, pitkiä odotusaikoja, poikkeuksellisia ääniä tai hyvin kulunutta ulkonäköä. Hissiremontin selkeitä merkkejä ovat toki myös toistuvat käyttöhäiriöt ja lisääntyneet käyttökustannukset, jotka kielivät hissivioista.

Hissiremontti voi käytännössä tarkoittaa joko olemassa olevan hissin modernisoimista, hissin uusimista tai hissin rakentamista hissittömään taloon.

Hissin osittainen modernisointi on hyvä vaihtoehto silloin, kun vanha hissi vielä toimii tai jos halutaan esimerkiksi säilyttää vanhan hissin rakenteita, vaikka arkkitehtuurillisista syistä. Osittaisessa modernisoinnissa voidaan päivittää esimerkiksi ohjausjärjestelmä, napistot ja sähköistys sekä laajemmassa modernisoinnissa korjata myös hissin kori, ovet ja nostokoneisto. Jos vanha hissi taas laajemmin päivitetään, esimerkiksi automaattioviseen hissiin, hissi uusitaan kokonaan.

Hissiremontin kustannukset asuntosijoittajalle

Kustannushaarukka liikkuu noin 13 000 ja 200 000 euron välillä, joten haarukka on suuri, kuten muissakin taloyhtiön remonteissa. Kustannuksiin vaikuttaa hissiremontin tyyppi, eli modernisoidaanko vai korjataanko olemassa oleva hissi, vai rakennetaanko vielä hissittömään taloon kokonaan uusi hissi.

Hissin modernisoinnin hinta voidaan karkeasti arvioida 13 000 ja 65 000 euron välillä, riippuen modernisoinnin laajuudesta. Hissin uusimisen hintahaitari vaihtelee taas noin 75 000 ja 200 000 euron välillä, esimerkiksi riippuen talotyypistä ja hissin käyttötarkoituksesta, ja luonnollisesti hissien lukumäärästä. Hissiremonttihanke, kuten muutkin suuret remontit, kannattaa aina kilpailuttaa, jotta taloyhtiö saa oikean kuvan hinnoista suhteutettuna hissimääräysten vaatimuksiin ja remontin laajuuteen.

Kustannukset jakautuvat osakkaiden kesken joko vastikeperusteisesti tai hissin tuottaman hyödyn perusteella, riippuen remontin luonteesta. Kun vanhoihin, hissittömiin taloihin asennetaan hissi, jakautuvat kustannukset kerrosperusteisesti, jolloin ylempien kerrosten osakkaat maksavat hissistä enemmän kuin alempien kerrosten osakkaat. Kun kyseessä on kunnossapito- ja peruskorjauskustannukset jo asennettuun hissiin, jakautuvat kustannukset normaalin vastikeperusteen mukaisesti.

Hissittömissä taloissa on hyvä ottaa huomioon, että valtion asuntorahasto (ARA) voi avustaa hissin rakentamista. Avustusta haetaan erikseen ja avustuksen määrä on enintään 50 % kustannuksista. Myös kunnan tai kaupungin periaate hissiavustuksiin kannattaa selvittää, sillä jotkin kunnat myöntävät paikallista hankeavustusta hissittömille taloille.

Hissiremonttikohde sijoitussalkussa

Hissiremontin ei pitäisi aiheuttaa asumiselle erityistä haittaa, kun remontti ei kohdistu huoneistoihin, ja asuntoihin pitäisi päästä liikkumaan normaalisti rappukäytävissä hissiremontin aikaan.

Vuokranantajan ei siis yleensä tarvitse ajatella asumishaittakorvausta hissiremontin aikana. Sijoittajan kannattaa kuitenkin aina muistaa Hyvän Vuokratavan mukainen avoin tiedonkulku ja viestintä vuokralaisen kanssa, ja mahdollisuuksien mukaan reagoida vuokralaisen ilmoittamaan asumishaittaan.

Mitä asuntosijoittajan kannattaa ottaa huomioon remontin verotuksessa?

Asuntosijoittajan kannattaa pyrkiä osallistumaan taloyhtiön yhtiökokouksiin, jotta myös sijoittajan remonteista saamaan verohyötyyn on mahdollisuus vaikuttaa. Yhtiökokouksissa kannattaa ottaa esille korjaushankkeiden tulouttaminen, jolloin asuntosijoittaja pystyy vähentämään tuloutetut maksusuoritukset vuokratulosta jo maksuvuonna, kun taas rahastoidut suoritukset voidaan hyödyntää vasta asuntoa myydessä.

Asuntosijoittajan on hyvä tutustua vastikkeiden kirjanpidolliseen käsittelyyn, sillä se vaikuttaa suoraan sijoituskohteeseen ja siitä saatavaan verohyötyyn. Hyödyllistä tietoa sijoittajalle löytyy esimerkiksi Suomen Vuokranantajien, Isännöintiliiton ja Kiinteistöliiton laatimasta Tuloutusoppaasta, ja lisää verotusvinkkejä remontteja ajatellen artikkelistamme Sijoitusasunnon verotus.

Muista nämä:

  • Selvitä eri toteutustapojen vaikutus remontin kustannuksiin, ja kustannusten vaikutus sijoitusasunnon tuottoon!
  • Muista Hyvä Vuokratapa ja avoin viestintä vuokralaisen kanssa!
  • Keskustele korjaushankkeiden tulouttamisesta yhtiökokouksessa!

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi