Rekry: Digital Marketing Specialist

Vuokranmaksun viivästyminen – miten toimia vuokrasuhteessa?

VuVuokranmaksun viivästyminen

Vuokranmaksun viivästyminen – miten toimia vuokrasuhteessa?

Vuokranmaksun viivästyminen – yksi vuokranantajaa usein koettelevista vitsauksista. Joko vuokrat myöhästyvät säännöllisesti tai kyseessä voi olla pari yksittäistä, inhimillistä, unohdusta. Viivästyneen vuokran tilanteessa vuokranantajan on hyvä tietää miten toimia, jotta samalla sekä vuokrasuhteesta pidetään huolta että erääntynyt vuokra saadaan hoidettua. 

Vuokra muutaman päivän myöhässä – mitä tehdä?

Vuokralaisen tulee lähtökohtaisesti noudattaa vuokrasopimuksessa määriteltyä vuokranmaksupäivää, sillä vuokranmaksu määritellään yleisesti vuokralaisen tärkeimmäksi velvoitteeksi. Vuokranmaksusta tulee huolehtia eräpäivänä, joten vuokranantajan tilillä maksun tulisi näkyä viimeistään 2-3 pankkipäivän kuluttua, eli esimerkiksi pyhäpäivät kannattaa jättää pois laskuista. 

Perinteinen neuvo on, että kannattaa odottaa vuokraa muutamia päiviä, mutta jo muutaman päivän myöhästynyttä vuokraa on hyvä lähteä kyselemään vuokralaiselta.

Ensimmäinen tapa hoitaa viivästynyttä vuokranmaksua on yleensä ottaa yhteyttä vuokralaiseen ja kohteliaasti kysellä vuokranmaksun tilannetta ennen varsinaisiin perimis- tai korkotoimiin ryhtymistä. Usein syynä vuokranmaksun pieneen viivästykseen, varsinkin yksittäiseen sellaiseen, on syynä vain inhimillinen erehdys tai unohdus, joka on helposti korjattavissa yhdellä puhelinsoitolla tai tekstiviestillä.

Myös maksuaikataulusta ja maksuajasta neuvottelu vuokralaisen kanssa voi olla hyvä keino varmistaa sekä saatavat vuokrat että vuokrasuhteen säilyminen. Tyhjät kuukaudet tai häätöprosessit ovat usein vuokranantajille kalliita sekä aikaavieviä, joten vuokralaisesta on hyvä yrittää pitää kiinni, mikäli vuokranmaksu saadaan yhteisellä neuvottelulla jatkumaan toivotunlaisesti. 

Kun vuokranmaksu on kuitenkin viivästynyt useampia päiviä, eikä tilanne näytä korjaantuvan yhteydenotosta huolimatta, voi vuokranantaja lähettää vuokralaiselle maksumuistutuksen sekä periä viivästyskorkoa korkolain määrittämän korkoprosentin mukaisesti. 

Säännöllisesti viivästyvä vuokranmaksu

Joskus viivästynyt vuokranmaksu on enemmänkin kuukausittain toistuva sääntö kuin ajoittainen poikkeus, eikä tilanne helpota yksittäisistä vuokrista kohteliaasti muistuttelemalla. 

Joskus vuokranmaksun kanssa säännöllisesti kamppailevalla vuokralaisella voi olla tapana maksaa aina osa vuokrasta eräpäivänä, ja osa myöhemmin, tai jättää aina jokin tietty osa, kuten vesimaksu tai vuokrankorotus, vuokrasta maksamatta. Vuokralaisen kanssa voikin olla hyvä selventää vuokran eri osat (vesimaksu, korotus, autopaikka…) tai vaikkapa keskustella eräpäivän muutoksesta, mikäli vuokranmaksu tuntuu tapahtuvan aina tiettynä päivänä varsinaisesta eräpäivästä poiketen.

Vuokralaiseen on hyvä ottaa yhteyttä puhelimitse tai kirjallisesti esimerkiksi kirjeen muodossa – tai tarvittaessa käyttämällä molempia keinoja. Keskusteluyhteyden avaaminen ja esimerkiksi maksuajan tarjoaminen tuo vuokralaiselle usein tarvittavan kannustimen vuokranmaksuun, ja jatkossa vuokrat alkavat ilmestyä vuokranantajan tilille ajallaan.

Mikäli keskustelu ei kuitenkaan tuota toivottua tulosta, vuokranantajan voi olla syytä ryhtyä toimiin vuokrien saamiseksi ja maksun vauhdittamiseksi. Viivästyskorkoa voidaan alkaa periä vuokralaiselta, jos vuokraa ei ole maksettu täysimääräisenä sopimuksessa määriteltynä vuokranmaksupäivänä.

Mikäli vuokranantaja alkaa periä viivästyskorkoa, voi vuokranantaja lähettää saatavista maksuista maksumuistutuksen, josta näkyy sekä vuokran suuruus että kertynyt viivästyskorko. Maksumuistutuksen lähettämisestä voidaan myös periä oma erillinen 5 euron muistutusmaksu, mikäli vuokrasopimuksessa määritellystä eräpäivästä on kulunut ainakin 14 päivää ennen maksumuistutuksen lähettämistä. Viivästyskorkoa voi periä erääntyneelle vuokralle eräpäivää seuraavasta päivästä maksupäivään saakka.

Vuokranantaja ei voi määrittää viivästyskoron määrää itse, vaan viivästyskoron korkoprosentti muodostuu Euroopan keskuspankin puolivuosittain määräämästä viitekorosta + 7 prosentista. Tarkan viivästyskoron määrän omassa tilanteessasi voit laskea esimerkiksi verottajan tarjoamalla viivästyskorkolaskurilla. 

Kun vuokralainen ei ole maksanut vuokraa useampaan kuukauteen

Kun vuokranmaksusta muodostuu vuokralaiselle huomattava ongelma, eikä vuokranantaja ole saanut muistutteluista huolimatta vuokraa tai vuokria useampaan kuukauteen, on vuokranantajalla laissa määritelty syy purkaa vuokrasopimus.

Vuokranmaksun laiminlyönti 2-3 kuukauteen on yksi selkeä peruste sopimuksen purkamiseen, eli sopimuksen päättämiseen heti ilman irtisanomisaikoja. Useamman kuukauden vuokrarästit ovat siis selvä syy vuokrasuhteen purkamiselle. Sopimuksen purkamisen tullessa kysymykseen, vuokralaiselle annetaan kirjallinen purkamisilmoitus. 

Purkamisilmoituksen antamisessa tulee huomioida tietyt säännökset, kuten ilmoituksen todisteellinen tiedoksianto. Tämä tarkoittaa sitä, että joko vuokralainen kuittaa vastaanottaneensa ilmoituksen omakätisesti, sivullinen todistaja todistaa vuokralaisen vastaanottaneen ilmoituksen, postitse toimitettu ilmoitus kuitataan vastaanotetuksi saantitodistuksella tai, usein viimeisenä vaihtoehtona, ilmoitus toimitetaan haastemiehen välityksellä. Lue lisää vuokrasopimuksen purkamisesta artikkelistamme Vuokrasopimuksen irtisanominen vai purkaminen.

Vuokranantaja, toimi näin kun vuokra on myöhässä:

  • Ole yhteydessä vuokralaiseen: muistuta ystävällisesti erääntyneestä vuokrasta ja selvitä vuokranmaksun tilannetta keskustelemalla. Tarvittaessa pyri sopimaan maksuajasta tai muista vuokranmaksun muutoksista vuokralaisen kanssa.
  • Lähetä maksumuistutus erääntyneestä ja selvitä viivästyskoron määrä.
  • Useamman (2-3) kuukauden laiminlyödyn vuokranmaksun jälkeen voit purkaa vuokrasopimuksen, mikäli keskustelu vuokralaisen kanssa ei tuota toivottua tulosta.

Lue myös vinkkejä vuokran perintään perintätoimiston kautta tai oikeusteitse jutustamme Vinkkejä vuokran perintään.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi