Rekry: Digital Marketing Specialist

Vinkkejä vuokran perintään

vinkit vuokrien perintä

Vinkkejä vuokran perintään

Vaikka ihannetilanteessa jokainen vuokralainen maksaa vuokransa ajallaan, yksi asuntosijoittajien yleisimmistä ongelmista on juuri maksamattomat vuokrat. Tällaisen tilanteen tullen asuntosijoittaja joutuu perimään vuokralaiselta rästiin jääneitä vuokria. Perinnällä siis viitataan toimiin, joilla yritetään saada velallinen maksamaan lasku, jota ei ole eräpäivään mennessä maksettu. Tässä artikkelissa käymme läpi mahdollisimman tarkkaan vuokran perintää ja siihen liittyviä olennaisia huomioita.

Mitä tehdä, kun vuokranmaksu on myöhässä?

Jokaisen asuntosijoittajan on tärkeää säännöllisesti seurata vuokranmaksua ja reagoida mahdollisiin myöhästyneisiin maksuihin nopeasti. Mikäli näihin ei välittömästi reagoi, se viestii vuokralaiselle, että maksun myöhästyminen on hyväksyttävää. Heti vuokran myöhästyttyä kannattaa esimerkiksi soittaa vuokralaiselle ja tiedustella tilannetta tai kysellä sähköpostitse maksamattomasta vuokrasta. Yleensä vuokralainen korjaa tilanteen ensimmäisen huomautuksen jälkeen. Vuokralaisen kanssa kannattaa myös keskustella viivästyksen syystä. Kyseessä voi olla inhimillinen erehdys tai tilapäinen ongelma taloudessa. Joskus esimerkiksi vuokranmaksun eräpäivän siirtäminen viikolla tai kahdella voi ratkaista ongelman.

Milloin vuokraa peritään?

Välillä tilanne ei kuitenkaan hoidu ihan näin ketterästi, vaan vuokra jää huomautuksista ja yhteydenotoista huolimatta maksamatta. Mikäli tilanne ei korjaannu, täytyy vuokralaiselle laittaa kirjallinen maksumuistutus, jonka voi lain mukaan lähettää 14 vuorokauden kuluttua eräpäivästä. Jos maksumuistutuskaan ei auta, on hyvä jälleen ottaa yhteyttä vuokralaiseen ja tiedustella ongelmaa sekä koittaa sopia ratkaisu. Mikäli maksun suorittamisessa on todellinen ongelma, voi vuokralaisen kanssa sopia maksusuunnitelman tekemisestä. Kyseiseen maksusuunnitelmaan on tarkasti kirjattava maksuerien suuruus, jokaisen maksun eräpäivä sekä päivämäärä, jolloin maksamattomien vuokrien tulisi kokonaan olla maksettu. Jos et halua tehdä maksusuunnitelmaa, on vaihtoehtona kääntyä perintätoimiston puoleen ja antaa ammattilaisen hoitaa tilanne.

Miten vuokraa peritään?

Voit siis periä vuokria perintätoimiston kautta, jos keskustelu ja muistuttelu eivät saa vuokralaista maksamaan vuokriaan. Perintätoimiston kanssa tehdään tuolloin sopimus vuokrien perinnästä. Perintätoimistolle on toimitettava kopio vuokrasopimuksesta ja tiedot maksamattomista vuokrista, maksujen eräpäivistä sekä mahdollisista jo toteutetuista omista perintätoimista. Useimmiten perintätoimistot laskevat viivästyskorot saatavalle automaattisesti.

Viimeinen mahdollisuus vuokrien perintään on oikeudellinen perintä, jolloin saatavia peritään oikeusteitse ja perintätoimiston kautta suoritettava ns. vapaaehtoinen perintä lopetetaan. Kyseinen prosessi on ajankohtainen, jos vapaaehtoinen perintä ei ole tuottanut tulosta. Oikeudellinen perintä tarkoittaa tuomion hakemista käräjäoikeudesta, jonka jälkeen saatavien perintä siirtyy ulosottoviranomaisen hoidettavaksi. Mikäli perintä etenee näin pitkälle, vuokralaiselle tulee maksuhäiriömerkintä.

Mitä perinnän jälkeen?

Jos vuokranmaksussa on todellinen ongelma, voi olla järkevää päättää vuokrasuhde. Vuokrasopimus voidaan päättää joko irtisanomalla tai purkamalla. Kun vuokrasopimus irtisanotaan, sopimus päättyy laissa määritetyn irtisanomisajan jälkeen, mutta kun vuokrasopimus puretaan, sopimus päättyy välittömästi. Mikäli vuokralainen on jättänyt kahden kuukauden vuokrat maksamatta, on vuokranantajalla oikeus purkaa vuokrasopimus. Voit lukea tarkemmin vuokrasopimuksen irtisanomisesta ja purkamisesta täältä.

Vuokrasuhteen purkamisen yhteydessä vuokranantaja voi myös hakea häätöä, jos vuokralainen ei luovuta asuntoa takaisin vuokranantajalle. Et voi kuitenkaan häätää vuokralaista itse esimerkiksi vaihtamalla lukkoja, sillä vuokralaista suojaa lainmukainen kotirauha. Tuomioistuimelta on haettava häätöperuste, joka toimitetaan ulosottoon, sillä häädön täytäntöönpanon hoitaa aina ulosottoviranomainen. Voit lukea lisää häädöstä täältä.

Vinkkejä vuokranantajalle

[intense_content_box background=”#000000″ icon=”exclamation” icon_stack_color=”#bf8a46″]

 

– Reagoi ongelmatilanteeseen välittömästi
– Selvitä vuokran myöhästymisen tai maksamatta jättämisen syy
– Yritä sopia tilanne vuokralaisen kanssa
– Jos vuokralainen ei muistutuksista huolimatta maksa vuokria, etkä halua itse periä vuokria, käänny perintätoimiston puoleen
– Mikäli tilanne vaatii vuokrasopimuksen purkamista ja/tai häätöä, varmista, että hoidat tilanteen oikein[/intense_content_box]

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi