Uutta: Asuntosijoittajan kaupunkioppaat 2023

Miten vuokralaisen häätö tehdään?

Kuinka vuokralainen häädetään?

Miten vuokralaisen häätö tehdään?

Asuntoja vuokraava asuntosijoittajalle voi jossain vaiheessa taivaltaan tulla eteen tilanne, jossa vuokralaisen häätö on ajankohtainen. Häätöön ja vuokrasuhteen päättämiseen täytyy kuitenkin olla lain mukaiset perusteet. Vuokralaisen lakiin kirjatut oikeudet ovat vahvat, joten vuokranantajan on oltava tietoinen lain sisällöstä. Kun tiedät, kuinka menetellä oikein näissä tilanteissa, voit välttää ongelmatilanteen paisumisen sekä turhat kulut. Vastaammekin tässä tekstissä kolmeen yleisimpään kysymykseen vuokralaisen häädöstä.

Milloin voi hakea vuokralaisen häätöä?

Vuokralaisen häätöä voi hakea vuokrasuhteen päättämistilanteissa, jos vuokralainen ei hoida velvollisuuksiaan tai ei jostain syystä luovuta huoneistoa takaisin vuokranantajalle sovittuna ajankohtana. Tyypillisesti häätöprosessi tulee eteen vuokrasuhteen purkamisen yhteydessä.

Vuokrasuhteen purkaminen vaatii merkittävän sopimusrikkomuksen. Lain mukaan vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokrasopimus, jos:

 1. Vuokralainen laiminlyö vuokranmaksua
 2. Vuokralainen siirtää vuokraoikeuden tai luovuttaa huoneiston toisen käytettäväksi vastoin säännöksiä
 3. Huoneistoa käytetään muuhun tarkoitukseen, kuin sopimusta tehtäessä on edellytetty
 4. Vuokralainen viettää tai sallii vietettävän huoneistossa häiritsevää elämää
 5. Vuokralainen hoitaa asuntoa huonosti
 6. Vuokralainen rikkoo huoneistossa sitä, mitä terveyden tai järjestyksen säilyttämiseksi on määrätty

Yleisimpiä syitä purkuun ovat kuitenkin vuokranmaksun laiminlyönti ja vuokralaisen häiritsevä elämä. Kuten Vuokrauksen sudenkuopat – koulutuksessa opimme, vuokrasopimuksen voi purkaa ilman irtisanomisaikaa, mikäli vuokralainen on jättänyt kahden kuukauden vuokrat maksamatta. Vuokralaisen häiritsevä elämä on peruste purkamiselle, kunhan siitä on tarpeeksi näyttöä. Purkuperuste edellyttää toistuvaa piittaamattomuutta naapureista, jolloin on hyvä kerätä riittävästi näyttöä naapureilta tai poliisilta. Tavallisesti juuri tällaisten vuokrasuhteen purkutilanteiden päätteeksi haetaan häätöä, mikäli vuokralainen ei purkuilmoituksesta huolimatta luovuta asuntoa vuokranantajalle.

Sopimusrikkomuksesta on hyvä toimittaa vuokralaiselle kirjallinen varoitus, jossa ilmoitetaan purkamisoikeuden käyttämisestä sekä tarkat syyt varoitukselle. Muista, että et voi purkaa vuokrasopimusta ilman kirjallista varoitusta, kun purkuperusteena on käyttötarkoituksen ja sopimuksen vastainen käyttö, häiritsevä elämä, huoneiston huono hoito tai terveys- ja järjestysmääräysten rikkominen. Varoitusta ei tarvitse toimittaa, mikäli purkamisen perusteena on maksamattomat vuokrat tai vuokraoikeuden hallinnan luvaton siirtäminen. On myös hyvä huomata, että vuokralaisen hoitaessa viivytyksettä velvollisuutensa varoituksen johdosta, ei purkuoikeutta enää ole.

Miten vuokralaisen häätöä haetaan?

Mikäli purkuperuste on löytynyt, etkä saa asiaa vuokralaisen kanssa sovittua, voit hakea vuokralaisen häätöä. On ensisijaisen tärkeää muistaa, että et pysty omalla päätökselläsi häätämään vuokralaista asunnosta. Vaikka vuokrasuhde olisi virallisesti päättynyt, et saa mennä asuntoon tai vaihtaa lukkoja ilman vuokralaisen lupaa. Vuokralaista suojaa perustuslakiin kirjattu kotirauha siihen asti, kun hänellä on huoneisto hallinnassaan. Vuokralaisen hallinnan poistaminen on aina tehtävä ulosoton kautta ja säännösten mukaisesti.

Ensin on siis hankittava tuomioistuimelta häätöperuste. Häätöperuste on tyypillisesti käräjäoikeuden antama tuomio, joka velvoittaa vuokralaisen luovuttamaan huoneiston takaisin vuokranantajalle. Häätöperusteen hakee tyypillisesti joko vuokranantaja itse tai vuokranantajan puolesta asiaa hoitava asiamies, kuten perintätoimisto. Häätöperustetta haetaan kirjallisena käräjäoikeudelta. Hakemukseen kirjataan oleellisia tietoja kuten asianomaiset, vaatimukset ja häädön perusteet. Esimerkiksi Suomen Vuokranantajat tarjoavat jäsenilleen valmiin pohjan häätöperusteen lähettämiseen.

Kun olet saanut käräjöoikeudelta häätötuomion, se on toimitettava ulosottoon, sillä häädön täytäntöönpanon hoitaa aina ulosottoviranomainen. Ulosotto lähettää vuokralaiselle muuttokehotuksen, jossa annetaan vielä 2-3 viikkoa aikaa muuttaa itse. Mikäli tätä ei tapahdu, ulosotto häätää vuokralaisen ja poistaa hänen omaisuutensa asunnosta. Vaikka et voi itse hävittää vuokralaisen tavaroita asunnosta, on silti hyvä olla paikalla, kun häätö tehdään.

Kauanko vuokralaisen häädössä kestää?

Itse haastehakemuksen tekeminen ei kestä kauaa. Sen saa tahtoessaan toimitettua päivässä käräjäoikeuteen. Käräjäoikeudelta häätötuomion saaminen voi kuitenkin kestää, joten sen toimittaminen ulosottovirastoon yleensä kestää huomattavasti kauemmin.

Jos ja kun vuokralainen saa varoituksen, hänellä on vielä mahdollisuus estää häätö hoitamalla velvollisuutensa eli maksamalla rästit, sopimalla maksusuunnitelmasta tai luovuttamalla asunnon vuokranantajalle. Myös käräjäoikeuden häätötuomion saadessaan vuokralainen voi estää häädön hoitamalla tilanteen. Häätö tulee kuitenkin vireille ulosottoon, kun olet toimittanut ulosottoon tuomioistuimesta saamasi häätötuomion.

Kuten aiemmin mainittu, ulosotto lähettää häätötuomion vastaanottamisen jälkeen vuokralaiselle muuttokehotuksen, jossa annetaan 2-3 viikkoa aikaa muuttaa itse. Tämän jälkeen vuokralainen voi vielä hakea lykkäystä muuttopäivälle jopa pari kuukautta. Näin ollen ilman mutkia ja ongelmia, voi mennä parikin kuukautta häätöperusteen hakemisesta vuokralaisen pois muuttamiseen. Kokonaisuudessaan häätöprosessi käräjäoikeuden ja ulosottoviraston avulla kestää tyypillisesti 2-6 kuukautta. Kesto vaihtelee hieman käräjäoikeudesta ja tilanteesta riippuen.

Pyri ensin sopimaan asia

Ensisijaisesti on hyvä pyrkiä sopimaan asia vuokralaisen kanssa.

On hyvä muistaa, että häädön tulisi olla se viimeinen keino, jonka avulla huoneisto hankitaan takaisin omaan hallintaan. Jos vuokralainen on yhteistyöhaluinen, on asia aina parempi sopia kuin hakea häätöä. Vuokralaisen häätö voi ensinnäkin kestää useita kuukausia ja prosessi vaatii aina ylimääräistä aikaa sekä vaivaa. Lisäksi useita kuukausia kestävä prosessi häiritsee vuokraustoimintaa. Tyhjien kuukausien määrä ja näin ollen myös kulujen määrä voi nousta todella korkeaksi ja merkittävästi alentaa tuottoa. Reagoi siis ongelmiin heti, mutta pyri aina ensisijaisesti sopimaan tilanne vuokralaisen kanssa.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

 • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
 • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
 • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

 • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
 • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi