Katso Onnistu asuntosijoittajana -videosarja

Tellervo Uotila: Täyden kympin asuntosijoittaja

Asuntosijoittaja Tellervo Uotila

Tellervo Uotila: Täyden kympin asuntosijoittaja

Blogissamme esitellyt asuntosijoittajat ovat olleet melkoisen aktiivisia ja yrittäjähenkisiä, eikä tämän tarinan päähenkilö poikkea joukosta. Tellervo eli ’Tellu’ Uotila on niin ikään kiireinen nainen, joka pyörittää perhe-elämän lisäksi paitsi Frictape-nimistä yritystä miehensä kanssa, myös aktiivista asuntosijoitustoimintaa. Tekemistä siis epäilemättä riittää. Työmäärästä ja kiireestä huolimatta Uotilalla tuntuu olevan koko asuntosijoittamisen paketti niin hyvin hallussa, että arvosanaksi hänelle voisi antaa pyöreän kympin.

Tuore yrittäjä

Uotila on itse asiassa vasta hiljattain siirtynyt palkkatöistä yrittäjäksi. Hän toimiikin oivana esimerkkinä siitä, että omaa urapolkua voi muuttaa, jos itse vain haluaa. ”Olin kymmenen vuotta johtotehtävissä vähittäiskaupassa, mutta pari vuotta sitten kyllästyin siihen ja sanoin itseni irti.”

Luonnollinen jatkumo uralle syntyi, kun Uotilan miehen perheyrityksen pyörittämiseen tarvittiin apua. ”Hyppäsin mieheni rinnalle yrittäjäksi koko ajan kasvavaan perheyritykseen. Olen aina halunnut yrittäjäksi, joten oli todella luontevaa mennä siihen mukaan.” Uotila toimii yrityksen HR- ja talousjohtajana, ja kasvavassa yrityksessä kyseisessä osastossa varmasti askareita riittää.

Innostus asuntosijoittamiseen ja vaurastumiseen on itse asiassa poikinut Uotilalle vielä pari harrastusta lisää. Aiemmin blogissamme esiteltyjen Kati Kyyrön ja Nina Nordlundin tavoin, Uotila on yksi Varallisuusakatemian varallisuusvalmentajista. Lisäksi hän aloitti keväällä 2017 Nordlundin kanssa julkaisemaan Rahamania-nimistä vlogipodia.

Asuntosijoittajaksi valmennusten kautta

Uotilan sai asuntosijoittamaan viime kuussa blogissamme esitelty asuntosijoittaja Mikko Sjögren, joka on innostanut muitakin suomalaisia asuntosijoittamaan. Uotila on jo pitkään käynyt ahkerasti erilaisissa valmennuksissa ja eräässä Sjögrenin talousvalmennuksessa vuonna 2012, hän ymmärsi asuntosijoittamisen juonen. ”Kyllähän minä olen ajatellut asuntosijoittamista, mutta en ollut ikinä tajunnut velkavivun mahdollisuutta. Kun Mikko selitti sen kuvion ja oman tarinansa, niin tajusin sen. Heti kotimatkalla soitin miehelleni, että tämä juttuhan on ihan no-brainer, ja siitä se sitten lähti.”

Tähtäimessä Uotilalla ja hänen miehellään on taloudellinen riippumattomuus. ”Ensisijaisena tavoitteena on luoda asunnoista perheellemme tulovirta, joka kattaa meidän kaikki pakolliset kulut. Me tähdätään siis taloudelliseen riippumattomuuteen.” Itse asiassa haastattelun jälkeen Uotila kertoi, että pari on nyt saavuttanut taloudellisen riippumattomuuden, tosin heidän yritystoimintansa kautta.

Uotila myös kertoo, että hän haluaa paitsi luoda turvaa perheelle, myös perustaa jo pohjaa lasten tulevaisuutta varten. ”Maailma muuttuu niin nopeasti, ettemme voi tietää millainen tulevaisuus ja työelämä meidän lapsilla on edessä. Haluan siis luoda paitsi taloudellista turvaa, myös rakentaa perustaa lapsillemme tulevaisuutta varten.” Tämän turvan luomisessa asuntosijoittamisella on tärkeä rooli.

Tulevaisuuden turvaaminen jo hyvässä vauhdissa

Uotila on hyvin saanut rakennuspalikoita kasattua ja tulevaisuuden perusta on jo hyvällä kasvu-uralla. Vain 5 vuotta on kulunut hetkestä, jolloin Uotila kiinnostui asuntosijoittamisesta ja nyt hänellä on miehensä kanssa kaksinumeroinen luku sijoitusasuntoja pääkaupunkiseudulla, Tampereella sekä Jyväskylässä.

Vaikka Uotila hankkii ja omistaa sijoitusasunnot yhdessä miehensä kanssa, hän itse tekee käytännössä kaiken asuntosijoittamiseen liittyvän työn. ”Työnjakomme on sellainen, että minä teen pääasiassa kaiken työn eli etsin kohteet, pidän yhteyttä vuokralaisiin, haen uusia yhteystyökumppaneita jne., mutta mieheni on mukana ns. siunaamassa päätöksiä.”

Työnjako on tuntunut molemmille hyvältä, sillä Uotila pelkästään nauttii asuntosijoituskuvioiden pyörittämisestä. ”Minusta se innostus asuntosijoittamiseen on enemmän lähtenyt ja minun sydämen tämä asuntosijoittaminen on vienyt”, Uotila hymyilee. Hän myös toteaa, ettei asuntosijoittaminen työllistä päivittäin. ”Eihän se vie aikaa kuin aika ajoin. Välillä joutuu, tai itse asiassa saa laittaa asuntosijoittamiseen paljon aikaa, mutta välillä vähemmän. Sitähän voi myös itse säädellä.”

Usean strategian asuntosijoittaja

Uotila on rohkeasti lähtenyt kokeilemaan asuntosijoittamista eri tavoin. Ensinnäkin, hän aloitti asuntosijoittamisen ostamalla vanhoja asuntoja, mutta on viime vuosina siirtynyt hankkimaan myös uudiskohteita. ”Käänsimme nyt katseita uudiskohteisiin, jotta saisimme hieman tasapainotettua salkkua. Tulevaisuuden remontointitarve asuntosalkussa olevissa asunnoissa ei kasva nyt liian suureksi.”

Usean Suomen kasvukeskuksen lisäksi Uotila halusi testata asuntosijoittamista myös ulkomailla. Hän osallistui valmennukseen, jossa käytiin läpi Englantiin sijoittamista perinpohjaisesti, ja hänen kiinnostuksensa Englannin asuntomarkkinaan kasvoi. ”Englanti on aivan erilainen markkina, jossa asuntopula on suuri. Sinne muuttaa jatkuvasti valtavia määriä ihmisiä.” Vaikka markkina on erilainen, valmennus ja yhteistyökumppani paikan päältä antoivat Uotilalle rohkeutta sijoittaa markkinaan.

Uotila löysi Englannista suuremman asunnon, jonka he remontoivat useamman henkilön soluasunnoksi. ”Remontoimme suuren asunnon neljän hengen kimppakämpäksi ja kaikki on kyllä mennyt todella hyvin.” Uotila löysi Englannista luotettavan paikallisen kumppanin, joka hoitaa asunnon vuokrauksen ja manageerauksen täysin.

Brexit on toki tuonut hieman lisäjännitystä toimintaan. Toisaalta tuotto Englannissa on parempi, joten Brexitin tuomat punnan heittelyt eivät ole häirinneet Uotilan sijoitustoimintaa. ”Brittien asuntomarkkina on kyllä todella mielenkiintoinen, joten tulevaisuudessa mahdollisesti ostamme Englannista lisää asuntoja. Tällä hetkellä katsomme kuitenkin varovasti, miten Brexit vaikuttaa markkinaan. Nythän asuntojen hinnat ovat laskeneet, joten tällä hetkellä voisi olla hyväkin aika sijoittaa sinne.”

Uusimman lisän Uotilan asuntosijoitustoimintaan on tuonut flippaus. Into remontoimiseen ja sisustamiseen sai Uotilan kiinnostumaan flippauksen kokeilemisesta. Hän kuitenkin tiesi, että kyseessä on täysin erilainen kuvio, joten yksin siitä ei välttämättä ongelmitta selviä. ”Palkkasin projektia varten itselleni mentorin, joka kulki koko projektin läpi kanssani. Kaikki meni oikein hyvin ja saimme nopeaa pääomaa.”

Flippaus ei kuitenkaan tule olemaan Uotiloiden päästrategia, vaan tavoitteena on saada nopeasti pääomaa uusia sijoitusasuntoja varten. ”Vaikkei tämä olekaan missään nimessä päästrategiamme, saatamme jatkossa kokeilla toisenkin kerran. Se on toisaalta myös tapa auttaa ihmisiä, koska moni nauttii päästessään muuttamaan täysin valmiiseen asuntoon.”

Homma on selkeästi hallussa

Uotila on ollut asuntosijoittaja vasta viiden vuoden ajan, mutta kokemusta on kertynyt varmasti enemmän kuin monella muulla asuntosijoittajalla. Erilaiset kokeilut, ahkera valmentautuminen ja aito kiinnostus sijoittamista kohtaan ovat kehittäneet Uotilasta lyhyessä ajassa asuntosijoittajakonkarin.

Kuten mainittu, Uotilan tavoite asuntosijoittamisessa on taloudellinen riippumattomuus ja perheen toimeentulon turvaaminen. Hän kertoo heidän keskittyvän asuntosijoittamisessa hallittuun riskiin, jatkuvaan valmentautumiseen, hyvien yhteistyökumppanien etsintään ja heidän kanssa tiiviin yhteistyön tekemiseen. Paketti tuntuu siis olevan enemmän kuin kasassa.

Näiden lisäksi Uotilan tavoitteena on antaa vuokralaiselle mukava koti ja asumiskokemus. ”Panostamme paljon myös vuokralaisten tyytyväisyyteen, sillä haluamme tarjota jokaiselle vuokralaiselle hyvän kokemuksen.” Uotila lienee siis täyden kympin asuntosijoittaja.


 

Haluatko lukea Tellervo Uotilan ja 11 muun sijoittajan tärkeimpiä oppeja asuntosijoittamisesta? Lataa Näin onnistut asuntosijoittajana-opas täältä.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi