Rekry: Digital Marketing Specialist

Nina Nordlund: Ahkerasta säästäjästä tavoitteelliseksi sijoittajaksi

Asuntosijoittaja Nina Nordlund

Nina Nordlund: Ahkerasta säästäjästä tavoitteelliseksi sijoittajaksi

Bloggari, varallisuusvalmentaja ja asuntosijoittaja Nina Nordlund on ollut pienestä asti kova säästämään. Muutama vuosi sitten hän löysi lapsena saamansa kymmenen tarran arkin, josta hän oli raaskinut käyttää vain kaksi. Hän oli siis säästänyt jopa tarroja. ”Ehkä se säästeliäisyys meni lapsena pikkasen överiksi. Annoin ne tarrat sitten omille lapsille, jotka käyttivät ne saman tien”, Nordlund naureskelee.

Säästämisen mentaliteetti periytynyt vanhemmilta

Koko lapsuutensa Japanissa viettänyt Nordlund kertoo vanhempiensa olevan erityisen ahkeria säästämään. ”Muistan, että silloin kun oli palkkapäivä, isä laittoi yhteen kirjekuoreen meidän käyttörahat ja toiseen kuoreen lahjoitukseen menevät rahat, mutta loput hän laittoi heti pankkiin säästötilille.” Hänen vanhemmillaan oli myös tiukka näkemys siitä, että laina on pahasta ja sen määrä täytyy minimoida. ”Japanissa asuessamme vanhemmillani ei koskaan ollut lainaa, sillä asuimme työsuhdeasunnossa. He kuitenkin tiesivät, että Suomeen muutto ja asunnon osto olivat edessä. Vanhempani säästivät asuntoa varten niin paljon, että ostivat Suomeen muuttaessa asunnon pientä lainaa lukuun ottamatta käteisellä.” Nordlundin vahva säästämisen mentaliteetti on siis selkeästi tarttunut vanhemmilta.

Säästämisen lisäksi hän kuitenkin innostui myös sijoittamisesta opiskeluaikana miehensä ja opiskelutovereidensa kautta. ”Mieheni eli silloinen poikaystäväni sijoitti osakkeisiin ja ajattelin, että sitten minäkin sijoitan. Opiskelin diplomi-insinööriksi eli aika miehisellä alalla, ja moni opiskelukaverikin sijoitti osakkeisiin. Totta kai tein sitten samoja asioita kuin muutkin”, Nordlund muistelee nauraen. Hän aloitti sijoittamisen osakemarkkinoille ansaitessaan ensimmäisiä kesätyörahojaan. ”Sijoitin pelkästään Soneran osakkeisiin, jotka ensin nousivat, mutta sitten laskivat rajusti. Sillä tavalla sain vähän esimakua siitä, mitä osakesijoittaminen on ja mikä hajauttamisen merkitys on.”

Vaikka Nordlund on jo pitkään ollut ahkera säästämään ja innokas sijoittamaan, ei se aluksi ollut niin systemaattista ja tavoitteellista. Vuonna 2009 Nordlundin perhe joutui surulliseen elämäntilanteeseen, kun nuorimmaisen lapsen kaksoissisko menehtyi synnytyksessä. ”Itselle tuli sellainen stoppi, että tämä elämä pitää miettiä uusiksi. Silloin kaikkia mahdollisia ajatuksia läpikäydessä syntyi ajatus siitä, että haluan taloudellisesti riippumattomaksi. Olin aina säästänyt pahan päivän varalle, mutta tajusin, että ei säästämistä säästämisen vuoksi kannata tehdä. Kyllähän tästä elämästä pitää nauttia.”

Kaikki alkoi Kiyosakista

Pian tämän valitettavan tragedian jälkeen Nordlund tutustui Robert Kiyosakin ajatuksiin ja inspiroitui asuntosijoittamisesta. ”Huomasin, että minulle oli jäänyt se vanhempien mentaliteetti, että kaikki laina on pahasta. Mutta vuonna 2010 luin Rikas isä, köyhä isä -kirjan ja se kyllä avasi silmät.” Vaikka hän oli jo pitkään ollut kiinnostunut oman talouden hallinnasta ja sijoittamisesta, Kiyosakin suosituin teos oli ensimmäinen aiheeseen keskittynyt Nordlundin lukema kirja. Siitä asuntosijoittaminen heidän perheessään saikin alkunsa. ”Päätin, ettei maksetakaan asuntolainaa mahdollisimman nopeasti pois, vaan aloitetaan sen sijaan asuntosijoittaminen.”

Nordlund esitteli idean miehelleen, joka oli aluksi hieman varovaisempi asian suhteen. ”Hänkin kuitenkin alkoi innostua, kun näytin laskelmiani ja selitin, että voimme hyödyntää velkavipua. Ehdotin, että menisimme pankista pyytämään sijoituslainaa. Pian sitten menimme ja pankki sanoi kyllä.”

Heti alkumetreillä Nordlund asetti miehensä kanssa yhteisen tavoitteen, että kymmenen vuoden päästä, vuonna 2020, heillä olisi asuntosalkussaan kymmenen asuntoa. Heti ensimmäisen vuoden aikana he ostivat kolme sijoitusasuntoa ja sen jälkeen joka vuosi yhden lisää. Ensimmäinen virstanpylväs onkin jo saavutettu, sillä nyt seitsemän vuoden jälkeen Nordlundien salkussa on jo 12 asuntoa.

Heidän seuraava tavoitteensa on hankkia salkkuun yhteensä 20 asuntoa. ”Me ollaan laskettu, että 20 on sopiva määrä, jotta pystytään elämään vuokratuloilla. Kymmenenkin asuntoa periaatteessa riittäisi, mutta siinä kestää melko kauan, että kaikkien asuntojen lainat on maksettu. Meidän tavoite on päästä nauttimaan siitä kassavirrasta jo ennen eläkeikää, joten tähtäämme 20 asuntoon. Sitten kun olemme saaneet 20 kasaan, voimme muutaman vuoden keskittyä lyhentämään lainaa. Sen jälkeen voimme myydä muutaman, jotta saamme asuntoja velattomiksi ja pääsemme nauttimaan niistä vuokratuloista.”

Blogia lapsista ja rahasta

Sijoittaminen sekä talouden hallinta ovat olleet Nordlundin kiinnostuksen kohteita jo pitkään, ja asuntosijoittamisen myötä kiinnostus on vain kasvanut. Siksi hän leikittelikin usean vuoden ajatuksella oman talousblogin kirjoittamisesta. Nordlund koki, että hänellä oli talouteen liittyvää tietoa ja kokemusta, jota olisi mukava jakaa. ”Huomasin, että ystävät usein kyselivät minulta vinkkejä, kun tuli puhetta sijoittamisesta, säästämisestä tai rahasta. Ajattelin, että itse asiassa se onkin sitä, mitä haluan tehdä.”

Vuonna 2016 kesällä hän innostui ajatuksesta tosissaan ja alkoi tutkia tarkemmin senhetkistä talousblogien tarjontaa. Kävi ilmi, että niitä olikin jo valtava määrä, ja sellaisesta massasta erottautuminen tulisi olemaan todella vaikeaa.

Nordlund ei kuitenkaan halunnut luopua ajatuksesta, vaan mietti, mikä voisi olla se näkökulma, mistä hän haluaisi ajatuksiaan jakaa. Hän hoksasi, että perheen ja lasten ympärillä elämä sekä nimenomaan raha-asiatkin paljon pyörivät. ”Vanhempana koen, että minulla on velvollisuus opettaa omille lapsille rahan arvo ja kasvattaa heistä järkeviä rahankäyttäjiä. Haluan kannustaa myös muita vanhempia samaan sekä ylipäätään innostaa heitä säästämään ja sijoittamaan.” Näiden ajatusten pohjalta syntyi Lapset ja Raha – blogi.

Nordlund on blogissaan puhunut muun muassa talouskasvatuksesta, rahan arvon opettamisesta, lapselle säästämisestä sekä yleisesti talouden hallinnasta. Hän on esimerkiksi kirjoittanut perheessä käyttöön otetusta viikkorahasysteemistä, joka on saanut paljon kiitosta lukijoilta. Nordlundit antavat lapsilleen pienen viikkorahan, joka heidän täytyy jakaa kolmeen osaan. Joka viikko lapset laittavat osan rahasta itse säästöön, osan he lahjoittavat hyväntekeväisyyteen ja jäljelle jäävän osan he saavat tuhlata. Aivan kuten Nordlundin vanhemmat tekivät omalle palkalleen. ”Aluksi lapset tietysti protestoivat, että yhtäkkiä pitää laittaa osa säästöön ja vielä lahjotukseen, kun ennen he saivat koko summan itselleen. Nyt he kuitenkin automaattisesti jakavat viikkorahan kolmeen osaan ja vieläpä ihan järkevillä summilla. Sitä on ollut kyllä mukava seurata.” Kyseinen systeemi opettaa hienosti lapsia paitsi säästämään ja käyttämään rahaa järkevästi, myös antamaan vähäosaisille, kun itsellä on siihen mahdollisuus.

Tuore yrittäjä auttaa raha-asioissa

Blogin suosio on yllättänyt Nordlundin täysin. Pian blogin aloittamisen jälkeen hän oli vierailemassa esimerkiksi Nordnetin rahapodissa, kertomassa rahakasvatuksesta MTV3 Huomenta Suomi -ohjelmassa sekä piti lyhyen puheen Sijoitus Invest-tapahtumassa. Positiivinen palaute onkin kannustanut häntä laajentamaan toimintaa ja vain muutama kuukausi blogin aloittamisen jälkeen hän ryhtyi julkaisemaan videoita Youtubessa.

Alkuvuonna 2017 Nordlund päätti viedä asioita jälleen askeleen eteenpäin perustamalla oman talousvalmentamiseen keskittyvän yrityksen. Hän minimoi päivätyönsä Temployerilla yhteen päivään viikossa ja keskittää nyt suurimman osan ajastaan Lapset ja raha – blogiin sekä talousvalmennuksiin ja -koulutuksiin. Omien kurssien lisäksi hänellä on tulossa syksyllä kursseja Espoon ja Helsingin työväenopistoille.

Nordlundin varallisuusvalmentajan ura on siis jo nyt ottanut suuria harppauksia, ja uusia suunnitelmia hän tekee jatkuvasti. Esimerkiksi vuonna 2018 hän aikoo julkaista ensimmäisen kirjansa. Olenkin varma, että tästä naisesta kuulemme vielä – stay tuned.


 

Haluatko lukea Nina Nordlundin ja 11 muun sijoittajan tärkeimpiä oppeja asuntosijoittamisesta? Lataa Näin onnistut asuntosijoittajana-opas täältä.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi