Rekry: Digital Marketing Specialist

Niina Huhtala – Määrätietoista itsensä kehittämistä ja rohkeutta ryhtyä toimeen

Niina Huhtala

Niina Huhtala – Määrätietoista itsensä kehittämistä ja rohkeutta ryhtyä toimeen

Niina Huhtala on yksi kolmesta Rahamedian perustajasta, Kasvussa-blogin kirjoittaja ja juuri äitiysloman aloittanut teknologia-alan ammattilainen. Vapaa-ajallaan Niina harrastaa asuntosijoittamista – sekä sen opiskelua että käytännön toteuttamista. Niina sijoittaa asuntoihin Suomessa yhdessä puolisonsa kanssa ja lisäksi häneltä löytyy sijoitusasuntoja Englannista.

Kasvussa-blogissaan Niina jakaa omia oppejaan, joita asuntosijoittamiseen liittyen on matkan varrella kertynyt. On kaksi asiaa, joita hän korostaa ylitse muiden: opiskelun ja perehtymisen merkitystä sekä rohkeutta tarttua toimeen. Näitä kahta periaatetta hän on myös itse noudattanut suorastaan ihailtavalla tavalla! Niina on todellakin käyttänyt resursseja oman osaamisen kehittämiseen, mm. käymällä vuoden kestäneen asuntosijoittamisen valmennuksen Englannissa. Siitä huolimatta hän ei ole jäänyt vain pyörittelemään kirjoja, vaan on onnistunut kolmessa vuodessa kasvattamaan kymmenen asunnon salkun kotimaassa, sekä aloittamaan asuntosijoittamisen myös ulkomailla.

Vaikka Niina harrastaakin asuntosijoittamista päivätyönsä ohella, huokuu hänestä voimakas innostus alaa kohtaan ja vahva halu oppia koko ajan lisää.

Huolellista opiskelua, mutta nopeaa toimintaa

Niinan kohdalla asuntosijoittaminen lähti liikkeelle perusteellisen opiskelun kautta. ”Kiinnostuin asuntosijoittamisesta ja ylipäätään sijoittamisesta vasta hieman alle kolmekymppisenä. Minulla oli kokopäivätyö ja lupaava ura rakenteilla. Niihin aikoihin havahduin siihen, että oma talouden hallinta voisi olla fiksumpaa ja rahoja kannattaisi sijoittaa johonkin, missä ne poikisivat tuottoa. Sitä kautta heräsi kiinnostus alkaa rakentamaan omaa taloudellista kivijalkaa.”

Niina tutustui asuntosijoittamiseen ja opiskeli ahkerasti alan kirjoja, podcasteja ja muuta materiaalia. ”Asuntosijoittamisen varsinainen aloittaminen vei kuitenkin vuosia ideasta toteutukseen”, Niina muistelee. Mutta sitten kun homma starttasi, starttasi se vauhdilla.

Ensimmäinen sijoitusasunto oli Niinan ja hänen puolisonsa oma koti, joka jäi vuokralle pariskunnan muuttaessa Lontooseen useammaksi vuodeksi. ”Kokemuksen myötä innostus kasvoikin nopeasti, eikä mennyt kuin muutama kuukausi, niin olimme jo hankkineet toisen sijoitusasunnon Suomesta. Siitä se lumipallo sitten lähti pyörimään”, naurahtaa Niina. Nyt, vain kolmen vuoden jälkeen tuosta hetkestä, sijoitusasuntoja heillä on Suomessa jo kymmenen.

Strategiaa ohjaa hyvä vuokratuotto ja positiivinen kassavirta

”Meidän tapamme tehdä asuntosijoittamista on hyvin pitkäjänteistä, osta ja pidä -tyyppistä. Tärkeimmät kriteerimme ovat positiivinen kassavirta sekä vähintään 5% vuokratuotto. Näin meidän ei tarvitse lyhentää lainoja tai maksaa kuluja palkkatuloista.”

”Koska tavoitteenamme on yli 5% vuokratuotto, etsimme asuntoja sellaisista kaupungeista, joissa asuntojen hinnat ovat maltillisia, mutta palvelut ja työpaikat löytyvät ja oletettavasti pysyvät. Kaupunkien sisällä haemme mikrosijainniltaan kohderyhmää, eli nuoria ja yksinasuvia, houkuttelevia alueita. Käytännössä olemme onnistuneet pitämään vuokratuoton 6-8%:n välillä.”

”Lisäksi katsomme tietenkin, että taloyhtiö on hyvässä kunnossa. Ostamme asunnot vanhoista taloyhtiöistä, joissa suurten remonttien tulisi mielellään olla jo tehtynä.”

Asuntosijoittamista Englannissa

Yksi Niinan pitkäaikaisista haaveista on ollut lähteä töihin Lontooseen kansainväliseen ympäristöön. Tämän haaveen hän päätti laittaa toteen vuonna 2017. Niinan rohkeus huokuu tässäkin päätöksessä, sillä Lontooseen hän lähti ilman tietoa tulevasta työpaikasta. Sellainen löytyi kuitenkin onneksi nopeasti ja myös Niinan puoliso pääsi muuttamaan perässä hänenkin löydettyä sopiva työpaikka. Niina vietti Lontoossa yhteensä yli 3 vuotta.

Lontoossa ollessaan Niina alkoi tutustumaan asuntosijoittamiseen Englannissa ja lähti mukaan vuoden mittaiseen asuntosijoittamisen valmennukseen. ”Tuona aikana innostus kasvoi niin, että se vauhditti asuntosijoittamista myös Suomessa”, Niina kertoo.

Asuntomarkkinat sekä asuntosijoittamisen toimintatavat ovat hyvin erilaisia Englannissa verrattuna Suomeen. Toiminnan saattaminen alkuun sekä menestyminen asuntosijoittajana kahdessa eri maassa, on vaatinut Niinalta hurjan paljon panostusta. Vuoden mittainen valmennus, paikalliset mentorit, lukuisat kaupunkianalyysit ja yhteistyökumppaneiden verkoston kasvattaminen ovat vaatineet paljon työtä. Ja kova panostus on tuonut myös toivottua tulosta.

”Minulla on Englannissa kolme asuntosijoituskohdetta ja etsin parhaillani neljättä. Minulla on kova halu kasvattaa toimintaa siellä.”

Koska asuntosijoittaminen ulkomailla kiinnostaa monia, julkaisemme erillisen blogiartikkelin, jossa Niina kertoo Englannin asuntomarkkinasta, lainakäytännöistä sekä asumisen trendeistä ja jakaa omia kokemuksiaan toiminnasta.

Määrätietoista itsensä kehittämistä ja rohkeutta ryhtyä toimeen

Niina haluaa kannustaa kaikkia asuntosijoittajia ja sellaiseksi aikovia opiskelemaan aihetta ahkerasti. ”Tietoa löytyy nykyään aivan valtava määrä, joten tiedon puutteesta homma ei varmasti jää kiinni.” Niina ohjaa myös esimerkillään osallistumaan erilaisiin koulutuksiin ja valmennuksiin.

Toinen, ratkaiseva vinkki, jonka Niina haluaa kaikille antaa, on uskallus ja rohkeus tarttua toimeen. ”Ei saa jäädä ’analyysiparalyysiin’ opiskelemaan ikuisiksi ajoiksi. On uskallettava toimia.” Tämä on kultainen vinkki, jota kuulee kokeneilta toimijoilta usein. Niina jatkaa: ”Kun tekee ensimmäisen diilin ja pääsee kokemaan koko prosessin, huomaa asioita, joita voi jatkossa tehdä paremmin. Kaikkea ei opi kirjoista, vaan omat toimintatavat muovautuvat tekemisen myötä. Seuraavan diilin kohdalla kaikki onkin jo paljon helpompaa. Älä siis jää odottamaan ’täydellistä hetkeä’, vaan ryhdy rohkeasti toimeen! Opiskella voi ja kannattaa siinä samalla.”

Uuden opiskelua ja toiminnan kasvattamista myös jatkossa

Niinalla on vahva halu ja innostus kasvattaa ja kehittää asuntosijoitustoimintaansa, kuitenkin tehden sen omien resurssien puitteissa. ”Tämä homma ei saa viedä liikaa energiaa, muuten siitä katoaa ilo”, hän huomauttaa.

Toiminnan kasvattamisen tavoitteet kohdistuvat erityisesti Englannin bisnekseen, jota Niina pyörittää osakeyhtiönsä kautta. Suomessa Niina ja hänen puoliso aikovat harkita myös uusia strategioita, kuten flippaus tai BRRRR. ”Olisi mukava löytää joku uusi, hyvin toistettavissa oleva strategia”, Niina toteaa. Ei yllätä, että naiselta löytyy paloa opetella uusia strategioita 😉

”Varmaankin rikastutamme asuntosijoitusstrategiaamme jatkossa myös sijoittamalla uusille alueille Suomessa.”

Tulevaisuuden rytmiin tulee antamaan oman twistinsä myös pian saapuva perheen esikoinen. ”Perhe on minulle todella tärkeä, ja päivien sisältö tulee tietenkin muuttumaan uuden tulokkaan myötä.”

”Saa nähdä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Vuosi 2020 on ollut kokonaisuudessaan hyvin erikoinen ja tapahtumarikas. Koronapandemia on vaikuttanut meidän kaikkien arkeen, mutta sen lisäksi olen vaihtanut työpaikkaa, muuttanut ulkomailta Suomeen ja nyt saamassa lapsen. Pää on välillä hieman pyörällä tästä kaikesta”, Niina naurahtaa.

Tämän naisen pyörät eivät silti tule varmastikaan pysähtymään! Voit seurata Niinan matkaa Kasvussa Instagram kanavalla sekä blogissa.

Pian tulet kuulemaan myös lisää asuntosijoittamisesta Englannissa!

Kansikuva: Oskari Nuottonen

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi