Rekry: Digital Marketing Specialist

Ville Valkonen – intohimona yhteiskunnallinen vaikuttaminen

Ville Valkonen – intohimona yhteiskunnallinen vaikuttaminen

Suomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdepäällikkö Ville Valkonen on nuoresta pitäen pohtinut, millainen olisi paras mahdollinen yhteiskunta. Nyt, 32 vuoden ikään mennessä hän on ehtinyt olla rakentamassa toimivampaa yhteiskuntaa jo usean eri roolin kautta. Villen intohimoa ja energiaa vaikuttamistyötä kohtaan ei voi kuin ihailla!

Nykyisessä työssään Ville aloitti tämän vuoden toukokuussa, Tuomas Viljamaan siirryttyä Isännöintiliitolle. Jo pelkästään meidän reilun puolituntisen rupattelun perusteella voin vilpittömästi todeta, että Suomen Vuokranantajat on saanut juuri oikean henkilön kelkkaansa. Villen intohimo työtään kohtaan sekä hänen vahva tietämys talous- ja asuntopolitiikasta on sellainen yhdistelmä, josta hyötyy takuuvarmasti sekä itse yhdistys että koko jäsenistö.

Villen työ yhteiskuntasuhdepäällikkönä on hyvin pitkälle vaikuttamistyötä. Tällä hän tarkoittaa sitä, että koko järjestö, Villen koordinoimana, puolustaa ja edistää asuntosijoittamisen ja vuokranantajuuden toimintaympäristöä. ”Asuntosijoittaminen ja asuntomarkkina ovat voimakkaasti säädelty markkina, joten poliittisilla päätöksillä on niihin iso merkitys.”

Työpäivät kuluvat siis erilaisiin yhteiskunnallisiin projekteihin perehtyen, tulevaisuuden mahdollisten tapahtumien analysointiin, asuntosijoittajille hyödyllisen materiaalin tuottoon sekä useisiin tapaamisiin eri henkilöiden kanssa. ”Työssäni yhdessä muun tiimin kanssa edistämme sitä, että asuntosijoittaminen olisi yksityisille asuntosijoittajille helpompaa, kannattavampaa ja turvallisempaa”, Ville toteaa.

Vaikuttamistyö vetää puoleensa

Villen tausta on varsin monipuolinen ja vaikuttavaa kuunneltavaa. Intohimo yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen on saanut alkunsa jo teinivuosina ja koko aikuisiän ajan mukana on kulkenut kiinteästi luottamushenkilöharrastus. Ville on toiminut mukana politiikassa niin Turussa kuin Paimiossa, mistä hän on kotoisin.

Aiemmin Ville on työskennellyt mm. Petteri Orpon sisä- ja valtiovarainministeriaikaan tämän erityisavustajana. Hommia hän on tehnyt myös muissa poliittisissa taustatehtävissä, erityisesti talouteen ja työllisyyteen liittyen.

Nykyisetkään tehtävät eivät suinkaan rajoitu vain Suomen Vuokranantajien piiriin. Vuosittain Ville järjestää perustamaansa tapahtumaa Turun Talouspäiviä, toimii Turun rakennus- ja lupalautakunnan puheenjohtajana, Varsinais-Suomen Kokoomuksen puheenjohtajana, varakansanedustajana sekä turkulaisena kaupunginvaltuutettuna.

Lisäksi hektiseen arkeen mahtuu aikaa perheen ja ystävien kanssa, lukemista, vapaaehtoista maanpuolustusta ja liikkumista. ”Lomilla, aina kun vain mahdollista, lähdemme avopuolisoni kanssa jonnekin vaeltamaan. Olemme käyneet mm. Islannissa ja Norjassa. Tänä vuonna lomareissu suuntautui Turun Saariston rengastien upeisiin maisemiin.”

Asuntosijoittajaksi ”perinteistä” reittiä

Asuntosijoittamisen Ville aloitti ”perinteisesti”, eli oma asunto jäi vuokralle, kun eteen tuli muutto yhteen tyttöystävän kanssa. Tämä tapahtui vuonna 2016 ja sen jälkeen Villen asuntosalkku on kasvanut vielä kolmella asunnolla, joista yhden hän myi hiljattain.

”Aika tuore olen vielä tässä hommassa ja toimintaa kasvatan pikkuhiljaa. Koko ajan pidän silmät auki seuraavan kohteen varalta, mutta mikään kiire minulle ei ole tehdä tästä harrastuksesta ammattimaisempaa toimintaa”, Ville toteaa.

”Toimiminen Turun rakennus- ja lupalautakunnan puheenjohtajana on syventänyt kiinnostustani alaa kohtaan ja siitä on ehdottomasti ollut myös paljon käytännön apua, kun roolini kautta tutustun joka tapauksessa Turun eri alueiden kehitykseen.”

Ville keskittyykin asuntosijoituksissaan juuri Turun ja lähikuntien alueelle, joista hänellä on paras paikallistuntemus. ”Asuntosijoittajan on tottakai osattava käyttää laskinta ja arvioida mm. taloyhtiön remonttien tarvetta, mutta hyvä paikallistuntemus on sellainen kilpailuvaltti, jolla pystyy erottautumaan muista”, Ville painottaa.

Ville vinkkaakin kaikille asuntosijoittajille, että itsensä kannattaa pitää ajan tasalla alan käänteistä, vaikka muuten oma asuntosijoitustoiminta ei niin aktiivista olisikaan. ”Passiivinenkin strategia vaatii aktiivista seuraamista”, Ville toteaa osuvasti.

Strategia joustaa tarpeen tullen

Ville kuvailee omaa strategiaansa ”ei kovin yllätyksellisenä”. ”Ostan, remontoin ja vuokraan, se on strategiani. Toki olen avoin myös myymiselle, mikäli sopiva tilaisuus tulee eteen.”

”Vuokrattavuus on peukkusääntöni ja se ajaa sijoittamaan lähinnä yksiöihin ja kaksioihin. Lisäksi arvonnousupotentiaali tulisi olla nähtävissä tai ainakin niin, että alueella asunnon arvo ei laske. Tässäkin esiin nousee paikallistuntemus ja mikrosijainnin merkitys. Kaupunkiseutujen iso kuva on helpompi nähdä, mutta huolellinen analyysi ja perehtyminen kaupungin sisäisten alueiden kehitykseen palkitaan.”

Liian tarkasti Ville ei seuraa mitään yksittäisiä kriteereitä, vaan mukaan mahtuu myös joustavuutta ja avomielisyyttä.

Aika riittää kaikkeen tarpeeksi kiinnostavaan

Kokopäivätyö, sivutoiminen yrittäjyys, useat luottamustoimet, perhe, harrastukset… en voinut olla kysymättä, miten miehen aika riittää tämän kaiken ohella vielä asuntosijoittamiseen ja onko osa vaiheista ulkoistettava.

”Olen huomannut, että asuntosijoittaminen onnistuu hyvin myös kiireisen uran ohessa, jos kiinnostusta vaan löytyy. Mikäli on valmis näkemään vähän vaivaa ja kiinnostus on aitoa, niin hyvin tämä onnistuu kyllä”, Ville toteaa.

”Vuokrauksen hoidan itse ja sitä suosittelen kaikille asuntosijoittajille alussa. Kun hoitaa prosessin muutaman kerran itse läpi, näkee konkreettisesti mitä kaikkea siihen liittyy. Sen jälkeen on helpompi arvioida ostettua palvelua. Itse nautin ihmisten kanssa asioimisesta ja siksikin haluan hoitaa vuokrauksen itse. Toki varmasti ison asuntosalkun kanssa ulkoistus on järkevä vaihtoehto.”

Vinkkejä muille asuntosijoittajille

Miten kehittää paikallistuntemusta?

Ville korostaa keskustelumme aikana useaan kertaan paikallistuntemuksen merkitystä ja kehottaa muita asuntosijoittajia tutustumaan valitun kaupungin sisäiseen kehitykseen huolellisesti. Kysyimme Villeltä vinkkejä, miten tämä onnistuu parhaiten.

”Suosittelen perehtymään julkisiin analyyseihin sekä seuraamaan paikallismediaa. Kaupunkien kaavasuunnitelmat ovat kaikkien nähtävillä netissä, joten niihin on helppo perehtyä. Kannattaa myös osallistua kaupunkikehitykseen liittyviin tilaisuuksiin, sillä kaavasuunnitelmat antavat kyllä hyvän kuvan tulevasta, mutta siinä vaiheessa, kun kaava on vahva, on hanke ollut tiedossa jo pitkään.”

”Näiden lisäksi suosittelen vahvasti tutustumaan alueisiin jalkaisin, ei ole paikalla käymisen voittanutta tapaa. Vietä alueella riittävästi aikaa ja jututa alueen asukkaita sekä alueella toimivia asuntosijoittajia.”

”Onhan tässä mukana myös ripaus taidetta ja tulkintaa. Pelkät luvut ja analyysit eivät kerro kaikkea, osa asioista pitää vain aistia ja kokea. Ja tässä juuri nouseekin esiin näkemyksen rooli.”

Toimivat toimintatavat

”Kaikki lähtee hyvästä vuokranantajuudesta. Vuokranantaja on koti-nimistä palvelua tarjoava henkilö. Kun pitää tämän mielessä, sujuvat asiat varmasti hyvin.”

Ville kehottaa myös olemaan kärsivällinen, mutta aikaansaava. ”Uskon siihen, että huolellisuus ja kärsivällisyys palkitaan kaikissa asuntosijoittamisen vaiheissa. Tämä ei toki tarkoita sitä, että kannattaisi jäädä loputtomasti pohdiskelemaan. On tottakai myös uskallettava ottaa askelia, kun on niiden aika.”

”Lisäksi suosittelen vahvasti myös osallistumaan aktiivisesti erilaisiin verkostotapahtumiin. Ne ovat kehittäneet itseäni eniten. Ja tietenkin hyödyntämään Suomen Vuokranantajien palveluita. Jäsenille on tarjolla valtavan paljon tietoa, erilaisia tutkimuksia, verkostoitumismahdollisuuksia, lakiapua ja paljon muuta.”

Mitä tulevaisuus tuo tullessaan?

Kysyessäni Villeltä tulevaisuuden suunnitelmista, esiin nousee kaksi päämäärää – asuntosijoitustoiminnan maltillinen kasvattaminen ja kehittäminen sekä vaikuttamistyön jatkaminen ja kehittäminen Suomen Vuokranantajilla.

Loppuun Ville heittää lauseen, joka kiteyttää mielestäni erittäin osuvasti koko haastattelun sekä kätkee taakseen syyn miehen intohimolle yhteiskunnallista vaikuttamista kohtaan.

”Elämän tarkoitus on antaa enemmän kuin saa ja elää hyvä elämä.”

Voisiko sen paremmin enää sanoa.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi