Uutta: Asuntosijoittajan kaupunkioppaat 2023

Kati Kyyrö: Asuntosijoittaja, jolla on missio

Asuntosijoittaja Kati Kyyrö

Kati Kyyrö: Asuntosijoittaja, jolla on missio

Paljasjalkainen tamperelainen Kati Kyyrö on asuntosijoittaja, kiinteistömanageri ja varallisuusvalmentaja, jolla on missio. Itse asiassa ehkä useampikin.

Halu auttaa suomalaisia raha-asioissa

Kyyrö oli 10 vuotta töissä viestinnän alalla useissa eri yrityksissä ja kertookin viestinnän olevan yksi hänen intohimoistaan. Hän teki useita määräaikaisia työsuhteita, minkä hän koki sopivan itselleen mainiosti. ”Minulla on ehkä siinä mielessä vähän ADHD, että en voisi ikinä kuvitella tekeväni samaa duunia koko loppuelämäni. Minulle tulee helposti se tunne, että ’been here, done this’ eli eteenpäin ja jotain muuta.”

Viimeisen määräaikaisen työsuhteen päätyttyä hän huomasi kaipaavansa hieman suurempaa muutosta ja innostui varallisuusvalmentamisesta. Viime kesänä yrittäjä, valmentaja ja asuntosijoittaja Terhi Majasalmi koulutti kolme uutta varallisuusvalmentajaa, joista Kyyrö oli yksi. Nyt hän on yksi Varallisuusakatemian valmentajista ja kirjoittaa säännöllisesti Varallisuusakatemian blogiin. Lisäksi Kyyrö perustaa parhaillaan omaa yritystä, jonka kautta hän auttaa suomalaisia taloudenhallinnassa ja taloyhtiössä toimimisessa.

Asuntosijoittajaksi ahkeran opiskelun kautta

Vaikka Kyyrö aloitti asuntosijoittamisen vuonna 2013, jo neljä vuotta aiemmin ajatus sijoitusasunnon ostamisesta kävi mielessä. Hän ja hänen äitinsä ovat molemmat innokkaita remontoijia. Tuolloin Kyyrölle tulikin mieleen, että asuntosijoittaminen voisi olla heidän juttunsa. ”Äiti oli jo remontoinut kaiken, mitä hän pystyi remontoimaan eikä minun ollut järkeä remontoida suhteellisen uudessa talossa. Me tarvittiin siis joku projekti. Kävimme kesällä 2010 katsomassa aika paljon asuntoja, mutta äiti päättikin, ettei asuntosijoittaminen ollutkaan häntä varten.”

Kyyröä asia jäi kuitenkin vaivaamaan. Onneksi hänen veljensä Jukka Kyyrö, jolla oli jo yksi asunto vuokralla, oli myös kiinnostunut asuntosijoittamisesta. He päättivätkin lyödä varansa yhteen ja alkaa sijoittamaan asuntoihin yhdessä. ”Pari vuotta seurattiin markkinaa ja etenkin minä otin asioista selvää, koska en ollut aikaisemmin sijoittanut asuntoihin. Luin Suomen Vuokranantajien sivut etu- ja takaperin, kaikki mahdolliset blogit ja seurasin aktiivisesti markkinaa. Lopulta vuoden 2013 helmikuussa me ostettiin heti suorilta kaksi asuntoa.”

Parin vuoden opiskelu vei toki aikaa, mutta siitä oli myös hyötyä. Tuona aikana Kyyrölle selkeni asuntosijoittamisen kuvio, markkina tuli tutuksi ja strategiakin kirkastui. ”Jälkikäteen ehkä vähän harmittaa, ettei aloitettu jo vuonna 2009, kun kohteet olivat halvempia. Toisaalta, kun rauhassa tutki, laskeskeli ja mietti strategiaa; mitä halutaan, millaisiin tuottoprosentteihin tähdätään ja niin edelleen, niin oli paljon varmempi kaikesta. Esimerkiksi tiesin jo asuntonäyttöihin mennessä, mitä olemme valmiita tarjoamaan, jos myynti-ilmoituksen kuvat vastaavat todellisuutta.”

Sisaruksille oli selvää, että he haluavat sijoittaa asuntoihin ammattimaisesti. He laskivat, että verotuksen kannalta on taloudellisesti edullisempaa sijoittaa asuntoihin osakeyhtiön kautta. Ja kun asuntoja on tarkoitus ostaa useampia, oli osakeyhtiön perustaminen selkeä valinta. Nyt Kyyrö Capital Oy vuokraa seitsemää asuntoa Tampereella ja määrä vain kasvaa, kunhan kriteerejä vastaavia kohteita tulee vastaan.

Tavoitteena taloudellinen riippumattomuus

Lukuja pyöritellessä ja asioita opiskellessa Kyyrölle muodostui myös selkeä taloudellinen tavoite. Hänen henkilökohtainen missionsa on tulla taloudellisesti riippumattomaksi seuraavan kymmenen vuoden aikana. ”Tavoitteena on, että hankitaan työstä riippumatonta tuloa, jolla mahdollistetaan tietty elämä, jolloin saan tehdä mitä itseäni huvittaa. Asuntosijoittaminen on yksi keino päästä siihen.”

Taloudellisten tavoitteiden lisäksi iso plussa oli se, että samalla pääsee remontoimaan. ”Bonuksena tuli se, että me ostetaan vähän heikompikuntoisia asuntoja ja minä pääsen remppaamaan niitä”, Kyyrö toteaa hymyillen. Kun on aiemmin tehnyt töitä pääasiassa tietokoneen ääressä, on remontointi paljon konkreettisempaa. ”Esimerkiksi viestinnässä tuloksia voi olla erittäin vaikeakin mitata, mutta remontoidessa näkee ihan toisella tavalla työnsä tulokset.”

Kyyröä viehättää asuntosijoittamisessa myös sen monipuolisuus. Asuntosijoittamiseen liittyy niin monia asioita aina vuokralaisen valinnasta taloteknisiin asioihin. ”Eteen tulee niin erilaisia tilanteita, ettei kyllä kerkeä tylsistymään, toisin kuin ehkä jossain muussa omaisuuslajissa.

Taloyhtiön asiat veivät mukanaan

Yksi näistä puolista on toiminta taloyhtiöissä, joissa Kyyrö on aktiivisesti mukana. Hän on kuitenkin huomannut, etteivät ihmiset yleisesti ole näistä asioista kovin innoissaan, vaan istuvat yhtiökokouksissa hiljaa ja tylsistyneinä, jos yleensäkään tulevat paikalle. ”Muistan aikoinaan, kun partiolippukunnassa käytiin vuosikokouksessa tuloslaskelmat ja talousarviot läpi. Me teinit istuttiin siellä tylsistyneinä, kun ei ymmärretty, mitä se kaikki tarkoittaa. Kun menin ensimmäiseen yhtiökokoukseen, ihmiset istuivat siellä samalla tavalla lasittunein silmin, kun talouslukuja esiteltiin.” Kyyrö näkeekin, että taloyhtiöissä ongelmana on juuri ymmärryksen puute.

Samaisessa yhtiökokouksessa Kyyrö halusi tietää, miksi luvuissa on 3 000 euron ero edellisvuoteen. Lisäksi hänellä oli liuta muitakin kysymyksiä. Lopulta muut ehdottivat, että hän tulisi taloyhtiön hallitukseen, kun häntä niin paljon asiat kiinnostivat. Siitä aktiivisuus taloyhtiöissä sai alkunsa, ja Kyyrö ehdotti itseään muidenkin taloyhtiöiden hallituksiin. Tällä hetkellä hän istuu kuuden taloyhtiön hallituksessa ja kahdessa näistä hän hoitaa jopa hallinnollisen isännöinnin tehtäviä. ”Me ollaan sijoitettu pieniin taloyhtiöihin, joissa kaivataan osaamista ja ymmärrystä. Toisaalta antamalla oman osaamisen taloyhtiön käyttöön tuotan myös lisäarvoa meidän sijoituksille.”

Yhdessä yhtiössä Kyyrön mukaantulo muutti tilanteen perusteellisesti. Pieni taloyhtiö oli vuosia pyörinyt luottolimiitin varassa ja kunnossapitotarveselvityksessä samat asiat roikkuivat vuodesta toiseen. Tarkempi tarkastelu osoitti, että taloyhtiötä voisi hoitaa huomattavasti paremmin. Hallitus päättikin luopua isännöinnistä ja aloittaa omin voimin taloyhtiön asioiden selvittämisen ja tulevaisuuden suunnittelun. Kyyrö otti hallinnolliset tehtävät hoitaakseen ja nyt useita kauan kaivattuja remontteja on ryhdytty tekemään. Kun asioita kyseenalaisti, selvisi, että muutkin olivat kaivanneet muutosta, mutta osaaminen tai uskallus ei ollut riittänyt peliin puuttumiseen. ”Jos oltaisiin jatkettu saman isännöitsijän kanssa, epäilen, että viiden vuoden päästä edelleenkään ei olisi varmasti ollut yhtään rahaa. Olisi pitänyt uusia katto, salaojat, kellari, maalata seinät ja tehdä pohjaviemäreidenkin kanssa vielä jotain. Siinä olisi ollut ihmettelemistä, kun osakkaiden kustannukset olisivat moninkertaistuneet kertaheitolla.”

Kyyröllä on pitkä yhdistyskokemus aina partiosta opiskelijajärjestöihin saakka, joten useat asiat, kuten kokouskäytännöt ja pöytäkirjojen tekeminen, olivat tuttuja entuudestaan. ”Pitkän kokemuksen takia hallinnolliseen puoleen ei tarvinnut kummemmin perehtyä. Tietenkin asunto-osakeyhtiölain näkökulma oli uutta, mutta muuten kaikki oli tuttua.” Mutta Kyyrö on myös oppinut olemalla hallituksissa ja taloyhtiöiden toiminnassa mukana. ”Paljon on tullut selvyyttä teknisistä asioista ja jatkuvasti oppii lisää. Lisäksi, kun on useamman yhtiön hallituksessa, niin kun yhdessä yhtiössä tehdään jotain, voi hyödyntää sitä tietämystä muissakin taloyhtiöissä.”

Missiona saada kaikki kiinnostumaan taloyhtiön asioista

Kuten mainittu, Kyyrö on vuosien varrella nähnyt, että asuntosijoittajien sekä omistusasujien tietämys taloyhtiön asioista on yleisesti ottaen heikkoa. ”Esimerkiksi kansalaistaito tuloslaskelman ja taseen ymmärtämisestä puuttuu monelta kokonaan. Sitä kuitenkin tarvitaan paljon juuri taloyhtiöissä, mutta myös työpaikoilla ja yhdistystoiminnassa.”

Lisäksi häntä on ihmetyttänyt, miten usein ihmiset eivät ymmärrä näiden asioiden merkitystä ja tärkeyttä. ”Asuntosijoittajalla on toki taloudelliset intressit omista sijoituksista, mutta läheskään aina se kiinnostus ei riitä taloyhtiöön saakka. Toisaalta myös omistajaosakkailla pitäisi olla enemmän kiinnostusta. Hehän asuvat siinä talossa! Jos siellä tapahtuu jotain ja vaikka katto romahtaa, niin se on elämän kannalta todella vaikeaa. Monelle oma asunto on ainoa varallisuuserä, joten luulisi kiinnostavan omien seinien ympärillä olevat rakenteet ja asiat.”

Tästä ongelmasta kumpusikin tuoreen varallisuusvalmentajan yleisempi missio. Kyyrö yrittää saada taloyhtiöiden osakkaat, sekä sijoittajat että omistusasujat, tajuamaan, kuinka tärkeää taloyhtiön toiminnan ymmärtäminen ja siihen vaikuttaminen on. ”Tämä on minulle tärkeä asia, josta alan messuamaan. Ihmisten pitää mennä taloyhtiön kokouksiin ja osallistua toimintaan!” Kyyrö sanoo nauraen, mutta samalla täysin tosissaan. Kyyrö avaa huhtikuussa www.taloyhtiossamukana.fi sivuston, johon tulee taloyhtiössä toimimiseen keskittyvä blogi ja viimeistään syksyllä myös koulutusta e-kirjojen ja verkkokurssien muodossa.

Kevään yhtiökokoukset ovat tulossa. Sinäkin voit auttaa Kyyröä hänen missiossaan: ota asioista selvää, mene kokouksiin ja opettele ymmärtämään taloyhtiön toimintaa!


 

Haluatko lukea Kati Kyyrön ja 11 muun sijoittajan tärkeimpiä oppeja asuntosijoittamisesta? Lataa Näin onnistut asuntosijoittajana-opas täältä.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi