Rekry: Digital Marketing Specialist

Sijoitusasuntolainan lainaneuvottelu

Sijoitusasunnon lainaneuvottelu

Sijoitusasuntolainan lainaneuvottelu

Asuntolainan saaminen pankista on helppoa. Pitää tietää, mitä pankki haluaa, jotta se voi myöntää lainan. Pankkien ydinbisnes on lainata rahaa eteenpäin. Ne palavat halusta lainata ihmisille rahaa, ja mielellään niin paljon kerrallaan kuin mahdollista.

Pankit tahtovat yksinkertaistettuna vain kahta asiaa: maksukykyä ja reaalivakuuksia, joiden avulla he saavat minimoitua riskinsä. Maksukyvyssä pankeille ykkönen on palkkatulo. Reaalivakuudet tarkoittavat käytännössä asunto-osaketta tai kiinteistöä, jotka otetaan lainan vakuudeksi, täytepantiksi.

Keskityn tässä tekstissä nimenomaan siihen, miten sijoittaja saa sijoituslainan parhaimmin pankista ulos. Kelpo kysymys olisi myös, millainen laina kannattaisi ottaa. Siihen löytyy vastaus toisesta tekstistäni.

Talouden luvut esille

Kun itse haen lainaa, teen pankille aina valmiiksi siistin mustan kansion, jonka sisälle tulostan yksipuolisia A4-papereita. Niissä lukee suoraan ne asiat, joita tiedän pankissa minulta kysyttävän. Suosittelen vahvasti tällaisen kansion tekoa, sillä se antaa ammattimaisen ja huolitellun kuvan.

Kansiossa on hyvä olla ainakin seuraavia pääkohtia, kukin omalla sivullaan: haettavan lainan määrä ja lainan muut tiedot,  tulojen ja menojen kuukausilaskelma, mahdolliset reaalivakuudet ja ytimekkäät tiedot itsestä. Talouden kirjanpito on myös hyvä laittaa mukaan eli muu varallisuus, velat, tulot ja menot. Myös mahdollisten muiden sijoituskohteiden kassavirtalaskelmat on hyvä tuoda esille. Tämä lisää luotettavuutta pankin suuntaan – olet pankkihenkilön silmissä pro-tason toimija, sillä suuri osa ihmisistä tulee pankkiin valmistautumatta (ja myöhässä).

Luottamusta kohteeseen

Kerro kohteesta pankille kaikki oleellinen jo etukäteen. Laske valmiiksi vuokratuotto ja siihen ajattelemasi lainanlyhennyssuunnitelma.

Sijoitussuunnitelma

Kannattaa myös esittää pankillesi sijoitussuunnitelma, jotta pankki saa käsityksen toimintasi laajuudesta sekä tulevaisuuden suunnitelmistasi. Pankki haluaa lainata sinulle rahaa ja on iloinen, kun hän saa lainata sinulle miljoonia rahaa yhteisen pankkimatkanne varrella.

Pukeutuminen

Itsestään selvää on, että pankkiin tulee laittaa siistit vaatteet päälle ja olla huoliteltu; parta ajettu, hiukset hyvin, kello käteen ja niin edelleen. Itse laitan lainaneuvotteluihin aina puvun, sillä siinä vaan on sitä tietynlaista arvokkuutta ja itsellekin tulee hyvä fiilis. Kuumilla kesäkeleillä en silti toki laittaisi pukua eli järki mukaan myös tässä. Nykyään toki pankeissa alkaa nähdä virkailijoillakin lenkkitossuja ja muutenkin rennompia vaatteita. Siistien vaatteiden perustelu on itsestään selvä, joten sitä on turha käydä tässä enempää läpi.

Pankkihenkilön valinta

Pankkineuvojissa on valtavan suuria eroja, joten suosittelen kysymään lähipiiristä, onko heillä suositella omasta pankistaan hyvää tyyppiä. Itse en enää ikinä mene pankkiin sokkona vaan kysyn aina tutulta, kenelle kannattaa mennä, jos menen uuteen pankkiin. Asiointi oikeasti asiansa osaavan pankkineuvojan kanssa on yksinkertaisesti kova juttu, sillä hänet saa kiinni omasta puhelinnumerostaan ja hän palvelee hyvin.

Kun laina on saatu, on omaa pankkihenkilöä hyvä muistaa vuosittain esimerkiksi hyvällä skumppapullolla (älä kyykkää hyllyssä). Ele on pieni, mutta auttaa tulevaisuudessa seuraavan lainan saantia. Tämä, kuten kaikki muukin tässä maailmassa, on liiketoimintaa ihmiseltä ihmiselle.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi