Uutta: Asuntosijoittajan kaupunkioppaat 2023

Sijoitusasunto uudiskohteesta – huomioi nämä ennen ostamista

sijoitusasunto uudiskohteesta

Sijoitusasunto uudiskohteesta – huomioi nämä ennen ostamista

Sijoitusasunto uudiskohteesta – asunnon ostamista harkitsevalle monessa mielessä houkutteleva ja helppo vaihtoehto. Tiedossa ei ole remontteja, ja alkuun pääsee usein pienellä pääomalla. Uudiskohteesta ostaessa on kuitenkin useita seikkoja, jotka kannattaa ottaa huomioon. 

Kohteen rahoitukseen kannattaa perehtyä huolellisesti

Uudiskohteen ostamista harkitessa on syytä perehtyä kohteen rahoitukseen huolellisesti. Useimmiten asunnon myyntihinta on vain noin 20–40 prosenttia velattomasta hinnasta. Myyntihinta maksetaan useimmiten erissä, ja erien tulee vastata rakennuksen valmiusastetta – tämän suhteen kannattaa pysyä tarkkana. 

Velkaosuus maksetaan puolestaan rahoitusvastikkeen muodossa. On hyvä huomioida, että rahoitusvastike voi mahdollisesti aluksi kattaa vain yhtiölainan korot. Tällöin pääoma- eli rahoitusvastike voi nousta jopa moninkertaiseksi lyhennysvapaan päättyessä. 

Jos kohde on vuokratontilla, vuokrasopimukseen kannattaa perehtyä. Mikä on tontin vuokra-aika, ja mitkä ovat vuokrankorotusehdot? Paljonko vuokran määrä on, ja mitä se konkreettisesti tarkoittaa kassavirran suhteen – usein asuntokohtainen tonttivuokra maksetaan erillisen vuokravastikkeen muodossa. Olennaista on myös selvittää, onko taloyhtiöllä tai osakkailla erikseen mahdollista lunastaa tonttia omaksi. 

Myyjällä on vastuu, mutta valmistumisasteen ja virheiden suhteen kannattaa olla tarkkana

Kohdetta rakennettaessa kannattaa luonnollisesti seurata, että rakentaminen tapahtuu asianmukaisesti ja aikataulussa ja että mahdollisiin virheisiin puututaan. Laki turvaa osakkeenomistajia monin tavoin, ja myyjä on toki vastuussa rakennushankkeen toteuttamisesta ja siitä, että työn suorittamista varten on ammattitaitoinen ja riittävä henkilökunta. Asuntokauppalain mukaan ostajilla on oikeus valita edustajakseen rakennustyön tarkkailija, ja tätä oikeutta kannattaa hyödyntää. 

Mikäli rakennusvaiheessa tai sen jälkeen ilmenee virheitä, niistä kannattaa ilmoittaa välittömästi. Ilmi tulleista virheistä reklamointi on välttämätöntä viimeistään vuositarkastuksen yhteydessä, tai muuten ostaja menettää oikeutensa vedota niihin. Virheilmoitus kannattaa aina tehdä kirjallisesti.

Myyjällä on velvollisuus asettaa vakuuksia rakentamisvaiheen ajaksi ja rakentamisvaiheen jälkeistä aikaa varten. Vakuuksien voimassaolo kannattaa kuitenkin tarkistaa ennen kauppojen tekemistä. Vakuudet on tarkoitettu käytettäväksi tarvittaessa esimerkiksi virheiden korjaamiseen tai urakan loppuun saattamiseen. Kannattaa huomioida, että rakentamisvaiheen ja rakentamisvaiheen jälkeinen vakuus voi vapautua automaattisesti, jos vapautumista ei erikseen vastusteta. Suomen Vuokranantajat on avannut asiaa tekstissään kattavammin. 

Uusissa, kuten vanhoissa asunnoissa, on omat etunsa ja haittansa. Kokosimme aikaisemmin yhteen asuntosijoittajan näkökulmasta uudiskohteiden keskeisimmät plussat ja miinukset.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi