Rekry: Digital Marketing Specialist

Strategiana uudiskohteet – Plussat ja miinukset

Strategiana uudiskohteet - plussat ja miinukset

Strategiana uudiskohteet – Plussat ja miinukset

Moni asuntosijoittaja on viime aikoina pohtinut, olisivatko uudiskohteet järkevä vaihtoehto. Uusissa, kuten vanhoissakin asunnoissa on omat hyötynsä ja haittansa. Kokosimme nyt yhteen asuntosijoittajan näkökulmasta keskeisimmät plussat ja miinukset, jotta voit näppärämmin arvioida, sopivatko uudiskohteet omaan asuntosalkkuusi.

Uudiskohteiden plussat

Ei remontteja

Kuten Yleisimmät taloyhtiön remontit ja niiden kustannukset -artikkelista selviää, monet taloyhtiön remontit, kuten esimerkiksi linjasaneeraus eli putkiremontti ja julkisivuremontti ovat kalliita. Lisäksi ne aiheuttavat pientä (ja joskus suurtakin) päänvaivaa asuntosijoittajalle. Uudiskohteissa kyseisiltä remonteilta säästyy, sillä ainakin teoriassa ensimmäisten 20-30 vuoden aikana uuteen taloyhtiöön ei pitäisi tulla remontteja ja mahdolliset pienet viat tai korjaukset menevät usein takuuseen. Uudiskohteissa siis säästyt paitsi remonttien kustannuksilta, myös remontista johtuvilta tyhjiltä kuukausilta sekä remonteista johtuvalta vaivannäöltä.

Alkuun pääsee pienellä pääomalla

Uudiskohteissa osa velattomasta myyntihinnasta on tyypillisesti yhtiölainaa, mikä tarkoittaa ostajalle sitä, että ostohetkellä pääomaa tarvitaan vähemmän. Uudiskohteissa omarahoitusosuus hieman vaihtelee, mutta yleisesti ottaen se on noin 20-40 prosenttia velattomasta hankintahinnasta. Loput hankintahinnasta on taloyhtiölainaa, jota maksat kuukausittain rahoitusvastikkeen muodossa. Joskus taloyhtiölainoissa ensimmäiset vuodet voivat myös olla lyhennysvapaita, jolloin maksat lainasta vain korkoa.

Vähennyskelpoiset vastikkeet

Uudiskohteiden lehdissäkin kuuluisaksi noussut etu on se, että yllä mainitut rahoitusvastikkeet voi vähentää vuokratulon verotuksessa kokonaan, mikäli vastikkeet on tuloutettu taloyhtiön kirjanpidossa. On kuitenkin hyvä muistaa, että vuokratulosta rahoitusvastikkeen muodossa vähennetty laina otetaan huomioon asuntoa myytäessä. Veroedun avulla voit siis käytännössä parantaa kassavirtaa ja siirtää veronmaksun myyntihetkeen.

Moderni tilaratkaisu

Uusissa asunnoissa neliöt on usein käytetty huomioon ottaen tarpeet, joita ihmisillä nykyään on. Etenkin viime aikoina rakennettujen uudiskohteiden asunnot voivat olla neliömäärältään pieniä, mutta pohjaratkaisu on siitä huolimatta useimmiten todella toimiva.

Energiatehokkuus

Rakennustekniikan kehityksen sekä rakentamisen vaatimusten lisääntymisen myötä uudet kerrostalot ovat tyypillisesti energiatehokkaampia kuin vanhat kerrostalot. Energiatehokkuus voi hyödyttää sinua alhaisemman vastikkeen muodossa.

Äänieristys

Niin ikään rakennustekniikan ja rakentamisen vaatimusten myötä myös äänieristys on uudiskohteissa parempi verrattuna vanhoihin asuntoihin. Parempi äänieristys ei vähennä kulujasi, mutta tuo vuokralaiselle mukavammat asuinolot.

Uudiskohteiden miinukset

Korkea hinta

Uudiskohteet ovat luonnollisestikin vanhoja asuntoja kalliimpia. Mitä parempi on uudiskohteen sijainti, sitä kalliimpi on myös hinta. Etenkin kasvukeskusten keskustojen ja muiden keskeisien sijaintien uusien asuntojen hinnat voivat olla sijoittajan näkökulmasta turhankin korkeita.

Heikompi arvonnousu

Vaikka uuden asunnon hinta on ostohetkellä suurempi kuin vanhan asunnon, ei sen arvo kuitenkaan tyypillisesti nouse pitkässä juoksussa samalla tavalla kuten vanhojen asuntojen arvo. Uudenkin asunnon hinta asettuu vanhan asuntokannan tasolle ennen pitkää, joten arvonnousun varaan ei uudiskohteissa välttämättä kannata laskea.

Usein pienempi vuokratuotto

Kalliimman hinnan vuoksi uudiskohteiden vuokratuotto jää usein vanhojen asuntojen tuottoa alhaisemmaksi. Poikkeuksia kuitenkin on, joten uudiskohteissa voi myös päästä samoihin tai jopa parempiin tuottoihin kuin joissakin vanhoissa asunnoissa.

Viive vuokratuoton saannissa

Uudiskohteet ostetaan tyypillisesti ennen niiden valmistumista. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että pääomaa täytyy sijoittaa kohteeseen ennen kuin vuokratuottoa alkaa syntyä. Tämä onkin tärkeää ottaa huomioon uudiskohdetta ostaessa.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi