Rekry: Digital Marketing Specialist

Pienempi hoitovastike – miksi ja miten?

pienempi hoitovastike

Pienempi hoitovastike – miksi ja miten?

Asunto-osakeyhtiöiden hoitokulut olivat Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2020 keskimäärin 4,43 euroa neliöltä kuukaudessa. Taloyhtiöiden välillä voi kuitenkin olla merkittäviäkin eroja hoitovastikkeiden suuruudessa. Mitä hoitovastike kertoo taloyhtiön tilasta, ja mistä vastikkeiden erot johtuvat? Milloin pienempi hoitovastike on tavoiteltavaa, ja miten hoitovastiketta voi pienentää?

Itsessään mahdollisimman pieni hoitovastike voi olla joskus jopa hälyttävä merkki – tällöin välttämättömiä korjauksia tai huoltotoimenpiteitä on saatettu laiminlyödä, tai vaihtoehtoisesti puskuria tai remonttivaraa ei kerätä ollenkaan. Siksi vastikkeiden vertaaminen taloyhtiöiden välillä ei välttämättä ole mielekästä, jos taloyhtiön tilaan ei perehdy sen paremmin. Toisaalta korkea hoitovastike voi kertoa siitä, että taloyhtiö maksaa liikaa tai turhasta tai että puskuria kerätään turhan paljon. Oli vastike kuinka suuri tai pieni tahansa, olennaista on ymmärtää, mistä se koostuu. Vasta sen jälkeen voi arvioida, onko pienempi hoitovastike ylipäätään mahdollinen.

Mikä hoitokustannuksiin vaikuttaa?

Hoitovastikkeen suuruuteen vaikuttaa moni seikka, joka ei suoranaisesti liity siihen, miten taloyhtiöstä huolehditaan. Taloyhtiöt ovat erilaisia: on esimerkiksi kerrostaloja, rivitaloja ja erillistaloja, ja niissä keskenään voi olla erilaisia palveluja. Hoitokustannuksiin vaikuttavat myös muun muassa maantieteellinen sijainti, taloyhtiön koko ja rakennusvuosi. 

Hoitovastikkeilla katetaan hoito- ja ylläpitokuluja, kuten ulkoalueiden hoito, siivous ja jätehuolto. Hoitovastike sisältää useimmiten myös lämmityksen lukuun ottamatta taloyhtiöitä, joissa on sähkölämmitys – tällöin lämmitys on useimmiten osakkaan vastuulla. Lisäksi hoitovastikkeella katetaan kiinteistövero, vakuutukset sekä isännöitsijän ja huoltoyhtiön palkkiot.

Jos taloyhtiö on vuokratontilla, tontin vuokra saattaa kuulua hoitovastikkeeseen. Etenkin uudiskohteissa vuokra katetaan usein erillisellä vuokravastikkeella. Sama pätee myös moniin erillisvastikkeisiin, joita voivat olla esimerkiksi mediavastike tai laajakaistavastike. Vertailtaessa taloyhtiöiden hoitovastikkeita keskenään on hyvä huomioida erillisvastikkeiden lisäys kokonaiskustannuksiin. 

Jos taloyhtiössä on liiketiloja, niiden vuokratuloilla voidaan kattaa merkittävä osuus hoitokustannuksista. Toisaalta liiketilojen tyhjät kuukaudet tekevät loven taloyhtiön kassaan. Etenkin koronapandemian aikana liike- ja toimistotilojen kysyntä on vähentynyt paikoin jopa dramaattisesti.

Pienempi hoitovastike – käytännön vinkkejä

Hoitovastikeen suuruuteen voi vaikuttaa paitsi yksittäisillä pienillä teoilla myös esimerkiksi mittavammilla remonteilla. Listasimme pieniä ja suuria asioita, joita taloyhtiössä voidaan tehdä pienemmän hoitovastikkeen saavuttamiseksi.

 • Lämmitysjärjestelmän vaihto. Moni taloyhtiö lämpenee kalliisti ja lisäksi epäekologisesti. Riippuen lämmitysmuodosta ja remontin kustannuksista lämmitysjärjestelmän vaihto paitsi tekee asumisesta ekologisempaa voi myös pitkällä aikavälillä tulla edullisemmaksi. Energiaselvitys voi ainakin olla paikallaan tehdä, jotta vaihtoehdot selviävät. Jos taloyhtiössä suunnitellaan energiatehokkuuden parantamiseen tähtääviä remontteja, kannattaa muistaa, että ARA myöntää energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vuosina 2020–2022
 • Lisälämmöneristys. Julkisivuremonttien yhteydessä vanhoihin taloihin saatetaan asentaa lisäeristyksiä, minkä kautta lämmityskustannukset laskevat. 
 • Jätehuolto. Usein sekajätteen kerääminen on kalliimpaa kuin muiden jätelajien. Näin ollen mitä enemmän jätteitä lajitellaan, sen vähemmän jätehuoltoon todennäköisesti menee rahaa. Tällä on toki paikkakuntakohtaisia eroja, ja joissakin kunnissa jätehuolto on jo ennalta tarkoin säädeltyä ja määrättyä. 
 • Vakuutusten tarkistus ja päivitys. Riittävä vakuuttaminen on tärkeää, mutta turhasta ei kannata maksaa. Vakuutusyhtiöön kannattaa päivittää ajantasaiset tiedot, ja maksuihin voi vaikuttaa myös huolehtimalla kiinteistön oikea-aikaisista korjauksista. 
 • Vuokratontin lunastaminen. Taloyhtiö tai yksittäinen osakas voi tietyissä tapauksessa lunastaa vuokratontin tai sen osuuden itselleen. Tämä luonnollisesti laskee hoitovastiketta, mikäli tonttivuokra on sisältynyt hoitovastikkeeseen. Toisaalta se mahdollisesti nostaa rahoitusvastikkeen määrää tai osakkaan henkilökohtaista lainaa. 
 • Talkootyö. Etenkin rivitaloissa ja taloyhtiöissä, joissa suuri osa asujista on omistusasujia, talkootyöllä voidaan kattaa merkittävä osa huolto- ja kunnostustoimenpiteistä. Tämä vaatii osakkeenomistajilta kuitenkin merkittävää sitoutumista ja etenkään sijoittajaosakkaiden näkökulmasta ei välttämättä ole varteen otettava vaihtoehto.  
 • Vedenkulutuksen minimointi. Mikäli taloyhtiössä remontoidaan esimerkiksi yhteiset saunatilat tai pesutupa tai vaihdetaan asuntojen keittiöhanat, kannattaa valita ympäristöystävällisiä ja vettä säästäviä vaihtoehtoja. Myös energianeuvontaan liittyen esimerkiksi lämpimän veden käyttöön kannattaa panostaa. 
 • Tekniset säädöt. Energiaa ja sitä kautta rahaa voi säästää huomattavastikin teknisillä säädöillä, kuten lämpöpattereiden säätöjen tarkistamisella. Asumismukavuus tulee toki huomioida.
 • Isännöinnin ja kiinteistönhuollon kilpailuttaminen. Yksin hinnan ei tosin kannata antaa ratkaista, vaan palvelun laadulla ja kattavuudella on merkitystä. Hyvästä isännöitsijästä kannattaa maksaa enemmän kuin välttävästä, ja se otaksuttavasti maksaa itsensä taloyhtiölle takaisin. 
 • Lisätulot, kuten vuokratulot. Mahdollisten ylimääräisten tai vähällä käytöllä olevien tilojen vuokraaminen.

Yhtiövastikkeiden muutoksista päätetään yhtiökokouksessa

Mahdollisista yhtiövastikkeiden muutoksista tai ylimääräisten vastikkeiden keräämisestä päätetään yhtiökokouksessa. Yhtiökokouksessa päätetään myös korjaushankkeiden aloittamisesta ja muista asioista, jotka vaikuttavat merkittävästi asumiskustannuksiin. 

Kuka tahansa osakas voi saada haluamansa asian yhtiökokouksen käsiteltäväksi – päätösehdotus täytyy jättää hyvissä ajoin ennen yhtiökokousta isännöitsijälle tai hallitukselle. Yhtiökokouksessa voidaan päättää vain esityslistalla olevista asioista. Esitettävään asiaan kannattaa perehtyä huolella ja ehdotus muotoilla järkevästi. 

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

 • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
 • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
 • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

 • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
 • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi