Rekry: Digital Marketing Specialist

Vastuullinen asuntosijoittaminen on sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää

vastuullinen asuntosijoittaminen

Vastuullinen asuntosijoittaminen on sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää

Asuntosijoittamiseen liitetään usein stereotyyppinen käsitys riistävästä, ahneesta sijoittajasta, joka rahastaa toisten perustarpeella. Tätä stereotypiaa vuokranantajasta kiinnostaa vain raha – ei se, millainen asunto on, miten vuokralaista kohtelee tai miten toiminta vaikuttaa ympäristöön.

Viime aikoina puhe vastuullisesta sijoittamisesta on yleistynyt. Puhutaan, miten sijoittamalla voi vaikuttaa siihen, että kestävän kehityksen innovaatiot toteutuvat tai siihen, että hyödykkeitä tuotetaan eettisesti kestävästi. Asuntosijoittamisen suhteen vastuullisuus on jäänyt toistaiseksi vähemmälle puheelle, vaikka asiaa riittää. Vastuullisuus kuitenkin kiinnostaa kiinteistösijoittajia, ja sen välttämättömyys ymmärretään. 

Vastuullisuus alkaa rakentamisesta, ja ekologiseen kestävyyteen on mahdollista vaikuttaa myöhemminkin

Sijoittaja, joka on kiinnostunut toimintansa vastuullisuudesta, huomioi vastuullisuuden jo sijoituskohdetta hankkiessaan. Joku asuntosijoittaja saattaa valita salkkuunsa asuntoja ainoastaan uudiskohteista, koska uudiskohteet ovat tyypillisesti energiatehokkaita. Toisaalta myös vanhemmat kohteet voivat olla energiatehokkaita, ja niiden energiatehokkuutta on mahdollista parantaa energiaremonteilla. Jokaisella osakkaalla onkin oikeus ehdottaa taloyhtiössä energiaselvityksen ja mahdollisesti energiaremontin tekemistä. 

Vastuullinen sijoittaja on energiatehokkuuden lisäksi todennäköisesti kiinnostunut myös muista ekologisuuden ulottuvuuksista, kuten luonnonvarojen riittävyydestä. On huomioitava, että rakentamisen hiilijalanjälki ja ympäristökuormitus on hurja, kuten Timo Metsola toteaa Poliklinikka-ohjelmassa. Raja sen suhteen, milloin uuden rakentamisen sijaan kannattaa korjata vanhaa ja päinvastoin, onkin tapauskohtainen. 

Asuntosijoittajalla on monia tapoja vaikuttaa sijoitustensa ekologiseen kestävyyteen. Asuntosijoittaja voi osallistua taloyhtiön päätöksentekoon ja sitä kautta vaikuttaa esimerkiksi lämpötilan, valaistuksen ja vedenkulutuksen hallintaan – tokikaan ei kohtuuttomasti vuokralaisten asumismukavuuden kustannuksella. Sijoittajan kannattaa myös huolehtia siitä, että kunnossapitotoimet hoidetaan ajallaan ja vaatimusten mukaisesti, jotta energiatehokkuus ja ympäristöystävällisyys ei kärsi. Vastuullinen asuntosijoittaja ottaa myös huomioon sen, miten rakennus kestää ilmastonmuutoksen tuomia haasteita ja miten niihin varaudutaan. 

Vastuullinen asuntosijoittaja on hyvä vuokranantaja

Vastuullisuus ei ole pelkästään ympäristön ja ekologisuuden huomioimista. Vastuullinen asuntosijoittaja muistaa myös eettisyyden ja sosiaalisen vastuullisuuden. Hyvä vuokranantajuus on vastuullista, mutta mitä se käytännössä tarkoittaa?

Vastuullinen asuntosijoittaja toimii hyvän vuokratavan mukaan. Vastuullinen asuntosijoittaja huomioi sen, että vuokratessaan asuntoa asunto on toisen koti. Avoimuus, vuorovaikutus ja tarvittaessa joustavuus ovat tarpeen, mutta kaiken perustana on luonnollisesti molemminpuolinen luottamus. 

Vva ry:n, Sininauhasäätiön ja Suomen Vuokranantajien hiljattain toteuttama kysely kertoo, että syrjivät asenteet ovat yleisiä yksityisillä vuokra-asuntomarkkinoilla. Kyselyn mukaan ulkomaalaistaustaiset asunnonhakijat kokeva syrjintää vuokramarkkinoilla. Vuokranantajalla on toki oikeus valita vuokralaisensa, mutta kaikenlainen syrjintä on laitonta. Vuokranantaja saa toki olla varovainen, mutta vastuullinen asuntosijoittaja ei harjoita syrjintää tai toimi ennakkoluulojen perusteella. 

Parhaimmillaan vastuullinen asuntosijoittaminen voi saada aikaan hyvää sekä vuokranantajan että vuokralaisen näkökulmasta, vaikka hyväntekeväisyyttä se ei olekaan, kuten Julia Thurén Suomen Vuokranantajien blogissa sanoo.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi