Nyt myynnissä sijoitusasuntoja Hämeenlinnasta

Ajankohtaisia uudistuksia ja ehdotuksia asuntomarkkinoilla

Ajankohtaisia uudistuksia ja ehdotuksia asuntomarkkinoilla

Suomen asunto- ja rakennuspolitiikka on monilta osin uudistusten alla. Valmisteilla on useita aloitteita ja ehdotuksia koskien mm. ASP-järjestelmää, taloyhtiöiden korjauslainoja sekä alan digipalveluita. Lisäksi EU komissiossa on valmisteilla energiatehokkuutta ja kiertotaloutta tukevia uudistuksia ja direktiivimuutoksia, jotka voivat mullistaa rakennusalaa todenteolla. Näitä ajankohtaisia projekteja käsiteltiin Teppo Lehtisen (ylijohtaja, ympäristöministeriö) avauspuheenvuorossa 27.1. järjestetyssä Asuntomarkkinat 2022 -tapahtumassa.

Terveisiä ympäristöministeriöstä

Alla on listattuna muutama esitys, joita Lehtinen kävi läpi esityksessään.

Valmistelussa on parhaillaan mm. ASP-järjestelmän kehittäminen siten, että ensiasunnon ostaminen olisi mahdollista yhä useammalle nuorelle. Ehdotettuja muutoksia ovat mm. säästämisen aloittamisen yläikärajan nosto 39 ikävuodesta 44 ikävuoteen, ja että lainan enimmäismäärä olisi suurempi yhdessä haetulle lainalle kuin yksin hakiessa.

Etenkin syrjäisemmillä seuduilla sijaitsevien taloyhtiöiden tilannetta parantava hallituksen esitys eduskunnalle asunto-osakeyhtiötalojen perusparannuslainojen valtiontakausta koskevasta lakiesityksestä, on sekin käynnissä. Sen etenemisen suhteen aikataulu ei ole vielä selvillä.

Digipuitteiden kehitys on yksi tämän ja tulevien vuosien teemoista. Käynnissä on rakennetun ympäristön tietojärjestelmän kehittäminen siihen suuntaan, että niin viranomaisilla kuin yksityisillä ja julkisilla toimijoilla olisi yksi yhteinen tiedonsaantijärjestelmä.

Kuten olemme jo aiemmin kirjoittanee, MRL uudistus on parhaillaan käynnissä. Kyseessä on suuri ja pitkään kestänyt uudistus, joka alkoi jo vuosina 2011-2014 arviointivaiheella. MRL hankkeesta voit lukea lisää aiemmasta kirjoituksestamme.

Lisäksi Lehtinen nosti esiin asuntopoliittisessa selonteossa esiin nostetut asumisen laatua koskevat tekijät. Asuntojen kokoon ja pohjaratkaisuihin saatetaan jatkossa asettaa nykyistä laajempia vaatimuksia. “Tuoreet tutkimukset osoittavat, että olohuone on suurinpiirtein läpikulkupaikka, asuntojen koot ovat pienentyneet ja kaksioita sanotaan kolmioiksi”, toteaa Lehtinen.

EU direktiivit voivat mullistaa rakennusalaa

Tulevaisuuden rakentamiseen tulee vaikuttamaan voimakkaasti tulevat EU tason päätökset mm. energiatehokkuuteen liittyen. Rakennusten energiatehokkuusdirektiiviä ollaan uudistamassa ja tavoitteena on yhtenäinen mittaristo koko EU tasolla. Vähimmäisvaatimukset koskien sekä uudisrakentamista että olemassa olevia rakennuksia, ovat tiukat ja komission ehdotusta pidetään haastavana.

“Käytännössä uudistukset tarkoittaisivat sitä, että ⅓ Suomen olemassa olevasta asuntokannasta tulisi korjata seuraavan 10 vuoden aikana.” Lehtinen summaa.

Tällä hetkellä käytössä oleva energiatodistusjärjestelmä menisi myös täysin uusiksi.

Todennäköisesti tulevaisuudessa rakentajien on otettava huomioon myös mm. EU:n vaatimukset pyöräpaikkamääristä sekä sähköautojen latauspisteitä on varattava aiempaa enemmän.

Energiatehokkuuden lisäksi kiertotalous ja siihen kannustaminen on työn alla. Tämä on osa EU:n laajaa kiertotaloutta koskevaa toimintasuunnitelmaa, joka koskee muitakin aloja kuin rakentamista. Kuten energiatehokkuusdirektiivi, myös kiertotaloutta koskeva esitys tarkoittaisi valtavaa muutosta alalla. Lisää voit lukea Europarlamentin sivuilta.

Lue myös EU-taksonomiasta täältä.

Ala on aktiivisesti mukana vaikuttamassa

Sekä Suomessa että EU komissiossa on siis valmisteilla isoja uudistuksia, jotka läpi mennessään muuttavat rakennus-, asunto- ja kiinteistöalaa valtavasti. Alat ovat onneksi vahvasti mukana ehdotusten valmisteluissa ja vaikuttamassa päätöksentekoon. KIRA-foorumi on viidentoista kiinteistö- ja rakentamisalan yhteisön muodostama Kiinteistö- ja rakentamisfoorumi. “KIRA-foorumi kokoaa ja välittää tietoa alaan vaikuttavista tekijöistä, kertoo alan yhteisistä näkemyksistä ja linjauksista, järjestää yhteisiä tilaisuuksia ja käynnistää tavoitteidensa toteutumista edistäviä erillisprojekteja.”

Yllä listattuja ehdotuksia ja uudistuksia kannattaa jokaisen alalla toimivan jäädä seuraamaan.

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, pysyt ajan tasalla uusimmista katsauksista, oppaista ja työkaluista. Mikäli olet jo Sijoitusoven jäsen, sinun ei tarvitse erikseen liittyä sähköpostilistalle.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity jäseneksi

Liittymällä Sijoitusoven jäseneksi, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Tule Sijoitusoven jäseneksi ja saat: