Rekry: Digital Marketing Specialist

Mitä vakuudesta voi vähentää?

vakuus

Mitä vakuudesta voi vähentää?

Vakuuden tarkoitus on turvata vuokranantajan omaisuus siltä varalta, että vuokralainen aiheuttaa vahinkoa tai laiminlyö velvollisuuksiaan. Vakuus on ikään kuin pantti, joka luovutetaan asunnon omistajalle vuokrasuhteen ajaksi. Vakuuden edellyttäminen ei ole pakollista, mutta vuokranantajan näkökulmasta se on suositeltavaa. 

Vakuudesta käytetään useita eri käsitteitä, kuten vuokravakuus, vuokratakuu ja takuuvuokra. Käsitteillä on kuitenkin eronsa: pelkkä vuokravakuus kattaa ainoastaan maksamattomat vuokrat, kun taas vakuus kattaa myös mahdolliset muut vuokralaisen aiheuttamat vauriot. 

Mikäli vakuuden pidättämiselle ei ole aihetta, se on palautettava vuokralaiselle viipymättä

Vakuuksien suhteen syntyy toisinaan erimielisyyksiä vuokralaisen ja vuokranantajan välille, joten on syytä varmistaa, että sen suhteen on yhteisymmärrys. Asunto kannattaa luovuttaa vuokralaiselle vasta, kun vakuus on maksettu. Yleisimmin vakuutena käytetään rahaa, koska se on helppo realisoida, mutta vakuutena voi käyttää myös esimerkiksi tavaraa tai osakkeita. Kirjoitimme erilaisista vakuuksista aikaisemmin täällä.

Lain mukaan vakuus voi olla enintään kolmen kuukauden vuokraa vastaava summa, ja vakuus ja siihen liittyvät ehdot on merkittävä aina vuokrasopimukseen. On hyvä muistaa, että vakuus on vuokralaisen omaisuutta, joka on vuokranantajan hallinnassa. Sitä ei siis voi käyttää omiin menoihin.

Mikäli vuokranantaja päätyy pidättämään vakuuden kokonaan tai osittain, siitä on tehtävä kirjallinen ilmoitus vuokralaiselle. Vuokralaiselle tulee myös toimittaa akirjallinen erittely kuluista, joihin vakuutta käytetään. Mikäli vakuuden pidättämiseen ei ole syytä, vakuus on palautettava vuokralaiselle viipymättä vuokrasuhteen päättymisen jälkeen.

Asuntoon kannattaa tehdä yhdessä sekä alku- että lopputarkastus

Vakuus on tarkoitettu kattamaan vuokranantajalle koituvat kulut tilanteessa, jossa vuokralainen on laiminlyönyt velvoitteitaan. Vuokralainen ei siis ole velvollinen vastaamaan esimerkiksi asunnon tavanomaisesta kulumisesta. Vuokralaisen ja vuokranantajan välille syntyy toisinaan erimielisyyttä siitä, milloin vakuuden pidättämisen edellytykset täyttyvät ja milloin kyse on tavanomaisesta kulumista. Onkin sekä vuokranantajan että vuokralaisen etu, että asuntoon tehdään yhdessä sekä alku- että lopputarkastus.

Vakuudesta voi vähentää

  • maksamattomat vuokrat tai muut laskut, kuten vesimaksut
  • lemmikkieläimien aiheuttamat vaurioit, mikäli lemmikkieläimet on vuokrasopimuksessa kielletty
  • kodinkoneiden väärinkäytöstä johtuvan kodinkoneen vioittumisen aiheuttamat korjaus- tai uusintakustannukset
  • siivouskustannukset, jotka aiheutuvat siitä, ettei vuokralainen ole suorittanut loppusiivousta sovitun mukaisesti
  • sellaisten vaurioiden, jotka eivät kuulu tavanomaiseen kulumiseen, korjaamisesta aiheutuvat kulut.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi