Rekry: Digital Marketing Specialist

Erilaiset vakuudet vuokrasuhteessa

vakuudet

Erilaiset vakuudet vuokrasuhteessa

Perinteisen rahavakuuden lisäksi vuokravakuudelle löytyy monia vaihtoehtoja. Kuukausimaksullisella vakuudella yksityinen vuokranantaja pääsee isojen toimijoiden kanssa samalle viivalle, kun asuntoon muutto ei edellytä suuria käteisvaroja. Henkilötakauksella vuokranantaja voi saada mm. lisävakuutta rahavakuuden rinnalle.

Tässä artikkelissa esittelemme yleisimmin käytössä olevia vakuuden muotoja. Vakuuden enimmäismäärä on kolmen kuukauden vuokraa vastaava summa. Tämä enimmäismäärä ei kuitenkaan koske kolmannen osapuolen antamaa takausta (lue kohta ”henkilötakaus”).

Lue myös käytännöistä vakuuden käytön ja palautuksen suhteen.

Rahavakuus

Rahavakuus on yksi yleisimmistä vakuuden muodoista ja suuruudeltaan se on yleensä 1-3 kertaa kuukauden vuokra. Vuokrasopimukseen kannattaa kirjata, mihin mennessä vakuus on toimitettava. Lisäksi vuokralaisen kanssa kannattaa sopia, että asunnon avaimet luovutetaan vasta, kun vakuus näkyy vuokranantajan tilillä tai vuokralainen on toimittanut maksusta kuitin.

Kustannukset vuokralaisen suunnalta vuokrasuhteen alussa voivat nousta rahavakuuden vuoksi todella korkeiksi. Vuokran ollessa esimerkiksi 600e ja vakuuden ollessa kahden kuukauden vuokra, joutuu vuokralainen maksamaan jo ennen asuntoon muuttamista 1800e. Yksityinen vuokranantaja voi hakea kilpailuetua tarjoamalla kuukausiveloitteisen vakuuden. Tästä lisää seuraavassa kohdassa.

Yksityiset toimijat

Vaihtoehtoisia vakuuksia tarjoavat muutamat eri toimijat, kuten Igglo ja Securent. Igglo tarjoaa vakuuden osalta kahta palvelua, vuokralaisen maksamaa Igglo Vuokravakuutta ja vuokranantajan maksamaa Igglo Vakuusturvaa. Securent on puolestaan Garantian tarjoama vastaavanlainen palvelu vuokranantajille. Garantialta löytyy myös vuokralaisen vakuuspalvelu Takaamo. Garantian palveluiden takana toimii vakuutusyhtiö.

Vuokranantajan näkökulmasta Igglon Vakuusturva toimii siten, että vakuudesta maksetaan kuukausittain 3,90 – 9,90 € suuruinen summa, riippuen vakuuden määrästä. Tämän summan vuokranantaja voi lisätä suoraan vuokraan. Vahinkojen kattamiseksi kulut peritään vuokralaiselta, Igglo tilittää korvaussumman suoraan vuokranantajalle.

Securent toimii samalla periaatteella, eli kuukausittain maksettava summa riippuu halutun vakuuden määrästä ja palveluntarjoaja takaa vakuuden vuokranantajalle. Sekä Securent että Igglo kantavat riskin vuokralaisen maksykyvystä, eli vuokranantaja saa korvauksen riippumatta vuokralaisen varoista.

Kuukausimaksullisella vakuudella voi hakea kilpailuetua rahavakuutta vaativiin vuokranantajiin nähden, kun vuokralaisen ei tarvitse maksaa vuokran lisäksi muuta summaa asuntoon päästäkseen.

Sekä Igglon että Securentin kulut ovat verovähennyskelpoisia.

Henkilötakaus

Henkilötakaus on usein vuokralaisen perheenjäsenen tai lähisukulaisen allekirjoittama takaus korvata vuokrasuhteen päättymisen jälkeen vuokralaiselle kuuluvat velvoitteet. Henkilötakaus voi olla omavelkainen, mikä tarkoittaa sitä, että takauksen euromäärällä ei ole ylärajaa. Vastaavasti henkilötakaukselle on mahdollista asettaa euromääräinen yläraja.

Omavelkaisessa takauksessa takaaja on vastuussa myös maksamatta jääneistä vuokrista ja muista vuokralaisen aiheuttamista kuluista. Henkilötakausta käytetään monesti rahavakuuden lisäksi, mikäli vakuuden määrää halutaan näin kasvattaa tai mikäli vuokralaisella on esimerkiksi luottohäiriömerkintöjä.

Mikäli henkilötakausta käytetään, kannattaa tästä lisätä maininta vuokrasopimukseen. Lisäksi takaajan tulee allekirjoittaa takaussitoumus.

Kelan vuokravakuus

Toisinaan vuokralaisella saattaa olla käytössään Kelan myöntämä vuokravakuus. Tällaisessa tilanteessa Kela toimittaa vuokranantajalle vuokravakuudesta maksusitoumuksen. Kelan myöntämän vakuuden määrä on lähtökohtaisesti enintään kahden kuukauden vuokraa vastaava summa. Vuokravakuus on voimassa vuokrasopimuksen keston mukaisesti, eli määräaikaisen vuokrasopimuksen vakuus on myös määräaikainen. Mahdollinen vuokrasuhteen jatko vaatii vuokralaiselta uuden hakemuksen vuokravakuuteen.

Mikäli vakuuden realisoinnille tulee tarvetta, tulee vuokranantajan tehdä Kelalle kirjallinen realisointivaatimus liitteineen. Vahinkojen dokumentoinnin merkitys korostuu, sillä Kela vaatii tarkan selvityksen aiheutuneista vahingoista. Asunnosta kannattaa siis ottaa huolelliset kuvat ennen ja jälkeen vuokrasuhteen.

Lisätietoja Kelan myöntämän vuokravakuuden realisoinnista löydät Kelan sivuilta.

Pankin panttaussitoumus

Panttaussitoumuksella tarkoitetaan suoraan pankin kanssa tehtävää sopimusta vakuussumman panttaamiseksi. Tästä voidaan käyttää myös nimeä talletuspanttaus.

Käytännössä vuokralainen tallettaa sovitun vakuussumman erilliselle vuokravakuustilille ja panttaa sen panttaussitoumuksella. Panttaussitoumus toimitetaan vuokranantajalle ja näin vuokralainen ei voi käyttää tiliä vuokrasuhteen aikana. Rahat vapautuvat vasta, kun vuokranantaja allekirjoituksellaan vapauttaa panttauksen.

Tarpeen tullen vuokranantajalla on oikeus nostaa pantatut rahat pankista, mikäli vuokralainen on rikkonut vuokrasopimuksen ehtoja tai aiheuttanut toiminnallaan vahinkoa asunnolle. Useimmat pankit veloittavat asiakkailtaan (eli vuokralaisilta) palvelumaksun vuokravakuustilin avaamisesta.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi