Katso Onnistu asuntosijoittajana -videosarja

Mikä on tavanomaista kulumista ja mikä ei?

Tavanomaista kulumista vai ei

Mikä on tavanomaista kulumista ja mikä ei?

Vuokranantaja vastaa asunnon tavanomaisesta kulumisesta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vuokralaisen lähtiessä tavanomaisesta kulumisesta aiheutuneiden jälkien korjaaminen ja niistä aiheutuvat kustannukset kuuluvat vuokranantajalle. Mutta mitä sitten on tavanomainen kuluminen ja mitä asuntosijoittajan tulee asiasta tietää?

Mitä tarkoittaa tavanomainen kuluminen?

Tavanomaisella kulumisella viitataan asunnossa ajan myötä tapahtuvaan normaaliin kulumiseen. Asumisesta luonnollisesti jää jälkiä, minkä vuoksi asunnon tavanomaisesta kulumisesta vastaa vuokranantaja. Vuokranantajana et siis voi vaatia, että sijoitusasuntosi on vuokrasuhteen päättyessä täysin samassa kunnossa kuin vuokrasuhteen alussa. Sen sijaan, mikäli asunnossa on vaurioita, joita ei voida pitää tavanomaisena kulumisena, on vuokralainen vastuussa korjauskustannuksista.

Joskus vuokranantajan ja vuokralaisen välillä voi olla erimielisyyksiä siitä, mikä on tavanomaista kulumista ja mikä ei. Asuinhuoneiston vuokrausta koskeva laki ei anna asiaan tyhjentävää vastausta, mutta Suomen Vuokranantajat on kuitenkin koonnut asiasta kattavan oppaan. Seuraavaksi käymmekin hieman läpi Vuokranantajien kokoamia huomioita tavanomaiseen kulumiseen liittyen.

Mitä jälkien ja vaurioiden arvioinnissa otetaan huomioon?

Vuokralaisen asumisesta aiheutuneita jälkiä on arvioitava monesta eri näkökulmasta, jotta voidaan todeta, onko jälki tavanomaista kulumista vai ei.

Ensinnäkin on mietittävä, onko vaurio syntynyt äkillisesti vai hitaasti pitkän ajan kuluessa. Tyypillisesti, jos jälki on syntynyt pitkän ajan kuluessa, se lasketaan tavanomaiseksi kulumiseksi, kun taas äkilliset vauriot vuokralaisen on itse korvattava. Toisaalta, jos vuokralainen on esimerkiksi hoitanut asunnon lattiaa väärällä puhdistusaineella ja lattia on kärsinyt pitkän ajan kuluessa tästä huolimattomasta hoidosta, ei vaurio ole tavanomaista kulumista.

Toiseksi, on otettava huomioon, kauanko vuokralainen on asunut asunnossa. Jos vuokrasuhde on lyhyt, kulumisen jälkiä saa olla melko vähän. Sen sijaan useita vuosia kestäneen vuokrasuhteen jälkeen tavanomaisen kulumisen jälkiä on luonnollisesti hyväksyttävä enemmän. Asunnossa asuvien henkilöiden lukumäärä on myös otettava huomioon, sillä mitä enemmän ihmisiä asunnossa asuu, sitä enemmän vuokrasuhteen lopussa tyypillisesti näkyy kulumisen jälkiä.

Lisäksi asunnon ikä ja siihen tehdyt remontit sekä ennen vuokrausta että vuokrauksen aikana vaikuttavat. Jos asunnossa käytettyihin materiaaleihin tulee helposti kulumia tai jälkiä, voidaan melko suurikin määrä jälkiä luokitella tavanomaiseksi kulumiseksi. Toisaalta jos määrä on poikkeuksellisen suuri tai se johtuu selvästi vääränlaisesta käytöstä, voi vuokralainen joutua vastaamaan näistä vaurioista.

Mikä käytännössä on tavanomaista kulumista?

Pinnat

Tavanomaista kulumista ovat esimerkiksi huonekalujen aiheuttamat painaumat ja värijäljet, tai normaalin liikkumisen aiheuttamat kulumajäljet. Vuokralaisen ei myöskään tarvitse korjata ja korvata hyllyjen sekä muiden tavanomaisten huonekalujen kokoamisesta ja asentamisesta syntyneitä jälkiä. Lisäksi seinillä tai katossa voi olla kohtuullinen määrä jälkiä, jotka syntyvät peilien, taulujen, lamppujen, julisteiden, verhotankojen tai muiden tällaisten esineiden kiinnittämisestä. Tavanomaiseksi kulumiseksi lasketaan myös huonekalujen ja esineiden aiheuttamat valojäljet, tummentumat tai varjostumat lattioilla sekä seinillä.

Kiinteät kalusteet

Tavanomaista kulumista kiinteissä kalusteissa on ikääntymisestä johtuva kuluminen. On hyvä huomioida, että esimerkiksi asunnon vesipisteiden lähellä olevat kiinteät kalusteet altistuvat usein tavanomaista suuremmalle kulumiselle.

Kodinkoneet ja muut varusteet

Kodinkoneiden ja laitteiden kohdalla ikääntymisestä johtuva vika on tyypillisesti tavanomaista kulumista, jos konetta on käytetty oikein. On kuitenkin hyvä muistaa, että yleiset kuluvat osat, kuten palovaroittimet, lamput ja esimerkiksi uunin ja jääkaapin valot ovat vuokralaisen vastuulla.

Erityistilanteet

Mikäli lemmikkien pitäminen asunnossa on sallittu, on lemmikeistä johtuva lattiapintojen kuluminen tiettyyn pisteeseen asti tavanomaista kulumista. Yhtä lailla, jos tupakointia ei ole asunnossa kielletty, tupakan savusta aiheutuvaa pinttynyttä hajua pidetään tavanomaisena kulumisena. On myös hyvä muistaa, että kalustetun asunnon vuokrauksessa myös kalusteiden kohtuullinen kuluminen on tavanomaista kulumista.

Mikä käytännössä ei ole tavanomaista kulumista?

Pinnat

Tavanomaista kulumista eivät ole esimerkiksi naarmut, jotka ovat syntyneet huonekalujen siirtämisestä vetämällä pitkin lattiaa. Vuokralaisen vastuulla oleva asunnon huolellinen hoito edellyttää, että huonekaluja siirretään nostamalla tai siirtämisessä käytetään apuna vaikkapa mattoa. Lisäksi isot kolhut tai muut suuremmat jäljet, jotka ovat aiheutuneet tavaroiden putoamisesta lattialle tai iskeytymisestä seinään eivät ole tavanomaista kulumista. Peilien ja taulujen kiinnittämisestä aiheutuneet poikkeuksellisen suuret reiät, eivätkä piirtelyjäljet seinissä tai tapeteissa myöskään ole tavanomaista kulumista.

Kiinteät kalusteet

Tavanomaista kulumista ei ole kiinteiden kalusteiden pinnoissa olevat piirtelyt, naarmut tai värijäljet. Rikkoontuneita kalusteita, kuten pesualtaan halkeamista tai oven kolhiintumista ei myöskään voida pitää tavanomaisena kulumisena. Lisäksi asuntoon kuuluneiden varusteiden katoaminen ei ole tavanomaista kulumista.

Kodinkoneet ja muut varusteet

Koneen tai laitteen vaurio ei ole tavanomaista kulumista, jos se johtuu laitteen väärinkäytöstä. Esimerkiksi pakastimeen tullut vaurio, joka johtuu säännöllisen sulattamisen laiminlyönnistä, ei ole tavanomaista kulumista.

Erityistilanteet

Jos lemmikkien pito on vuokrasopimuksessa kielletty, ei mitään lemmikkieläinten aiheuttamia jälkiä voida pitää tavanomaisena kulumisena. Sama koskee tupakointia eli mikäli tupakointi on kielletty, ei siitä aiheutuneita vaurioita pidetä tavanomaisena kulumisena.

Muista nämä

1. Tee alku- ja loppukatselmus

Kuten olemme aikaisemmissa artikkeleissa (10 tärppiä sijoitusasunnon vuokraukseen ja Vuokrasopimuspohja- 10 tärkeintä kohtaa) maininneet, vuokranantajan ja vuokralaisen kannattaa tehdä kuntotarkastus ennen vuokrasuhteen alkamista sekä sen päätyttyä. Vuokrasuhteen alussa on syytä kuvata tai videoida asunto tarkasti ja kirjata ylös mahdolliset puutteet sekä viat.

2. Käytä asunnossa kestäviä materiaaleja

Erityiset ja herkät materiaalit voivat olla näyttävän näköisiä, mutta joskus käytännössä lyhytkestoisia. Remontoidessa siis kannattaa kiinnittää huomiota siihen, kuinka hyvin materiaalit kestävät asumista ja kulumista, jotta vältyt turhilta remonteilta.

3. Anna vuokralaiselle tarkkoja hoito-ohjeita

Mikäli sijoitusasunnossasi on pintoja, kalusteita tai kodinkoneita, joiden hoito vaatii erityistä tarkkuutta, kerro siitä vuokralaiselle. Anna tarkkoja ohjeita siivoukseen ja käyttöön liittyen, jotta asunnon sisustus säilyy hyvänä.

4. Muista lemmikit ja tupakointi

Jos haluat, että sijoitusasunnossasi ei pidetä lemmikkejä, eikä tupakoida, sinun on kirjattava se vuokrasopimukseen. Mikäli kieltoa ei lue sopimuksessa, voi vuokralainen sekä pitää lemmikkejä että tupakoida asunnossasi.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi