Uutta: Asuntosijoittajan kaupunkioppaat 2023

Asuntosijoittajan remontti – käytännön vinkit laadukkaaseen remonttiin

asuntosijoittajan remontti

Asuntosijoittajan remontti – käytännön vinkit laadukkaaseen remonttiin

Sijoitusoven kaksiosaisessa artikkelisarjassa keskitytään siihen, mitä on sijoitusasunnon remontointi ja miten remontoit edullisesti mutta laadukkaasti. Tässä sarjan toisessa osassa annetaan täsmävinkkejä sähköjen, pintojen, keittiön ja kylpyhuoneen remontointiin sekä edullisiin hankintoihin. Ensimmäisessä osassa käsiteltiin remontoinnin yleisiä suuntaviivoja.

Hypätäänpä siis suoraan ensimmäisen vinkin pariin:

Sähköt kuntoon ensimmäisenä

Espoolainen asuntosijoittaja Maria Friström on remontoinut useita huonokuntoisia asuntoja unelmakodeiksi vuokralaisilleen. Hän kehottaa laittamaan vanhasta asunnosta kuntoon ainakin sähköt, jos ne eivät ole nykystandardien mukaiset.

”Sähköt ovat huoneistokohtainen asia, vaikka ne usein uusitaankin koko taloyhtiöstä putkiremontin yhteydessä. Jos sähkökaapissa on vanhanaikaiset itse vaihdettavat sulakkeet ja pistorasiat ovat maadoittamattomat, tietää sähköjen olevan vanhat”, hän neuvoo.

”Nykystandardien mukainen sähköjärjestelmä tuo vuokralaiselle mukavuutta jo siinä, että hänen on helppo asentaa kattovalaisin valaisinpistorasian avulla ilman vanhanaikaista sokeripalan asentamista. Haluan varmistaa, että asuntoni ovat vuokralaisille hotellimaisia ja huolettomia elää”, Friström sanoo.

Pinnoissa suomalainen pelkää tapettia

Kun sähköt ovat kunnossa, voidaan seuraavaksi miettiä vaikkapa maalausta tai tapetointia. Pintaremontissa tulee helposti mieleen tehosteseinän maalaaminen. Friström torppaa ajatuksen ja kehottaa harkitsemaan päinvastaista ratkaisua: koko huoneen maalaamista seinistä kattoon samalla värillä. ”Kattoon ja seiniin voi tuoda eroa maalin eri kiiltoasteilla. Kiiltävämpi maali vaikuttaa tummemmalta”.

Maalin väriä ei tarvitse välttämättä hakea värikartoista, vaan maalia voi pyytää sävytettäväksi esimerkiksi jonkin mielenkiintoisen esineen värin pohjalta. Maalata voi seinien ja kattojen lisäksi ovet.

Friström vinkkaa, että pienessä huoneessa tilan tuntua luo katseen kiinnittäminen ylös vaikkapa näyttävään lamppuun, tauluun tai hyllykköön.

”Tapettia kohtaan suomalaisilla on turha pelko!” Maria Friström huudahtaa. Hän itse käyttää sitä rohkeasti seinien lisäksi katossa, ovissa ja makuuhuoneen kaapinovissa.

Lue myös, mitä remonttikuluja voit vähentää vuokratuloista!

Keittiöön monta niksiä ilman täysremonttia

Täysi keittiöremontti merkitsee useita tuhatlappusia. Selvästi pienemmällä budjetilla voi päästä säilyttämällä vanhat kaapistojen rungot ja kunnostamalla muita osia keittiöstä. ”Keittiökaapistojen rungot on tehty samasta materiaalista 1970-luvulta lähtien. Usein pelkkä kaapin ovien maalaus tai vedinten vaihto riittää uusimaan ilmettä”, kertoo Sollon Kiinteistöt ja Kodit Oy:n toimitusjohtaja Timo Sollo. Hän on työskennellyt remontoinnin ja rakentamisen parissa 40 vuotta, josta yli 30 vuotta yrittäjänä.

Friström vinkkaa Ovitaikurit-nimisestä yrityksestä, joka vie mukanaan ja maalaa keittiön kaapinovet tai tekee kokonaan uudet ovet, myös muut kuin standardimittaiset.

Erääseen kohteeseensa Friström teki itse uuden keittiötason MDF-levystä, jonka hän päällysti lattiavinyylillä. Toki riippuu keittiön rakenteesta, pystyykö tason vaihtamaan purkamatta muita rakenteita kokonaan.

Keittiön yläkaappien tilalle voi laittaa edulliset avohyllyt. Ne voi tehdä itse ostamalla raakapuutavaraa ja öljyämällä ja vahaamalla puun. Kiinnittämiseen voi käyttää Ikean euron hintaisia hyllypidikkeitä.

Tarkettin valmistama iQ Surface on päällyste, jota voi käyttää lattian ja seinän lisäksi huonekalujen pinnalla. Friström kertoo hyödyntäneensä sitä muun muassa ikkunalaudan ja avohyllyjen päällystämiseen.

Jos tilasta on puutetta, ja keittiöön halutaan silti astianpesukone, voidaan asentaa yhdistetty astianpesukone-uuni.

Edullisia altaita sekä keittiöön että kylpyhuoneeseen Friström on löytänyt Kitzen Outlet -Facebook-sivulta. Siellä myydään muun muassa kuvauksissa ja messuilla käytettyjä materiaaleja.

Timo Sollo vinkkaa, että keittiön välitila on mahdollista maalata. Vaihtoehtoina ovat myös pleksin tai lasin asentaminen.

Kaakeleiden kasvojenkohotus kylppärissä

Kylpyhuoneessa kaakeleille voi tehdä monenlaista ilman täyttä vanhan purkua ja uuden asentamista. Vanhat, hyväkuntoiset kaakelit voidaan ensinnäkin maalata kaakelimaalilla tai niiden päälle voi levittää mikrosementin. Kaakelimaalia käyttäessä voi lisätä kuvioita sabluunalla. Sabluunia voi ostaa esimerkiksi Etsy-nimiseltä sivustolta nimikkeellä ”tile stencil”.

Likaantuneisiin saumoihin saadaan kohennusta ensin pesemällä pinta homeen ja bakteerit hävittävällä höyrypesurilla. Sellaisen voi myös vuokrata, jos käyttötarvetta on vain harvoin. Tämän jälkeen pahannäköisiin saumoihin voi levittää Saumafixiä, tai saumoituksen voi tehdä kokonaan uudelleen ilman laattojen poistamista.

Putkimies pystyy uusimaan kylpyhuoneen ohuet pintaputket. Friström kertoo maksaneensa tällaisesta ratkaisusta pari sataa.

Friström on tehnyt myös allaskaapeille ”Ikea-hackeja”: tason voi upgreidata puutasoksi sekä kahvat, altaan ja hanan vaihtaa. ”LVI-verkkokauppa myy esimerkiksi laadukkaita ja trendikkäitä Tapwell-hanoja hyvään hintaan kotiinkuljetettuina”, hän vinkkaa.

Tupakanhaju ja turhat seinät pois

Joissakin asunnoissa ollaan tupakoitu sisällä, ja haju on pinttynyt kaikkiin pintoihin. Tällöin auttaa otsonointi. Pelkkä päällemaalaaminen ei riitä.

Vielä yksi harkittava keino remontoijan työkalupakissa on turhien väliseinien kaataminen. ”1970-luvun jälkeen rakennetuissa taloissa ei ole niin paljoa kantavia seiniä, jolloin turhia seiniä voidaan purkaa. Näin voidaan saada yksiö tai kaksio todella avaraksi”, Sollo toteaa.

Edullisia tarvikkeita ja koneita

Mistä voi löytää edullisia materiaaleja, tarvikkeita ja kodinkoneita? Maria Friström kehottaa seuraamaan erilaisia tarjouskampanjoita, kuten Hulluja Päiviä ja Black Fridayn tarjouksia. Gigantista voi ostaa kodinkoneen ja tilata toimituksen vasta myöhemmin.

Friström on löytänyt Tori.fistä erilaisia materiaaleja edullisesti. Hän on myös hakeutunut K-Raudan tiliasiakkaaksi, jolloin saa alennuksia.

Friström kertoo myös kuulleensa remontointitarvikkeiden ”pääkaupunkiseutulisästä”. Pienemmillä paikkakunnilla voi siis saada tarvikkeita edullisemmin. Samoin naapurimaiden Viron ja Ruotsin tarjontaa voi olla hyvä katsastaa säästömielessä – toki muistaen bensakulut.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi