Rekry: Digital Marketing Specialist

Asuntokaupan uudet toimijat: Digitaaliset itsemyyntipalvelut

Digitaaliset asunnonmyyntipalvelut

Asuntokaupan uudet toimijat: Digitaaliset itsemyyntipalvelut

Asunnon myyminen on jo pidempään ollut samanlaisiin prosesseihin, perinteisiin toimijoihin ja paperitöiden käsittelyyn perustuva transaktio, jonka osapuolia ovat kiinteistönvälittäjä, asunnon omistaja eli myyjä ja asunnon ostaja. Välittäjä on perinteisesti hoitanut myynti-ilmoitukset, sopinut ja järjestänyt asuntoesittelyt ja hoitanut paperityöt manuaalisesti. Nyt alalle on kuitenkin putkahdellut uusia, digitalisaatioon, automaatioon ja dataan pohjautuvia toimijoita, joista tällä kertaa käsittelemme digitaalisia itsemyyntipalveluita asuntosijoittaja ja Bo LKV:n kiinteistönvälittäjä Roni Arvosen kanssa.

Mitä ovat digitaaliset itsemyyntipalvelut?

Digitaalisissa itsemyyntipalveluissa, kuten Blok tai Kotikylä, perinteisesti pelkästään kiinteistönvälittäjän tekemä työ on kokonaan tai osittain korvattu sähköisillä työkaluilla, kun asunnon myyjä saa käyttöönsä sähköisen palvelun, johon sisältyy koko asunnon myyntiprosessi. Asunnon myyjä voi hieman palveluntarjoajasta riippuen esimerkiksi itse siivota asunnon valokuvausta varten, kirjoittaa itse esittelytekstin ja järjestää esittelyn, tai vaikkapa jättää ilmoituksen laatimisen palveluntarjoajalle ja itse pelkästään esitellä asunnon.

Palvelun kautta osa myyntiprosessin osa-alueista, kuten hinta-arvio, valokuvaus, paperityöt ja markkinointi, jää palveluntarjoajan asiakaspalvelijan, eli kiinteistönvälittäjän, sekä automaation huoleksi. Digitaaliset itsemyyntipalvelut ja niiden kantavat voimat, automaatio ja data, vähentävät välittäjän manuaalista roolia, ja samalla myös välitykseen kuluvaa kustannusta.

Asunnon myyminen digitaalisten myyntikanavien kautta tapahtuu siis käytännössä verkkopalvelun avulla “ilman välikäsiä” ja pienemmillä kustannuksilla kuin perinteinen kiinteistönvälitys, kuten palveluja markkinoidaan: esimerkiksi Blokilla välityspalkkio on 0,75 %.

Itsemyyntipalvelut pohjautuvat siihen, että sähköiset työkalut ja automaatio hoitaavat rutiinityöt, jolloin asunnon myyjä voi itse olla vetovastuussa esimerkiksi asuntoesittelystä ostajaehdokkaille, jonka perinteisesti on järjestänyt kiinteistönvälittäjä. Sähköinen palvelu ja digitaaliset työkalut mahdollistavat eivät vaan uuden kanavan, vaan myös uudenlaisen palvelumallin asunnon myynnille.

Seuraavaksi palvelun herättämiin ajatuksiin pureutuu kiinteistönvälittäjä ja asuntosijoittaja Roni Arvonen.

Roni Arvonen, kiinteistönvälittäjä: “Tervetuloa markkinoille, digitaaliset itsemyyntipalvelut”

Jos joku haluaa markkinoille tarjota palvelua ja joku toinen sitä ostaa, se sopii. Markkinat siinä vain toteuttavat itseään luovasti ja hyvä niin. Terve kilpailu on hyvästä kuluttajalle. Kiitos, itsemyyntipalvelut – pakotatte myös kiinteistönvälittäjät ja kiinteistönvälitysfirmat toimimaan paremmin.

Tulevaisuutta en tiedä, mutta saanen heittää ennustuksen. Digitaaliset itsemyyntipalvelut tulevat syrjäyttämään ennen kaikkea kuluttajien mielestä huonoiten palvelevia perinteisiä toimijoita. Sellainen on markkinatalous; heikommat alta pois, täältä tulee innovaatio. Tällaisella toiminnalla tarkoitan kiinteistönvälittäjiä ja -välitysliikkeitä, jotka esimerkiksi kuvaavat asuntonsa itse puhelimella ja kirjoittavat kahden rivin esittelytekstin.

Uusien toimijoidenkin myötä kiinteistönvälityskenttä tulee todennäköisesti polarisoitumaan voimakkaasti lähivuosina: itsemyyntipalveluiden ja premium -segmentin palveluntarjoajat tulevat kokemaan kysynnän lisäyksen samalla, kun perinteisen välitysliiketoiminnan markkinaosuus kavenee. Digitaaliset itsemyyntipalvelut kehittyvät huomattavasti, emmekä ole vielä nähneet niitä todellisessa mahdissaan.

Vastaavasti premium -segmentti, jossa parhaiden valokuvaajien ottamat valokuvat ammattisisustajan sisustamasta kodista yhdistettynä huippuvälittäjän myyntitaitoon on jotain, josta ollaan valmiita maksamaan tulevaisuudessakin. Henkilökohtainen huippuammattilainen palvelee, ja kodin myyjä saa keskittyä siihen, missä hän itse on paras, oli se sitten vapaa-aikaa tai muuta omaa korkean tuoton työtä.

Mitä uudet asunnonmyyntipalvelut voivat tarjota?

Kun yritys on yhden askeleen edellä markkinaa, on firma nerokas. Kun yritys on kaksi askelta edellä, yritystä pidetään etenkin massojen ja vanhojen toimijoiden toimesta hulluna, joka on tuomittu epäonnistumaan. Itsemyyntipalvelut ovat tällä hetkellä kaksi askelta edellä, ja kuitenkin ne selkeästi tarjoavat kentälle toivottua kilpailua sekä niille kuluttajille uusia mahdollisuuksia tehdä asuntokauppaa, jotka haluavat kokeilla jotain täysin uutta palvelumallia tai toivovat asuntonsa myyntiin uutta näkökulmaa.

Hiukset saa leikata itse. Oman kotinsa saa siivota itse. Valokuvat saa ottaa itse. Myyntikohteet saa kiinteistönvälittäjä syöttää koneelle itse. Asunnon myyjä saa myydä kotinsa itse. On kuitenkin hyvä miettiä näiden asioiden ulkoistamista kyseisten lajien parhaiden käsiin, mikäli itse kokee resurssien olevan riittämättömät. Lopputulos on näin usein paras ja myös aikaa säästyi huomattavia määriä.

Asuntosijoittajalle itsemyyntipalvelu voi olla todella hyvä ratkaisu, jos tietää vahvasti itse, mitä tekee, ja huonon välittäjän korvaat näillä palveluilla hienosti. Avaimena on oikean hintapyynnön määrittely. Käytä 2-4 kiinteistönvälittäjää sijoitusasunnossasi ja jos heistä ei miellyttänyt, se on heidän vikansa, ei sinun. Sait tästä hinta-arviot ja nyt voit myydä itse.

Summa summarum: tervetuloa itsemyyntipalvelut, tuotte markkinoille uusia vaihtoehtoja asunnon myyntiin ja mahdollistatte alan terveen kilpailun.

Roni Arvonen
Partner, Bo LKV Helsinki

Sijoitusoven vinkkejä asunnon myyntiin digitaalisessa itsemyyntipalvelussa

  • Arvioi resurssisi: Itsemyyntipalveluissa perinteinen kiinteistönvälitysprosessi on korvattu digitaalisella palvelulla, jossa voit kuitenkin käyttää hyödyksesi esimerkiksi palvelun markkinointimahdollisuuksia ja apua virallisten paperitöiden tekemisessä, mutta tehdä osan itse, mikäli aikasi ja osaamisesi riittää.
  • Säästöä rahassa muttei välttämättä ajassa: Myymällä asunnon itse voi säästää rahaa, tuhansiin euroihin saakka. Itsemyyntipalvelut kuitenkin vaativat enemmän aikaa ja vaivaa asunnon omistajalta.
  • Harkitse oman osaamisesi käyttämistä: Jos sinulla on silmää, asunnon siivoaminen ja laittaminen esittelykuntoon itse on hyvä idea, muussa tapauksessa kannattaa käyttää ammattilaista, joka osaa esimerkiksi sisustaa asunnon niin, että jopa sen hinta voi nousta.

Katso myös lisää tietoa sijoitusasunnon myymisestä artikkelissamme Sijoitusasunnon myynnin perusteet.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi