Katso Onnistu asuntosijoittajana -videosarja

Kiinteistöhuolto on päivittäistä ylläpitoa – mitä huoltoyhtiö käytännössä tekee?

huoltoyhtiö

Kiinteistöhuolto on päivittäistä ylläpitoa – mitä huoltoyhtiö käytännössä tekee?

Ennen taloyhtiön päivittäisistä huoltotoimenpiteistä huolehti talonmies, joka asui samassa rakennuksessa. Nykyään kiinteistöhuolto on useimmiten ulkoistettu kiinteistöhuoltoyhtiölle, jonka kontolla on useiden eri kiinteistöjen ja taloyhtiöiden huolto. Pakollista huoltoyhtiön palkkaaminen ei ole, ja edelleen pienissä taloyhtiöissä huoltotoimenpiteet saatetaan tehdä talkootyönä. 

Hallitus valitsee taloyhtiölle huoltoyhtiön ja laatii sopimuksen sen kanssa. Huoltoyhtiö huolehtii taloyhtiön päivittäisistä ja juoksevista ylläpitotöistä, ja käytännössä sen tehtävät riippuvat sopimuksesta. Usein isännöitsijän ja huoltoyhtiön vastuut ja roolit sekoitetaan keskenään. Kirjoitimme aikaisemmin isännöitsijän tehtävistä täällä

Mihin huoltoyhtiötä tarvitaan?

Huoltoyhtiön tehtävänä on huolehtia päivittäisistä tai muuten toistuvista huolto- ja ylläpitotoimista kiinteistöhuoltosopimuksen mukaisesti. Joskus huoltoyhtiö tarjoaa myös siivouspalvelua, mutta sen voi myös ostaa erikseen. Useimmiten etenkin taloyhtiöissä, joissa suuri osa asukkaista on vuokralaisia, kiinteistöhuolto on hyvin pitkälti ulkoistettua talkootyön sijaan. 

Kiinteistöhuollon tarkoitus on toimia ennakoivasti niin, että kiinteistö pihoineen pysyy hyvässä kunnossa ja järjestyksessä ja asukkaiden arki sujuu ongelmitta. Huoltoyhtiön velvollisuus on ilmoittaa taloyhtiölle, mikäli se havaitsee esimerkiksi turvallisuusriskejä tai muita asioita, jotka vaativat toimenpiteitä. Isännöitsijä puolestaan voi tehdä pieniä työtilauksia huoltoyhtiölle – suurempiin toimenpiteisiin huoltoyhtiö voi tarvita hallituksen tai yhtiökokouksen hyväksynnän. Valtaosa huoltoyhtiön töistä on kuitenkin sopimuksen mukaisia tai pieniä, päivystysluonteisia tehtäviä.

Kiinteistöhuollon vastuulla ovat tyypillisesti esimerkiksi ruohonleikkuu, lumityöt, hiekoitus, talokirjan ylläpito, asukkaiden tiedottaminen, pienet korjaustoimenpiteet ja ovenavauspalvelu. Huoltoyhtiö vastaa myös talotekniikasta ja esimerkiksi siitä, että rakennuksessa on sopiva lämpötila. Useat kiinteistöhuoltoyhtiöt tarjoavat ympärivuorokautista päivystyspalvelua. Sen ansiosta yllättävät viat ja muut ongelmat sekä esimerkiksi ovien avaaminen avainten unohduttua järjestyvät jopa yöaikaan. 

Yhteys isännöitsijään vai huoltoyhtiöön? 

Monilla isännöintiyritys ja huoltoyhtiö menevät sekaisin, eikä niiden työnjako ole välttämättä asukkaille selvä. Tästä syystä asukkaan voi olla vaikea hahmottaa, mihin tahoon missäkin tilanteessa kannattaa olla yhteydessä. Sekä isännöitsijän että huoltoyhtiön yhteystiedot ovat useimmiten taloyhtiön ilmoitustaululla. 

On myös tehtäviä, joiden työnjako riippuu sopimuksesta. Esimerkiksi saunavuorojen ja autopaikkojen hallinta sekä asukasluettelon ylläpito ja sen myötä se, minne muuttoilmoitus täytyy tehdä, voi vaihdella. Pääsääntöisesti ohjeeksi voi kuitenkin antaa seuraavaa:

Ota yhteys huoltoyhtiöön, jos

 • WC-pönttö tai hana vuotaa
 • havaitset akuutin vesi- tai vuotovahingon
 • viemäri on tukossa
 • havaitset piha-alueella tai yhteisissä tiloissa epäsiisteyttä tai vikoja
 • yleisissä tiloissa lamppu on palanut
 • lämpötolppaan ei tule virtaa
 • asunnossa on liian kylmä tai kuuma
 • ilmanvaihto ei toimi
 • olet unohtanut avaimet ja tarvitset ovenavauspalvelua

Ota yhteys isännöitsijään, jos

 • taloyhtiössä on järjestyshäiriöitä
 • yleisissä tiloissa on merkittävää epäsiisteyttä tai ilkivaltaa
 • havaitset kiinteistössä puutteita tai haluat tehdä parannusehdotuksen
 • tarvitset tietoa taloyhtiön talouteen tai esimerkiksi remontteihin liittyen
 • haluat esittää asiaa käsiteltäväksi yhtiökokouksessa

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

 • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
 • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
 • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

 • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
 • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi