Rekry: Digital Marketing Specialist

Miten vuokratuotto lasketaan?

Miten vuokratuotto lasketaan?

Sijoittamiseen liittyy aina laskemista ja matematiikkaa, eikä kohdetta voi, tai ainakaan pitäisi, ikinä valita tunteella. Etenkin, kun sijoituksen kohteena on asunto, tulot ja menot ovat hieman monimutkaisemmat kuin esimerkiksi osakesijoittamisessa. Näin ollen onkin tärkeää jo ennen asunnon ostamista laskea siitä saatava vuokratuotto mahdollisimman tarkkaan. Vaikka vuokratuoton laskeminen voi monelle sijoittajalle tuntua päivänselvältä, valitettavan usein asuntosijoittajat eivät kuitenkaan osaa tai viitsi laskea vuokratuottoa. Tämä voi luonnollisesti johtaa epäonnistuneeseen sijoitukseen.

Laske kaikki sijoitusasunnon kriittiset tunnusluvut Sijoitusoven vuokratuottolaskurin avulla! Laskuria pääset käyttämään tästä.

Miksi vuokratuotto pitää laskea?

Vuokratuoton pitäisi olla yksi merkittävimmistä tekijöistä, jonka avulla sijoittaja punnitsee eri sijoitusasuntoja. Vuokratuottoa laskiessa joutuu väistämättä arvioimaan kohteen vuokratason, jolloin saa olennaista tietoa asunnon sijainnista, asuntomarkkinoiden tilanteesta ja sijoituskaupungin kehityksestä. Lisäksi laskutoimituksia suorittaessa tulee ottaa selvää taloyhtiön yhtiövastikkeen suuruudesta. Suuri vastike alentaa vuokratuottoa, mutta selvästi markkinatasoa alhaisempi hoitovastike voi olla petollinen. Vuokratuoton laskemisen ohella tulee siis tehtyä arvokasta pohjatyötä paitsi sijoitusasunnon sijainnista, myös taloyhtiöstä ja sen kuluista.

Vuokratuoton laskemisessa yksi päänvaivaa aiheuttavista asioista voi olla tulevien kulujen arviointi. Sijoittajan käyttämän lainan määrä, lyhennysten suuruus ja varainsiirtovero ovat helposti nähtävissä, mutta remonttikulujen arviointi saattaa olla vaikeaa. Asuntosijoittaja voi helposti ennakoida kustannuksia alakanttiin, jolloin vuokratuotto on todellisuudessa huomattavasti pienempi kuin tavoiteltu tuotto. Tulevaisuuden remontit ja niistä aiheutuvat kulut olisikin syytä arvioida mahdollisimman tarkkaan jo vuokratuottoa laskiessa. Tarvittavia tietoja tulevista remonteista saa taloyhtiön papereista ja kysymällä suoraan isännöitsijältä. Luonnollisesti, jos sijoittaja keskittyy uusien asuntojen hankintaan, on remonttien kustannukset todennäköisesti olemattomat.

Mikä on hyvä vuokratuottoprosentti ja miten se lasketaan?

Jokaisen asuntosijoittajan kannattaa määritellä itselleen tavoiteprosentti ja keskittyä sijoituskohteisiin, jotka tuottavat halutun prosentin. Vielä joitakin vuosia sitten 5-7 prosentin tuottoja pidettiin odotettavina ja tavoiteltavina. Tällaisiin tuottoihin voi edelleen päästä keskisuurissa kaupungeissa, mutta etenkin kasvukolmion keskustoissa vuokratuotto on yleisesti jonkin verran pienempi. Moni on tyytyväinen 3-4 prosentin tuottoon, mikäli asunnolle on odotettavissa arvonnousua. On hyvä muistaa, että vuokratuottoon vaikuttavat muun muassa ostohinta, vuokrataso, vastikkeen suuruus sekä tulevat remontit.

Luonnollisesti myös velkavivun ja lainan korkojen määrä sekä verot vaikuttavat sijoitusasunnon tuottoon. Esimerkiksi velkavipua hyödyntämällä voi kasvattaa oman pääoman tuottoa, mutta lainanlyhennykset, korot sekä verot vastaavasti pienentävät tuottoa, joten nämä on hyvä ottaa huomioon tuottoa laskiessa. Jotkut asuntosijoittajat huomioivat lainanlyhennykset jo vuokratuottoa laskiessaan, mutta yksinkertaisimmissa kaavoissa velkavivun käyttöä tai veroja ei ole. Lainanlyhennykset otetaankin huomioon kassavirtaa laskettassa ja verot nettotuottoa laskettaessa.

Vuokratuoton voi siis laskea useallakin eri tavalla, joten yhtä oikeaa laskentakaavaa on vaikeaa esitellä. Tärkeintä siis on, että asuntoja vertaillessa käyttää samaa kaavaa, jotta tuotot ovat vertailukelpoisia. Alla on esimerkki yksinkertaisesta ja yleisesti käytetystä kaavasta vuokratuoton laskemiseen:


vuokratuotto laskukaava

Yllä oleva kaava olettaa, että vuokratuloja saadaan vuoden jokaisena kuukautena eli ns. tyhjiä kuukausia ei ole. Mikäli taloyhtiössä on esimerkiksi 2 kuukautta kestävä putkiremontti, eikä vuokralainen pysty koko aikaa asunnossa asumaan, jää vuokratulot tältä ajalta saamatta. Oikean vuokratuoton saa tuolloin vaihtamalla kertoimen 12 siihen kuukausien määrään, joilta itse asiassa saa vuokratuloa.

Laske tyhjien kuukausien vaikutus, sekä kaikki muut sijoitusasunnon kriittiset tunnusluvut Sijoitusoven vuokratuottolaskurin avulla! Laskuria pääset käyttämään tästä.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi