Uutta: Asuntosijoittajan kaupunkioppaat 2023

Vuokralaisen luottotiedot: 4 vinkkiä niiden tarkastamiseen

Vinkkejä vuokralaisen luottotietojen tarkastukseen

Vuokralaisen luottotiedot: 4 vinkkiä niiden tarkastamiseen

Artikkeli on päivitetty 20.12.2022.

Vuokralaisen luottotiedot ja niiden tarkastaminen on tärkeä huomioida sijoitusasuntoa vuokratessa. Tämän toitottaminen voi monelle etenkin kokeneemmalle asuntosijoittajalle tuntua turhalta, mutta fakta on, että yllättävän moni asuntosijoittaja jättää vuokralaisen luottotiedot tarkastamatta. Vuoden 2020 lopulla maksuhäiriömerkintä löytyi 392 200 henkilöltä.

Mikä on luottotietorekisteri?

Yksityishenkilön luottotiedoilla viitataan tietoon, josta selviää henkilön maksuhalukkuus tai maksukyky. Oikeaoppinen termi luottotietoihin liittyville merkinnöille on maksuhäiriömerkintä, mutta arkikielessä puhutaan tyypillisesti myös luottotietojen menetyksestä.

Kirjaa maksuhäiriömerkinnöistä pitää luottotietorekisterit, joita Suomessa on kaksi: Suomen Asiakastieto Oy:n sekä Bisnode:n ylläpitämät rekisterit. Rekisteristä selviävät paitsi henkilön maksuhäiriöt myös käräjäoikeuksien henkilölle asettamat tuomiot sekä ulosottomenettelyssä todetut varattomuudet.

Luottotietorekisterin tarkoitus on antaa tietoa henkilön taloudellisesta tilanteesta sekä sitoumusten hoitokyvystä. Niiden avulla siis arvioidaan henkilön kykyä hoitaa maksusitoumuksia, kuten vuokralaisen tapauksessa vuokramaksua.

Milloin luottotietoihin tulee merkintä?

Pelkkä maksun myöhästyminen eli esimerkiksi vakuutusmaksun maksaminen kuukauden myöhässä ei välttämättä johda luottotietomerkintään. Maksujen laiminlyönti monen kuukauden ajan sekä perintäkirjeiden sivuuttaminen sen sijaan usein aiheuttavat merkinnän. Käytännössä henkilön luottotietoihin tulee luottotietomerkintä silloin, kun maksun laiminlyönti on todettu joko tuomioistuimen päätöksellä tai ulosottoviranomaisen toimituksella.

Myös luotonantaja voi ilmoittaa luottokortin käytössä tai osamaksukaupassa todetun maksun viivästymisen suoraan luottotietorekisteriin. Tämä kuitenkin edellyttää, että luotto tai maksu on ollut erääntyneenä yli 60 päivää, maksukehotus on lähetetty vähintään 21 päivää ennen rekisteröintiä ja maksukehotuksessa on mainittu luottomerkinnän mahdollisuudesta, jos maksua ei suoriteta.

Ennen joulukuuta 2022 henkilö, jolla on luottotietomerkintä, on voinut pyytää tallentamaan rekisteriin tiedon velan maksamisesta. Tieto ei kuitenkaan poistanut merkintää, vaan se liitettiin merkinnän yhteyteen. Luottotietomerkinnät säilyivät rekisterissä tietyn määräajan (2–5 vuotta) riippuen tilanteesta. 1.12.2022 alkaen maksuhäiriömerkintä poistuu rekisteristä kuukauden kuluttua siitä, kun velka on maksettu.

Mitä maksuhäiriökoodit tarkoittavat?

Merkintöjä maksuhäiriöistä on useita, mutta vuokranantajan kannalta tärkeimpiä ovat

 • LKP Luottokorttiin tai tililuottoon liittyvä maksuhäiriö
 • OSP Osamaksusopimukseen tai kertaluottoon liittyy maksuhäiriö
 • TTT Osamaksukauppalain mukainen tilitys tai tavaran takaisinotto
 • OPL Kertaluottoon liittyvä maksuhäiriö
 • YVK Yksipuolinen tuomio velkomusasiassa
 • SVK Velkomusasiassa annettu tuomio
 • UMV Ulosottomenettelyssä todettu varattomuus tai muu este
 • UMS Ulosottomenettelyssä todettu varattomuus tai este, mutta tieto poistetaan heti, jos ja kun velka maksetaan

Lista kaikista luottotietomerkinnöistä sekä niiden tallennusajoista löytyy esim. täältä.

4 vinkkiä luottotietoihin liittyen

1. Lisää vuokrailmoitukseen, että luottotiedot tarkastetaan

Lisää aina vuokrailmoitukseen kohta, että tarkastat luottotiedot. Tällä tavoin karsit henkilöt, jotka eivät halua luottotietojaan antaa.

2. Tarkasta luottotiedot ennen vuokrausta

Vuokranantajalla on oikeus tarkastaa luottotiedot ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Vuokrauksen jälkeen luottotietoja voi tarkastaa vain vuokralaisen suostumuksella tai perinnän suunnittelua varten.

3. Tarkasta luottotiedot aina!

Olemme kuulleet asuntosijoittajilta myös tarinoita, joissa he ovat poikkeuksellisesti jättäneet luottotiedot tarkastamatta, kun kyseessä on ollut ystävän ystävä tai tutun tuttu, joka on vaikuttanut rehdiltä tyypiltä. Pian on selvinnyt, että henkilöllä on useita maksuhäiriömerkintöjä ja rästejä edellisestä asunnosta. Tarkasta siis luottotiedot aina ja poikkeuksetta!

Voit tarkastaa luottotiedot joko Asiakastieto-palvelussa tai Bisnode-palvelussa. Lisäksi Vuokranantajat Ry:n jäsenenä voit tarkastaa luottotiedot edullisesti.

4. Vähennä kulut verotuksessa

Luottotietojen tarkastamisesta aiheutuneet kulut voi vähentää verotuksessa. Muista siis merkitä ylös tarkastuksien kulut ja säilytä kuitit.

Maksuhäiriömerkintä ei aina tarkoita huonoa vuokralaista

Henkilö, jolla on maksuhäiriömerkintä voi myös olla tunnollinen vuokralainen. Luottotietonsa menettäneen henkilön on tyypillisesti todella vaikeaa saada asuntoa, eivätkä he sellaisen saadessaan halua sitä myöskään menettää. Näin ollen hekin voivat olla tietyissä tapauksissa oivia vuokralaisia, mikäli ovat saaneet raha-asiansa kuntoon ja velkansa maksettua.

Kannattaa siis myös jutella vuokralaisehdokkaan kanssa avoimesti mahdollisista merkinnöistä. Ennen luottotietojen tarkastusta kannattaa kysyä vuokralaiselta, mistä mahdolliset merkinnät ovat aiheutuneet. Näin voit varmistaa, onko vuokralainen ylipäätään perillä omista maksuhäiriömerkinnöistään ja kertooko hän totuudenmukaisesti syyn merkinnöille.

Vuokrasopimuksen voi tehdä luottavaisemmalla mielellä, mikäli merkintöjä löytyy maltillisesti ja ne täsmäävät vuokralaisen omaan tarinaan. Mikäli lista on pitkä ja vuokralaista ei tunnu se kiinnostavan, kannattanee harkita toista vuokralaista. Maksuhäiriömerkintä ei tule yllättäen ja huomaamatta, vaan sitä edeltää useampi muistutus ja vaatimus.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

 • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
 • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
 • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

 • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
 • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi