Rekry: Digital Marketing Specialist

Vuokralaisen valinta – miksi, mistä, miten?

Vuokralaisen valinta – miksi, mistä, miten?

Parhaan vuokralaisen poimiminen suuresta tai pienemmästäkin hakijajoukosta voi olla haastavaa. Etuna on, jos olet hyvä ihmistuntija ja osaat tunnistaa tunnolliset vuokralaiset ilman syvällisempää haastattelua tai taustatyötä. Tällaista kykyä tai tuuria harvalla kuitenkaan on, joten keräsimme yhteen neuvoja, jotka auttavat vuokralaisen valinnassa. Käymme läpi mitä vuokralaisen valinta on, mistä hyvän vuokralaisen voi löytää sekä miten valinta kannattaa tehdä.

Miksi?

Yksi asuntojen vuokrauksen kulmakivistä on juuri vuokralaisen valinta. Vuokralaisen valintaan usein kiteytyy vuokraustoimintaa harrastavan asuntosijoittajan onnistumiset sekä epäonnistumiset, sillä vuokralainen on se tulonlähde, jonka kautta asuntosijoittaja ansaitsee tuottonsa. Mikäli vuokralaisen kanssa homma menee pipariksi, tuottosi on se, joka siitä kärsii.

Yksi yleisimmistä ongelmista vuokralaisen ja vuokranantajan välillä ovat maksamattomat vuokrat. Mikäli vuokralaisen talous ei ole kunnossa, voi vuokranmaksu ajallaan tai kokonaan olla hankalaa. Maksamattomien vuokrien periminen on joissakin tilanteissa vaikeaa tai vähintäänkin kestää pitkään. Maksukykyisen vuokralaisen löytäminen on siis ensisijaisen tärkeä vaihe vuokraustoimintaa harjoittavalle asuntosijoittajalle.

Säännöllisen vuokranmaksun lisäksi vuokralaisen tulee pitää huolta sijoitusasunnostasi ja käyttäytyä kunnioittavasti muita talon asukkaita kohtaan. Ongelmia vuokralaisten kanssa voi siis tulla myös esimerkiksi asunnon siistinä pitämisen tai meluhäiriöiden vuoksi. Näin ollen, on tärkeää etsiä paitsi maksukykyinen vuokralainen myös sellainen vuokralainen, joka pitää sijoitusasuntosi hyvässä kunnossa ja huomioi naapurit.

Mistä?

Useimmiten vuokranantajat hakevat vuokralaisia erilaisten ilmoitusten avulla. Esimerkiksi eri verkkosivuilla on palstoja, joihin voit joko ilmaiseksi tai maksua vastaan jättää ilmoituksen vuokrattavasta sijoitusasunnostasi. Voit mainostaa myös paikalliselehtien vuokrataan-palstoilla, mutta suurin osa ilmoituksista ja vuokra-asuntoa etsivistä on siirtynyt verkkoon. Hyviä ilmoituspaikkoja ovat muun muassa Vuokraovi.com, Oikotie.fi, Tori.fi, Nettimarkkina.com sekä Asunnonvuokraus.com. Joissain kaupungeissa opiskelijoille on myös oma ”tori”-palstansa, joilla voi hakea opiskelevaa vuokralaista. Esimerkiksi Jyväskylän yliopiston opiskelijoiden tori-palstalla tai Opiskelijan Tampere -sivustolla voit mainostaa vuokrattavaa asuntoasi.

Lisäksi yleisesti käytetty keino löytää uusi vuokralainen on hyödyntää edellistä vuokralaista. Mikäli olet vuokrannut asuntoja jo aikaisemmin ja vuokralaisesi lähtee, voit pyytää häntä kartoittamaan ystäviensä sekä tuttaviensa asuntotarpeita. Etenkin, jos vuokralainen on ollut kunnollinen, on todennäköistä, että hänen suosittelemansa uusi vuokralainenkin hoitaa velvollisuutensa hyvin.

Asuntosijoittamisen suosion kasvaessa aiheeseen liittyviä blogeja, verkkosivuja ja sosiaalisen median profiileja on noussut kuin sieniä sateella. Moni asuntosijoittaja onkin perustanut itselleen some-tilin, blogin tai verkkosivun, jossa jakaa tietoa aiheesta ja omista kokemuksistaan. Näillä sivuilla voi luonnollisesti samalla mainostaa omia sijoitusasuntojaan, jotka ovat vuokrattavissa.

Mikäli itse haluaa säästyä ajalta ja vaivalta, voi vuokralaisen löytämiseen käyttää vuokravälitystoimiston apua. Vuokravälityspalveluita tarjoavat mm. Vuokraturva, OVV, Realia sekä RE/MAX. Tällaiset palvelutarjoajat sekä etsivät vuokralaisen asuntoosi että hoitavat koko vuokrausprosessin. Vuokravälityspalvelut tosin maksavat usein vähintään yhden kuun vuokran plus arvolisäveron, mutta palkkiot ovat verovähennyskelpoisia.

Miten?

Kun olet löytänyt vuokralaisehdokkaita suhteiden, ilmoitusten tai omien kanaviesi kautta, alkaa vuokralaisehdokkaiden arviointi ja vuokralaisen valinta. Tyypillisesti vuokralaiset haluavat nähdä asunnon, joten näyttöjen järjestäminen on yleensä seuraava askel. Jotkut asuntosijoittajat järjestävät yhden näytön, johon kaikki vuokralaiset tulevat kerralla. Toiset taas järjestävät näytön yksitellen jokaiselle ehdokkaalle. Voit saada paremman käsityksen vuokralaisesta, kun näytät asuntoa yhdelle vuokralaiskandidaatille kerrallaan. Vuokralaisen haastattelu onkin tärkeä osa vuokralaisen valinnan prosessia. Muista, että vuokralaiselta ei saa kysyä mitä sattuu, joten kannattaa tarkkaan selvittää, mitä voit ja et voi kysyä.

Yleisesti ottaen, on hyvä ensinnäkin selvittää, miksi vuokralainen muuttaa. Tämän kysymyksen avulla saa selville jo paljon hänen elämäntilanteestaan sekä siitä, mitä hän on etsimässä ja kuinka pitkäksi aikaa hän etsii asuntoa. Lisäksi kannattaa tiedustella muutenkin hänen elämästään; mitä hakija tekee, opiskeleeko hän, käykö hän töissä, mitä harrastaa yms. Elämäntilannetta selvittämällä saat hakijan elämästä käsityksen ja voit paremmin arvioida, onko hän sopiva vuokralainen sijoitusasuntoosi.

On hyvä huomioida, että asiansa hoitavat vuokralaiset osaavat vastata näihin kysymyksiin suoraan. Mikäli vuokralaisehdokas ei suoraan pysty kertomaan, miksi hän muuttaa, mitä hän tekee tai ei ylipäätään halua kertoa itsestään mitään, kannattaa tuolloin olla varuillaan. Lisäksi vuokralaisia, jotka heti alkuun kysyvät, voivatko maksaa vakuutta tai ensimmäisen kuun vuokraa myöhemmin, on syytä varoa. Voit pyytää vuokralaiselta edellisen vuokranantajan yhteystiedot, jotta voit kysyä myös hänen kokemuksiaan vuokralaisehdokkaasta.

Maksukyky selviää helpoiten luottotiedot tarkistamalla. Luottotiedot on syytä tarkistaa jokaiselta vuokralaiselta, myös tuttavilta. Luottotiedot tarkastamalla voit selvittää onko vuokralaisehdokas maksukykyinen ja onko hän hoitanut tähän mennessä maksunsa ajallaan. Henkilö, jolla luottotiedot ovat kunnossa ei helposti halua niitä myöskään menettää. Toki pelkkiin luottotietoihinkaan ei kannata luottaa. Jos tuntuu, että luottotiedoista huolimatta kaikki ei ole kohdallaan, kannattaa luottaa omaan vaistoon ja vuokrata asunto jollekin toiselle.

5 vinkkiä vuokralaisen valintaan

1. Haastattele ja arvioi hakijat huolellisesti

Mikäli suinkin mahdollista, hakijat kannattaa tavata kasvotusten ja haastatella huolellisesti. Yksinkertaiset kysymykset kuten miksi muutat ja mitä teet, auttavat heti ymmärtämään mikä vuokralaiskandidaatin tilanne on.

2. Älä luota pelkkiin luottotietoihin

Pelkät luottotiedot eivät takaa hyvää vuokralaista. Selvitä vuokralaisesta siis myös yleistä taustaa ja elämäntilannetta, jotta pääset kunnolla perille vuokralaisen potentiaalista.

3. Valitse tunnollinen ja maksukykyinen vuokralainen

Päämääränäsi tulee olla tunnollisen ja maksukykyisen vuokralaisen löytäminen, joka pitää omaisuudestasi hyvää huolta. Kun valitset vuokralaisen, joka hoitaa nämä kaksi velvollisuuttaan, säästyt todennäköisemmin vaikeuksilta tulevaisuudessa. Yritä myös valita vuokralainen, joka pysyisi asunnossa mahdollisesti pidemmän aikaa.

4. Älä valitse aina eniten tarjoavaa

Vuokralaisehdokkaita on moneen lähtöön. Asiantuntijat joskus varoittelevat paljon tarjoavista ja tyylikkäästi pukeutuvista vuokralaiskandidaateista, joilla ei alun perinkään ole aikomusta maksaa vuokraa. Älä siis anna pinnan hämätä, vaan selvitä huolellisesti taustat. Mikäli jokin epäilyttää, luota vaistoosi.

5. Ole itse avoin ja rehellinen

Vuokranantajana sinulla ei ole velvollisuutta kertoa itsestäsi mitään, mutta tämä voi auttaa paremman vuokrasuhteen rakentamisessa. Avoimuus voi myös rohkaista vuokralaista kertomaan itsesään enemmän sekä ottamaan sinuun yhteyttä yleensäkin mahdollisissa ongelmatilanteissa. Lisäksi on hyvä kertoa rehellisesti kaikki asuntoon liittyvät asiat, sillä vuokrasuhteen tulee perustua molemminpuoliseen luottamukseen.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi