Rekry: Digital Marketing Specialist

Sijoitusoven asuntomarkkinakatsaus 1/2020

asuntomarkkinakatsaus

Sijoitusoven asuntomarkkinakatsaus 1/2020

Jokaisen asuntosijoittajan on tärkeää aktiivisesti seurata asuntomarkkinoiden yleistä kehitystä. Seuraamisen helpottamiseksi kokoamme puolivuosittain yhteen tuoreimpia tilastoja ja pyydämme muutamalta eri alan asiantuntijalta heidän näkemyksiään viimeisen puolen vuoden tapahtumista.

Tästä artikkelista löydät tiivistelmän kevään tapahtumista. Koko asuntomarkkinakatsaus 1/2020 on luettavissa kirjautumalla sisään Jäsenet-sivuille. Mikäli et vielä ole Sijoitusoven jäsen, voit luoda tunnukset helposti ja ilmaiseksi. Jäsenyys ei sido sinua mihinkään, mutta jäsenenä pääset lukemaan kaikki julkaisemamme katsaukset ja oppaat, käyttämään asuntosijoittajille tarkoitettuja työkaluja ja lomakkeita sekä saat ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista.

Kirjaudu sisään tai luo tunnukset tästä.

Sijoitusoven asuntomarkkinakatsaus 1/2020

Kuluva vuosi on ollut mielenkiintoinen ja kaikin puolin poikkeuksellinen, eikä ainoastaan asuntomarkkinoiden osalta. Suuria heilahduksia ollaan nähty mm. toteutuneiden asuntokauppojen määrissä kun taas esimerkiksi korkotasoon kevään tilanne ei ole juuri vaikuttanut.

Alkuvuosi oli asuntokaupan osalta vilkas, kauppoja tehtiin tammi-maaliskuussa 7% enemmän edellisvuoden 1. neljännekseen nähden. Kauppamäärät kuitenkin romahtivat huhti-toukokuussa noin kolmanneksella vuoden takaiseen. Asuntojen hinnoissa kauppamäärien romahdus ei ole juurikaan näkynyt.

Asuinhuoneistojen vuokrissa ei ole tapahtunut yleistä laskua, joskin koronatilanne on vaikuttanut monen yksittäisen vuokranantajan vuokratuottoihin, mikäli vuokralaisen vaihtuminen on ajoittunut tähän kevääseen tai nykyisen vuokralaisen kanssa on sovittu poikkeuksellisia maksujärjestelyitä.

Myönnettyjen rakennuslupien määrä on ollut laskussa, jo ennen koronatilannetta. Uusien asuntojen tarve tulee kuitenkin jatkamaan kasvuaan ja mikäli rakentaminen hyytyy, saatetaan muutaman vuoden päästä nähdä alueittain hintojen nousua, kun tarjonta ei riitä kattamaan kysyntää.

Kaupungistuminen jatkunee edelleen, mutta mielenkiintoista on nähdä, siirtyykö painotus jossain määrin edullisempiin asumisratkaisuihin keskustan ulkopuolelle. Tähän vaikuttaa mm. talouskriisin kesto.

Kevääseen on mahtunut poikkeuksellisen nopeita muutoksia. Esimerkiksi tarjolla olevien vuokra-asuntojen määrä kasvoi yllättäen, kun AirBnb asunnot laitettiin pitkäaikaisvuokraukseen, opiskelijat muuttivat tavallista aiemmin yliopistokaupungeista pois ja kakkosasuntojen tarve työn vuoksi poistui. Äkillinen muutos on tapahtunut myös vapaa-ajan asuntojen myynnissä, joka ampaisi voimakkaaseen nousuun loppukeväästä.

Tuoreimmat tilastot

Osakeasuntojen hinnat

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat vuoden 2019 huhtikuuhun verrattuna pääkaupunkiseudulla kaksi prosenttia ja laskivat saman verran muualla maassa. Maaliskuuhun verrattuna hinnat pysyivät lähes ennallaan pääkaupunkiseudulla ja muualla Suomessa.

Vuodesta 2015 hinnat ovat nousseet selvästi eniten Helsingissä, kun taas esimerkiksi Oulussa hinnat ovat pysyneet keskimäärin samalla tasolla. Kuukausittainen vaihtelu voi olla suurtakin, mutta selvimmin alla olevasta kaaviosta on nähtävillä kasvukolmion, Helsinki, Turku ja Tampere, asuntojen hintojen positiivinen kehitys.

Vanhojen osakeasuntojen hintojen kehitys kuukausittain,
indeksi 2015=100

Asuinhuoneistojen vuokrat

Tilastokeskuksen mukaan suurista kaupungeista vapaarahoitteiset vuokrat ovat vuoteen 2015 verrattuna nousseet eniten Helsingissä, Vantaalla, Turussa ja Tampereella. Pienintä vuokrien nousu on ollut Seinäjoella, Kotkassa ja Hämeenlinnassa. Pääkaupunkiseudulla vuokrat ovat nousseet 7,3 prosenttia ja muualla Suomessa 5,8 prosenttia vuodesta 2015.

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrien kehitys,
indeksi 2015=100

Markkinointiaika

Etuoven tilastojen mukaan markkinointiajat ovat kaikkien asuntojen osalta lyhentyneet aina joulukuusta huhtikuuhun saakka ja toukokuussa on tapahtunut pieni nousu. Toukokuun markkinointiajat ovat kaikissa asuntotyypeissä lyhyemmät kuin tammikuussa 2020.

Kaikkien asuntotyyppien markkinointiajat ovat kuitenkin lähes samalla tasolla edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Myytävien kohteiden markkinointiaika

Tilaa asuntomarkkinakatsaus kokonaisuudessaan sähköpostiisi. Katsauksesta löydät:

 • Tilastot kohdemääristä ja toteutuneista kaupoista.
 • Rakentamisen tilastot.
 • Seurannan euriborkoroista ja Suomen talletuspankkien viitekoroista
 • Asiantuntijoiden kommentit kevään tapahtumista. Katsauksessa mukana:
  • Sanna Hughes, Suomen Vuokranantajat ry
  • Timo Metsola, Vuokraturva
  • Pasi Kuoppamäki, Danske Bank
  • Anu-Elina Hintsa, Huoneistokeskus

Koko katsauksen pääset lukemaan kirjautumalla sisään Jäsenet sivuille. Mikäli et vielä ole Sijoitusoven jäsen, voit luoda tunnukset helposti ja ilmaiseksi. Jäsenyys ei sido sinua mihinkään, mutta jäsenenä pääset lukemaan kaikki julkaisemamme katsaukset ja oppaat, käyttämään asuntosijoittajille tarkoitettuja työkaluja ja lomakkeita sekä saat ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista.

Kirjaudu sisään tai luo tunnukset tästä.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

 • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
 • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
 • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

 • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
 • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi