Katso Onnistu asuntosijoittajana -videosarja

Sijoitusoven Asuntomarkkinakatsaus 1/2017

Asuntomarkkinakatsaus-kevät-2017

Sijoitusoven Asuntomarkkinakatsaus 1/2017

Jokaisen asuntosijoittajan on seurattava omien sijoitusten lisäksi myös asuntomarkkinoiden kehitystä. Haluamme tehdä markkinan tarkastelusta helpompaa, joten julkaisemme kahdesti vuodessa asuntomarkkinakatsauksen, johon kokoamme edellisen puolen vuoden tärkeimpiä tilastoja sekä asiantuntijoiden kommentteja asuntomarkkinoista. Vuonna 2016 julkaisimme yhden asuntomarkkinakatsauksen keväällä ja toisen syksyllä, joten nyt on vuoden 2017 ensimmäisen katsauksen vuoro. Tässä siis tiivistelmä asuntomarkkinakatsauksestamme, mutta koko katsauksen pääset lukemaan täältä.

Tärkeimmät tilastot

Osakeasuntojen hinnat

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat nousivat 1,1 prosenttia maaliskuusta huhtikuuhun koko Suomessa. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 2,8 prosenttia, kun muualla maassa ne laskivat 0,4 prosenttia. Edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna hinnat nousivat 1,7 prosenttia koko Suomessa. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 3,1 prosenttia edellisvuodesta, mutta muualla maassa vain 0,4 prosenttia.

Vanhojen osakeasuntojen hintojen kehitys 
Osakeasuntojen hinnat huhtikuu 2017

Asuinhuoneistojen vuokrat

Tilastokeskuksen mukaan vuokrat nousivat 2,6 prosenttia vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 2,4 prosenttia, pääkaupunkiseudulla 2,5 prosenttia ja muualla maassa 2,3 prosenttia. ARA-asuntojen vuokrat nousivat koko Suomessa 2,8 prosenttia.

Vuokrien ja kuluttajahintojen kehitys (2010 = 100)Osakeasuntojen vuokrat maaliskuu 2017

Kohdemäärät

Etuoven tilastojen mukaan myytäviä kohteita oli vuoden 2017 kesäkuussa melkein 10 000 enemmän kuin tammikuussa. Sen sijaan viime vuoden kesäkuuhun verrattuna kohteita oli hieman vähemmän.

Myytävien asuntojen määrätMyytväien kohteiden määrä kesäkuu 2017

Markkinointiaika

Etuoven tilastojen mukaan kevään piristynyt asuntokauppa näkyi asuntojen markkinointiaikojen lyhentymisenä. Toukokuussa markkinointiajat ovat kuitenkin kääntyneet jälleen nousuun. Loppukevään korkeammat markkinointiajat selittyvät kuitenkin sillä, että pitkään myynnissä olleita kohteita on vihdoin saatu myytyä.

Myytävien asuntojen markkinointiajatMyytävien asuntojen markkinointiaika kesäkuu 2017

Uudisrakentaminen

Tilastokeskuksen mukaan käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo kasvoi ensimmäisellä neljänneksellä 13,0 prosenttia vuodentakaisesta. Asuinrakentamisen volyymi kasvoi alkuvuonna 11,1 prosenttia ja asuinrakennushankkeita aloitettiin 32,8 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Uudisrakentamisen volyymi-indeksi (2010 = 100, trendi)

Uudisrakentamisen volyymi toukokuu 2017

Viitekorot

Suomen pankin tilastojen mukaan euriborkorot ovat pysyneet negatiivisina koko tarkastelujakson. Viitekorot ovat jopa painuneet hieman matalammalle viimeisen puolen vuoden aikana.

EuriborkorotEuriborkorot kesäkuu 2017

Asiantuntijoiden kommentit

Mia Koro-Kanerva (Vuokranantajat Ry)

Mitkä ovat ne keskeisimmät asiat, joita asuntomarkkinoilla on tapahtunut viimeisen puolen vuoden aikana (tammikuu-kesäkuu)?

Kesää kohti mentäessä sesonki on käynnistynyt ja asuntomarkkinat ovat vilkastuneet.

Asuntotarjonta on lisääntynyt runsaasti ja se on myös näkynyt markkinoilla. Tämä todennäköisesti johtaa siihen, että rakentamisen vauhti alkaa rauhoittua. Suunnitteilla ja rakenteilla olevia asuntoja on kuitenkin paljon, joten tämä ja ensi vuosi tulevat olemaan vielä vilkkaita rakentamisen suhteen.

Näyttäisi edelleen siltä, että kysytyillä alueilla hinnat nousevat ja vähemmän kysytyillä alueilla hinnat laskevat. Vaikka asuntotarjonta on lisääntynyt etenkin kysytyillä alueilla ja suurta asuntopulaa ei ole, hintataso on kuitenkin melko kova. Asuntomarkkinoilla on siis edelleen pulaa edullisemmista asunnoista.

Miten nämä asiat ovat vaikuttaneet asuntosijoittajan toimintaan?

Vaikka tarjontaa on tullut lisää, hyviä kohteita on vaikeaa löytää. Etenkin vanhasta kannasta on ollut hankalampaa löytää hyviä kohteita, joten moni asuntosijoittaja on ostanut uudiskohteita. Lisäksi tilanne on saanut asuntosijoittajia kehittelemään uusia tapoja löytää sijoituskohteita. Jäsenistössämme on virinnyt esimerkiksi ryhmärakennuttamis – ja joukkorahoitusajatuksia.

Timo Metsola (Vuokraturva)

Mitkä ovat ne keskeisimmät asiat, joita asuntomarkkinoilla on tapahtunut viimeisen puolen vuoden aikana (tammikuu-kesäkuu)?

Talouskasvun käynnistyminen ja kuluttajien luottamuksen vahva kasvu ovat selkeästi muuttaneet asuntomarkkinoiden tunnelmaa paremmaksi. Vaikka kauppa käy tällä hetkellä hyvin, sen pitäisi käydä paremmin ottaen huomioon talouskasvun ja matalan korkotason.

On ollut myös spekulaatioita siitä, onko talouskasvu nyt jo huipussaan. Rakentaminen on toiminut talouskasvun veturina, mutta sen on arvioitu kääntyvän pian laskuun. Herääkin kysymys, kääntyykö talous jo laskuun vai jatkuuko nousu vielä?

Miten nämä asiat ovat vaikuttaneet asuntosijoittajan toimintaan?

Talouskasvu on siirtänyt sijoittajien kiinnostusta myös muihin sijoitusmuotoihin eli nousukausi on hiuksenhienosti vähentänyt asuntosijoittamisen suosioita.

Matalien korkojen aikana korkosijoitukset eivät tuota, joten asuntosijoittaminen on ollut vielä toistaiseksi kovassa suosiossa. Vaikka korkotaso on edelleen matalalla, Euroopan ja Yhdysvaltojen talous jatkaa kasvuaan, joten korkojen voidaan nähdä nousevan lähitulevaisuudessa. Kun korkosijoitukset alkavat taas tuottaa, pääomaa siirtyy asunnoista korkoihin.

Erkki Heikkinen (Kiinteistömaailma)

Mitkä ovat ne keskeisimmät asiat, joita asuntomarkkinoilla on tapahtunut viimeisen puolen vuoden aikana (tammikuu-kesäkuu)?

Kiinteistömaailma-ketjussa alkuvuosi lähti edellisvuotta selkeästi vilkkaammin liikkeelle, ja monilla paikkakunnilla yllettiin reilusti kaksinumeroisiin kasvulukuihin. Pääsiäisen tienoon hetkellisen hiljentymisen jälkeen alkukesä on ollut jälleen edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa kaupallisesti parempi. Tilastot kertovat, että alkuvuoden aikana kauppa on käynyt myös kalliimman hintaluokan asunnoista; moniin pidemmänkin aikaa myynnissä olleisiin asuntoihin on löytynyt ostaja. Siksi paikoin tilastolliset myyntiajat ovat jopa pidentyneet, vaikka kauppavilkkaus on parantunut.

Vaikka alkuvuosi on ollut edellisvuoteen verrattuna parempi, ei kuluttajien erittäin korkealla oleva tulevaisuudenusko yhdistettynä historiallisen matalaan korkotasoon vieläkään heijastu niin vahvasti käytettyjen asuntojen kauppaan kuin se voisi. Patoutunutta kodinvaihtotarvetta löytyy edelleen tästä maasta vuosikymmenen alun hiljaisempien kauppavuosien jälkeen.

Miten nämä asiat ovat vaikuttaneet asuntosijoittajan toimintaan?

Pienten uudis- ja käytettyjen asuntojen kysyntä sijoittajien keskuudessa on jatkunut vahvana, erityisesti kasvukeskuksissa.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi