Rekry: Digital Marketing Specialist

Sijoitusasunto ulkomailta – 5 vinkkiä asuntosijoittajalle

sijoitusasunto ulkomailta

Sijoitusasunto ulkomailta – 5 vinkkiä asuntosijoittajalle

Asuntosijoittamisesta on tullut Suomessa suosittua ja asuntojen hinnat ovat nousseet. Siksi moni sijoittaja onkin kääntänyt katseensa rajojen ulkopuolelle ja etsii hyviä sijoituskohteita muista maista. Tuotto nousee monessa muussa maassa korkeammaksi ja yksikin sijoitusasunto ulkomailta voi olla hyvä hajautus asuntosalkkuun. Ulkomaille sijoittavan on kuitenkin otettava huomioon tiettyjä riskejä sekä valmistauduttava tilanteeseen huolellisemmin. Kokosimmekin yhteen viisi vinkkejä, joiden avulla voit välttää yleisimpiä ongelmia sijoittaessasi ulkomaille.

1. Perehdy huolellisesti kohdemaahan

Jokaisen ulkomaille sijoittavan on perehdyttävä kohdemaan asuntomarkkinaan, lainsäädäntöön sekä kulttuuriin. On sanomattakin selvää, etteivät kaikki asiat toimi samalla tavalla muissa maissa, joten on tärkeää tutustua huolellisesti maan tapoihin ja lakeihin. Esimerkiksi asunto-osakeyhtiön kaltaista systeemiä on harvassa maassa sekä vuokrasuhteeseen ja -sopimukseen liittyvä lainsäädäntö voi erota merkittävästi Suomen säädännöstä. Myös asunnon osto- ja myyntiprosessi voi olla erilainen ja niistä koituvat kulut voivat olla suuremmat. Tällaisia seikkoja on huomioitava jo laskelmia tehtäessä.

Hyvä idea onkin ostaa sijoitusasunto ulkomailta sellaisesta kohteesta, jossa itse olet asunut tai lomaillut. Tuolloin hyötynä on se, että on paikka, kohdemaa ja sen markkina ovat jo jossain määrin tuttuja, joten pohjatyön tekeminen on helpompaa.

2. Tutustu riskeihin ja niiden hallintakeinoihin

Kohdemaan markkina, lainsäädäntö ja kulttuuri voivat erota merkittävästi Suomesta, joten myös riskit ulkomaille sijoittaessa vaihtelevat. Esimerkiksi asuntojen hintojen vakaus tai ylipäätään markkinan tilanne voi olla riski. Myös luonnonkatastrofit tai vaikkapa poliittiset muutokset voivat olla suurempi riski kuin Suomessa. Kartoita siis jo etukäteen kyseiseen maahan liittyvät riskit ja selvitä tarkkaan, millä keinoilla kyseisiin riskeihin voi varautua.

3. Varmista vakuudet

Ulkomainen asunto ei kelpaa suomalaisille pankeille lainan vakuudeksi. Näin ollen tarvitset muita vakuuksia Suomesta, että saat lainaa ulkomailla sijaitsevaa sijoitusasuntoa varten. Tämäkin fakta on välttämätöntä ottaa huomioon jo laskelmia tehtäessä.

4. Etsi paikalliset luotettavat yhteistyökumppanit

Paikallisen ammattilaisen apua voi olla järkevä hyödyntää etenkin asunnon ostossa ja vuokralaisen hankinnassa. On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikissa maissa esimerkiksi kiinteistönvälittäjältä ei vaadita tutkintoa eli välittäjien ammattitaidossa voi olla merkittäviäkin eroja. Lisäksi kieli- ja kulttuurierot voivat aiheuttaa hieman hankaluuksia hyvän yhteistyökumppanin löytämiselle.

Paikallista yhteystyökumppania, kuten lakimiestä tai kiinteistönvälittäjää etsiessä on tärkeää tarkastaa taustat ja referenssit sekä varmistaa, että henkilö osaa asiansa. Huijareita ja onnenonkijoita on monessa maassa liikkeellä, joten on hyvä tavata kumppaneita ensin kasvotusten useampaan otteeseen. Luotettavan kumppanin löytyessä kannattaa rakentaa pitkäaikainen suhde ja tavata heitä säännöllisesti.

5. Muista verotus

Ulkomailta saatu vuokratulo on luonnollisesti myös ilmoitettava verottajalle veroilmoituksella. Verohallinnon sivuilla on tarkat ohjeet siitä, kuinka ulkomailta saatu vuokratulo ilmoitetaan.

Joillakin valtioilla, kuten Pohjoismailla, on Suomen kanssa sopimus, jossa on sovittu ns. hyvitysmenetelmästä, jolla poistetaan kaksinkertainen verotus. Menetelmässä Suomi verottaa ulkomailta saadun vuokratulon, mutta hyvittää siitä ulkomailla maksetun veron. Jos taas asuntosi sijaitsee Ranskassa, Espanjassa, Portugalissa tai Egyptissä, olet oikeutettu ns. vapautusmenetelmään eli Suomi ei verota vuokratuloa, mutta tulo voi vaikuttaa korottavasti muista pääomatuloista maksettavaan veroon. Sinun on siis ilmoitettava nämäkin tulot veroilmoituksella.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi