Rekry: Digital Marketing Specialist

Sijoitusasunnon osto – Mitä täytyy muistaa?

Sijoitusasunnon osto

Sijoitusasunnon osto – Mitä täytyy muistaa?

Sijoitusasunnon osto on luonnollisesti olennainen osa jokaisen asuntosijoittajan toimintaa. Ostotilanteessa on kuitenkin muistettava olla huolellinen ja selvittää monta eri asiaa sekä ennen asunnon ostamista, asunnon löydyttyä, että kaupanteon jälkeen. Tässä muutamia huomioita sijoitusasunnon ostoon liittyen.

1. Ennen ostoprosessin aloittamista

Ennen kuin edes harkitset uuden sijoitusasunnon ostamista, laadi itsellesi kriteerit. Mieti muun muassa, millaista asuntoa etsit, paljonko olet valmis siitä maksamaan sekä mistä kaupungista ja miltä alueelta haluat asunnon ostaa. Pidä mielessäsi laatimasi sijoitussuunnitelma ja omat sijoitustavoitteesi.

Kun olet kirkastanut etsimäsi asunnon kriteerit, laita asuntovahdit päälle useammalla eri sivustolla. Vielä parempi vaihtoehto on ottaa yhteyttä suoraan asuntojen myyjiin, mikäli sinulla on yhteyksiä asuntoja myyviin tahoihin. Ole aktiivinen, tarkastele useita asuntoja ja käy useissa asuntonäytöissä, jotta saat paremman käsityksen markkinan senhetkisestä tarjonnasta ja hintatasosta.

Etenkin nyt, kun asuntosijoittamisen suosio on kasvanut ja kilpailu hyvistä sijoitusasunnoista on kovaa, on äärimmäisen tärkeää olla valmis tekemään nopeita päätöksiä. Hanki siis lainalupaus jo etukäteen pankista, vaikket olisi vielä sopivaa sijoitusasuntoa löytänyt.

2. Ennen ostopäätöstä

Vaikka päätöksiä on tehtävä nopeasti, on aina kuitenkin tarkistettava perusasiat. Luonnollisesti jokaisen täytyy asunnon koon, kunnon ja pohjan lisäksi selvittää asunnon myyntihinta, asunnon velaton hinta sekä vastikkeiden ja muiden asumiskustannusten määrät.

Muista lisäksi aina tutustua huolellisesti isännöitsijäntodistukseen, yhtiöjärjestykseen, tilinpäätösasiakirjoihin sekä talousarvioon. On myös tärkeää tarkastella ja arvioida taloyhtiön taloudellista tilannetta, talossa tehtyjä ja tulevia remontteja sekä taloyhtiön mahdollisia omistuksia.

Itse asunnon sekä taloyhtiön tarkastelun lisäksi on hyvä arvioida taloyhtiön ympäristöä. Selvitä, onko talosta hyvät liikenneyhteydet ja löytyykö läheltä peruspalveluita. Lisäksi on hyvä arvioida alueen tulevaisuutta, joten selvitä lähialueen kaavoitustilanne ja tulevaisuuden rakentamissuunnitelmat, jos vain saat ne nopeasti käsiisi.

3. Hyvän sijoitusasunnon löydyttyä

Kun suunnitelmiisi ja tavoitteisiisi sopiva asunto löytyy, tee nopeasti ostotarjous. Mikäli tarjouksesi hyväksytään, varaa aika pankkiin kaupantekoa varten. Muista, että kauppakirjasta on tehtävä kolme kappaletta: yksi sinulle, yksi myyjälle sekä yksi isännöitsijälle.

Kaupantekohetkellä lue kauppakirja tarkkaan ja rauhassa läpi. Varmista, että siinä on tarvittavat tiedot ja että sopimuksessa on kaikki kunnossa. Mikäli ostamassasi asunnossa on vuokralainen valmiina, muista pyytää asunnon vuokrasopimus kaupanteon yhteydessä muiden tärkeiden asiakirjojen lisäksi.

4. Kaupanteon jälkeen

Kun asunto on virallisesti sinun ja kaupat on tehty, muista maksaa varainsiirtovero. Vero on asuntojen kohdalla 2 % kauppahinnasta ja kiinteistöjen kohdalla 4 % kauppahinnasta. On tärkeää muistaa myös tehdä verotoimistolle ilmoitus varainsiirtoverosta kahden kuukauden kuluessa kauppapäivästä. Jos kiinteistönvälittäjä hoitaa kaupan, hän tyypillisesti hoitaa ilmoituksen. Kaupan jälkeen toimita isännöitsijälle kauppakirja sekä ilmoitus varainsiirtoverosta.

Mikäli teet asuntoon remonttia ennen asunnon vuokrausta, huomioi ettet voi vähentää kuluja vuokratulon verotuksessa. Muista ilmoittaa kirjallisesti isännöitsijälle ja/tai taloyhtiön hallitukselle, jos teet asunnossa isompaa remonttia. Lisäksi tarkista aina, että asunnossa on toimivat palovaroittimet.

Ennen asunnon vuokrausta on myös järkevää hankkia sijoitusasunnolle vakuutus.


 

Lataa tulostettava sijoitusasunnon ostajan muistilista täältä.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi