Uutta: Asuntosijoittajan kaupunkioppaat 2023

Sähköinen vuokraustoiminta – vuokrausta ajasta ja paikasta riippumatta

vuokraustoimintaa sähköisesti

Sähköinen vuokraustoiminta – vuokrausta ajasta ja paikasta riippumatta

Voiko asuntosijoitus- ja vuokrastoimintaa pyörittää täysin sähköisesti, ajasta ja paikasta riippumatta? Moni asia, kuten pankki- ja veroasiointi, on nykyään jopa helpompi suorittaa etäyhteyksin kuin papereita pyöritellen ja konttorista toiseen juosten. Mutta sähköinen vuokraustoiminta, miten on sen laita? Eikö vuokralaisehdokkaat olisi hyvä tavata kasvotusten, jotta voi tehdä luotettavan arvion sopivasta vuokralaisesta? Tai asunnon alku- ja lopputarkastus, miten ne hoidetaan, jos ei halua käyttää ulkoistuspalveluita?

Pitkän linjan vuokranantaja Harri Huru pyörittää menestyksekkäästi asuntosijoitus- ja vuokraustoimintaa yhä enemmän sähköisesti. Ajatus lähti liikkeelle sijoitustoiminnan kasvettua sen verran suureksi, että mappien ja asiakirjojen siirtely paikasta toiseen alkoi käymään työlääksi. Sähköisiin palveluihin siirtymisessä Harria motivoi tavoite taloudellisesta vapaudesta, joka piti saada toimimaan myös käytännössä. Toiminnan piti olla aidosti ajasta ja paikasta riippumatonta, mitä se tänä päivänä Harrilla onkin. Kysyimme Harrilta, miten hän käytännössä hoitaa kaiken etänä sekä mitkä ovat toiminnan hyödyt ja liittyykö siihen joitain haasteita.

Sähköinen vuokraustoiminta – miksi siirtyä siihen?

Taloudellisen vapauden tavoittelu saa helposti aikaan mielikuvan aurinkovarjon alla makoilevasta vuokranantajasta, joka viettää päivänsä drinkkejä siemaillen. Toisille vapaus tarkoittaa juurikin tätä, mutta aina tuon vapauden ei tarvitse tarkoittaa kaukomatkoja ja jouten oloa. Esimerkiksi asuntosijoittaja, jolla on muutama asunto sekä Helsingissä että parin tunnin ajomatkan päässä Tampereella, voi vuokralaisen vaihtuessa säästää huomattavan paljon aikaa ja vaivaa hoitamalla kaiken vuokraustoimintaan liittyvän etänä. Tuon ajomatkoista, asuntonäytöistä ja lopputarkastuksesta säästetyn ajan voi sitten kukin käyttää itselleen mieluisimmalla tavalla.

Asunnon vuokraus, vuokralaisen valinta ja vuokrasopimus

Asunnon vuokrausilmoitus on helppo ja vaivaton tehdä esimerkiksi vuokraovi.com sivustolla.

Vuokralaisen valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa. Jo muutamalla kysymyksellä voit tehdä arviota siitä, pystyykö henkilö maksamaan vuokrat ajallaan ja onko kyseessä potentiaalisesti pitkäaikainen vuokralainen. Harri haastattelee vuokralaiskandidaatit nettipuheluiden avulla: ”Se onnistuu Whatsappin, Hangoutin, Skypen tai muun vastaavan avulla vaivattomasti, kunhan on datayhteys kunnossa.” Vuokralaisehdokkaiden tapaaminen kasvotusten ei siis ole välttämätöntä siinäkään tapauksessa, että haluaa tutustua henkilöihin etukäteen.

Sopivan vuokralaisen löydyttyä vuokrasopimus on vaivaton allekirjoittaa sähköisesti. Se onnistuu esimerkiksi Visman tarjoaman sähköisen allekirjoituspalvelun avulla.

Avainten luovutus sekä asunnon alku- ja lopputarkastus

Vaikka iso osa asuntojen sijoitus- ja vuokraustoimintaan liittyen hoituisikin jo sähköisesti, moni hoitaa vuokralaisen vaihdokseen liittyvät asiat yhä paikan päällä. Harri on ratkaissut tämäkin asian siten, että läsnäoloa ei vaadita. ”Markkinointini on sen verran aktiivista, että tyhjiä kuukausia ei synny vuokralaisen vaihtuessa, joten avaimet vaihtavat omistajaa vuokralaisten kesken. Samaan tyyliin hoituu myös asunnon kunnon tarkistus. Kun lähtevä vuokralainen luovuttaa avaimet uudelle vuokralaiselle, on tämän ensimmäinen tehtävä tarkistaa asunnon siisteys. Jos kaikki näyttää olevan kunnossa, saan tästä tiedon ja palautan vakuuden lähtevän vuokralaisen tilille saman tien.”

Harri on sisällyttänyt vuokraustoimintansa kannattavuuslaskelmiin pienen riskin siitä, että jotain yllättävää tulee eteen, kun vakuus on jo palautettu. Jos tällaisia riskejä haluaa välttää, voi aina käyttää ulkopuolista tahoa asunnon lopputarkastuksessa.

Harrin kokemuksen mukaan useimmat asunnon pienet viat tulevat huomatuksi kuitenkin vasta asunnossa asuessa. Tilanteissa, joissa asukas huomaa vian ja haluaa sen korjatuksi, lähettää Harri paikalle sopivan yhteistyökumppanin hoitamaan asian.

”Tämä systeemi toimii minulle. Aika vähän on tullut mitään ikäviä yllätyksiä eteen,” Harri toteaa. ”Toimivuudesta kertoo sekin, että alkuun varasin yhden kuukauden vuokraa vastaavan summan kattamaan tyhjistä kuukausista ja kodinkoneiden rikkoutumisista aiheutuvia kuluja. Pian vara puolittui puolen kuun vuokran suuruiseksi ja tämäkään ei minulla kulu, kun tarkastellaan tilannetta koko asuntosalkun osalta.”

Järjestelmällisyys mukaan alusta alkaen

”Jos aiot sähköistää koko asuntosijoitustoiminnan, tai edes osan siitä, suosittelen ottamaan käyttöön yhden ekosysteemin, kuten Applen tai Googlen palvelut. Se mahdollistaa sen, että kaikki palvelut kulkevat käsi kädessä. Kun käytössäsi on yksi palvelukokonaisuus, tiedostojen ja kansioiden luominen ja siirto on helppoa. Pääset materiaaleihin käsiksi kaikilta laitteiltasi, koska tahansa,” Harri vinkkaa.

”Suosittelen myös järjestelmällisyyteen heti alusta alkaen. Vaikka sinulla olisi vasta yksi sijoitusasunto, ajattele kuin sinulla olisi kymmenen. Näin teet toiminnan skaalauksesta itsellesi helpompaa.”

Yksi Harrin suosittelemista palveluista vuokraustoiminnan kokonaisvaltaiseen hoitoon on verkkopohjainen Flatco. Flatco sisältää mm. Visma Sign sähköisen allekirjoituspalvelun. Tutustu palveluun tästä.

Taloyhtiön asioihin vaikuttaminen etänä

Yhtiökokouksiin Harri osallistuu enenevissä määrin etäyhteyksin, taloyhtiön hallituksille hän on perustanut Whatsapp ryhmiä ja osa taloyhtiön päätöksistä tehdään sähköpostilla, ilman tarvetta kokoukselle. Tämä kaikki mahdollistaa aktiivisen vaikuttamisen taloyhtiön asioihin etänä.

Toki joissain paikoissa vallitsee vielä hyvin perinteiset ja vanhanaikaiset käytännöt, eikä siirtyminen digiaikaan käy kaikilta yhtä näppärästi. ”Teknisesti kaikki asuntosijoittamiseen liittyvät asiat on jo mahdollista toteuttaa sähköisesti, ajoittain vain ihmisten toimintatavat ja asenne rajoittavat uudistumista,” Harri toteaa loppuun.

Lue myös Harri Hurun oma blogiteksti ”Teknologian hyödyntäminen asuntosijoittamisessani” Ostan asuntoja -blogista.

Suosittelemme ottamaan seurantaan Harrin blogi lisäksi Ostan asuntoja -podcastin sekä YouTube kanavan.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi