Rekry: Digital Marketing Specialist

Mia Koro-Kanerva: Vuokranantajien puolia pitävä Pikku Myy

Mia Koro-Kanerva: Vuokranantajien puolia pitävä Pikku Myy

Suomen Vuokranantajien toimistolla ovikello soi, puhelin pirisee ja tietokoneiden näppäimistöjen äänet sekä pirteä puheensorina kaikuvat. Iloinen tekemisen meininki leijailee ympäri konttoria. Veikkaan, että Vuokranantajien toiminnanjohtaja, Mia Koro-Kanerva, on asialla.

Kesken touhukkaan päivän istumme Koro-Kanervan kanssa hetkeksi alas ja alamme rupatella asuntosijoittamisesta. Juttutuokio tuntuu nimenomaan rennolta jutustelulta, vaikka puhumme niinkin “vakavasta” asiasta kuin asuntosijoittaminen. Naurunpuuskilta emme tässä keskustelussa myöskään välttyneet.

Koro-Kanerva – asuntojen vuokrauksen lainsäädännön ammattilainen

Rupattelumme pyörii luonnollisesti paljon asuntojen vuokraukseen liittyvien lainsäädännöllisten asioiden ympärillä. Koro-Kanerva on taustaltaan lakimies ja painottaa moneen otteeseen, että jokaisen asuntosijoittajan on tärkeää ymmärtää alaan liittyvä lainsäädäntö. ”Asuntosijoittaja voi tepsutella uransa läpi törmäämättä lakiasioihin tai ongelmiin, mutta silloin on oltava todella hyvä tuuri, ihmistuntemus ja neuvottelutaidot. Näitä kaikkia kolmea melko harvalla on”, hän korostaa.

Lainsäädäntö ei kuitenkaan ole yksinkertainen. Vaikka laki ei ole epäselvästi kirjoitettu, paljon asioita jätetään sanomatta. ”Asuntosijoittajan täytyy tietää, mitä sinne rivien väliin oikeasti jää”, Koro-Kanerva kertoo. Hän jatkaa, että tästä johtuen yksi asia, joka jokaisen asuntosijoittajan tulisi tietää on, että Vuokranantajat ja heidän neuvontalakimiehet ovat olemassa. Vaikka Koro-Kanervalla onkin pilke silmä kulmassa, on lauseessa varmasti pala totuuttakin.

Yksityinen vuokranantaja voi törmätä ongelmiin, joissa lainsäädännöllä on tavalla tai toisella suuri rooli. Koro-Kanerva kertoo, että tyypillisimmät pulmat heidän neuvonnassaan ovat maksamattomat vuokrat, ongelmat vuokrasopimuksessa sekä riidat vakuudesta, vuokran korotuksista ja vuokranalennuksista. Hän lisää, että vaikka vuokranantajien yleisimmät virheet ovat yleensä pieniä asioita, yksi asia, johon moni kompastuu, on vuokralaisen valinta. ”Kaikkien ongelmavyyhtien äitien alkuäiti on se että, vuokralaisen valintaan ei jakseta nähdä vaivaa. Siihen aika moni asia kulminoituu”, Koro-Kanerva varoittaa.

Koro-Kanerva myös arvioi, että viranomaispuolella riidoissa on havaittavissa pientä vuokralaismyönteisyyttä, vaikka tämä on hivenen muuttumassa. Hänen mukaansa tarkoituksena on yrittää suojata heikompaa osapuolta. Koro-Kanerva kuitenkin muistuttaa, että yksityiset vuokranantajat ovat ihan yhtä tavallisia yksityishenkilöitä kuin vuokralaisetkin, eikä kuluttajariitalautakunta tai tuomioistuin saisi suosia kumpaakaan osapuolta. ”Se on vähän eri asia, jos VVO, Sato tai kaupungin isot vuokrataloyhtiöt ovat sopimuskumppanina, mutta yksityisten osalta sen ei pitäisi mennä niin, koska siinä molemmat ovat yhtä heikossa asemassa”, hän perustelee.

Koro-Kanerva alkoi asuntosijoittajaksi sattumalta

Koro-Kanerva on myös itse ollut asuntosijoittaja jo kahdeksan vuoden ajan. Kolme sijoitusasuntoa omistava Koro-Kanerva kuitenkin myöntää, että häneen jossain määrin pätee sanonta ’suutarin lapsella ei ole kenkiä’. Välillä hänen on vaikea irtautua töistä ja keskittyä kunnolla omiin sijoituksiin. ”En tunnu olevan kovin kunnianhimoinen oman asuntosijoittamiseni suhteen. Minulle se on enemmän taloudellista turvaa, mutta kyllä sitä salkkua pikkuhiljaa kasvatan”, hän avaa.

Itseasiassa Koro-Kanervasta tulikin asuntosijoittaja niin sanotusti sattuman kaupalla. Hän muutti omistamastaan asunnosta pois ja päätti myymisen sijaan jättää asunnon vuokralle. Koro-Kanerva jatkaa, että toinen ja kolmas sijoitusasunto myös ilmestyivät salkkuun melko helposti. ”Ne oikeastaan tupsahti syliin, ja sattuivat sopimaan sijoitussuunnitelmaan”, hän kertoo.

Vaikka sijoittamisen taival on ollut rauhallinen ja alku jopa hieman sattumaa, on Koro-Kanerva selkeästi miettinyt strategiaansa sekä tehnyt tarkkoja tuottolaskelmia. Hänelle oli heti alusta asti selvää, että asuntoja täytyy vuokrata, niistä on saatava hyvää tuottoa ja on keskityttävä kassavirtaan. ”Ylipäätään asuntosijoittamisessa on tärkeää, että kassavirta toimii. Kyllä minä sen nimiin vannon”, hän kiteyttä.

Koro-Kanerva tunnustaa, ettei erityisen aktiivisesti ole viime aikoina etsinyt uusia sijoituskohteita, vaikka eri sivustojen hakuvahdit ovatkin päällä. Hän on kuitenkin pohtinut asiaa, sillä mainitsee melkein samaan hengenvetoon, että on tutkiskellut Vantaan aluetta ja se häntä nyt houkuttelee. ”Vantaa on hyvin miettinyt keskusten rakentamista, täydennysrakentamista, palveluja ja liikenneyhteyksiä. Tällä hetkellä tuntuu, että Vantaa on monelta osin aliarvostettu”, Koro-Kanerva innostuu. Lisäksi häntä kovasti kiinnostaisi kokeilla AirBnb:n kaltaista vuokraustoimintaa. Suunnitelmia, ainakin alustavia sellaisia, tulevaisuudelle on siis selkeästi tehty.

Esimerkillinen vuokranantaja

Vaikka oikeat ostokset, oikeasta paikasta ja vielä oikeaan aikaan ovat Koro-Kanervalle selkeitä onnistumisen hetkiä, hän mainitsee saavansa onnistumisen tunteita myös muualta. Hänelle on ensisijaisen tärkeää se, että pystyy konkreettisesti tekemään yhteiskunnallisesti hyvää; tarjoamaan ihmisille koteja. ”Kiehtovaa tässä nimenomaan on se hyväntekeminen. Etenkin, jos siinä vielä onnistuu ja vuokralainen kokee, että olen pitänyt huolta kaikista puitteista, jotka tekevät hänelle kodin. Siitä tulee tosi hyvä mieli”, Koro-Kanerva kertoo.

Koro-Kanerva ajattelee vuokralaista asiakkaana ja haluaa selkeästi pitää huolta siitä, että heillä on kaikki hyvin. Hän onkin esimerkillinen vuokranantaja ja samalla hyvä esimerkki asuntosijoittamisen yhteiskunnallisesta merkityksestä. Vaikka asuntosijoittajia toisinaan mediassa arvostellaan, on syytä muistaa, että vuokraustoimintaa harjoittavat asuntosijoittajat tarjoavat asumisen palvelua niille, jotka eivät pysty tai halua itse omistaa kotiaan. Ilman heitä moni suomalainen olisi pulassa.

Koro-Kanerva myös pitää asuntosijoittamisesta juuri siksi, että siinä saa olla ihmisten kanssa tekemisissä. Toiminnan mukavuus oli juuri se tekijä, joka paitsi tempaisi hänet asuntosijoittamiseen mukaan, sai myös laajentamaan salkkua. Lisäksi, kun löytää hyvät vuokralaiset, asuntosijoittaminen sujuu kuin itsestään.

Voisikin kuvitella, että ihmisläheiselle ammattilaiselle asuntosijoittaminen ylipäätään on helppoa kuin heinänteko, mutta ei se ihan niin taida olla. Lainsäädännöllisiltä virheiltä Koro-Kanerva kyllä säästyy, mutta muitakin hankaluuksia asuntosijoittamisessa on. Vaikeinta hänestä on tehdä ne konkreettiset päätökset; mistä, milloin ja millainen kannattaa ostaa sekä paljonko siitä voi maksaa. ”Juridiikka ja ne käytännön asiat ovat niin tuttuja, että se puoli ei ole vaikeaa, vaikka ne toisille voi olla. Minulle se sijoittamisen optimointi tuntuu joskus vaikealta, kun pitää toimia ja tehdä päätöksiä nopeasti”, Koro-Kanerva myöntää.

Asiantuntijasta Vuokranantajien ”vetovastuuseen”

Koro-Kanerva on toiminut Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtajana jo seitsemän vuoden ajan. Lakimiehen uran hän tosin aloitti jo aikaisemmin opiskelujen ohella Kiinteistöliiton puolella vuonna 2003. Työt alkoivat oikeustapauksien keräämisestä ja yhteen kokoamisesta, jota seurasi neuvontalakimiehen tehtävät. Neljä vuotta myöhemmin Koro-Kanerva siirtyi Kiinteistöliitosta Vuokranantajien neuvontalakimieheksi ja vuonna 2009 hänestä tuli koko järjestön toiminnanjohtaja.

Tosin hän itse ei puhu itsestään johtajana, vaan kertoo olevansa Vuokranantajien toiminnan ’vetovastuussa’. ”Huomaan edelleenkin, että jos joku kysyy, mitä teen työkseni, en ensimmäisenä sano olevani  johtaja. Vaikka olenhan minä, mutta sen sanan sanominen tuntuu vieraalta”, Koro-Kanerva tuumii. Hän myöntääkin ottavansa edelleen helposti asiantuntijaroolin ja kertoo haluavansa kehittää itseään esimiehenä ja ihmisten innostajana.

Ehkä tästä johtuen, kun kysyn, kenet hän haluaisi tavata, jos saisi mahdollisuuden, Koro-Kanerva sanoo hetken mietittyään Richard Bransonin. Johtajuuteen ja ihmisten inspiroimiseen Virgin-brändin isä onkin erinomainen benchmarkkauksen kohde. ”Haluaisin olla siinä Richardin vaikutuspiirissä ja nähdä, että epäonnistuuko se joskus jossain. Sillä on ihana karisma ja lämpö, mutta samalla se mieletön bisnesäly. Miten ne on mahdollista yhdistää niin hienolla tavalla?”, Koro-Kanerva pohtii.

Aurinkoinen ja aktiivinen Pikku Myy

Koro-Kanervan olemuksessa on itseasiassa jotain samaa kuin Bransonissa. Hänestä, kuten Bransonista, huokuu nimenomaan lämpö, iloisuus ja ystävällisyys; ominaisuudet, joita ei ensimmäisenä lakimieheltä osaisi edes odottaa.

Koro-Kanerva sanoo myös ihastelevansa ja vaalivansa lapsenomaisuutta. ”Maailmassa on liikaa pönötystä, turhan tärkeilyä ja esittämistä. Kaikki siinä pelossa, että koetaan häpeää, jos epäonnistutaan. Minä olen sellainen häpeilemätön, vähän sellainen Pikku Myy”, Koro-Kanerva nauraa.

Koro-Kanerva on myös energinen, innokas ja aina touhuamassa, kuten Pikku Myykin. Hän esimerkiksi kertoo, että työt lipsuvat joskus vapaa-ajankin puolelle. ”Tämä työ ei ole todellakaan minulle pelkkä työ, vaan elän näitä asioita ihan 24/7”, hän tunnustaa. Koro-Kanerva kuitenkin kokee, että töiden tekeminen ja niistä puhuminen vapaa-ajalla on ihan ok, kunhan se ei häiritse tai rasita. ”Pidän oikeastaan kriteerinä sitä, että niin kauan töitä pitää tehdä, kun sinne haluaa mennä, tuntee, että on jotain annettavaa ja on innostunut siitä”, Koro-Kanerva järkeilee.

Koro-Kanerva on myös lastensa päiväkodin kannatusyhdistyksen puheenjohtaja. ”Ajaudun näihin järjestöllisiin tehtäviin myös vapaa-ajalla. Tosin nyt olen tehnyt sellaisen päätöksen, että keskityn oikeasti kotiin. Meillä on kolme lasta, niin vapaa-aika on aika arkista aherrusta”, Koro-Kanerva kertoo.

Ehkä yksityisten vuokranantajien puolia pitävässä Koro-Kanervassa on siis hieman Muumimammaakin.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi