Rekry: Digital Marketing Specialist

Maria Friström – Landlording with love

Maria Friström – Landlording with love

Valoisa ja positiivinen maailmankansalainen, Maria Friström, on vajaassa kolmessa vuodessa rakentanut asuntosijoitusbisneksen maalipensseli kädessä ja vauva kainalossa. Friström ostaa huonokuntoisia asuntoja, remontoi ne rakkaudella ja tarjoaa niitä kodeiksi vuokralaisille.

Asuntosijoittamisesta oma ikigai

Maria Friström on asunut suurimman osan elämästään ulkomailla – muun muassa Ruotsissa, Hongkongissa ja viimeisimpänä Yhdysvalloissa. Atlantin toisella puolella Friström työskenteli hektisessä viestintätoimistossa kuusi vuotta, mutta muutti muutama vuosi sitten perheensä kanssa Suomeen. Elämänmuutos alkoi tuntua houkuttelevalta, kun esikoinen syntyi ja Friströmin piti palata takaisin töihin, vaikka vauvalla oli ikää vasta muutama kuukausi.

”Viihdyimme kyllä Kaliforniassa todella hyvin. Sekä miehelläni että minulla oli hyvä työ ja elimme siellä hyvää elämää. Mutta työntäyteisestä elämästä tuli aika rankkaa, kun ensimmäinen lapsemme syntyi ja palasin töihin hänen ollessa vain 5 kuukautta vanha – tosin yleensähän Jenkeissä palataan jo 3 kuukauden jälkeen töihin eli itse olin erityisluvalla ihan ennen kuulumattoman pitkään kotona. Lastenhoito myös maksoi Piilaaksossa todella paljon, joten totesin, että eihän siinä ole järkeä tehdä hirveästi töitä, että voit maksaa maltaita jollekin toiselle oman lapsesi hoidosta. Siihen melko samaan syssyyn mieheni headhuntattiin töihin Suomeen, joten lopulta päätimme muuttaa Piilaaksosta Espooseen.”

Pienen vauvan kotiäitinä ja toinen vauva mahassa, Friström päätti luoda itse itselleen työtä ja vain kolme kuukautta myöhemmin hän otti uuden askeleen urallaan ostamalla sijoitusasunnon Järvenpäästä. Ensimmäinen sijoitusasunto tuli hankittua Yhdysvalloista jo siellä asuessa, mutta lopulta Suomessa Friström löysi asuntosijoittamisesta oman ikigainsa. Japanilainen termi ikigai tarkoittaa karkeasti suomennettuna syytä olemassaoloon, jossa yhdistyy osaaminen, intohimo, kutsumus ja elämäntehtävä.

”Asuntosijoittamisessa kaikki ne kohdat vaan loksahtivat paikoilleen. Olen löytänyt intohimoni, teen asioita ihmisten kanssa, jossa koen olevani hyvä ja niille mun remontoimille ja tarjoamille kodeille on vieläpä tarvetta. Lisäksi halusin jatkaa uraa, mutta myös perheen ja aikaa perheelle. Asuntosijoittamisen kautta sain kaiken – haasteita, merkityksellisyyttä, vapauden sekä mielekkyyden.”

BRRRR-strategia vei mukanaan

Kun Friström perheineen palasi Suomeen, hän ei tuntenut Suomen asuntomarkkinaa, eikä kovin montaa asuntosijoittajaakaan. Hän oli kuitenkin päättäväinen ja opiskeli ahkerasti aihetta sekä markkinoita. ”Innostuin siitä hirveästi, mutta olin työttömänä pienen vauvan kanssa ja raskaana, eikä minulla ollut tuloja. Hiffasin sitten, että minun pitää hankkia joku kumppani. Lopulta tein suunnitelman ja pitchasin idean mun miehelle ja veljelle. He kiinnostuivat hommasta myös ja nyt meillä on 10 asuntoa ja haku päällä ostaa lisää.

Friström on asuntosijoitusyrityksen toimitusjohtaja ja toiminnan pyörittäjä, mutta mies ja veli ovat tukena tarvittaessa. Friströmin mies ja veli auttaisivat remonteissa mielellään, mutta mies matkustaa työssä paljon ja veli asuu Tukholmassa. ”Oikeastaan mä olen vastuussa kaikesta. Tein strategian, etsin kohteet, ostan ne, suunnittelen remontit, toteutan ne ja niin edelleen. Toki usein heiltä tsekkaan, että hei nyt olisin ostamassa tällaista, että sopiiko ja näin. Mutta me ollaan määritelty niin selkeät kriteerit ja strategia, että sitten se ostaminenkin on aika helppoa.”

Kolmikon strategiaksi valikoitui BRRRR-strategia eli osta, remontoi, vuokraa, uudelleenrahoita ja toista-strategia. Friström siis ostaa huonokuntoisia asuntoja pääkaupunkiseudulta hyviltä sijainneilta, remontoi ne suurimmaksi osaksi itse ja vuokraa ne sitten eteenpäin. Remonttien avulla hän saa nostettua asuntojen arvoa, joten kasvaneen vakuusarvon avulla hän voi ostaa lisää asuntoja ja toistaa tätä toimivaa kuviota.

”BRRRR-strategian avulla oon pystynyt niin nopeasti kasvattamaan tätä portfoliota. Ei siis flippaamisessakaan mitään vikaa ole, mutta se riippuu siitä, mitä haluaa tehdä ja tavoitella. Flippaus on työtä – se ei ole vaurauden kasvattamista. Siitä ei saa passiivista tuloa eli heti kun sen lopettaa, niin tulot loppuu siihen. Mä haluan vuokratuloa, että pystyn elämään sillä, joten siksi tämä strategia toimii mulle.”

Epäonnistumista ja oppimista

Mielenkiintoisen Friströmin tarinasta tekee myös se, että hänellä ei ollut juurikaan kokemusta tai tietoa remontoinnista ennen asuntosijoitusyrityksen aloittamista. ”Se on kyllä yksi mun vahvuus, että tykkään haastaa itseäni ja oppia uusia asioita. Siinä vaiheessa, kun oli tuore äiti, niin tarvitsin jonkun oman uuden jutun, minkä selvitän, teen ja näytän, että pystyn. Aloinkin sitten ottamaan selvää ja opettelemaan.”

Ensimmäisissä kohteissa Friström opetteli tekemään pintaremonttia ja pyysi suurempiin muutoksiin avuksi ammattilaisia. Hän katsoi useita Youtube-videoita, seurasi ammattilaisten työtä ja kysyi paljon kysymyksiä. ”Aina, kun joku tuli mua auttamaan, niin kyselin koko ajan, että mitä sä nyt teet ja miksi, mikä on sun lempi kone ja voisitko sä opettaa tuon mullekin. Olin siis varmasti tosi ärsyttävä”, Friström muistelee naureskellen.

Kysymällä ja tekemällä kuitenkin oppii ja viimeisimmissä kohteissa Friström on tehnyt jo paljon enemmän. ”Yksi viimeisimmistä asunnoista oli sellainen kohde, että se meni ihan betonille ja tein suuren osan remontista itse. Toki tarvitsen myös yhteistyökumppaneita ja siihen pyrinkin jatkossa satsaamaan. Haluaisinkin nyt laittaa enemmän fokusta siihen, että rakennan tätä yritystä, sen prosesseja ja systeemejä niin, että pystyn skaalaamaan ja kasvattamaan toimintaa. Mutta tykkään kyllä remontoimisesta ja luulen, että tulen aina tekemään ainakin osan remonteista itse. Sitä kautta saan myös niitä ideoita, että minkälaisia ratkaisuja voi tehdä.”

Friström kuitenkin painottaa, että helppoa remontointi ja sen opettelu ei ole ollut. Ensimmäinen haaste matkassa on ollut uuden opettelu pienten taaperoiden kanssa, sillä lapset ovat olleet Friströmin remonttitalkoissa usein mukana. Lisäksi lukuisia epäonnistumisia ja pieleen menneitä projekteja on matkan varrella ollut, mutta positiivisen kautta ajatteleva Friström näkee tässäkin hyvää. ”Tämähän on ihan mahtavaa, että voin samalla lapsille näyttää, miten teen asioita, vaikka mua pelottaa. Siis ihan konkreettisia asioita eli vaikka poraan jotain seinää tai kattoa, vaikka se jännittää. Välillä jotain menee pieleen, mutta he samalla näkee, että epäonnistun, teen uudestaan ja onnistun. Se on ihan mahtavaa, että tätä kautta tekemällä pystyn opettamaan mun lapsille rohkeutta.”

Ihmislähtöistä ja ihmisläheistä vuokranantajuutta

Friström on selkeästi tekijätyyppi, mutta hänestä väreilee myös ihmisläheisyys ja aito välittäminen. Eikä tavallaan yllätä yhtään, kun hän kertoo panostavansa asuntoihin ja toimintaan, jotta voi tarjota ihmisille ihania koteja. ”Mun mielestä vuokralaisen pitää pystyä asumaan ihanassa kodissa ja sen takia panostan niihin. Koen, että saan vielä enemmän myös itselleni, kun luon niillä asunnoilla oikeasti arvoa.”

Liiketoimintaa pyörittäessä luvut ovat olennaisia, mutta silti Friström luottaa ihmisläheisyyteen ja ihmislähtöisyyteen. ”Numerot on tietenkin tärkeitä, kun tekee bisnestä. Pitää olla varaa ostaa ruokaa, mutta silti lukuja tärkeämpää on ne ihmiset, koska tämä on ihmisbisnestä. Kun miettii ne asiat ensin kuntoon, niin muu seuraa sitten kyllä perässä.”

Friström ei ainakaan vielä pysty kilpailemaan koolla isojen vuokratalojen kanssa, joten hän keskittyy tarjoamaan koteja suuremmalla sydämellä. ”Mun missio on landlording with love eli haluan oikeasti antaa sydämellistä palvelua.”

Tulevaisuudessa kasvua, kehitystä ja inspiroimista

Tulevaisuudelta Friström toivoo kolmea asiaa. Ensinnäkin, hän haluaa kasvattaa toimintansa merkityksellisyyttä – paitsi tarjoamalla koteja suurella sydämellä useammille ihmisille, myös tarjoamalla töitä useammille ihmisille. ”Tulevaisuudessa haluisin kehittää tätä yritystä niin, että pystyisin skaalaamaan toimintaa ja myös palkkaamaan ihmisiä – se olisi mulle tosi merkityksellistä.”

Toiseksi, hän toivoo tulevaisuudessa pyrkivänsä muuttamaan Suomessa vallitsevaa negatiivista käsitystä vuokranantajista. ”Haluaisin olla mukana muuttamassa sitä käsitystä vuokranantajista Suomessa, että ei kaikki ole sellaisia vertaimeviä vampyyreita, vaan on oikeasti myös meitä, joille vuokralaiset on todella tärkeitä. Sitä ajatusta haluaisin levittää.”

Viimeisenä, Friström haluaa inspiroida muita näyttämällä, että omalla intohimolla ja omilla päätöksillä voi tehdä vaikka ja mitä. Hän innostaa muita sosiaalisen median ja oman podcastin kautta sekä käy puhumassa erilaisissa tilaisuuksissa. ”Haluan auttaa ja inspiroida muita – varsinkin nuoria ja naisia. Jos mä pystyn, niin tekin pystytte. Sen takia aloitin mun instagram-tilin (@marialovesrealestate) ja sen takia me tehdään Tuplashotti-podcastia Mia Ehnroothin kanssa. Me yritetään olla avoimia kertomalla, mitä me ollaan tehty ja opittu, ja sillä tapaa innostaa muita löytämään sekä tavoittelemaan niitä omia unelmia. Se muiden inspiroiminenkin on sellainen juttu, mistä mä löydän merkityksellisyyttä myös itselleni.”

Friström summaakin omat tulevaisuuden toiveensa seuraavasti: ”Lisää kauppaa, lisää kokemusta ja sitä kautta lisää oppeja jaettavaksi muille.” On vaikea nähdä yhtäkään syytä, miksi Friströmin tulevaisuuden unelmat ei toteutuisi. Tästä naisesta tulette kyllä kuulemaan vielä!

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi