Rekry: Digital Marketing Specialist

Katja Pesonen: Rakkaudesta lajiin

Asuntosijoittaja Katja Pesonen

Katja Pesonen: Rakkaudesta lajiin

Katja Pesonen on yrittäjä ja asuntosijoittaja, jonka työ sekä vapaa-aika pyörivät asumiseen liittyvien asioiden ympärillä. Hän on harvinaisen omistautunut parantamaan suomalaisten asumisoloja paitsi omien sijoitusasuntojensa kautta, myös isännöitsijän ja aktiivisen järjestövaikuttajan roolissa.

Vuokranantajana jo yli 20 vuotta

Pohjois-Suomesta kotoisin oleva kauppatieteiden maisteri Pesonen ryhtyi vuokranantajaksi 20-vuotiaana opiskelijana. Hänen tarinansa asuntosijoittajana ei siis ole se perinteisin. Oman ensiasunnon sijaan, hän osti ensimmäisenä sijoitusasunnon puhtaasti matematiikan perusteella. ”Minulla ei ollut mitään erityistä tavoitetta tai agendaa. Laskin vain sen kuvion auki ja totesin, että tämähän on mahdollista. Lähdin siis vuokranantajaksi viileällä ekonomialla.”

Tuolloin asuntosijoittaminen ei ollut samalla tavalla kaikkien huulilla kuten nyt, joten Pesonen oli aikaansa edellä. Aiheesta ei myöskään kirjoitettu kirjoja, blogeja ja lehtijuttuja nykyiseen tapaan, joten oppiminen tapahtui käytännön kautta kauppatieteilijän logiikalla.

Aihe ei kuitenkaan ollut Pesoselle aivan tuntematon. Hänen hyvä ystävänsä oli sijoittanut asuntoihin jo jonkin aikaa ja omisti suuren määrän asuntoja. ”Autoin ystävääni vuokraamaan asuntoja, sillä olin hänen mielestään hyvä valitsemaan vuokralaisia ja rohkenin jututtaa ihmisiä erilaisista asioista. Lisäksi talouden osaajana laskeskelin hänelle tuottoja ja kustannuksia asuntosijoittamiseen liittyen. Meillä oli sellainen yhteistyö- ja avunantosopimus; minä autoin häntä asuntojen vuokrauksessa ja hän huolehti elinkaarensa loppuvaihetta lähestyvän autoni huollosta.” Tästä kiinnostus omaankin sijoitusasuntoon sai alkunsa.

Kuten arvata saattaa, innostus ei tyrehtynyt tuohon ensimmäiseen sijoitusasuntoon, vaan opiskeluaikojen jälkeen Pesonen on kasvattanut asuntosalkkuaan ahkerasti yhdessä miehensä kanssa. Vaikka salkku on kasvanut vuosien varrella maltillisesti, pariskunnalle on kertynyt jo useita sijoitusasuntoja Vantaalta. ”Asuntojen määrä myös kasvaa edelleen tasaisesti ja hallitusti.”

Konsultista yrittäjäksi

Opiskelujen jälkeen Pesonen on luonut uraa taloushallinnon saralla ja toiminut julkishallinnon ylimmän johdon tehtävissä yli 20 vuotta. Viime vuosina hän on erikoistunut julkishallinnon konsultointiin ja etenkin kuntien taloussaneeraukseen.

Töiden ohella hän kuitenkin opiskeli itsensä myös isännöitsijäksi. ”Suoritin isännöinnin ammattitutkinnon päätoimeni ohessa noin 7 vuotta sitten. Silloin päätin, että jonain päivänä lähden yrittäjäksi, kun sopiva hetki tulee.” Tuo sopiva hetki tuli vuonna 2017, kun Pesonen vihdoin päätti siirtää asumisen asioita myös työelämäänsä ja ryhtyi yrittäjäksi. ”Halusin siirtyä yrittäjäksi rauhassa, joten rakensin ensin pohjaa yritykselleni. Teen edelleen myös konsultointia, mutta asumisen puoli kasvaa koko ajan. Tajusin, että minun on valittava kahdesta hyvästä vaihtoehdosta, joten valitsin molemmat. Nyt koen, ettei minun tarvitse luopua mistään, vaan voin hyödyntää laajaa, vuosien varrella kertynyttä osaamistani erilaissa organisaatioissa.”

Pesonen perusti Asunto Maisteri-nimisen yrityksen, jonka kautta hän nyt isännöi ja hallinnoi asunto-osakeyhtiöitä ja liikehuoneistoja. Tämä yhden naisen, mutta laajan ammatillisen osaamisverkoston, firma tosin tarjoaa paljon muutakin, kuten mm. vuokravälitystä ja konsultointia. Yksi asia, johon Pesonen on kuitenkin isännöitsijänä halunnut panostaa, on osakkaiden kiinnostuksen ja aktiivisuuden kasvattaminen. ”Olen huomannut, että asuntojen ostajilla ei ole kiinnostusta yhtiön asioihin, vaikka joillain saattaa olla koko omaisuus kiinni siinä asunnossa. Siihen haluan itse isännöitsijänäkin vaikuttaa.”

Hän yrittääkin nyt ahkerasti levittää omaa ajatteluaan muille osakkaille ja asuntosijoittajille. ”Minulle vuokraustoiminta ei ole pelkästään vuokraustoimintaa, jossa kiinnostus rajoittuu vain ja ainoastaan asuntoon, jota vuokraamme. Olen aina ollut kiinnostunut myös siitä kiinteistöstä, sen kunnossapidosta, elinkaaren vaiheista sekä arvon säilymisen turvaamisesta. Eihän sillä asunnollakaan ole mitään arvoa, jos se kiinteistö rapistuu siitä ympäriltä.” Pesonen onkin isännöitsijänä kannustanut osakkaita kiinnostumaan asioista kirjoittamalla yhtiökokouskutsun kansilehdeksi houkuttelukirjeen, jossa kerrotaan syitä, miksi osakkaiden on tärkeää osallistua kokoukseen. ”Tällä hetkellä kaikissa yhtiöissä osallistujamäärä yhtiökokouksissa on kasvanut. Se on kyllä ollut minulle yhdenlainen työvoitto.”

Vapaa-ajalla aktiivinen vaikuttaja

Pesonen on niin innoissaan asumisesta ja asunnoista, että hänen vapaa-aikansakin kuluu niiden parissa. ”Työ ja vapa-aika menevät kyllä aika sujuvasti sekaisin. Ennen pystyin sanomaan selkeästi, että vapaa-ajalla touhuan asuntojen kanssa kaikenlaista, mutta nyt ne asiat menevät myös työn puolelle. Tosin kyllä minusta kuoriutuu vapaa-ajalla myös rokkaava ekonomi, joka viihtyy Tavastialla ja kaikkialla muuallakin, missä livemusiikkia on tarjolla.”

Selkeästi yksi Pesosen lempipuuhista vapaa-ajalla on kuitenkin järjestövaikuttaminen. ”Vapaa-ajalla aktiivisesti touhuan eri järjestöjen toiminnassa. Olen Suomen Vuokranantajien hallituksessa ja lisäksi toimin Vantaalla Vuokranantajien aluepäällikkönä. Olen myös mukana Isännöintiliitossa kehittämässä sähköistä asiointia eli yritämme viedä taloyhtiöitä kohti digiorientoitunutta asumista. Lisäksi pääsin vielä Kiinteistöliittoon asunto-osakeyhtiötoimikunnan jäseneksi kehittämään asunto-osakeyhtiöiden toimintaa.”

Etenkin Suomen Vuokranantajien toiminta tuntuu olevan tärkeää Pesoselle. ”Sieltä olen kyllä löytänyt itselleni henkisen kodin. Se on sellainen hengenheimolaisten yhteisö, jossa voi päivät pitkät puhua asunnoista. Olen aina sanonut, että kuka mitäkin harrastaa – me harrastamme asuntojen vuokraamista isolla sydämellä. Tämä yhdistää meitä. Haluamme myös auttaa muita olemaan parempia vuokranantajia.”

Pesonen onkin järjestöjen toiminnassa mielellään mukana paitsi siksi, että saa siitä itse paljon, mutta myös siksi, että hän pääsee auttamaan muita. ”Minulla on myös sellainen voimakas tahtotila auttaa muita ja kehittää tätä alaa ylipäätään.”

Ihmisten auttaminen lähellä sydäntä

On selvää, että Pesonen elää ja hengittää kaikkea asumiseen liittyvää. ”Asuminen ja kaikki siihen liittyä on vaan niin…ei minulla ole edes sanoja! Se on niin kiinnostavaa ja mahtavaa! Asuminen on kuitenkin yksi ihmisten perustarpeista, joten tykkään todella paljon ratkoa niitä ihmisten asumiseen liittyviä asioita.”

Pesonen onkin vuokranantajana juuri se asukaslähtöinen unelmien vuokranantaja, joka huolehtii ja auttaa. Hän paitsi vastaa vuokralaisten viesteihin nopeasti, myös täyttää aina mahdollisuuksien mukaan heidän toiveitaan. Lisäksi hän on keksinyt omia keinoja, joilla asukkaita voi auttaa. Hyvänä esimerkkinä tästä on asuntokohtainen kansio, jonka hän kokoaa jokaiseen asuntoon. ”Meillä on joka huoneistossa omat huoneistokansiot, joista löytyy kaikki mahdollinen tieto siihen asuntoon ja kiinteistöön liittyen. Lisäksi sen avulla toivotamme asukkaan vielä kerran tervetulleeksi.”

Vuokralaisten tyytyväisyys ja heidän auttaminen on Pesoselle kaikki kaikessa. ”Yksityisen vuokranantajan rooli on mielestäni palvelutehtävä. Se on paljon enemmän kuin sitä, että vuokraa asunnon ja sen jälkeen katoaa kuvasta. Täytyy olla enemmän sille vuokralaiselle kuin se iso kasvoton vuokranantaja.”

Pesonen ratkoo muidenkin kuin vuokralaisten ongelmia taloyhtiön hallituksen jäsenen, aktiivisen järjestövaikuttajan sekä isännöitsijän roolissa. ”Isännöinnissäkin tosiaan se asioiden kirjo on ihan älytön, mitä päivän aikana ratkotaan – asiakaspalvelutehtävä siis sekin. Toisessa päässä on ne isot kunnossapitohankkeet ja toisessa taas on ne pienet asiat, jotka siellä asumisessa askarruttaa. Näissä kaikissa asioissa, joissa olen mukana, saa kuitenkin ihmisten kanssa tehdä töitä ja auttaa ihmisiä niissä erilaisissa kysymyksissä. Se on kyllä minulle se juttu!”

Ei siis jää epäselväksi, mikä Pesosen intohimo on. ”Teen tätä kaikkea ihan puhtaasta rakkaudesta lajiin.”

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi