Rekry: Digital Marketing Specialist

Johanna Pöysti – Mielekkään vaurastumisen asialla

Johanna Pöysti – Mielekkään vaurastumisen asialla

Johanna Pöysti on 28-vuotias hyvinkääläinen yhteen naiseen tiivistetty monitoimikone, johon mahtuu muun muassa yrittäjää, asuntosijoittajaa, massimuijaa ja bloggaajaa. Pöystin päivät kuluvat bloggaamisen, Rahamedia-verkkomedia, Laatukorun päivätyön ja verkostomarkkinoinnin parissa. Nainen on oman elämänsä projektipäällikkö, jolla on hallittavanaan lankoja enemmän kuin käsissään sormia, mutta paletti pyörii silti hurjaa vauhtia onnistuneesti. “Aina jotain projekteja pitää olla käynnissä, siitä oon aina pitänyt. Työnarkomaani, ehkä. Mutta tästä saan virtaa”, kertoo Pöysti ja väläyttää leveän hymyn.

Merkityksellinen arki

Monen eri työnkuvan lisäksi Pöysti on myös aloittanut koulun uudelleen viiden vuoden tauon jälkeen – ihan vaan ettei aika kävisi pitkäksi? “Niin, tästähän kesästähän piti tulla kerrankin rento kesä…”, Pöysti naurahtaa.

“Noh, olen aina tykännyt tehdä duunia enemmän, vaikka olenkin ollut ihan hyvä koulussa, mutta jotenkin silloin parin vuoden opiskelun jälkeen tuli sellainen olo, että työelämä vetää enemmän puoleensa. Nyt kuitenkin, hetken tässä pelkästään duunia painaneena, tuli taas sellainen olo, että voisi sen koulunkin rykäistä alta pois”, hän selittää. Koko elämänsä myyntityötä enemmän tai vähemmän tehneellä Pöystillä on kuitenkin hyötyä tekemästään työstä myös opiskeluissaan, ja koulu tuntuu huomattavasti mielekkäämmältä kuin nuorempana.

Mielekkyys on muutenkin ajanut naista tekemään omat ratkaisunsa työelämässä. Pöystin valintoja on ohjannut tunne siitä, että tekee itselleen tärkeää asiaa. Tämä ajatus yritteliäisyyteen yhdistettynä, Pöysti on päässyt tekemään töitä, jotka hänelle tuntuvat erityisen merkityksellisiltä.

Bisnesvainulla löydetään mahdollisuudet

Verkostomarkkinointia jo useamman vuoden ajan Fitline-tuotteiden parissa tehnyt nainen lähti kuusi vuotta sitten tuotteiden pariin, kun huomasi sekä tuttavansa voinnissa muutokseen parempaan päin tuotteiden myötä että mahdollisuuden tehdä bisnestä. “Tykkään tienata rahaa, se on aina kiinnostanut minua, olipa sitten kirppismyynti tai mikä ikinä. Heti kun tuttavani alkoi puhumaan tuotteista minulle, näin hyvän sauman tienata.”

Myös verkostomarkkinoinnin bisnes lähti hyvin liikkeelle – vaatien toki roiman määrän työtä. “Mieheni aina sanookin, että olet sitten valinnut kaksi vaikeinta alaa tienata: verkostomarkkinointi ja bloggaaminen. Toki, molemmat vaativat hullun määrän työtä, aluksi huonolla palkalla, ja palkintoa saa odottaa viiveellä”, Pöysti sanoo. Pari vuotta hän keskittyi Fitline-myynnin aktiiviseen kasvattamiseen, ja sen ansiosta nyt toiminta pyörii pysyvästi ja vakaasti osana naisen elämää. “Nyt sekä verkostomarkkinointi että bloggaaminen kannattavat, ja molemmat ovat minulle todella tärkeitä asioita”, Pöysti summaa.

Useimmiten, Pöystin kokema merkityksellisyys liittyykin nykyisin rahaan ja vaurastumiseen sekä niistä puhumiseen. Vaurastumisesta mielellään puhuva Pöysti pyrkiikin jakamaan itselleen tärkeää asiaa bloginsa lisäksi myös uuden, oma talouden hallintaan ja sijoittamisen perusasioihin keskittyvän verkkokurssinsa kautta.

Aktiivisesti rahaan ja vaurastumiseen keskittyvää blogia kirjoittava Pöysti sai ajatuksen rahasta kirjoittamiseen ensin käyntiin Fitline -verkoston kautta. “Reilu kaksi vuotta sitten teimme Fitline -porukalla naisten kiertuetta, jossa oli mukana asiantuntijoita puhumassa omasta osaamisestaan, kuten seksuaaliterapeutti ja personal trainer, ja minut sitten pyydettiin puhumaan säästämisestä ja sijoittamisesta. Esityksen jälkeen monet kysyivät miksi en tee tätä enemmän, selkeästi sytyt tästä”, Pöysti muistelee.

Ajatus jäi muhimaan, kunnes vuoden päästä Pöysti sai verkkosivut auki ja homman käyntiin. “Ajattelin ensin, että tämä koko blogi on vain alusta, joka auttaisi kasvattamaan omaa verkostoa Fitlinea varten, enkä sen kummemmin miettinyt, että tästä tulisi mitään muuta. Huomasin kuitenkin, että pidän kirjoittamisesta, vaikka olenkin aina ajatellut, ettei se ole minun juttuni. Tällaisia uskomuksia vaan sitä itselleen joskus hokee, mitkä ei pidä yhtään paikkaansa”, Pöysti kertoo.

Fiksua talouden hallintaa naisille

Saatuaan varman tunteen siitä, että kirjoittaminen tuntuu omalta jutulta, Pöysti huomasi, että blogilla on muukin tarkoitus kuin kerätä liidejä. “Rahasta, sijoittamisesta ja säästämisestä puhuminen tällaisen väylän kautta on ollut itselleni todella mielekästä. Sen lisäksi, olen saanut lukijoilta todella hyvää palautetta, mistä tajusin, että tässäkin voisi olla mahdollisuus tienata”, Pöysti selostaa.

Pöysti huomasi myös, että olemassa olevat vaurastumisen ympärillä pyörivät kanavat – erityisesti naisille suunnatut – eivät vastanneet hänen käsitystään vaurastumisesta ja rahankäytöstä. Keskusteluja seuranneena, hän päätti perustaa oman yhteisön, Massimuijat, josta onkin nyt kasvanut yli 2 500 rahasta, sijoittamisesta ja vaurastumisesta kiinnostuneen naisen verkosto Facebookissa.

“Kyllästytti naisten puheet siitä, miten kaikesta pitää vaan tinkiä, ja syödä pelkkää nautasikaa ja kierrellä kirppareita. Vaikka ei siinäkään mitään väärää ole, mutta tuntui, että tämä pihistely oli ainut käsitys vaurastumisen mahdollisuudesta”. Pöysti halusikin Massimuijilla luoda yhteisön, jossa naiset kannustaisivat toisiaan järkevään rahankäyttöön, sijoittamiseen ja vaurastumiseen työnteolla ja lisätienesteillä. “Halusin, että ryhmässä näytetään hyvillä keskusteluilla myös sellaista mallia, missä nainen ei ole se, joka pihistelee perheessä, vaan pystyy myös esimerkiksi hankkimaan lisätienestejä omalla osaamisellaan”.

Asunnoista konkretiaa vaurastumiselle

Pöystille itselleen, yksi vaurastumisen keinoista on useamman työn tekemisen lisäksi jo pidempään ollut sijoittaminen. Erityisesti asuntoihin sijoittaminen on Pöystille mielekäs tapa kartuttaa varallisuutta, sillä siinä kiehtoo konkreettinen omistaminen. “Asuntosijoittaminen on minulle lähellä sydäntä. Sijoitan myös esimerkiksi rahastoihin, mutta asunnot ovat sellainen kohde, joihin aloin ensimmäisenä sijoittaa ja niistä saa jotain kättä pidempää omistettavaa kuin rahaston luvuista”, hän selittää.

Pöystin perheessä on taustaa sekä yrittäjän arjesta, joka osaltaan selittää myös naisen työtilannetta, että kiinteistöalasta, sillä hänen edesmennyt isänsä toimi rakennusalan yrittäjänä. Pöysti onkin aina ollut hyvin kiinnostunut kiinteistöistä ja asunnoista, jo nuorella iällä. “Ennen kuin täytin edes 18, olen aina tiennyt mitä Hyvinkäällä on myynnissä. Jokin sellainen sisäinen kiinnostus asuntoihin, ja siihen, että on kivaa omistaa jotain konkreettista”. Varsinaisen kipinän asuntosijoittamiseen Pöysti löysi osallistuttuaan Varapuun valmennukseen, ensimmäisen kerran muutama vuosi sitten. Ensimmäisessä oman talouden hallintaan keskittyvässä valmennuksessa nainen ymmärsi, että rahaa voi käyttää eri tavalla kuin hän oli aiemmin ajatellut, ja vaurastumisen idea jäi takaraivoon.

“Olen kyllä edelleen kova elämästä nautiskelija, eli vaurastuisin varmasti paljon nopeamminkin jos en tykkäisi niin paljon esimerkiksi matkustelusta, mutta minulle ne asiat tuovat myös niin paljon iloa, etten ole niistä valmis luopumaan”, Pöysti hymyilee.

Varapuun opeista tarttunut kipinä oli niin kova, että Pöysti osti ensimmäisen sijoitusasuntonsa vain muutama kuukausi valmennuksen jälkeen. Nainen kertookin valmennuksien kautta ymmärtäneensä, että asuntosijoittaminen on mahdollista, vaikka tulot eivät ole päätähuimaavia ja säästöjä ei vielä ole kertynyt paljoakaan. “Olen yleensäkin kova innostumaan, ja niin kävi tässäkin. Löysin hyvän kohteen ja sain pankista lainan, varainsiirtoverokin piti siinä vaiheessa ottaa luotolta, sillä en ollut ehtinyt kerryttää säästöjä”, nainen nauraa. “Mutta minkäs teet kun koin riskin olevan pieni ja uskoin onnistumiseen, kun tiesin, että käsissä on hyvä kohde, josta aloittaa”.

Sijoitusstrategian kulmakivet: alue, alue ja alue

Kotikaupunkiinsa Hyvinkäälle miehensä kanssa sijoittavalle Pöystille on ollut tärkeää tuntea kohteensa hyvin, ja hänen ensimmäinen sijoitusasuntonsa onkin samasta talosta, jossa on itsekin asunut äitinsä kanssa. “Minusta on mahtavaa, että kun menen äidin luo kylään, niin voin rappukäytävässä ohimennessäni katsoa, että hei, tuo kämppä on minun. Paljon kivempaa kun Nordnetissä katsella numeroita”, Pöysti hymyilee.

Tällä hetkellä Pöystin ostohousut ovat naulakossa, sillä sopivia kohteita ei ole löytynyt Hyvinkäältä. Myös muualle siirtyminen on käynyt mielessä, mutta kotikunta viehättää edelleen sen tuttuuden ja helppouden takia.

Pöysti omistaa miehensä kanssa neljä asuntoa, joista kaikki ovat Hyvinkäällä muutaman korttelin sisällä. Kotikaupungin korttelit tuntevana Pöysti kertookin, että on ollut helppo aloittaa, kun tuntee alueen perinpohjin ja ymmärtää hintatason päälle. Näin kiinnostavan asunnon vuokrausastetta ja vuokratasoa, mahdollista arvonnousua sekä asunnosta tarjottavaa hintaa on helpompi arvioida, eikä saa sikaa säkissä.

Pöysti painottaakin erityisesti aluetuntemuksen tärkeyttä. “Uskon, että haluamme myös hajauttaa sijoituksiamme jossakin vaiheessa, mutta luultavasti vasta sitten, kun asuntoja alkaa olemaan yli 10. Näin pienellä asuntomäärällä en ole nähnyt vielä niin suurta riskiä, että olisin alkanut enemmän panostamaan muiden kuntien opiskeluun”.

Lisäksi, henkilökohtaisten kohtaamisten mahdollisuus vuokralaisten kanssa toimii hyvin, kun kohteet ovat lähellä omaa asuinpaikkaa. Pöysti kertoo, että vaikka vuokralaisvalintoihin kuluukin paljon aikaa ja vaivaa, ovat ne sen arvoisia. “Pidän siitä, että voin vuokrata jollekulle oikean kodin. Minusta on lisäksi hienoa tavata vuokralaiset itse, sillä luotan paljon myös omaan ihmistuntemukseeni.”                 

Alueen lisäksi Pöyhti kiinnostuu tietyntyyppisistä asunnoista. “Vanhat asunnot ovat aina kiehtoneet minua. Erityisesti 50-60-luvun, jolloin osattiin rakentaa niin, että esimerkiksi putket ovat edelleenkin kunnossa, verrattuna moniin uusiin kohteisiin.”

Houkuttelevia ovat usein asunnot, joissa on mahdollisuus tehdä jopa arvonnousua pienillä korjauksilla ilman suurempaa remonttia. Arvonnousu ei silti ole ollut ikinä varsinainen strategia naisen sijoitusmatkalla, vaan lähinnä sivutuote hyvistä kohteista. Arvonnousu kuitenkin mahdollisti Pöystille ja hänen miehelleen alussa useamman asunnon oston, kun säästöjä ei oikeastaan ollut vielä kertynyt. Pääasia Pöystille on kuitenkin hyvin vuokrattava kohde ja kassavirta.

Luota itseesi ja tiedä, mikä kiinnostaa, neuvoo Pöysti

Mitä nuorena, vielä käytännön oppeja vailla, sijoittamisen aloittanut Pöysti sitten toivoisi jakavansa seuraajilleen? “Mielestäni tärkeintä on löytää omat kiinnostuksen kohteet sekä uskoa omaan tekemiseensä. Tämä ei ole ydinfysiikkaa, mutta kiinnostunut vaurastumisesta pitää olla. Luotto itseensä on silloin tärkeää.”

Omaa vaistoansa seuranneena nainen tuntuukin löytäneen yhdistelmän, jossa aikaa jää kaikelle työmäärälle sekä elämästä nautiskelulle. Liekö kyseessä yhdistelmä naiselle tärkeitä esikuvia: voimakasta uranaista Beyoncéa ja sijoittajaguru Robert Kiyosakia? Päättäväisyys, korkea työmoraali ja ikuinen halu oppia – siinä taitaa olla tämän Massimuijan onnistunut resepti.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi