Rekry: Digital Marketing Specialist

Jenni Witikkala: Asuntosijoittamista tanssien ja matkustellen

Asuntosijoittaja Jenni Witikkala

Jenni Witikkala: Asuntosijoittamista tanssien ja matkustellen

Asuntosijoittaja Jenni Witikkala on monitoiminainen, joka toteuttaa yhtä aikaa useita intohimojaan: asuntosijoittamista, tanssia ja matkustelua.

Työharrastuksia ja harrastustöitä

Joillakin ihmisillä on yksi selkeä kiinnostuksen kohde tai intohimo, kun joillakin niitä on useita. Witikkala kuuluu selkeästi jälkimmäiseen kategoriaan. Itse asiassa, kun kysyn, kuka olet ja mitä teet, hän vastaa naurahtaen: ”tämä on niin hankala kysymys”.

Melko nopeasti Witikkala alkaa kuitenkin luettelemaan, että asuntosijoittamisen lisäksi hän on parturikampaaja ja kauppatieteiden maisteri, mutta päätyötään hän tekee tällä hetkellä Muurikiinteistöjen kehitysjohtajana ja kiinteistönvälittäjänä. Kiinteistönvälittäjäksi hän päätyi asuntokauppojen myötä noin kuusi vuotta sitten. ”Yhden asuntokaupan yhteydessä välittäjä kysyi, että olisinko kiinnostunut lähtemään alalle, sillä hän voisi kouluttaa. Ajattelin, että miksipä ei, ainakin opin jotain ja sillä tiellä olen edelleen.”

Tosin vieläkin hän tekee myös parturikampaajan töitä satunnaisesti. ”Minulla on edelleen asiakkaita, joiden hiuksia leikkaan ja hoidan säännöllisesti. Tavallaan siis töistä on tullut harrastuksia ja harrastuksista on tullut töitä. Minulla menee kaikki vähän iloisesti sekaisin.”

Kolmantena ”työharrastuksena” Witikkala opettaa Vogue-tanssia Dance.fi-tanssikoulussa. ”Olen lisäksi vielä osa-aikainen tanssinopettaja ja kilpailen myös eli tanssi on todella iso osa minun elämää ja ajattelua.” Tässä on siis vielä yksi esimerkki siitä, miten Witikkalan harrastukset ja työt sekoittuvat. ”Se ei ollut ikinä kyllä suunnitelma, että minusta tulee tanssinopettaja. Menin tunneille reilu seitsemän vuotta sitten, kun Suomessa alkoi Voguen opetus, ja hurahdin heti. Sitä kautta minua sitten pyydettiin kilpaileviin ryhmiin ja lopulta myös opettamaan.”

Kaikki alkoi Remontti-Reiskasta

Kuten arvata saattaa, yksi Witikkalan intohimoista on myös asunnot. Kiinteistönvälittäjänä ja asuntosijoittajana hän saakin puuhastella niiden kanssa oikein olan takaa. ”Nämä asuntoprojektit, remonttien suunnittelut ja sisustaminen ovat kyllä juuri niitä asioita, jotka saavat minut oikein kunnolla innostumaan.”

Se, mikä erottaa Witikkalan monesta muusta asuntosijoittajasta on, että hänelle syttyi kiinnostus asuntoja kohtaan jo lapsena. Vaikka asuntosijoittaminen oli tuolloin tuntematon käsite, hän oli niin innostunut asunnoista, että alkoi jo 12-vuotiaana säästää omaa asuntoa varten. ”Minua lapsena kiinnosti ylipäätään asunnot. En toki silloin ajatellut asuntosijoittamista, koska en tiennyt siitä mitään. Asunnot ja sisustaminen kuitenkin kiinnostivat niin paljon, että minulla oli jo nuorena kova halu saada oma asunto.”

Mistä moinen kiinnostus sitten syttyi? Kun 90-luvulla monelle muulle lapselle tai nuorelle sunnuntaiaamuisin Joka kodin asuntomarkkinat oli television avatessa pettymys, Witikkalalle se oli sunnuntain kohokohta. ”Lapsena katsoin joka sunnuntai innolla Joka kodin asuntomarkkinoita ja seurasin Remontti-Reiskaa. Lisäksi sunnuntain Hesari oli se, mitä tykkäsin jostain syystä selata. Muistan myös, että piirtelin usein ruutupaperille tulevan asuntoni sisustusta, vaikkei minulla ollut tietysti mitään hajua siitä asunnosta, että millainen se tulee olemaan”, Witikkala muistelee.

Asuntosijoittajaksi muutaman mutkan kautta

Ei siis ole ihme, että sijoitusmuodoista juuri asuntosijoittaminen on vienyt Witikkalan mennessään.

Itse asiassa Witikkala oli hetken aikaa asuntosijoittaja jo vuonna 2000, mutta melko pian elämä vei tilanteeseen, jossa vuokralla ollut asunto pitikin myydä.

Witikkalalle jäi kuitenkin kytemään ajatus vuokra-asunnosta, sillä hän piti toiminnasta ja hoksasi sen kannattavuuden. Hän oli kuitenkin tuolloin opiskelija ja vain osa-aikaisesti töissä, joten pankkiin lähteminen hieman arvelutti. ”Arkailin sitä lainan hakemista, kunnes kuulin vuonna 2004, että lainahakemuksen voi tehdä netissä. Se oli silloin aika uutta, mutta yksi yö sitten täytin hakemuksen netissä. Parin päivän päästä minulle soitettiin ja kysyttiin, että miten ajattelit lainaa lyhentää, kun tulosi menevät elämiseen. Selitin, että laittaisin asunnon vuokralle, joten lyhentäisin lainan vuokratulolla. Se oli sillä selvä ja sain 100 % lainan.”

Witikkala kertoo, ettei hän ollut pitkäaikaisesta kiinnostuksesta huolimatta täysin valmis sijoitusasunnon ostoon, mutta osti asunnon silti. ”Menin katsomaan yhtä yksiöitä Kalliossa, mutta enhän minä osannut mitään kysyä, enkä osannut niitä papereita lukea, enkä ollut kuullutkaan mistään kalliista taloyhtiöremonteista, enkä oikein tiennyt, mitä siitä asunnosta pitäisi tarkastaa. Mutta se oli Kalliossa lähellä omaa asuntoani ja minulla oli sen asunnon hinnan verran lainaa.” Välittäjä heitti vettä myllyyn sanomalla, että nyt täytyy tehdä päätös, koska tämä asunto menee heti. Niin Witikkala osti asunnon.

Kokemuksen ja tiedon puute eivät kuitenkaan estäneet onnistumista, sillä ensimmäinen sijoitusasunto on osoittautunut loistavaksi sijoituskohteeksi. ”Maksoin asunnosta silloin 68 000 euroa ja arvo on noussut huimasti. Minulla on ollut se nyt 13 vuotta ja sama vuokralainen on viihtynyt asunnossa koko tämän ajan. Minulla ei itse asiassa ikinä ole ollut sen asunnon kanssa mitään ongelmia.” Aloittelijan tuuria tai ei, niin nappiin meni.

Ensimmäisen asunnon jälkeen Witikkalalle on kertynyt paljon kokemusta ja tietämystä asuntosijoittamisesta sekä salkkuun 3,5 sijoitusasuntoa, sillä yhden hän omistaa puoliksi ystävänsä kanssa. Muutaman kerran vuosien varrella hän on myös ostanut, remontoinut ja myynyt asuntoja ja saanut flippauksella hieman pesämunaa vuokra-asuntoja varten.

Airbnb tuottaa ja ilahduttaa

Perinteisen vuokraustoiminnan lisäksi Witikkala vuokraa Airbnb:n kautta sekä omaa asuntoaan että Kotkassa sijaitsevaa sijoitusasuntoaan. Omaa asuntoaan hän alkoi vuokraamaan ensin, mutta sen toimiessa loistavasti, hän päätti laittaa vuokralle myös Kotkan asunnon, jonka oli alun perin ostanut itselleen kakkosasunnoksi.

”Mietin sitä kerran, kun olin lähdössä reissuun, mutta se tuntui silloin niin hankalalta, etten silloin siihen lähtenyt. Ajatus jäi kuitenkin mieleeni ja sitten kun hoksasin, ettei asunnon tarvitsekaan olla kokonaan tyhjä, päätin vuokrata huonetta omasta kodistani. Tein ilmoituksen ja kahden päivän päästä tulikin jo ensimmäinen vieras.”

Witikkalan oma asunto on ollut suosittu etenkin ulkomaalaisten turistien ja työmatkalaisten keskuudessa. Vieraita on riittänyt jokaiselta mantereelta ja vierailuiden kestot vaihtelevat kolmesta päivästä kuukauteen. ”Minusta se on todella rikastuttavaa tavata paljon erilaisia ihmisiä ja saada välillä kotiin vieraita ympäri maailmaa. Lisäksi omaa kotia vuokraamalla voi kattaa osan asumisen kustannuksista, sillä verotuksessa voin vähentää osan asumiskuluista.”

Kotkassa sijaitsevan sijoitusasunnon vuokraaminen Airbnb:n kautta on myös osoittautunut todella kannattavaksi. ”Itse asiassa saan siitä asunnosta 10 % tuoton, kun vuokraan sitä kalustettuna ja varustettuna. Eihän sen arvo ole noussut muuten kuin tekemieni remonttien kautta, mutta ei se tällä tuotolla minua niin hirveästi haittaa.” Witikkalan mukaan etenkin kesällä kysyntää on paljon ja talvikuukaudet täyttyvät välillä pitkäaikaisten vuokralaisten ansiosta. ”Viime kesänä minulla oli itse asiassa siinä asunnossa yksi Airbnb-vieras, joka tuli Kotkaan pääsykokeisiin. Hän pääsi kouluun ja halusi vuokrata asunnon elokuusta kesäkuuhun. Sehän oli minulle unelma, että pystyin laittamaan sen kesäksi taas Airbnb:n kautta vuokralle ja sain itsekin viettää siellä aikaa.”

Witikkala on ollut todella tyytyväinen asuntojen vuokraukseen Airbnb:n kautta, mutta toteaa samalla, ettei se välttämättä sovi kaikille. ”Täytyy olla avoin ja valmis tekemään paljon töitä. On aivan eri asia vuokrata pitkäaikaisesti kuin Airbnb:n kautta. Kaikille tämä ei sovi, joten kannattaa miettiä tarkkaan jaksaako ja haluaako tähän lähteä.”

Intohimona myös matkustelu

Asuntojen ja tanssin lisäksi Witikkalan suurimpia intohimoja on matkustelu. ”Tykkään todella paljon matkustella eli aika lailla kaikki liikenevä raha menee minulla helposti matkusteluun.” Tälläkin hetkellä Witikkala on Hawailla, jossa hän on jo useampana talvena viettänyt pari kuukautta.

Witikkala onkin esimerkki siitä, että asuntosijoittamisen vuoksi ei välttämättä tarvitse luopua omista intohimoista ja harrastuksista. ”En pysty ajattelemaan niin, että en nyt kolmeen vuoteen matkustele, jotta saisin uuden asunnon. Haluan toteuttaa itseäni nyt enkä myöhemmin. Asuntosijoittaminen ja toiminnan kasvattaminen ovat totta kai tavoitteitani pitkällä aikaväillä, mutta en halua laittaa omaa elämääni ns. jäihin, jotta saisin asuntosijoituskuvioita eteenpäin. Teen sitä omilla ehdoillani.” Kuten jokaisen pitääkin!


Haluatko lukea Jenni Witikkalan ja 11 muun sijoittajan tärkeimpiä oppeja asuntosijoittamisesta? Lataa Näin onnistut asuntosijoittajana-opas täältä.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi