Uutta: Asuntosijoittajan kaupunkioppaat 2023

Asuntosijoittamisen uhat ja 7 vinkkiä niihin varautumiseen

asuntosijoittaja, kuinka varaudut tulevaisuuteen

Asuntosijoittamisen uhat ja 7 vinkkiä niihin varautumiseen

Vaikka asuntomarkkinat ovat olleet asuntosijoittajille suotuisat jo pitkään, ei tilanne välttämättä tule jatkumaan yhtä ruusuisena. Asuntosijoittaja Olli Turunen kertoo kolmesta uhasta, jotka voivat vaikuttaa asuntosijoittajien toimintaan lähitulevaisuudessa. Toisaalta Turusen kanssa asuntoihin sijoittava Joonas Orava tarjoaa 7 vinkkiä, joiden avulla asuntosijoittajat voivat varautua kyseisiin uhkiin. Lue, mitä ovat Oravan ja Turusen näkemyksen mukaan asuntosijoittamisen uhat ja vinkit niihin varautumiseen.

Asuntosijoittamisen uhat lähitulevaisuudessa

1. Tukien leikkaus

Asumistukia ja muitakin tukia tullaan todennäköisesti lähitulevaisuudessa leikkaamaan. Samaan aikaan tukea tarvitsevien määrä on kasvussa. Tämä voi heikossa taloustilanteessa vaikuttaa esimerkiksi vuokralaisten maksukykyyn.

2. Korkojen nousu

Korot ovat olleet matalalla jo pitkään, mutta ennen pitkää nousu on edessä. Matalat korot ovat aiheuttaneet pientä sokeutta joissakin asuntosijoittajissa, joten on hyvä herätä siihen todellisuuteen, että ikuista matala korkotaso ei ole.

3. Heikko talouskasvu

Suomen hento talouskasvu nojaa kotimaiseen kysyntään ja rakennusteollisuuteen. Vienti sen sijaan on heikkoa. Talousluvut ovat muuta euroaluetta jäljessä, eikä suurta kasvua ole lähitulevaisuudessa näkyvissä.

7 vinkkiä tulevaisuuteen varautumiseen

1. Maltillinen velkavipu

Sopiva velkavivun määrä riippuu luonnollisesti asuntosijoittajan salkun koosta. Yleisenä sääntönä voidaan kuitenkin pitää 50-50 suhdetta eli salkun suuruudesta puolet on velkaa ja puolet omaa rahaa. Kokenut sijoittaja voi toki toimia suuremmallakin velalla, mutta tärkeintä on, että kokonaisvelan määrästä on tietoinen ja tilanne on hallussa.

2. Taloudelliset puskurit

Jokaisella asuntosijoittajalla tulisi olla myös salkkuun suhteutettu puskuri eli tietty määrä rahaa ns. jemmassa. Raha on hyvä pitää esimerkiksi pankkitilillä tai maltillisessa, hajautetussa rahastossa eli turvallisessa kohteessa, josta rahat saa myös nopeasti tarvittaessa käyttöön. Mikäli teet asuntosijoittamisen lisäksi töitä, voi puskuri olla hieman pienempi verrattuna kokopäiväiseen asuntosijoittajaan. Parempi on myös pitää hieman enemmän velkaa ja käteistä tilillä, kuin maksaa kaikella ylimääräisellä rahalla lainaa pois.

3. Korkosuojaus

Korkosuojaus voi tuntua tyhmältä nyt, kun korot ovat matalalla. Fakta kuitenkin on, että suojauksen tekeminen on liian myöhäistä silloin, kun korot ovat jo nousseet. Korkosuojauksen voi tehdä useammalla eri tavalla esimerkiksi vaihtamalla kiinteään korkoon, ottamalla lainaasi korkoputken tai tekemällä koronvaihtosopimuksen.

4. Pienet, hyvän vuokratuoton asunnot

Turunen ja Orava vannovat pienten asuntojen nimiin. Pienissä asunnoissa vuokrattavuus on paras ja korjausvelka pienin.

5. Panosta sijaintiin

Sijainnin merkitys tulee tulevaisuudessa korostumaan, sillä Suomen kaupungit ovat jakautumassa voittajiin ja häviäjiin. Kyseinen kahtiajako ja muuttoliike näkyvät selvästi esimerkiksi Timo Aron tutkimuksista. Huomioitavaa on, että jakautumista tapahtuu myös kasvukeskusten sisällä, eikä vain niiden välillä. Lisäksi on hyvä muistaa, että pääkaupunkiseudulla raideliikenteen merkitys korostuu.

6. Vältä remonttipommit

Älä osta asuntoja taloyhtiöistä, joihin on tulossa mittavia remontteja. Etenkin 1970-luvun betonielementtitaloissa remonttiriski on suuri. Ongelmana on, että remontit ovat kalliita, mutta asunnon arvo ei välttämättä nouse samassa suhteessa. Nimenomaan taloyhtiön remonttien kanssa on oltava varovainen, sillä ne tulevat asuntosijoittajalle maksettavaksi joka tapauksessa.

7. Verkostoidu

Orava ja Turunen kertovat päässeensä eteenpäin toiminnassaan nimenomaan verkostoitumisen kautta. Alan toimijoihin kuten muihin asuntosijoittajiin, välittäjiin, pankkeihin ym. on hyvä rakentaa pitkäaikaisia suhteita. Näin saa paitsi tietoa ja oppeja, myös rahoitusta ja hyviä kohteita mahdollisesti jouhevammin.


Joonas Oravan ja Olli Turusen vinkeistä kirjoitti myös Kauppalehti. Orava ja Turunen jakoivat näkemyksensä ja tärppinsä viime maanantaina julkistaessaan uuden painoksen kirjastaan ’Osta, vuokraa, vaurastu’. Asuntosijoittajapari kirjoittaa myös aktiivisesti samannimistä blogia.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi