Rekry: Digital Marketing Specialist

Asuntosijoittamisen näkymät vuodelle 2017

Asuntosijoittamisen näkymät vuonna 2017

Asuntosijoittamisen näkymät vuodelle 2017

Vuosi 2017 on pärähtänyt täysillä käyntiin ja asuntosijoittamisen näkymät tälle vuodelle vaikuttavat pääosin positiivisilta. Vaikka jokaisen asuntosijoittajan on tärkeää seurata historiaa, kannattaa menneiden tilastojen lisäksi kääntää katse myös aika ajoin tulevaisuuteen. Päätimme helpottaa tarkastelua kokoamalla tärkeimpiä ennusteita ja näkymiä muutamasta oleellisesta näkökulmasta vuodelle 2017.

Asuntomarkkinat

Alkuvuoden aikana on jälleen uutisoitu asuntomarkkinan kuumenemisesta ja asuntolainojen kysynnän noususta. Esimerkiksi Kauppalehti kertoi, että asuntolainojen kysyntä on niin vilkasta, että vuoden 2017 asuntokaupasta ennustetaan todella vahvaa. Lehden haastattelemat pankinjohtajat epäilevät nousun taustalla olevan talouden käänne parempaan ja kuluttajien luottamuksen parantuminen. Kuluttajien luottamus talouteen onkin selkeästi vahvistunut ja kuluttajien luottamusindikaattori oli tammikuussa 21, kun se vuosi sitten oli vain 8,2.

Kauppalehden artikkelissa myös todetaan, ettei kysyntää heikentäviä tekijöitä ole näköpiirissä. PTT:n julkaisun mukaan etenkin kaupunkien pienten asuntojen kysyntä tulee edelleen kasvamaan.

Asuntojen hinnat

Tilastokeskuksen mukaan asuntojen hinnat hieman laskivat vuoden 2016 lopussa, tosin vuoden 2015 vastaavaan ajankohtaan verrattuna ne nousivat koko maassa. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat myös loppuvuonna 2016. Viime vuosien aikana asuntojen hinnoissa on ollut selkeä kahtiajako; suuremmissa kasvukeskuksissa hinnat nousevat, kun samaan aikaan pienemmillä paikkakunnilla hinnat laskevat.

PTT:n julkaiseman asuntomarkkinaennusteen mukaan vanhojen kerrostaloasuntojen hintojen ennustetaan kasvavan 1,8 prosenttia vuonna 2017. Tosin hekin huomauttavat, että alueelliset erot hintakehityksessä ovat myös jatkossa merkittäviä. Lisäksi kasvukeskusten yksiöiden hinnat ovat erkaantuneet suurempien asuntojen hinnoista.

Asuntojen vuokrat

Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2016 kolmannella neljänneksellä vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 2,6 prosenttia. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat keskimäärin 2,4 prosenttia ja ARA-asuntojen vuokrat nousivat keskimäärin 2,9 prosenttia. Vuokrien nousun odotetaan jatkuvan myös tänä vuonna ja nousua selitetään osittain hoitokustannusten kasvulla. Esimerkiksi PTT:n tuoreimmassa katsauksessa ennustetaan ARA-asuntojen vuokrien nousevan tänä vuonna 2 prosenttia, mitä perustellaan juuri kasvaneilla hoito- ja korjauskustannuksilla.

Suomen Vuokranantajien joulukuussa teettämän kyselyn mukaan sen sijaan vain 18% yksityisistä vuokranantajista korottaa vuosittain vuokraa. Voi siis olla, että vuokrien nousu jatkossa hieman hidastuu etenkin yksityisellä sektorilla.

Lainojen korot

Asuntolainojen korot ovat olleet pitkään ennätyksellisen alhaalla ja alkuvuonna 2017 lasku on vain jatkunut. Esimerkiksi 12 kuukauden Euribor laski ensimmäistä kertaa -0,1 prosenttiin. Tällainen matalien korkojen aika on luonnollisesti todella hyvä velkavipua käyttävälle sijoittajalle, sillä lainaraha on halpaa.

Vaikka korkotason noususta ei ole vielä selviä merkkejä, ne tulevat ennen pitkää nousemaan. Esimerkiksi Taloussanomat varoitteli juuri suomalaisia asuntovelallisia korkojen noususta. Moni Euroopan maa on jo saanut elvytettyä taloutensa, joten voi hyvin olla, että EKP nostaa korkoja ennen kuin Suomi on saanut oman taloutensa kunnolla takaisin raiteilleen.

Politiikka

Syyrian sodalle ei näy loppua, Iso-Britannia eroaa EU:sta ja Yhdysvalloissa virkaan astui presidentti, jonka politiikka järkyttää koko maailmaa. Nämä ja monet muut maailman tapahtumat voivat toki tuntua suomalaiselle kaukaisilta asioilta, mutta fakta on, että ne voivat merkittävästi vaikuttaa jokaisen suomalaisen asuntosijoittajan toimintaan. Lisäksi Suomen hallituksen säästötoimet, kevään kuntavaalit ja muut poliittiset päätökset voivat myös osaltaan vaikuttaa asuntosijoittajan toimintaan. Näitä asioita ja niiden vaikutuksia on kuitenkin vaikeaa etukäteen ennustaa.

Vinkkejä vuodelle 2017

Nopealla tarkastelulla asuntosijoittamisen näkymät ovat melko positiivisia myös vuonna 2017. On kuitenkin fakta, että varuillaan täytyy olla, joten alla muutamia vinkkejä tämän vuoden varalle.

[intense_content_box background=”#000000″ icon=”exclamation” icon_stack_color=”#bf8a46″]

 

– Tällä hetkellä voi olla vaikeaa löytää sijoitusasuntoja kasvukeskuksista hinnalla, jolla tuotto olisi riittävä. Tässä markkinassa onkin tärkeää löytää kohteita, joissa vuokratuotto ja vuokrattavuus ovat tasapainossa. Suhteet, yhteistyökumppanit ja nopea reagointi ovat siis olennaisessa osassa. Lisäksi ostaessa kannattaa laskea, että kohde tuottaa myös korkeammilla koroilla.

– Asuntojen hintoja on hyvä seurata. Etenkin kasvukeskuksissa sijaitsevien pienten asuntojen hinnat voivat nousta korkealle, kun asuntokauppa kiihtyy ja kysyntä kasvaa. Reaktorin ylläpitämällä Kannattaako kauppa – sivustolla kannattaa käydä tarkastamassa vuoden 2017 hintaennuste oman toimintasi keskeisillä sijainneilla.

– Vaikka korot ovat edelleen matalalla, on korkojen nousulta tärkeää suojautua. Kirjoitimme aikaisemmin Olli Turusen ja Joonas Oravan vinkeistä tuleviin riskeihin varautumisesta, jossa myös heidän neuvojaan korkojen nousuun liittyyen. Lisäksi esimerkiksi Ostan asuntoja-blogi julkaisi hiljattain hyviä vinkkejä asuntosijoittajan korkosuojauskeinoista.

– Poliittisten päätösten seurauksia on vaikea ennustaa, mutta jokaisen sijoittajan on syytä olla varuillaan, sillä suuria muutoksia voi olla tulossa. Etenkin tämän vuoden aikana pidä silmät ja korvat auki sekä seuraa maailman tapahtumia.

[/intense_content_box]

 

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi