Rekry: Digital Marketing Specialist

Asuntosijoittaminen – Sijoitusten hajauttaminen

asuntosijoittaminen sijoitusten hajauttaminen

Asuntosijoittaminen – Sijoitusten hajauttaminen

Vanha sanalaskukin muistuttaa: älä laita kaikkia munia samaan koriin. Jokaisen asuntosijoittajan tulisi siis miettiä sijoitusten hajauttamista vähentääkseen riskejä. Sijoitusten hajauttamisesta puhutaan yleisemmin osakesijoittamisen yhteydessä, mutta yhtä lailla asuntosijoittajan kannattaa hajauttaa sijoitussalkkuaan. Hajautustapoja on erilaisia ja usein voikin olla fiksua hajauttaa sijoituksia useammalla eri tavalla.

Osta useita asuntoja

Asuntosijoittaja hajauttaa sijoituksiaan ja vähentää riskiä jo pelkästään ostamalla useampia asuntoja. Kun sijoittaja omistaa vain yhden asunnon, on koko sijoitusomaisuus yhden asunnon varassa ja näin ollen vaarassa, jos asunnon kanssa tulee ongelmia. Mikäli sijoittajalla sen sijaan on useampia asuntoja, joiden tuotot eivät korreloi keskenään, voi muiden asuntojen sijoitustoiminta ns. pelastaa ongelmatilanteen yhdessä asunnossa. Asuntosijoittaja voi myös hajauttaa sijoituksiaan ostamalla erilaisia asuntoja. Jotkut sijoittajat esimerkiksi keskittyvät vanhoihin asuntoihin, mutta ostavat myös yhden uudiskohteen hajautusta ajatellen.

Hajauta maantieteellisesti

Jos omistat useita sijoitusasuntoja, voi käytännön kannalta olla kätevää, että kaikki asunnot ovat samasta taloyhtiöstä. Hajautuksen kannalta se ei kuitenkaan ole järkevää. Kun asunnot ovat eri taloyhtiöissä ja yhdessä taloyhtiössä toteutetaan esimerkiksi julkisivuremontti tai linjasaneeraus, pyörii muiden asuntojen vuokraustoiminta silti ennallaan. Niiden tuottavuus samalla kompensoi yhden asunnon remontin kustannuksia ja mahdollisia tyhjiä kuukausia.

On myös tärkeää, että asuntoja on useammalla kadulla, useammassa kaupunginosassa tai mahdollisesti jopa useammassa kaupungissa. Etenkin vuokraustoimintaa tekevät asuntosijoittajat pitävät asuntojaan tyypillisesti kymmeniä vuosia, joiden aikana yksittäisessä kaupunginosassa tai koko kaupungissa voi tulla tuottoon vaikuttavia muutoksia tai ongelmia. Kun sijoitat useammalle alueelle ja useampaan kaupunkiin, vältyt siltä, että yhden alueen tai kaupungin ongelmat vahingoittaisivat koko salkkuasi.

Muista ajallinen hajauttaminen

Vuokraturvan Timo Metsola muistutti aikaisemmassa artikkelissa, että myös sijoitusten ajallinen hajautus on tärkeää. Kaikkia asuntoja ei siis kannata ostaa kerralla. Toki tämä toteutuu tyypillisesti asuntosijoittajilla automaattisesti, sillä useimmat asuntosijoittajat ostavat asuntoja yksitellen.

Metsola myös ehdottaa, että mikäli strategiaasi esimerkiksi kuuluu ostaa joka vuosi yksi asunto, voit joku vuosi jättää ostamatta ja ostaakin toisena vuonna kaksi. Tärkeää on seurata markkinaa, ostaa kohteita otollisina aikoina ja kasata salkkua asunto kerrallaan.

Hajauta myös sijoituslajien välillä

Osakesijoittajat usein aloittavat asuntosijoittamisen hajauttaakseen sijoituksiaan, mutta yhtä lailla asuntosijoittajat voisivat sijoittaa osakkeisiin hajautuksen vuoksi. Kun salkkua käsittelee kokonaisuutena, voi asuntosijoitusten lasku paikkaantua osakesijoitusten nousulla. Nordnetin Jukka Oksaharju kertoo ”Näin onnistut asuntosijoittajana Vol 2”-oppaassamme, että asuntosijoittajan on hyvä miettiä, voisiko esimerkiksi korkojen nousuun varautua sijoittamalla sellaiseen yhtiöön, joka hyötyy korkojen noususta (esim. pankit).

Luonnollisesti omaisuuslajeja on useampiakin kuin asunnot ja osakkeet, joten jokaisen sijoittajan kannattaa valita se itselle sopivin kohde. Voit sijoittaa esimerkiksi rahastoihin, joukkovelkakirjalainoihin tai vaikkapa jalometalleihin. Pääasia on, että löydät lajin ja kohteen, joka toimii parhaiten oman strategiasi ja tavoitteidesi kanssa.

Arvioi yksittäisiä sijoituksia, mutta muista kokonaisuus

Asuntosijoittajan on hyvä muistaa, että asuntosijoittamista voi tehdä usealla eri tavalla ja oman strategian löytäminen on tärkeää. Jos siis keskityt alle 35 neliön yksiöiden vuokraukseen Tampereella, on hyvä pysyä siinä, sillä sen kaltaisista asunnoista ja vuokraustoiminnasta tiedät todennäköisesti eniten. Hajautusta tehdessä tämä on hyvä pitää mielessä.

Tärkeää on siis muistaa, että jokaisen sijoituskohteen on sovittava omiin tavoitteisiin ja strategiaan. Lisäksi kannattaa sijoittaa kohteisiin, jotka vastaavat omaa riskiprofiiliasi. Voi olla myös järkevää sijoittaa osa varoista kohteisiin, joista voit ne tarpeen tullen nopeasti vapauttaa.

Oppaassamme Oksaharju muistuttaa, että hajautus ei ole itseisarvo eli hajautusta ei kannata tehdä hajautuksen vuoksi. Toisin sanoen, jokainen sijoitus on arvioitava yksittäisenä kohteena, vaikka samalla on pohdittava sijoitusten kokonaisuutta. Oksaharjun sanoin hajautuksen on tähdättävä siihen, että riskien realisoituessa sijoitukset tukevat toisiaan, eikä kaikki mene mönkään.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi