Rekry: Digital Marketing Specialist

Vuokralaisen haastattelu – mitä saa ja ei saa kysyä?

Vuokralaisen haastattelu – mitä saa ja ei saa kysyä?

Artikkeli on päivitetty 8.6.2022.

Yksi asuntosijoittajan keskeisistä tehtävistä sijoitustoiminnassa on valita vuokralainen huolella. Vuokralaisen valintaan kuuluu olennaisesti vuokralaisehdokkaiden kartoittaminen ja usein tätä tehdään haastattelemalla. Vuokralaiselta ei kuitenkaan saa kysyä ihan mitä sattuu, joten haastattelutilanteessa kannattaa olla tarkkana. Seuraavaksi käymmekin läpi hieman tarkemmin, mitä vuokralaiselta voi ja ei voi tiedustella ja minkälainen vuokralaisen haastattelu voi olla.

Vuokrauksen tietosuojaohje vuokranantajan apuna

Suomessa vuokraustoimintaa säätelee tietyltä osin henkilötietolaki, jonka tarkoituksena on suojata yksityiselämää, yksityisyyttä turvaavia perusoikeuksia henkilötietoja käsiteltäessä sekä edistää hyvää tietojenkäsittelytapaa. Alan toimijat ovat koonneet henkilötietolakiin perustavan vuokrauksen tietosuojaohjeen, joka neuvoo vuokranantajia käsittelemään vuokralaisten henkilötietoja oikein.

Ohje neuvoo paitsi henkilötietojen käsittelyä myös sitä, minkälaisia tietoja vuokranantaja saa vuokralaiskandidaateilta sekä lopulliselta vuokralaiselta kysyä ja pyytää. Kuten mainittu, vuokranantajalla ei siis ole oikeutta kysyä hakijoilta ihan mitä vain. Nyrkkisääntönä on, että vuokranantaja voi kysyä vuokralaiselta vain sellaisia tietoja, joiden keräämistä voidaan pitää tarpeellisena vuokralaisen henkilöllisyyden, maksukyvyn ja huoneiston huolellisen hoidon varmentamiseksi. Vuokralainen luonnollisesti saa kertoa itsestään enemmänkin ja vuokranantaja saa hyödyntää kyseisiä tietoja vuokralaisen suostumuksella.

Mitä vuokralaiselta voi kysyä?

Vuokralaiselta voi kysyä vain vuokranmaksukykyyn ja asumiseen liittyviä tietoja. Alla muutama yleisin asia, joita vuokralaiselta saa ja kannattaa tiedustella.

Kuukausitulot

Vuokralaisen tulot vaikuttavat merkittävästi vuokranmaksukykyyn, joten vuokranantajalla on oikeus kysyä niitä vuokralaiselta. Vuokranantaja voi myös vaatia palkkatodistusta tai esimerkiksi todistusta ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen määrästä todisteeksi tulotasosta. Kuukausituloja selvittämällä vuokranantaja usein saa myös tiedon siitä, käykö vuokralainen töissä, opiskeleeko tämä vai onko hän esimerkiksi eläkkeellä tai työtön.

Huoneistoon muuttavan puolison tiedot

Vuokranantajalla on oikeus pyytää huoneistoon muuttavan avio- tai avopuolison henkilötunnus ja kuukausitulot. Tämä siitä syystä, että puoliso on vastuussa vuokranmaksusta, vaikkei hän olisikaan virallisesti vuokralaisena vuokrasopimuksessa.

Lasten lukumäärä ja iät

Vuokranantajalla on oikeus tietää, kuinka monta lasta vuokralaisella on sekä lasten syntymävuodet. Lasten nimiä vuokralaisen ei kuitenkaan tarvitse kertoa.

Lemmikit ja tupakointi

Vuokranantajalla on oikeus kieltää asunnossaan lemmikkien pidon ja tupakoinnin, joten hänellä on oikeus kysyä vuokralaisehdokkaalta kyseisistä asioista. Usein yhtä asuntoa vuokrataan ajan mittaan useammalle kuin yhdelle henkilölle, joten lemmikeillä ja tupakoinnilla voi olla vaikutusta asunnon arvoon pidemmällä tähtäimellä.

Luottotiedot

Vuokranantajalla on oikeus tarkistaa vuokralaiskandidaatin luottotiedot. Luottotiedot kannattaakin aina tarkistaa, jotta tulevaisuuden vuokratulot ovat varmemmalla pohjalla.

Mitä vuokralaiselta ei saa kysyä?

Kuten mainittu, vuokralaiselta voi kysyä vain vuokranmaksukykyyn ja asumiseen liittyvistä asioista. Näin ollen lista asioista, joita vuokralaiselta ei saa tiedustella, on melko pitkä. Alla kuitenkin muutama merkittävin asia, joita vuokralaiselta ei saa kysyä.

Parisuhde

Vuokralaiselta ei saa tiedustella mahdollisesta parisuhteesta, sillä asunnon vuokraaminen ei edellytä oman yksityiselämän avaamista. Vuokralaisen täytyy kuitenkin kertoa, ketkä huoneistoon mahdollisesti muuttavat hänen kanssaan. Parisuhdestatus siis tässä samalla saattaa selvitä, mutta muuten tätä ei vuokranantajalla ole oikeutta tiedustella.

Seksuaalinen suuntautuminen

Vuokralaisen seksuaalinen suuntautuminen kuuluu yksityisyydensuojaan, eikä ole suoraan vuokraukseen liittyvää tietoa. Näin ollen, vuokranantajalla ei ole oikeutta kysyä tätä.

Uskonnollinen suuntautuminen

Vuokralaisen uskonnollinen suuntautuminen kuuluu myös yksityisyydensuojaan, eikä ole suoraan vuokraukseen liittyvää tietoa. Näin ollen, vuokranantajalla ei ole oikeutta kysyä tätä.

Rikosrekisteri

Vuokranantajalla ei ole oikeutta saada tietoa vuokralaisen mahdollisesta rikosrekisteristä. Rikosrekisterilain mukaan nämä tiedot ovat salaisia, eikä niiden käyttämistä sallita asuntoa vuokratessa.

Selvitä huolellisesti taustat

Kuten mainitsimme artikkelissa ”Vuokralaisen valinta – mitä, mistä, miten”, vuokralaiselta kannattaa kysyä muutamia peruskysymyksiä. Aina on esimerkiksi hyvä kysyä syitä vuokralaisen muuttoon. Lisäksi on syytä tiedustella, mitä vuokralainen tekee. Henkilötietoja käsiteltäessä kannattaa kuitenkin muistaa, että tietoja saa käyttää vain siihen tarkoitukseen, mihin ne on alun perin kerätty.

Vuokralaisehdokkailta voi kysyä vain asioita, jotka ovat oleellisia vuokranmaksun ja asumisen kannalta.

Vuokralaisen ei ole pakko vastata kysymyksiin, jotka eivät suoraan liity vuokraukseen. Toisaalta sinulla vuokranantajana ei ole velvollisuutta kertoa vuokralaiselle itsestäsi mitään, mutta se voi auttaa suhteen rakentamisessa. Voit esimerkiksi aloittaa haastattelun kertomalla itsestäsi muutamia perustietoja; mitä teet, kauanko olet toiminut vuokranantajana tms. Tämä voi rohkaista myös vuokralaista kertomaan itsestään enemmän. Kuten ’Hyvä vuokratapa’ -ohjeistuksessakin painotetaan, molemminpuolinen avoimuus ja luottamus auttavat vuokrasuhteen rakentamisessa.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi