Rekry: Digital Marketing Specialist

Kun vuokralainen remontoi – näin remontti onnistuu!

Vuokralainen remontoi sijoitusasuntoa

Kun vuokralainen remontoi – näin remontti onnistuu!

Varsinkin pidemmissä vuokrasuhteissa tai kun asunto on nähnyt jo hieman elämää, vuokranantajalle voi jossakin vaiheessa tulla eteen vuokralaisen toive remontoida asuntoa. Kyseessä voi olla ehdotus hyvinkin pienestä pintaremontista esimerkiksi väliseinän kaatamiseen, joten vuokranantajan täytyykin olla hyvin perillä siitä, onko vuokralaisella oikeus remontoida asuntoa ja mitä kannattaa ottaa huomioon, kun vuokralainen remontoi. Lue blogimme ja välty ikäviltä yllätyksiltä sekä rypyistä vuokralaissuhteessa.

Vuokra-asunnon remontointi: kenen oikeus ja vastuu?

Vuokralainen voi syystä tai toisesta ehdottaa omistamasi asunnon – hänen kotinsa – remontointia. Vuokranantajana onkin hyvä sisäistää, että asunto on sijoituskohteen lisäksi vuokralaisen koti, jossa hän haluaa tuntea olonsa kotoisaksi ja pitää (toivottavasti) huolta siitä, että asumisen puitteet ovat kunnossa.

Vuokralainen voi ehdottaa remonttia eri syistä: asunnossa on normaalia pintakulumaa, vuokralainen kaipaa ns. lisävarustelua asuntoon, tai asunnossa on jokin selkeä puutos tai vika. Vuokranantajan on hyvä tietää, ja tiedottaa myös asukkaalle, että pääsääntöisesti vuokralainen tarvitsee aina lain mukaan vuokranantajan suostumuksen asunnossa tehtäviin korjauksiin, remonttiin tai muutostöihin. Tällaisiksi töiksi luetaan muun muassa maalaustyöt, tapetointi ja kiinteiden kalusteiden vaihtaminen, joihin vuokranantaja voi siis halutessaan myöntää vuokralaiselle luvan. Vuokranantajalla on myös oikeus tulla tarkastamaan tehdyt muutostyöt sovittuna aikana.

Luvanvaraisista muutostöistä poiketen, vuokralaisella on lisäksi oikeus, tai jopa velvollisuus, ryhtyä toimenpiteisiin, mikäli huoneistoon kohdistuu riski välittömästä vahingosta. Lain mukaan vuokralaisen on huolehdittava vuokratusta huoneistosta asianmukaisesti. Asianmukainen huolehtiminen tilanteissa, jossa huoneistossa ilmenee vikoja tai korjausta vaativia puutteita, tarkoittaa sitä, että vuokralaisen tulee välittää asunnon omistajalle korjauspyyntö mielellään kirjallisesti (ennen kuin ottaa itse vasaran käteen). Vuokranantajan tulee reagoida korjauspyyntöön kohtuullisessa ajassa tai mahdollisimman pian, mikäli puutteella on merkittävä vaikutus huoneiston kuntoon.

Tee vuokra-asunnon remontista kirjallinen sopimus

Remontista sopiminen helpottuu, kun vuokralaissuhde on avoin. On kuitenkin hyvä muistaa, että vaikka asukas olisi kunnollinen ja rehellinen, vuokralaisen ja vuokranantajan näkemykset remontin sisällöstä, toteutustavasta ja lopputuloksesta voivat erota merkittävästikin. Kun vuokralainen ehdottaa, että voisi itse maalata makuuhuoneen seinät raikkaan valkoisiksi, voi ajatus tuntua vuokranantajasta jopa helpottavalta: kätevää, nopeaa ja helppoa, eikä vaadi vuokranantajalta juuri mitään! Kriteerit työn onnistumisesta ja hyvästä jäljestä voivat kuitenkin olla hyvin erilaiset. Siksi onkin tärkeää, että remontista sovitaan kirjallisesti yksityiskohtia myöten.

Remontoinnista voidaan sopia joko jo vuokrasopimuksessa tai vasta erikseen silloin, kun remonttitoive tulee eteen vuokrasuhteen aikana. On hyvä huomioida, että sopimuksesta käy ilmi mitä remontin on sovittu sisältävän, miten työt hoidetaan, kuka huolehtii materiaaleista ja kustannuksista, ja millainen lopputulos on hyväksyttävä.

Tärkeintä on määritellä kustantaako vuokralainen koko remontin, onko vuokranantaja vastuussa sekä remontin kustannuksista että suorittamisesta, vai hankkiiko ja kustantaako vuokranantaja korjauksiin tarvittavat materiaalit vuokralaisen hoitaessa itse työt. Sopimuksessa voidaan myös määrittää jokin tietty alennus vuokrasta remontin ajaksi. Lisäksi, kannattaa sopia ajankohta vuokranantajan tarkastukselle remontin lopputuloksesta, sekä siitä, miten huoneiston arvoa mahdollisesti kohottavat korjaukset korvataan vuokralaiselle. Suositeltavaa on myös tehdä alkukatselmusraportti sekä ottaa valokuvia huoneistosta, millä voidaan todistaa asunnon kunto ennen remonttia mahdollisissa riitatilanteissa.

Mutta mikä on paras vaihtoehto remontin kustannusten ja töiden jakamiseen? Usein kummallekin osapuolelle toimiva ratkaisu on, että vuokranantaja hankkii ja kustantaa materiaalit ja vuokralainen tekee itse työt. Näin samalla saa asunnon ilmettä kohotettua helposti ja edullisesti, ja vuokralainen saa asuntoon mieleisensä ratkaisun.

Toki, jos vuokranantaja on hyvin remonttitaitoinen ja työ tuntuisi onnistuvan näppärästi, voi sen hoitaa myös itse. Vuokralaisen toiveita on kuitenkin hyvä kuunnella, jotta hänkin saa mahdollisuuden vaikuttaa kotinsa viihtyvyyteen. Mikäli toiveet eroavat räikeästi, mutta vuokranantaja haluaa vuokralaisen kuitenkin voivan päättää esimerkiksi seinien väristä asumisensa ajan, voidaan myös tehdä sopimus esimerkiksi seinävärien palauttamisesta ennalleen vuokralaisen muuttaessa pois.

Kun remontoinut vuokralainen muuttaa pois

Sopimalla jopa remontin yksityiskohdista, vältytään riitatilanteilta viimeistään vuokralaisen muuttaessa pois vuokranantajan tehdessä lopputarkastusta asunnossa. On kuitenkin tilanteita, joissa sopimuksen ehdot eivät ole täyttyneet tai vuokralainen on remontoinut asunnossa ilman lupaa.

Maalarinvalkoiseksi sovitut seinät ovatkin tapetoitu viidakkoa muistuttavalla tapetilla, tai seinät on maalattu ja kylpyhuoneen saumat vaihdettu ilman vuokranantajan suostumusta muutostöihin. Mikä neuvoksi? Vuokranantajan on hyvä muistaa, että ilman lupaa toteutetun remontin seurauksena vuokranantaja voi vaatia asunnon palauttamista ennalleen tai jopa vuokrasopimuksen purkua.

Mikäli vuokranantajaa ei syystä tai toisesta miellytä vuokralaisen tekemien muutostöiden lopputulos, on kuitenkin muistettava, että mikäli vuokranantaja ei ole reklamoinut lopputuloksesta kohtuullisen ajan sisällä remontin päättymisestä, hänen katsotaan hyväksyneen lopputulos. Siksi tarkastusajankohta remontin jälkeen kannattaakin sopia tarkkaan, eikä jättää tarkastusta vasta vuokrasuhteen päättymiseen.

Jos remontti on tehty luvallisesti ja sen voidaan katsoa nostaneen asunnon arvoa, vuokralaisella on oikeus saada kohtuullinen korvaus muutoksista. Jos asunnossa on tehty vuokranantajan luvalla huoneiston arvoa kohottavia muutostöitä, vuokranantajan on korvattava ne vuokralaiselle sovitulla tavalla, tai kohtuullisella korvauksella, mikäli korvauksesta ei ole tarkemmin sovittu ennen remontin aloittamista.

Pidä huolta vuokralaissuhteesta

Vuokra-asunnon kunnossapito on molempien osapuolten oikeus sekä vastuu, joten yhteydenpito säilyttäminen avoimena on ensiarvoisen tärkeää koko vuokrasuhteen ajan. Vuokranantajan kannattaa muistaa Hyvän Vuokratavan mukainen tiedottaminen, jolloin myös kunnollinen vuokralainen kokee tärkeäksi pitää vuokranantajan ajan tasalla asunnon kunnosta ja mahdollisista puutteista. Kun vuokranantaja kommunikoi reilusti asuntoon liittyvistä asioista, myös vuokralaisen on helpompi lähestyä vuokranantajaa, esimerkiksi toivomillaan remonttiehdotuksilla.

Vuokranantaja, muista nämä:

  • Vuokralainen tarvitsee aina luvan remonttiin, korjauksiin tai muutostöihin. Vikatilanteissa vuokralaisen tulee välittää korjauspyyntö vuokranantajalle, jonka tulee reagoida tilanteeseen kohtuullisessa ajassa
  • Kirjallinen sopimus voi estää vaikeiden riitatilanteiden syntymisen
  • Sopimuksessa tärkeintä on sopia remontin tai muutostöiden kustannuksista, suorittamisesta, lopputuloksesta, lopputarkastuksesta ja mahdollisesta korvauksesta vuokralaiselle
  • Vuokralaissuhteen hoitaminen avoimella viestinnällä on tärkeää myös remonttitilanteessa

Lue lisäneuvoja sijoitusasunnon remontointiin artikkelistamme Miten ja milloin sijoitusasunto kannattaa remontoida?

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi