Rekry: Digital Marketing Specialist

Ville Vesterinen: Opintolainalla asuntosijoittajaksi

Ville Vesterinen

Ville Vesterinen: Opintolainalla asuntosijoittajaksi

Vuonna 2011, Ville Vesterinen rohkaistui ja teki sen; hän osti ensimmäisen sijoitusasuntonsa. Reilu vuosi sitten valmistuneella diplomi-insinöörillä, oli opiskelut tuolloin vielä todella kesken ja omaa pääomaa ei sijoitukseen juurikaan ollut käytössä.

Jännittikö häntä aloittaa asuntosijoittaminen opiskelijana.

“Kyllähän se vähän jännitti”, Vesterinen myöntää.

Useimmista asioista opitaan lähipiiristä ja niistä innostutaan ystävien kautta. Vesterinen kertookin, että olisi tuskin uskaltanut lähteä itse mukaan asuntosijoitustoimintaan, mikäli ei olisi ensin kuullut ystäviltään heidän positiivisista kokemuksistaan. “Ystäviltä ja tuttavilta olin kuullut paljon asuntosijoittamisesta, joten aloin selvittää olisiko se itsellekin mahdollista”, Vesterinen tarkentaa.

Opintolainalla mukaan asuntosijoittamiseen

Sijoitustoiminnassa rohkeus ei valitettavasti ainoastaan riitä, vaan tarvitaan rahaa.

Opiskelijoiden ajatellaan usein elävän suoraan kädestä suuhun, eikä sijoittamista pidetä opiskelijoiden harrastuksena. Todellisuudessa opiskelijoiden keskuudesta löytyy myös ahkeria sijoittajia ja etenkin sijoittamisesta kiinnostuneita. Vesterinen onkin yksi näistä stereotypioiden rikkojista – hän oli sijoittanut osakkeisiin opiskeluaikoina jo ennen asuntosijoittamista. Opintolaina tarjosi pääoman osakekauppoihin ja kesätyöansiot mahdollistivat elämisen.

Asuntojen ostaminen vaatii kuitenkin suuremman pääoman kuin esimerkiksi osakkeiden ostaminen. Lainarahan käyttö asuntosijoittamisessa onkin usein välttämätöntä, eikä pelkkä opintolaina riitä rahoittamaan koko sijoitusasuntoa, mutta sitä voi hyvin käyttää omarahoitusosuutena.

Helposti voisikin ajatella, että opiskelijan on vähintäänkin hankalaa, ellei jopa mahdotonta, saada pankista lainaa asuntosijoittamiseen jo myönnetyn opintolainan lisäksi. Pankin vakuuttaminen siitä, että myös opiskelija on kykenevä asuntosijoittamiseen, kuulostaa melko haastavalta tehtävältä. Ilmeisesti asia on toisin.

“Yllätyin hieman itsekin, kun pankista soittivat ja kertoivat olevansa mukana rahoittamassa sijoitusasuntoa”, Vesterinen muistelee. Hyvin pörssissä kasvanut opintolaina realisoitiin omarahoitusosuudeksi ja loppu rahoitus hoidettiin pankkilainalla. Käytännössä siis koko sijoitus maksettiin lainarahalla.

Sijoituskumppanin avulla asuntosijoittaksi

”Yksin asuntosijoittamisen aloittaminen olisi kuitenkaan tuskin ollut mahdollista”, Vesterinen myöntää.

Vesterinen yhdisti voimansa hyvän ystävänsä kanssa ja he päättivät ostaa sijoitusasunnon yhdessä. Molemmat olivat kiinnostuneita aloittamaan, ja yhdessä ensimmäisen sijoitusasunnon hankkiminen ei tuntunut niin hurjalta, sillä varat ja vastuut oli mahdollista jakaa.

Sopiva ja helposti vuokrattava kaksio löytyi yliopiston lähettyviltä. Kyseinen asunto on ollut tuottoisa ja on edelleen osa asuntosalkkua. Vesterisen ja sijoituskumppaneiden strategia on alusta asti ollut ’osta ja pidä’. He ovat keskittyneet sijoittamaan pienempiin, hyväkuntoisiin tai pientä pintaremonttia vaativiin asuntoihin Lappeenrannan korkeakoulujen läheisyydestä, missä on hyvä vuokrattavuus.

Kimppasijoittaminen onkin sujunut niin hyvin, että tällä hetkellä Vesteriselle on kertynyt asuntoja parin ystävänsä kanssa vajaa kymmenkunta.

Ystävien kanssa sijoittaminen voi jollekin tuntua hurjalta, sillä kyse ei ole vain omien vaan myös toisen rahojen laittamisesta likoon. Vesterisen mielestä luottamus onkin tärkein perusta ja edellytys yhdessä sijoittamiselle. “Siellä on pakko olla taustalla vahva ystävyyssuhde, jotta toiseen voi luottaa”, Vesterinen täsmentää.

Sijoittaminen on mieluinen harrastus

Vesterisestä huomaa heti, että hän on aidosti todella kiinnostunut asuntosijoittamisesta sekä sijoittamisesta ylipäätään.

Diplomi-insinööri Vesterinen päätyi myös työelämässä asuntoalalle. Nykyään hän toimii Forenomin, suomalaisen majoitus- ja relocationratkaisuja tarjoavan yrityksen, Lappeenrannan aluepäällikkönä.

Vapaa-aika kuluu 2-vuotiaan pojan kanssa touhutessa ja sijoittamiseen liittyviä asioita seuraillessa. Asuntosijoittaminen onkin Vesteriselle tällä hetkellä enemmänkin mieluinen harrastus. Toki toisin kuin monen muun suomalaisen harrastukset, hänen harrastuksensa tuottaa.

Sijoittamiseen kohdistuva innostus ja intohimo selviävät myös bonuskysymyksestä: jos saisit valita yhden henkilön kenet tavata, kuka se olisi? Pienen pohdinnan jälkeen, Vesterisen suusta tuli kukas muukaan kuin sijoitusmaailman kuningas Warren Buffett. “Häneltä olisi hienoa kuulla henkilökohtaisesti neuvoja sijoittamiseen”, Vesterinen kertoo.

Paras valinta oli aloittaa

Vesterisellä ei tosin näytä olevan suurempaa tarvetta perustavan laatuisiin neuvoihin, sillä hankaluuksia sijoitustaipaleella ei ole ollut. Vesteriselle ei tule mieleen kuin yksi asia minkä tekisi toisin, jos saisi mahdollisuuden palata ajassa taaksepäin.

”Ensimmäisestä asunnosta maksettiin jälkikäteen ajateltuna vähän turhan paljon alueen hintatasoon nähden”, Vesterinen paljastaa. Tämäkään ei tosin ole katastrofi, sillä kyseinen asunto on ollut onnistunut ja tuottoisa sijoitus hinnasta huolimatta.

Kun hän taas miettii parasta valintaa tai onnistumista asuntosijoittajana, vastaus on selvä. “Se, että aloitin”, Vesterinen kertoo. Hän kehottaakin kaikkia asuntosijoittamisesta kiinnostuneita ottamaan rohkeasti ensimmäisen askeleen, mikäli siihen vain suinkin on mahdollisuus.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi