Rekry: Digital Marketing Specialist

Vesivahinko sijoitusasunnossa – kuka korvaa?

vesivahinko sijoitusasunnossa

Vesivahinko sijoitusasunnossa – kuka korvaa?

Kuten Asuntosijoittajan yleisimmät juridiset virheet – artikkelissa kävi ilmi, korjaus- ja korvausvastuu voivat mennä useasti sekaisin. Klassinen esimerkki tästä on vuokralaisen aiheuttama vesivahinko, jonka korvaajaksi joskus esitetään asuntosijoittajaa, vaikkei hänen sitä kuulukaan maksaa. Vesivahinko sijoitusasunnossa onkin melko yleinen ongelma, joten se ymmärrettävästi puhuttaa ja mietityttää. Siksi päätimmekin käydä asiaa läpi vielä hieman tarkemmin muutaman kysymyksen kautta, jotta voit asuntosijoittajana selvittää tilanteen oikein ja mahdollisimman nopeasti.

Kuka aiheutti vahingon?

Olennaista vesivahingossa, kuten missä tahansa muussakin vahingossa, on se, kuka tai mikä vahingon on aiheuttanut. Tilanne on selkeä, jos esimerkiksi vuokralainen on nukahtanut suihkuun ja huolimattomuudellaan aiheuttanut mittavan vesivahingon. Toisaalta esimerkiksi tiskikoneen vuotaminen taas voi olla vuokralaisen, vuokranantajan tai jopa asentajan huolimattomuutta tai vialliseen laitteeseen liittyvää. Jos sijoitusasunnossasi sattuu vesivahinko, selvitä ensin tarkkaan, kuka tai mikä vahingon aiheutti, sillä se on merkittävä tekijä korjauslaskun maksamisen kannalta.

Kuka korjaa vahingon?

Vesivahingon sattuessa vaurioita korjaa joskus eri taho, kuin joka ne mahdollisesti loppujen lopuksi korvaa. Ellei taloyhtiössä olla toisin sovittu, korjaukseen sovelletaan asunto-osakeyhtiölakia, jonka mukaan taloyhtiön vastuulla on pitää kiinteistön rakenteet, eristeet sekä perusjärjestelmät (esim. vesi-, viemäri- ja ilmanvaihtojärjestelmät) kunnossa, kun taas omistajan on huolehdittava asunnon sisäosista. Näin ollen, vesivahingon sattuessa vuokranantaja korjauttaa sisätilat ja taloyhtiö rakenteet sekä perusjärjestelmät riippumatta siitä, kuka vahingon aiheutti. Poikkeuksena tästä ovat kuitenkin tapaukset, jossa vahingon aiheuttaa esimerkiksi vika taloyhtiön rakenteissa tai muissa sen kunnossapitovastuulle kuuluvissa osissa, jolloin yhtiön on korjattava myös huoneiston sisäosat ns. perustasoon asti.

Kuka korvaa vahingon?

Kun korjausvastuut ovat selvät ja vahinko on korjattu, on vielä selvitettävä, kuka vahingon korvaa. Tässä kohtaa olennaista on luonnollisesti se, kuka vahingon aiheutti, sillä hän tai hänen vakuutuksensa on yleensä myös vastuussa kulujen maksamisesta.

Korvausvastuu on henkilökohtaista vastuuta, eikä vuokranantaja ole automaattisesti vastuussa vuokralaisen aiheuttamasta vahingosta. Mikäli vuokralainen on huolimattomuudellaan aiheuttanut vahingon, voi vuokralaisen kotivakuutus mahdollisesti korvata vahingon tai ainakin osan siitä. Mikäli vuokralaisella ei ole vakuutusta, joutuu hän itse maksamaan vahingosta aiheutuneet kustannukset. Vuokranantaja sen sijaan joutuu korvausvastuuseen, jos hän on itse laiminlyönnillään tai huolimattomuudellaan aiheuttanut vahingon.

Vinkkejä asuntosijoittajalle

1. Muista ennaltaehkäisy

Vahinkojen välttämiseksi ennaltaehkäisy on halvin ja helpoin konsti. Ensinnäkin kannattaa aina varmistaa, että asunnon LVI-laitteet kuten tiski- ja pesukoneiden liitännät ovat ammattilaisten asentamia sekä suunnittelemia. Lisäksi säännöllisesti tarkastamalla LVI-laitteiden liitännät ja kunnon voit säästyä kalliilta vesivahingoilta. Pesukoneiden ja kylmälaitteiden alle on myös asennettava turvakaukalot, jotka estävät veden valumisen rakenteisiin.

2. Neuvo vuokralaista

Vuokralaista on hyvä muistuttaa muutamasta perusohjeesta, joilla voi estää vesivahingon. Esimerkiksi tiskikonetta tai pesukonetta ei saisi koskaan jättää päälle, kun itse lähtee pois kotoa. Jääkaappia ja pakastinta ei myöskään saa jättää sulamaan ilman valvontaa. Lisäksi lattiakaivot täytyy puhdistaa riittävän usein. Mikäli vahinko sattuu varotoimista huolimatta, nopea toiminta on äärimmäisen tärkeää, sillä vesivahinkojen aiheuttamat vauriot tyypillisesti pahentuvat ajan kuluessa. Jo vuokrasopimusta solmiessa onkin hyvä rohkaista vuokralaista ottamaan heti yhteyttä, mikäli ongelmia tai vuotoja ilmenee.

3. Varaudu vakuutuksilla

Paitsi ennaltaehkäisy myös vahinkoihin varautuminen on tärkeää. Vuokraiselle kannattaa selventää kotivakuutuksen edut ja kannustaa häntä turvaamaan omat tavaransa kotivakuutuksen kautta. Vakuutusyhtiöt tarjoavat vakuutuksia myös vuokranantajille ja sellainen on järkevää jokaisen vuokranantajan ottaa. Vaikka vuokralaisella olisi oma kotivakuutus ja taloyhtiöllä kiinteistövakuutus, kannattaa vuokranantajan itse vakuuttaa sijoitusasunnosta ne osat, jotka kuuluvat hänen kunnossapitovastuulleen.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi