Rekry: Digital Marketing Specialist

Tuomas Mäkelä: Turkulainen sijoitusristiretki Varissuolta Aurajoen rantaan

Tuomas Mäkelä

Tuomas Mäkelä: Turkulainen sijoitusristiretki Varissuolta Aurajoen rantaan

Asuntojen flippaaja, yrittäjä Tuomas Mäkelä on asuntoinnovaatioiden ehtymätön sampo. Hän ammentaa energiansa designista ja elämästä itsestään. Hänen toinen yrityksensä Bo LKV keskittyy perinteiseen kiinteistönvälitykseen täysin uudenlaisella ja raikkaalla tulokulmalla. Toinen, Urban toteuttaa yksilöllisiä moderneja asuntoja myyntiin ja vuokralle. Mäkelän mielenkiintoinen menestystarina sai alkunsa hampurilaisravintolan pariloilta.

Potkua joka suunnasta: isäpuoli, Kiyosaki ja hampurilaiset

Alalle Mäkelä hurahti rakkaan edesmenneen isäpuolensa innoittamana. Mäkelän isäpuoli sijoitti, jalosti ja myi asuntoja ja kiinteistöjä Suomessa, sekä Espanjassa, jossa hän asui useana talvena. ”Isäpuoli teki projekteja omalla tyylillään, vähän niin kuin old school -hengessä, ei kovin design-orientoituneesti”, sanoo Mäkelä ja täsmentää, että hänellä itsellään myös esteettisyys ja asunnon fiilis ovat vahvasti mukana, kun isäpuolelle tärkeää oli lähinnä toiminnallisuus. Toisaalta Mäkelä on parikymppisestä asti lukenut bisnes- ja itsensä kehittämisen kirjallisuutta. Amerikanjapanilaisen Robert Kiyosakin kirjat antoivatkin hänelle tuon lopullisen sysäyksen aloittaa asuntosijoittaminen vuonna 2004.

Mäkelän isäpuoli kannusti häntä hankkimaan ensimmäisen sijoitusasuntonsa pahamaineiseksi kutsutulta Varissuolta, Turun lähiöstä. Kuten monet kokeneet asuntosijoittajat, Mäkeläkin laittoi ensimmäiset sijoitusrahansa kiinni pieneen, 30-neliöiseen yksiöön. Yhtälö oli varsin toimiva, koska asunnot olivat edullisia ja vuokrataso alueella kohtuullisen korkea. Vielä yli 10 vuotta myöhemmin Mäkelä kiittelee isäpuoltaan ja mukana olleita kiinteistönvälittäjiä onnistuneesta kaupasta, joka antoi Mäkelän mukaan hänen uralleen suunnan.

Ensisijoituskohteen hintalappu oli 30 000 euroa, josta parikymppisen Mäkelän piti pulittaa käsirahana 30 %. Hän oli kerännyt lukion ohella pesämunaa jo 16-vuotiaasta lähtien hampurilaisten paistajana Hesburgerissa viikonloppuisin ja arki-iltaisin. Ylioppilaslahjaksi saamansa rahat Mäkelä lisäsi alkupääomapottiin, ja isäpuoli takasi omalla nimellään osan lainasta. ”Se oli ihan mahtava juttu, että hän auttoi mut silloin alkuun”, kiittelee Mäkelä.

Intohimona flippaus

Ennusmerkit alkoivat näyttää siltä, että asuntosijoittamisesta voisi jonain päivänä tulla ammatti. Innostusta ruokki myös se, että käteen ja taskun pohjalle alkoi jäädä muutakin kuin kuitit. Sijoittaminen ja asuntojen suunnittelu, remontointi, markkinointi sekä myynti itsessään olivat jo alusta lähtien kiinnostavia, ja ”kädet ratissa” on parempi tunne kuin perinteisessä osakesijoittamisessa, jossa sijoittaja istuu toimistossaan tuijottamassa ruutua ja lukuja. Mäkelä kertoo, että itse tekemiseen syttyi ensin kipinä ja sitten roihu.

Tyypillisin tapa sijoittaa asuntoihin on ostaa asunto ja vuokrata sitä eteenpäin. Mäkelä on kuitenkin päättänyt enemmän keskittyä flippaukseen. Pähkinänkuoressa se tarkoittaa asunnon ostoa, kunnostusta ja nopeaa myyntiä. Flippauksessa hän pääsee käyttämään idearikkauttaan ja luovuuttaan, joita tarvitaan remonttien suunnittelussa ja toteutuksessa.

Mäkelä on kasvattanut asuntosalkkuaan maltillisesti. Tällä hetkellä hänen sijoitussalkussaan on hieman yli 10 asuntoa; muutamia remontoitavia kohteita, ja loput hän on vuokrannut. Yksiöihin sijoittaminen on Mäkelällä edelleen ykkösvaihtoehto, kun hän ostaa asunnon vuokrattavaksi. Hän ostaa niitä joko Turun keskustasta tai yliopiston läheisyydestä hyvistä taloyhtiöistä. Huonokuntoiset ja peruskuntoiset asunnot hän remontoi ja luo vuokralaisille lisäarvoa – samalla kun kasvattaa omaa tilipussiaan.

Haastatteluhetkellä Mäkelällä on meneillään viiden asunnon projekti hirsirunkoisessa talossa Aurajoen rannalla. Jos tunnet Turkua vähänkään, ymmärrät Mäkelän tehneen kohtuullisen työn 12 vuoden aikana. Vaikka matkaa Varissuon sijoitusyksiöstä Aurajoen rantaan on alle 10 kilometriä, sijoittajana matkan kulkeminen ei onnistu ihan lyhyessä ajassa.

Vaativa projekti palkitsee tekijänsä

Parhaimpana onnistumisenaan Mäkelä pitää Aurajoen rannalla olevaa kohdettaan. Haastatteluhetkellä kunnostusprojekti pitkine lupaprosesseineen on kestänyt 1,5 vuotta. Oppia ja onnistumisen tunteita on tullut runsaasti pitkin matkaa, kun hän on selättänyt haasteita ja saanut tiettyjä välivaiheita valmiiksi. Kun museoviraston suojelemassa kiinteistössä olevasta yhdestä asunnosta tehdään viisi toimivaa ja tyylikästä asuntoa niin, että se olisi vielä taloudellisesti kannattavaa ja rakennusvalvonnan hyväksymä, on projekti takuulla vaativa. Yksin ei Mäkelä kuitenkaan ole joutunut töitä paiskimaan – hän kehuu mukana ollutta monihenkistä tiimiään ja hyvää yhteistyötä. Uniikkeja asuntoja kilpailukykyiseen hintaan on kuulemma tarjolla syksyllä 2016.

Minne matka tulevaisuudessa?

Mäkelän matka on jo jatkunut Varissuolta Aurajoen rannan kautta Helsinkiin. Pääfokus Mäkelällä on tällä hetkellä menestystarinaksi osoittautuneen Bo LKV:n kasvattamisessa ja kehittämisessä yhdessä yhtiökumppaniensa kanssa. Nyt jo 1,5 vuotta vanhan Bo LKV:n tiimissä työskentelee yli 25 kiinteistönvälityksen, sisustussuunnittelun, valokuvauksen ja markkinoinnin huippua kahdessa kaupungissa. Bo LKV:sta on noussut lyhyessä ajassa suorastaan ilmiö Turun ja Helsingin kiinteistönvälitysmarkkinoilla. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten Mäkelän luotsaama Bo tulee muokkaamaan perinteistä alaa tulevaisuudessa.

Seuraavaksi Mäkelällä on suunnitelmissa myös ostaa yhtiökumppanin kanssa Turusta ja Helsingistä remontoitavia asuntoja. Mäkelän uudessa liikeideassa jalostuu hänen intohimonsa, osaamisensa ja koko hänen tähänastinen uransa. Tulevaisuudessa osa asunnoista remontoidaan, sisustetaan ja kalustetaan tyylikkäästi, ja vuokrataan lyhyt- tai pitkäkestoiseen tarpeeseen. Ehkä Mäkelä käynnistää uuden trendin: design-vuokra-asumista avaimet käteen.

Mäkelä ei suostu epäonnistumaan, vaikka epäonnistuu

Entä epäonnistumiset ja virheet? ”Mä oon yleisesti pikkusen huono katumaan valintojani”, pamauttaa Mäkelä ja kertoo tehneensä paljon virheitä. Sen sijaan, että niitä pelkäisi, niistä kannattaa ottaa oppia. Vaikka positiivisuutta puhkuvaa Mäkelää piinaa epäonnistumisista ja vääristä valinnoista, hän ei löydä mitään mitä tekisi toisin. ”Oon tosi kiitollinen ja tyytyväinen siitä, miten asiat ovat menneet”, hän toteaa.

Mäkelä mainitsee myös usein ”inspiraation”. Hänestä saa heti vaikutelman idearikkaasta ja energisestä yrittäjästä. Vaikka työ ja vapaa-aika menevätkin sujuvasti limittäin, eikä aina tiedä milloin työ loppuu ja vapaa-aika alkaa, nauttii Mäkelä vaimonsa ja pienen tyttärensä kanssa rennoista koti-illoista, matkustelusta ja ajasta hyvien ystävien seurassa. Inspiraatioita työhönsä Mäkelä ammentaa vapaa-aikanaan esimerkiksi kahviloista, ravintoloista ja arkkitehtuurista – tai sitten inspiroi leppoisasti kotisohvalla. ”Välillä oikeastaan pitää vähän enemmänkin toppuutella itseään, ettei ihan joka suuntaan lähde sutimaan ja innostumaan liikaa kaikesta kiinnostavasta”, hän naurahtaa ja kertoo olevansa utelias oppija, joka pyrkii löytämään positiivisen puolen kaikista asioista.

Ehkä monen kannattaisi ottaa Mäkelästä oppia – elämässä pääsee pitkälle ja hyvällä vauhdilla, kun ei jää liiaksi murehtimaan ja märehtimään.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi