Uutta: Asuntosijoittajan kaupunkioppaat 2023

Terhi Majasalmi: Vauras nainen seikkailee ja valloittaa Atlantin molemmin puolin

Terhi Majasalmi: Vauras nainen seikkailee ja valloittaa Atlantin molemmin puolin

Skype-linjan toisessa päässä istuu kaunis Terhi Majasalmi; kahden lapsen äiti, vaimo, yrittäjä, varallisuusvalmentaja ja asuntosijoittaja. Hän on perustanut nopeasti kasvavan Yhdysvaltoihin sijoittavan kiinteistövarainhoitoyhtiön, kirjoittanut kirjan ‘Totuus Taloudestasi’ sekä kirjoittaa viikoittain lyhyitä artikkeleita Ilta-Sanomien ‘Raha Poikimaan’-blogiin. Vapaa-ajallaan (niin millä?) Majasalmi viettää aikaa perheensä kanssa, luotsaa kansainvälistä bisnestä, käy puhumassa ja vierailemassa erilaisissa tilaisuuksissa, lukee sekä treenaa personal trainerin kanssa. Osan vuodesta koko perhe asustaa Las Vegasissa yhdistämällä asuntosijoittamisen, työnteon, perhe-elämän ja lomailun. Haastatteluhetkelläkin perhe on nauttimassa Vegasin lämmöstä ja lomasta sekä luonnollisesti hoitamassa Amerikan bisneksiä ja sijoitustoimintaa.

Yhden ihmisen aika näköjään riittää kaikenlaiseen.

Ihminen ehtii, kun keskittyy hallitsemaan energiaa

Muutama kuukausi sitten Majasalmi kävi kuuntelemassa Frank Martelaa, joka esitti ajatuksen, että aikaa ei voi hallita, mutta energiaa sen sijaan voi. “Tajusin, että tuohan on ihan totta – sitä ei voi hallita. Vaikka olisi kuinka paljon aikaa, mutta ei ole energiaa tehdä asioita, niin ei saa mitään aikaiseksi”, Majasalmi selittää.

Välillä töitä täytyy painaa hiki hatussa, mutta silloin tällöin on syytä myös nollata. Majasalmi onkin pyrkinyt siihen, ettei iltaisin enää tekisi töitä.

Majasalmi on myös päättänyt panostaa erityisesti neljään asiaan elämässään: terveys, ihmissuhteet, varallisuus ja seikkailut. Varallisuuspuoleen toki yhdistyy niin henkilökohtainen elämä kuin työelämä monenlaisten ihmisten ja asioiden kautta. Majasalmi kertookin, että paljon ehtii tekemään, kun asiat ovat kytköksissä toisiinsa. “Kaikki jutut kuitenkin pyörivät saman asian ympärillä, mutta eri kulmasta. Lisäksi, kun tekee paljon, niin tapaa mielenkiintoisia ihmisiä, joiden kanssa haluaa tehdä yhteistyötä. Se on kyllä parasta”, Majasalmi toteaa.

Yhdysvaltojen asuntomarkkinat ovat seikkailua, kokee Majasalmi

Majasalmi kertoo olevansa seikkailijaluonne. Näin ollen, kun vuonna 2012 Yhdysvaltoihin sijoittaminen oli aiempaa enemmän tapetilla, hän suhtautui asiaan hyvin myötämielisesti. Tämä tosin tarkoitti sitä, että mies on paljon reissun päällä. “Me päätettiin, että mies matkustaa Amerikkaan ja me ollaan sitten tyttöjen kanssa Suomessa enemmän. Se on mahdollistanut kuitenkin sen, että ollaan yhdessäkin paljon Yhdysvalloissa. En siis pane pahakseni!” Majasalmi sanoo hymyillen.

Majasalmella ja hänen miehellään on puolen vuosikymmenen verran Yhdysvalloissa asuntosijoittamista takana ja fiilikset ovat matkan varrella sattuneista vaikeuksista huolimatta todella hyvät. “Sanotaan, että en haluaisi enää olla siinä tilanteessa, missä oltiin esimerkiksi 2010-2013. Toisaalta se, mitä siitä on seurannut, on kaiken sen tuskan arvoista” hän myöntää.

Seikkailun lisäksi rapakon takana on myös huomattavasti enemmän mahdollisuuksia asuntosijoittamiseen. Siellä ollessa Majasalmesta tuntuu, että joka kulman takana on yhden ihmisen elämän tarpeisiin riittävä mahdollisuus. Tämä oli yksi syy siihen, miksi Majasalmi, hänen perustama kiinteistövarainhoitoyhtiö, hänen miehensä sekä miehen veli lähtivät valloittamaan Yhdysvaltojen asuntomarkkinoita.

Amerikkaan sijoittaminen on kuitenkin luonnollisesti täysin omanlainen seikkailu. Lähtiessä Majasalmi ajatteli, että Suomessa ansaitut opit vie pitkälle, mutta aika pian ajatus muuttui. Hän neuvookin, ettei sinne ehkä ensimmäisenä kannata lähteä ilman kokemusta asuntosijoittamisesta. Lisäksi luotettavasta paikallisoppaasta on paljon apua. Haasteita nimittäin löytyy, eivätkä kulttuurierot ja kielimuuri ole edes niitä suurimpia. “Jos Suomessa mietitään, että onko hyviä tai huonoja alueita, niin täällä todellakin on hyviä ja huonoja alueita sekä kaikkea niiden väliltä”, Majasalmi varoittaa. Lisäksi esimerkiksi lainan saanti ja suhteiden luominen ovat kestäneet kauemmin kuin hän ja hänen miehensä olivat osanneet odottaa.

Asuntosijoittaminen on ihmissuhdebisnestä

Ihmissuhteiden rakentaminen on kaikessa liiketoiminnassa tärkeää. Suomessa asiat ovat kuitenkin huomattavasti suoraviivaisempia ja liike-elämässä voi ripeämmin mennä suoraan asiaan kuin Amerikassa. Majasalmi kertoo, että Yhdysvalloissa suhteita rakennetaan käymällä puolisoiden kanssa illallistamassa yhteistyökumppanin kotona ja toisinaan menemällä sunnuntaisin yhdessä kirkkoon. Useimmiten tärkeät suhteet eivät siis ole pelkkää bisnestä, vaikka eivät ne Suomessakaan taida olla. Kulttuurierot ovat kuitenkin merkittävät.

Toisaalta vahvan yhteistyösuhteen rakentaminen on myös palkitsevaa. “Sitä yhteistä suhdetta on rakennettu niin pitkään, että jos ja kun tulee ongelmia, niin sitä jaksaa paremmin ponnistaa eikä luovuta helpolla. Se on toisinaan myös se vakuutus koko hommalle”, Majasalmi kiteyttää.

Majasalmi selkeästi pitää ihmisten kanssa työskentelemisestä, mikä on ehkä yksi syy siihen, miksi asuntosijoittaminen vei mennessään. “Tämä on ihmissuhdebisnestä”, hän toteaa.

Majasalmi onkin esimerkiksi huomannut, että vuokralaisen lähtiessä Suomessa uuden saa helposti kysymällä lähtevältä vuokralaiselta, olisiko hänellä tuttavaa tai ystävää, joka olisi vailla asuntoa. Useimmiten tämä toimii, eikä hänen ole liiemmin tarvinnut yleisesti mainostaa Suomessa olevia sijoitusasuntojaan vuokrataan-palstoilla. ”Yleensä kaveripiirit ovat sellaisia, että jos yksi tyyppi on kunnollinen, niin ne kaikki ovat kunnollisia”, Majasalmi tuumii. Tällä taktiikalla edellinen vuokralainen antaa samalla ikään kuin takeen ystävästään ja laittaa sosiaalisen asemansa likoon, vaikkei missään nimessä joutuisikaan vastuuseen toisen tekemisistä.

Majasalmi on vuokrannut sijoitusasuntojaan vuosien varrella monelle maahanmuuttajalle sekä sosiaalitoimiston asiakkaalle. Hän huomauttaa, että vaikeista lähtökohdista tulevat ovat melko usein todella kiitollisia siitä, että he ylipäätään saavat asunnon. Lisäksi ulkomaalaisten vuokralaisten kanssa ilmenevät ongelmat ovat melko samoja kuin suomalaisten vuokralaisten. Eroina ovat oikeastaan siisteys ja kielimuuri. ”Tavallaan olen yllättynyt siitä, miten siisteinä he ovat pitäneet asuntoa. Positiivista on se, että useimmat heistä ei juo alkoholia lainkaan. Toki kielimuuri on toisinaan harmittava hankaluus, mutta aika moni puhuu englantia”, Majasalmi kertoo.

Yllättävää on, että ongelmallisimmat tapaukset Suomessa ovat sattuneet Majasalmen kohdalle vuokranvälitysfirmojen eikä sosiaalitoimiston kautta. Ennakkoluulot eivät siis todellakaan aina pidä paikkansa. Peliä pitää vain yrittää pelata peliä tarkasti, sillä asuntosijoittaminen on ehdottomasti ihmissuhde- ja taitolaji.

Jo yli 10 vuotta asuntosijoittamista takana

Majasalmen taival sijoittajana alkoi jo noin 20 vuotta sitten tallettamalla ensimmäiset 1 000 markkaa ASP-tililleen. Ensimmäiset 10 vuotta hän haki mieleistä sijoitustapaa kokeillen erilaisiin omaisuuslajeihin sijoittamista. Asuntosijoittaminen oli kuitenkin se, joka kunnolla tempaisi mukaansa.

Majasalmi aloitti asuntosijoittamisen reilu kymmenen vuotta sitten, jolloin hän osti ensimmäisen sijoitusasunnon omiin nimiinsä. Perheessä oli tuolloin jo muutamia sijoitusasuntoja miehen omistuksessa. Hän rahoitti sijoituksen mieheltään lainaamillaan rahoilla sekä pankkilainalla. Mahdollisuus velkavivun hyödyntämiseen olikin yksi niistä asioista, jotka innostivat Majasalmea sijoittamaan asuntoihin. “Kun tajusin, että velkavivulla voi saada merkittävän omaisuuden aikaiseksi, niin totesin, että tämä on se minun juttu”, hän toteaa.

Pian ensimmäisen sijoitusasunnon oston jälkeen Majasalmi ja hänen miehensä asettivat kunnianhimoisen tavoitteen. “Meillä oli itseasiassa sellainen tavoite mieheni kanssa, että kymmenessä vuodessa asuntosalkussa pitää olla 20 asuntoa”, hän muistelee. Tavoitteeseen on päästy ja parin salkussa on tällä hetkellä useita kymmeniä sijoitusasuntoja Suomessa sekä Yhdysvalloissa.

Terhi Majasalmi – elämäntehtävänä rahan ja varallisuuden kulttuurinmuutostyö

Majasalmesta huomaa, että varallisuusvalmentajan ja asuntosijoittajan roolit elävät sulassa sovussa keskenään sekä täydentävät toisiaan. Asuntosijoittamisesta puhuttaessa, hän puhuu useissa sivulauseissa myös varallisuuden kasvattamisesta ja siitä, miten tärkeää oman taloudenhoito on. Varallisuus ja taloudenhoito sekä niihin liittyvä kulttuurinmuutos ovat selkeästi lähellä sydäntä.

Kirsi ja himoshoppaajat-ohjelmastakin tuttu Majasalmi on miettinyt myös oman TV-ohjelmansa aloittamista. ”Haluaisin tehdä tv-ohjelman rahasta. Ei mitään pönötystä, vaan rennossa ilmapiirissä kysellä ihmisiltä heidän ajatuksiaan rahasta”, hän selittää.

Omasta TV-ohjelmasta innostuneena Majasalmi mainitseekin pienen pohdinnan jälkeen Oprah Winfreyn, kun kysyn kenet hän haluaisi tavata, jos saisi valita yhden henkilön. Kyseiseltä kuuluisalta televisiojuontajalta ja maailman ensimmäiseltä tummaihoiselta naispuoliselta miljardööriltä saisi varmasti arvokkaita oppeja ja sisäpiiritietoa niin keskusteluohjelman tekemiseen kuin yleisesti liiketoimintaankin liittyen.

Varallisuuden kulttuurinmuutostyötä Majasalmi epäilemättä jatkaa myös tulevaisuudessa. Se, tapahtuuko tämä työ oman TV-ohjelman, yrityksen vai jonkun muun kanavan kautta, jää nähtäväksi.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi