Rekry: Digital Marketing Specialist

Soluasunnot sijoitusstrategiana

Soluasunnot sijoitusstrategiana

Yksiöiden, kaksioiden tai perheasuntojen lisäksi asuntosijoittajan strategiaan voi kuulua myös soluasunnot, joita sijoittaja voi luoda salkkuunsa esimerkiksi suurista asunnoista muokkaamalla. Soluasunnot ovat tyypillisiä esimerkiksi opiskelijoiden keskuudessa, joten myös soluasunnon asukkaasta voi saada hyvän ja pitkäaikaisen vuokralaisen kasvavassa opiskelijakaupungissa. 

Soluasunnot yksiöiden ja kaksioiden sijaan

Soluasunto on asumismuoto, jossa kullakin asukkaalla on käytössään oma huone ja sen lisäksi yhteiset tilat kuten keittiö ja kylpyhuone. Kuten sanottu, soluasunnot ovat vuokralaiskandidaateille suosittu vaihtoehto usein esimerkiksi opiskelijakaupungeissa, joissa pienten asuntojen kysyntä on voinut kasvaa jo niin korkeaksi, että yksiöiden ja pienten kaksioiden tarjonta ei riitä.

Myytävien asuntojen puolelta suuria asuntoja voi taas olla tarjolla enemmän, jolloin asuntosijoittajalle voi tarjoutua hyvä tilanne hankkia salkkuunsa solutettava asunto, kun solun vuokrattavuuskin näyttää lupaavalta. Suuremmat perheasunnot voivat myös useissa, kasvavissa kaupungeissa olla edullisempia ostettavia kohteita kuin yksiöt ja pienet kaksiot.

Asuntojen soluttaminen

Asuntojen soluttamisesta kiinnostuneelle sijoittajalle kannattava vaihtoehto on suurempi perheasunto, jonka pohjaratkaisu toimii muokkausten jälkeen myös kämppisasumisessa. Lisäksi, kuten muidenkin sijoituskohteiden valinnassa, sijainti on soluasunnoissakin tärkeää: solutettava asunto on usein järkevää valita opiskelijakaupungeista ja mahdollisuuksien mukaan läheltä oppilaitoksia, jolloin vuokrattavuus on todennäköisesti hyvä. 

Pohjaratkaisun on hyvä tukea perheasunnon muuttamista kämppiksille sopivaksi suhteellisen pienellä vaivalla eli sijoittajan kannattaa ottaa huomioon asunnon yhteisten tilojen sekä makuuhuoneiden järkevä koko ja sijainti pohjaratkaisussa. 

Sijoittajalle järkevä vaihtoehto voi olla esimerkiksi hyvän kokoinen kolmio, jossa makuuhuoneet ovat suurin piirtein samankokoisia, ja jossa keittiö ja kylpytilat toimivat kimppakämpässäkin. Makuuhuoneista on hyvä saada lukolliset, sillä usein kimppakämppään muuttaa toisilleen tuntemattomia asukkaita, jolloin turvallisuuden ja yksityisyyden tunne omassa huoneessa on tärkeää. Sijoittaja voi ottaa myös huomioon, että makuuhuoneiden ja keittiötilan lisäksi myös yhteinen viihtyisä oleskelutila voi olla monelle asujalle plussaa. 

Vuokrasopimukset soluasunnossa

Soluasuntojen ja kimppakämppien vuokraamisessa on hyvä kiinnittää huomiota vuokrasopimuksiin. Useamman vuokralaisen asuessa samassa asunnossa, on vuokrasopimuksille käytännössä kolme eri vaihtoehtoa. 

Ensimmäinen vaihtoehto on tehdä kaikille yhteinen vuokrasopimus, joka voikin toimia parhaiten siinä tilanteessa, jos asunnossa asuvat toisilleen jo aiemmin tutut ystävykset. Usein opiskelijat eivät kuitenkaan halua tehdä yhteistä vuokrasopimusta, sillä asumistuen uudistuksen jälkeen yhteisen sopimuksen tehneiden katsotaan kuuluvan samaan ruokakuntaan, jolloin kaikkien asukkaiden tulot lasketaan yhteen eli asumistuen pienenemiseen.

Toisena vaihtoehtona on laatia jokaiselle vuokralaiselle oma, erillinen vuokrasopimus. Nykyisen opiskelijoiden asumistuen puitteissa tämä voikin olla järkevin vaihtoehto sekä asukkaille että vuokranantajalle, ainakin siinä tapauksessa, jos asukkaat eivät ole ennestään tuttuja toisilleen. Tämä vaihtoehto mahdollistaa toisaalta sen, että asukkaiden oikeus asumistukeen ei ole sidonnainen yhteisen ruokakunnan tuloihin, ja toisaalta taas vuokranantaja voi olla varma, että jokainen asukas on omalta osaltaan vastuussa asunnosta ja vuokranmaksusta. Tätä vuokrasopimusvaihtoehtoa käyttäessä vuokranantajan on kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että usean vuokrasopimuksen hallinnointi voi vaatia enemmän aikaa kuin yhden.

Kolmas vaihtoehto on, että vuokranantaja tekee yhden vuokrasopimus päävuokralaisen kanssa, jolloin päävuokralainen tekee itse alivuokrasopimukset muiden asukkaiden kanssa. Tämä malli voidaan nähdä hyvin toimivana, erityisesti mikäli asukkaat ovat jo toisilleen tuttuja. Asumistuki ei tässäkään vaihtoehdossa määräydy koko asunnon asukkaiden tulojen perusteella, vaan kukin opiskelija muodostaa oman ruokakuntansa. Lue lisää alivuokrasuhteesta artikkelistamme Sijoitusasunnon alivuokraus – 7 tärkeintä huomiota.

Vuokrasopimukset kannattaa laatia aina huolellisesti, sillä ne tarjoavat turvaa kummallekin osapuolelle, ja tarkasti määritellyt ehdot auttavat välttämään epäselvyyksiä. Esimerkiksi Suomen Vuokranantajat tarjoavat jäsenilleen tukea ja neuvontaa myös vuokrasopimuksiin liittyvissä kysymyksissä.

Soluasunnot – mikä hyöty sijoittajalle?

Soluasunnoista voi löytyä sijoittajalle uusi strategia, jos aiemmin esimerkiksi yksiöihin ja kaksioihin keskittynyt salkku ei tunnu saavan kasvavista kaupungeista enää täytettä. Useamman vuokralaisen asuminen yhdessä asunnossa toki tarjoaa sijoittajalle tuottavampia kohteita, kun kolmiossa voi asua kaksi vuokralaista ja neliössä jopa kolme.

Soluasuntojen vuokratuotto voi myös nousta korkeammaksi kuin esimerkiksi yksiöissä, mutta sijoittajan on toki syytä muistaa, että soluasuntojen hallinnointi voi usean vuokralaisen takia vaatia enemmän aikaa ja vaivaa.

Mitä ottaa huomioon soluasuntoihin sijoittaessa

  • Mieti asunnon sijaintia ja pohjaratkaisua: pohjaratkaisultaan soluasunnoksi muokattavissa oleva perheasunto oppilaitosten läheisyydestä voi olla hyvä vaihtoehto solutettavaksi asunnoksi
  • Ota huomioon tuotto ja vaivannäkö: soluasunnon tuotto voi olla olla parempi kuin esimerkiksi yksiöiden, mutta hallinnointi saattaa vaatia enemmän aikaa ja vaivaa
  • Tutustu huolella eri vuokrasopimuksiin: mieti, mikä on paras vaihtoehto oman kohteesi vuokrasopimusmalliksi

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi