Rekry: Digital Marketing Specialist

Kannattaako sijoitusasunnon ostaminen näkemättä?

sijoitusasunnon ostaminen näkemättä

Kannattaako sijoitusasunnon ostaminen näkemättä?

Moni, etenkin kokenut asuntosijoittaja on tottunut ostamaan sijoitusasuntoja näkemättä niitä etukäteen. Tällaisen tilanteen eteen voi joutua esimerkiksi, jos kiikarissa on kohde halutulta alueelta, ja samasta asunnosta on kiinnostunut kymmenet muutkin asuntosijoittajat. Miten sijoitusasunnon ostaminen näkemättä kannattaa tehdä ja minkälaisiin asioihin tulee kiinnittää huomiota?

Minkälaisessa tilanteessa osto kannattaa tehdä näkemättä asuntoa?

Kuumat ja kilpaillut markkinat

Kuumilla ja kilpailluilla markkinoilla saattaa olla tilanne, että asunto on yksinkertaisesti pakko ostaa näkemättä, tai muuten menettää mahdollisuutensa ostaa. Tällaisia alueita löytyy etenkin kasvukolmion tietyiltä alueilta, jotka kiinnostavat asuntosijoittajia eniten.

Asuntosijoittajien keskuudesta löytyy paljon kokeneita toimijoita, jotka ovat tottuneet arvioimaan asunnot papereiden ja kuvien avulla. He ovat valmiita tekemään tarjouksen nopeasti, toisten vielä tiedustellessa aikataulua näytölle.

Mikäli strategiana on ostaa juurikin halutuimmilta alueilta, kannattaa pohjatyötä tehdä paljon ja huolellisesti. Taloyhtiöiden papereihin kannattaa tutustua, vaikka juuri kyseinen tarjolla oleva asunto ei miellyttäisikään. Näin tehdessään on voittanut aikaa muihin kiinnostuneisiin nähden, kun samasta taloyhtiöstä tulee seuraavan kerran sopiva asunto tarjolle.

”Tukkukauppiaat”

Niin sanotuilta tukkukauppiailta, eli tahoilta, jotka ostavat kokonaisia kerrostalo- ja rivitalokohteita ja myyvät niitä eteenpäin yksittäisinä asuntoina asuntosijoittajille, voi osto sokkona olla ainut vaihtoehto. Tällaisiin tukkukauppiaisiin lukeudumme myös me, Sijoitusoven ja Nordic Business Investmentsin väki. Eli mikäli olet ostanut meidän kauttamme sijoitusasunnon, olet hyvin todennäköisesti tehnyt sen näkemättä asuntoa etukäteen.

Näkemättä ostamiseen tukkukauppiaiden kautta on useampikin syy. Ensinnäkin kohteet ovat yleensä valmiiksi vuokrattuja. Mikäli asuntoja käytäisiin näyttämässä jokaiselle kiinnostuneelle, kasvaisi riski, että vuokralaiset hermostuvat asunnoissa ramppaavasta väestä ja ikävimmillään irtisanoisivat sopimuksensa. Tämä ei tietenkään johtaisi hyvään maineeseen ei myyjän eikä ostajan kannalta, ja ostajan ensimmäinen tehtävä olisi tällaisessa tilanteessa hankkia asuntoon uusi vuokralainen.

Toinen syy liittyy jo aiemmin mainittuihin kuumiin markkinoihin. Ainakin Sijoitusoven kautta myydyt asunnot ovat toistaiseksi menneet niin nopeasti kaupaksi, että aikaa näytöille ei ole ollut. Eli tilanne on sama kuin kilpailluilla julkisilla markkinoilla.

Mitä tulee huomioida, jos ostaa sokkona?

Riski tulee olla huomioitu hinnassa

Sijoitusasunnon ostaminen näkemättä kasvattaa asuntosijoittajan riskiä. Tämä pitää näkyä myyntihinnassa. Ostajan on hyvä laskea pieni pintaremonttivara myyntihinnan päälle ja mikäli hinta on edelleen järkevä, ostoprosessissa kannattaa siirtyä eteenpäin.

Usein asuntojen kunnosta on kuitenkin saatavilla jonkinlainen käsitys kuvien, taloyhtiön iän, isännöitsijäntodistuksen ja myyjän keräämien tietojen avulla. Ja voihan myös olla, että asunnossa odottaa positiivinen yllätys!

Me Sijoitusovella hinnoittelemme kohteet järkevästi siten, että pienen remonttivaran jälkeenkin hinta jää alueen sen hetkisestä markkinatasosta. Olemme myös itse kiertäneet asunnot ennen myyntiä ja tehneet listauksen niiden kuntotasosta. Mikäli ostajaa odottaa kuitenkin asunnossa epämiellyttävä yllätys ja kuntotaso ei vastaa lainkaan odotettua, neuvottelemme mielellämme tilanteeseen sopivasta ratkaisusta. On totta kai meidän etumme, että asiakkaat eivät koe pettymyksiä.

Tutustu huolellisesti papereihin

Sokkona ostaessa taloyhtiön ja asunnon papereihin tutustumisen tärkeys korostuu. Lue huolellisesti isännöitsijäntodistus, yhtiöjärjestys, tilinpäätösmateriaalit ja tiedot tulevista remonteista.

Mikäli mahdollista, pyydä kuvia asunnosta.

Sokkona ostamisen hyödyt

Näkemättä ostaminen ei ole pelkkää riskin kasvattamista. Nopea toimintavalmius voi kasvattaa mahdollisuuksia päästä tarttumaan hyviin diileihin ennen muita.

Järkevästi hinnoiteltu sijoitusasunto, jota ei ole mahdollista nähdä ennen ostoa, voi tarjota myös todella hyvän paikan toteuttaa BRRRR-strategiaa. Jos ennakkoon on tiedossa, että asunto tulee kaipaamaan remontointia lähiaikoina, ja tämä on otettu hinnassa huomioon, on asuntosijoittajalla mahdollisuus tehdä hyvää tiliä arvonnousun myötä.

Tilanteessa, jossa ostajan on joka tapauksessa ajatus kasvattaa asunnon vakuusarvoa remontoimalla, ei seinä- ja lattiamateriaalien kunnolla ole niin suurta merkitystä. Sen sijaan kannattaa selvittää keittiön ja märkätilojen kunto mahdollisimman tarkasti, näiden ollessa remontin kalleimmat osat.

Omia valmiuksiaan ostopäätöksen tekemiseen ilman, että näkee asuntoa, voi harjoittaa sellaisten asuntojen kohdalla, joita on mahdollista päästä katsomaan. Homma alkaa tutustumalla huolellisesti kohteeseen etukäteen ja tekemällä ostopäätöksen käytössä olevien tietojen pohjalta omassa mielessään. Näytölle mennessä voi arvioida, tuleeko siellä ilmi jotain sellaista, joka vaikuttaisi ostopäätökseen vai olivatko ennen näyttöä saatavat tiedot riittäviä. Tämän ajatusleikin voi tehdä, aikoipa kohdetta todellisuudessa ostaa tai ei.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi